Terras laten aanleggen kostenoverzicht

In de zomer is er bijna niets mooiers dan na het werk met een koel drankje op je eigen terras naar de zonsondergang te kijken. Dit is de plek waar je barbecuet, waar je vrienden ontmoet, waar je begint met tuinieren of een tuinfeest viert. Als u een terras aan uw huis wilt bouwen, geven wij u hier een overzicht van wat het nieuwe terras kan kosten en welke werkzaamheden erbij komen kijken.

Variabelen van terraskosten

Hoeveel een nieuw terras daadwerkelijk kost, hangt vooral af van de grootte van het geplande terras, maar ook van de gegeven ondergrond. Het maaiveld moet ongeveer gelijk zijn aan het vloeroppervlak. Indien dit bij het begin van de terrasbouw niet het geval is, moet de grond worden voorbereid en zo nodig worden aangevuld of verwijderd. Naast het overwinnen van het niveauverschil moet er ook gewerkt worden aan het consolideren van de grond. Hieronder bekijken we de kosten voor een terras met een oppervlakte van ongeveer 25 vierkante meter, waarvoor geen hoogteaanpassing of consolidatiewerkzaamheden nodig zijn. We bekijken enerzijds de kosten van een betonnen terras en anderzijds de kosten van een houten terras.

Zo zijn de kosten opgemaakt

Houten terras  Kosten
Planning  400 € - 1.000 €
Snippers ondergrond  60 € - 80 €
Fundament  60 € - 100 €
Balkconstructie  160 € - 200 €
Vlonders  700 € - 900 €
Arbeidskosten  1.600 € - 4.400 €
Totaal  2.980 € - 6.680 €
Betonnen terras  Kosten
Planning  400 € - 1.000 €
Snippers ondergrond  60 € - 80 €
Fundament  60 € - 100 €
Zomen (15 meter)  182 € - 208 €
Terrasplaten  1.000 € - 2.500 €
Veegmateriaal  60 € - 80 €
Arbeidskosten  1.400 € - 3.000 €
Totaal  3.162 € - 6.968 €
terras kosten

Wat een vierkante meter terras kost

Afhankelijk van het type en de locatie van het terras zijn er verschillende kosten. Voor een houten terras van 25 vierkante meter bedragen de kosten ongeveer 2.980 tot 6.680 euro. Per vierkante meter resulteert dit in kosten tussen 119,20 en 267,20 euro. Als u kiest voor een betonnen terras, kunt u kosten verwachten tussen 3.162 en 6.968 euro voor een terras van dezelfde grootte als in het bovenstaande voorbeeld, wat resulteert in een prijs per vierkante meter tussen 126,48 en 278,72 euro.

Kosten onafhankelijk van het type terras

Bij zowel houten als betonnen terrassen moet u betalen voor de planning, de steenslag en de fundering. De kosten voor de planning liggen tussen de 400 en 1.000 euro. In het eenvoudigste geval kan de fundering worden vervangen door steenslag en kan zelfs een fundering van betonnen pijlers achterwege blijven. In het gunstigste geval hoeft u geen 60 tot 80 euro te betalen voor steenslag en 60 tot 100 euro voor de fundering op betonnen pijlers. In de meeste plannen die wij hebben gezien werd echter een puntfundering van betonnen pijlers gebruikt. Dit kost ongeveer vier euro per vierkante meter.

Kosten houten terras

De totale kosten van een houten terras liggen tussen 119,20 en 267,20 euro per vierkante meter. Hiervan is 64 tot 176 euro per vierkante meter voor ambachtelijke kosten. Allereerst vereist een houten terras een balkenconstructie die de vlonder een sterke, weerbestendige basis geeft die geschikt is voor alle weersomstandigheden. Een balkenconstructie voor een houten terras van 25 vierkante meter is verkrijgbaar voor 6,40 tot 8 euro per vierkante meter, dus 160 tot 200 euro in totaal. Voor vlonders moet u rekenen op minstens 700 tot 900 euro. Maar hoe exclusiever het hout, hoe duurder het is. Dit heeft zelden iets te maken met duurzaamheid, maar eerder met zeldzaamheid, transportkosten, productieprocessen en ontwerp. Laat u vooraf goed adviseren over de plankenbekleding voor uw duurzame houten terras!

Kosten betonnen terras

Zodra de grond is voorbereid en het betonnen terras kan worden aangelegd, is het eerste wat moet gebeuren de randafwerking. Als bijvoorbeeld een terras aan één kant van een huis wordt aangelegd en tien meter lang en vijf meter breed is, zal een grens van 15 meter (tien meter plus twee keer vijf meter) nodig zijn. U moet rekenen op 182 tot 208 euro. Voor de terrasplaten kun je met een budget van 1.000 tot 2.500 euro bijna niet misgaan. Met een budget tot 100 euro per vierkante meter kunt u duurzame vloeren krijgen met een zekere weerstand tegen slijtage, verwering en UV-licht. Uw vertrouwde terrasbouwer zal u hierover ook graag individueel adviseren. Voor het veegmateriaal wordt tussen 60 en 80 euro in rekening gebracht. Dit zijn ook de kosten die na een bepaalde periode vernieuwd moeten worden, bijvoorbeeld als er na drie jaar onkruid tussen de terrasplaten kruipt. De ambachtelijke kosten voor de fundering en bestrating bedragen tussen de 56 en 120 euro per vierkante meter. In het geval van een ingewikkelder legpatroon, met name kleine terrasplaten of speciale verzoeken, kunnen deze kosten naar boven worden bijgesteld.

Profiteer van de expertise bij Zoofy!

U weet nu wat uw nieuwe terras gaat kosten, maar u heeft nog geen vakman die uw droomterras kan aanleggen en uw droom van de perfecte zomer thuis kan verwezenlijken? Dat is geen probleem! Bij Zoofy vindt u een verscheidenheid van alle ambachten. U uploadt uw klus naar ons en wij regelen een expert voor u die graag uw terras onder handen neemt.

Top Timmermans

Karel
Karel Timmerman
5/5 - 184 Reviews
Lommel
256 jobs done
Timmerman

In de zomer houd ik mij vooral bezig met zonneschermen ophangen, wanneer die klussen in de winter afnemen dan houd ik mij veel bezig met meubels op maat te maken.

Karel is een op en top vakman. Meubels maken kan die als geen ander. Ook fijn dat ie punctueel is en geen rommel achter laat.

Boek een klus
ismael
Ismael Timmerman
5/5 - 51 Reviews
Antwerpen
98 jobs done
Timmerman

Hallo, ik ben beschikbaar voor allerlei soorten timmerman klussen. Doorgaans werk ik veel met deuren op maat maken en afhangen maar werk ook veel aan meubels op maat maken.

Ismael heeft mijn kast precies zo gemaakt als ik dat wilde, merci!

Boek een klus