Hoeveel kost een huisalarmsysteem?

Kosten voor de installatie

De gemiddelde installatiekosten voor een alarmsysteem bedragen 686 euro, maar kunnen variëren van 281 euro tot 1.090 euro. Naast de installatie moet u ook rekening houden met de basisuitrusting - een bedieningspaneel, sensoren en een sirene - die tot 600 euro kan kosten. Het systeem verder uitbreiden met camera's, extra sensoren en zelfs smart home-functies brengt extra kosten met zich mee. De echte kosten gaan verder dan installatie, apparatuur en vergoedingen. In de VS wordt elke 13 seconden ingebroken en in huizen zonder beveiligingssysteem is de kans 300% groter dat er wordt ingebroken. Gemoedsrust is onbetaalbaar.
Gemiddelde 686 €
Gemiddeld tussen 281 € - 1.090 €
Low End - High End 58 € - 2.100 €

Kosten voor de apparatuur

Een basis huisbeveiligingssysteem kost ongeveer 600 euro en bestaat uit een centrale bedieningseenheid, raam- en deursensoren, bewegingsmelders, een sleutelhanger en een akoestische sirene. De prijzen stijgen wanneer u extra componenten toevoegt voor meer veiligheid. Toevoegingen zijn onder andere:
 • Extra deur- en raamsensoren: 15 € - 60 €
 • Extra sleutelhanger afstandsbedieningen: 24 €
 • Bewegingsdetectoren: 30 € - 50 €
 • Sensoren voor glasbreuk: 70 €
 • Brand-, rook- en CO2-detectoren: 30 € - 50 €
 • Videosystemen of IP-camera's: 100 € - 300 €
 • Smart home-upgrades (verlichting, verwarming en sloten met afstandsbediening): 30 € - 300 €
Omdat er zoveel opties beschikbaar zijn, kunt u het beste contact opnemen met een gekwalificeerde professional voor een gratis consult om te bepalen welke componenten bij uw huis en behoeften passen.

Bedrade systemen

Hard-wired systemen kosten tussen de 800 en 1.600 euro. Ze vereisen het boren van gaten en het leggen van kabels, wat betekent dat een professionele installateur moet worden ingeschakeld. Hardwired systemen hebben meestal hogere upgradekosten - wanneer componenten verslijten, stuk gaan of verouderd raken, is meestal een professionele installateur nodig om de componenten te upgraden. Hardwired systemen gebruiken de bestaande telefoonlijnen, die kunnen worden doorgesneden, waardoor het systeem onbruikbaar wordt. De meeste nieuwere systemen gebruiken mobiele radio als voornaamste communicatiemiddel of ter vervanging van een vaste lijn.
Voordelen Nadelen
 • Minder onderhoud nodig
 • Goedkopere componenten
 • Geen interferentie met het radiosignaal: kan niet worden gehackt
 • Hogere installatiekosten: draden moeten door een vakman worden gelegd en gaten geboord.
 • Onverplaatsbare onderdelen: kunnen na opstelling niet worden verplaatst.

Draadloze systemen

Draadloze systemen zijn gemakkelijker te installeren en daarom de eerste keuze voor doe-het-zelvers en verhuurders. Ook het upgraden van componenten is eenvoudig en ongecompliceerd.
Voordelen Nadelen
 • Eenvoudige zelfinstallatie
 • Onderdelen zijn gemakkelijk te upgraden en te verplaatsen
 • Zeer geschikt voor verhuurders of kleine huizen: geen gaten of structurele veranderingen nodig
 • Signaalinterferentie: van apparatuur en geavanceerde criminelen.
 • Onafhankelijke energiebron: batterijen moeten worden gecontroleerd en vervangen....
 • Meer onderhoud: meer technisch onderhoud en software-upgrades.

Kosten voor de installatie van een alarmsysteem

Hoewel de typische marge voor de installatie van een systeem tussen 120 en 600 euro ligt, hangt elke installatie af van de complexiteit van het systeem dat u kiest. Kiest u voor een bedraad systeem in plaats van een draadloos systeem, dan stijgen de installatiekosten, maar dalen de kosten van de componenten. De indeling van uw huis is de grootste factor in een systeem. Aangezien een basissysteem wordt geleverd met 2-3 raam-/deursensoren, moet u mogelijk extra sensoren toevoegen voor ongeveer 40 euro per stuk. Als u meer smart home functies toevoegt, zoals verwarmings- en verlichtingsregelingen, zullen de kosten van apparatuur en installatie toenemen.

Onbewaakte huisbeveiliging

Deze systemen worden niet bewaakt door een beveiligingsdienst. Het zijn meestal doe-het-zelf installaties die de huiseigenaar via een smartphone app op de hoogte brengen van een gebeurtenis. Aangezien er geen toezicht is, zijn er geen maandelijkse servicekosten. Het grootste nadeel is dat ze niet worden bewaakt en dat u de autoriteiten moet waarschuwen als er een inbraak of andere gebeurtenis plaatsvindt. Meestal wordt een bewaakt beveiligingssysteem aanbevolen, maar deze zijn nog altijd beter dan helemaal geen systeem.

Bewaakte beveiligingssystemen

Bewaakte systemen kosten tussen de 10 en 65 euro per maand. De kosten zijn inclusief 24-uurs bewaking door een professionele beveiligingsdienst. Als uw budget het toelaat, is een bewaakt systeem aan te bevelen omdat het uw huis voortdurend beschermt, ongeacht waar u bent. Ze waarschuwen automatisch de politie, brandweer of andere professionele diensten. Niet alleen waarschuwen ze de politie voor criminele activiteiten, maar ze kunnen u ook waarschuwen voor het volgende
 • Veranderingen in temperatuur
 • Overstroming van de kelder
 • Koolmonoxide- en rookdetectie - inclusief het waarschuwen van de brandweer
 • Stroomonderbrekingen
 • Aardgaslekken
Hoewel beide systemen dezelfde onderdelen hebben, bieden bewakingsdiensten vaak kortingen op apparatuur en installatiekosten bij langetermijncontracten en maandelijkse kosten. De hoogte van de korting varieert per bedrijf.

Activeringskosten

Bewaakte systemen hebben meestal een activeringsvergoeding naast de andere kosten. Deze kosten variëren van 0 tot 200 euro, afhankelijk van het servicebedrijf en het plan dat u kiest. Sommige diensten bieden weliswaar geen activeringskosten en korting op installatie- of apparatuurkosten, maar brengen vaak hogere maandelijkse kosten in rekening of hebben andere verborgen kosten die in het contract zijn opgenomen. Lees contracten zorgvuldig voordat u ze ondertekent. Het is ook een goed idee om verschillende contracten te vergelijken voordat u er een kiest.

Dienst met toezicht op de vaste lijn

De componenten en de maandelijkse kosten van een vaste dienst zijn meestal goedkoper dan draadloze diensten, ongeveer 20 tot 35 euro per maand. Vastelijndiensten gebruiken de bestaande telefoonlijn naar het huis om het alarmsysteem te bewaken. Ze zijn al tientallen jaren de eerste keuze voor bewaking. Naarmate de consumenten van vaste op mobiele telefoons zijn overgeschakeld, zijn de bewakingsdiensten echter gevolgd. Aangezien deze systemen gemakkelijk kunnen worden uitgeschakeld door gewoon de telefoonlijn door te knippen, bieden de meeste van deze diensten een mobiele telefoon als back-up.

GSM chip bewakingsdienst

De meeste bewakingsdiensten bieden nu draadloze bewaking via mobiele netwerken door middel van een GSM-chip in de centrale, tegen een vergelijkbare prijs van 10 tot 65 euro per maand. Aangezien de componenten meer kosten, is draadloze bewaking vaak duurder. Mobiele systemen hebben snel ingang gevonden op de markt. Ze zijn gemakkelijker te installeren - u hoeft niet te zoeken naar een vaste lijn. Zij kunnen echter lijden onder zowel signaal interferentie als aanvallen van hackers.

Andere diensten en vergoedingen

Het is de moeite waard te herhalen: lees uw contract zorgvuldig. De meeste beveiligingsbedrijven volgen de beginselen van de reclame en bieden hun goedkoopste pakket aan om de aandacht van de klanten te trekken. Maar het basispakket is misschien niet het beste systeem voor uw huis. U moet upgrades en extra diensten bekijken en de kosten afwegen tegen de veiligheid. Er zijn hogere tarieven voor aanvullende apparatuur en diensten die niet altijd onmiddellijk zichtbaar zijn.

Noodsignalen

Deze functie is meestal inbegrepen in de meeste tarieven en helpt in geval van inbraak terwijl u in huis bent. Een dwangsignaal is een tweede deactiveringscode voor uw systeem die de bewakingsdienst stilzwijgend waarschuwt dat u door een indringer wordt gedwongen het systeem uit te schakelen.

Monitoring

Veel beveiligingsdiensten bieden videobewaking aan met maandelijkse pakketten met een hogere waarde, meestal tussen 40 en 65 euro per maand. Bij sommige is zelfs de camera bij de dienst inbegrepen, bij andere moet deze apart worden aangeschaft voor 50 tot 300 euro.

Slimme sloten en andere smart home functies

Slimme sloten, thermostaten, verlichting, rook-, brand- en CO2-alarmen en zelfs vorstalarmen kunnen worden opgewaardeerd met een slimme huisbeveiligingsdienst. Hoewel er veel nuttige en betaalbare upgrades zijn voor een modern slim huis, zijn er maar een paar essentieel voor de beveiliging van het huis.
 • Intelligente verlichting, 15 tot 90 euro: Deze upgrade is gewoonlijk inbegrepen in de duurdere pakketten voor bewakingsdiensten of als een afzonderlijke upgrade. De meeste criminelen zullen een huis dat bewoond lijkt gewoon verlaten. Met slimme verlichting kun je de verlichting op een timer aanzetten als je op vakantie bent, of de verlichting overal ter wereld aanpassen via een smartphone-app.
 • Rook-, brand- en CO2-alarmen: € 35 - € 100. Inbraken zijn niet de enige bedreiging voor uw veiligheid. Een brand ontdekken voordat deze uit de hand loopt, kan het verschil betekenen tussen een klein verlies en een complete ramp.

Paniekknop

Een simpele knop die je kunt indrukken als je niet bij het bedieningspaneel kunt. Meestal een extra € 30 die onmiddellijk de politie of een beveiligingsbedrijf waarschuwt bij een mogelijke bedreiging. Deze kunnen bedraad of draadloos zijn en overal in huis worden geplaatst. Typische plaatsen zijn slaapkamers en keukens, waar mensen de meeste tijd doorbrengen.

Besparingen op inboedelverzekeringen

Besparingen op de woningverzekering verminderen de kosten van onderdelen en installaties, ook al is het onwaarschijnlijk dat deze volledig worden betaald. Deze kortingen kunnen u tot 20% besparen op uw opstalverzekering. Zij kunnen zelfs de beste soorten retrofits aanbevelen die de grootste besparingen opleveren. Sommige verzekeringsmaatschappijen bieden zelfs kortingen op de diensten zelf. Vraag uw verzekeringsmaatschappij om details. Vergeet niet alle contracten te lezen en de beveiligingsdiensten en -producten zorgvuldig te bekijken voordat u iets koopt of ondertekent. Informeer bij uw plaatselijke en staatsautoriteiten naar de vergunningsvereisten. Het is geen slecht idee om op internet te zoeken naar klantbeoordelingen van de service en de onderdelen.

Top Elektriciens

mauro
Mauro Elektricien
5/5 - 54 Reviews
Temse
83 jobs done
Elektricien

Tegenwoordig installeer ik veel laadpalen, maar met elke elektricien klus kan ik wel overweg.

Goede elektricien, zeer behulpzaam en beschaaft

Boek een klus
gijs
Gijs Elektricien
5/5 - 60 Reviews
Duffel
98 jobs done
Elektricien

Ik weet altijd wel de kortsluiting op te lossen, geen werkje is mij te moeilijk,

Hele vriendelijke en kundig persoon, die de Nest Thermostaat keurig heeft geïnstalleerd. Hij werkte zeer netjes.

Boek een klus