Hoeveel kost het om een muur af te breken?

Verwijdering van de muur

Een muur afbreken? Zelfs als ze niet dragend zijn, zijn muren belangrijk voor de structuur van jouw huis. Ze kunnen elektrische, loodgieters- en andere voorzieningen herbergen. Daarom moet je altijd een professionele bouwkundige raadplegen om ervoor te zorgen dat de verwijdering de structurele integriteit van jouw huis niet in gevaar brengt. Ook moet een erkende en ervaren aannemer het werk uitvoeren.
Gemiddelde kosten 1.200 €
Hoge Kosten 10.000 €
Lage Kosten 300 €

Kosten voor het verwijderen van een dragende muur

Als je in een huis met één verdieping een dragende muur verwijdert, liggen de projectkosten tussen 1.200 en 3.000 euro. Voor huizen met meerdere verdiepingen kan je rekenen op kosten tussen 3.200 en 10.000 euro. De exacte prijzen hangen af van de omvang en de reikwijdte van het project. Eigenaren kunnen om verschillende redenen voor dit dure en tijdrovende project kiezen, bijv:
  • om een meer open plattegrond te creëren in een ouder huis,
  • om ruimte te maken voor grotere bezittingen, zoals grote tv's en meubels,
  • om de doorverkoopwaarde te verhogen, en/of
  • om potentiële kopers aan te spreken.

Een liggerwand vervangen door individuele liggers

De kosten voor de installatie van een stalen ligger variëren van 1.300 tot 5.000 euro, maar zijn afhankelijk van de grootte en het type van de gekozen stalen ligger en het voor de installatie benodigde arbeidsloon. De populairdere en kosteneffectievere optie, LVL-balken (gelamineerd fineerhout), kosten tussen 55 en 400 euro per stuk, de constructie niet inbegrepen. Je kunt een dragende muur niet verwijderen zonder er een alternatieve draagconstructie voor in de plaats te zetten. De dimensionering en installatie van de steun moeten altijd door een vakman worden gedaan. Onjuist geïnstalleerde steunbalken kunnen leiden tot klemmende deuren en ramen, doorhangende of gebarsten plafonds en ongelijke vloeren. Nog belangrijker is dat jouw huis misschien niet meer structureel gezond is en zelfs kan instorten.

Halve muren en doorgangen tussen twee kamers maken

Een halve wand of een doorgeefluik kan de ruimte tussen twee woonruimtes openen. Zelfs als je slechts een deel van de muur verwijdert, moet je een vakman raadplegen om ervoor te zorgen dat het goed gebeurt. Misschien wil je ook een aanrechtblad als ontbijtbar installeren, een project dat tussen 1.850 en 4.150 euro kost.

Gemiddelde kosten voor het slopen van een niet-dragende muur

Gemiddeld betalen huiseigenaren 300 tot 1.000 euro om een niet-dragende muur af te breken. Kostenfactoren zijn onder meer de omvang van het werk, het aantal nutsleidingen dat een vakman moet aanleggen en de omstandigheden ter plaatse. Je hebt geen draagconstructie nodig, maar je moet toch een vakman inschakelen, ook al wil je het werk zelf doen.

Verwijderen van binnen- vs. buitenmuren

Alle buitenmuren van een huis zijn dragend. Omdat ze sinds de bouw met het huis zijn vergroeid, zou het verwijderen van deze steunstructuur het huis kunnen beschadigen op een manier die een binnenmuur niet zou doen. Daarom worden buitenmuren zelden verwijderd. Bij het bouwen van een aanbouw laten professionals de buitenstructuur meestal staan en voegen een deuropening toe als vluchtweg. Een vakman kan de buitenmuur aanpassen aan de rest van het interieur, of hem laten zoals hij is.

Te overwegen factoren bij het slopen van een muur

De prijs van het slopen van een muur hangt af van het aantal en het soort draden dat erin zit, zoals elektriciteitsdraden of leidingen. Je kunt individuele vaklui inhuren om de afzonderlijke draden te leggen of een aannemer inhuren om het hele project te coördineren. Het inhuren van één aannemer is in totaal duurder, maar bespaart tijd bij het vinden, inhuren en beheren van meerdere vakmensen.

Loodgieterij

De gemiddelde kosten voor het inhuren van een loodgieter variëren van 45 tot 200 euro per uur, afhankelijk van de taak, het tijdstip en de locatie. De exacte projectprijzen variëren afhankelijk van het aantal en het type leidingen dat moet worden verwijderd, vervangen of verplaatst.

Elektrotechniek

De prijs voor het inhuren van een elektricien varieert van 50 tot 100 euro per uur, afhankelijk van de ervaring en het type vergunning. De totale kosten hangen af van de complexiteit van het project. Veel elektriciens rekenen ook een minimumtarief van één tot twee uur voor elke reis naar de locatie. Bij het openen van muren in oudere huizen kan je verouderde of inferieure bedrading tegenkomen die wijst op problemen in de rest van het huis, wat de projectkosten kan verhogen.

Nieuwe gipsplaten bouwen

De kosten voor het aanbrengen van gipsplaat om de door de verwijdering blootgelegde delen van de muur te bedekken, bedragen ongeveer 15 euro per vierkante meter. De prijs is afhankelijk van het gekozen type en de structurele complexiteit van het werk. Professionals kunnen ook kortingen aanbieden voor grotere opdrachten waarbij de overheadkosten lager zijn. Dit is meestal het laatste deel van het proces.

Verwijderen en vervangen van behangpapier

Aannemers kunnen het verwijderen of aanbrengen van behang per werk, per rol of per vierkante meter in rekening brengen. Gemiddeld variëren de kosten voor het aanbrengen van behang dat bij de aangrenzende gebieden past van 400 tot 750 euro. Als je ervoor kiest de nieuwe structuur niet te behangen, moet je misschien een professional inhuren om het behang van de aangrenzende gebieden te verwijderen, omdat het voor een onervaren huiseigenaar moeilijk kan zijn om het te verwijderen. De kosten voor het verwijderen van behang bedragen ongeveer 400 tot 1.100 euro.

Schilderen

De kosten voor het schilderen van binnenmuren van een gemiddelde kamer van 3 x 3,5 meter variëren van 300 tot 750 euro, exclusief de verfprijs. Jouw klus kan minder kosten als je de nieuwe muur alleen hoeft af te stemmen op de aangrenzende muren. Plafonds, lambrisering en speciale voorzieningen kosten extra. Een professionele schilder zal je een schatting geven voordat hij met het werk begint.

Werkbladen maken en kasten installeren

Als je een doorgang tussen kamers creëert, kan je ook de opbergruimte en het werkoppervlak in jouw keuken vergroten. De kosten voor het plaatsen van werkbladen variëren van ongeveer 1.850 tot 4.100 euro en staan los van de kosten voor het verwijderen van de binnenmuur. De prijs die je betaalt voor het kopen en installeren van kasten hangt grotendeels af van het type en het aantal eenheden dat jij nodig hebt.

Kosten van het verplaatsen van een muur

Aangezien de materialen van een verwijderde muur niet kunnen worden gebruikt om een nieuwe muur te bouwen, is het verplaatsen van een muur niet echt een optie. Als je een muur wilt afbreken en een nieuwe wilt bouwen, moet je zowel de prijs voor het bouwen van een muur als de prijs voor het verwijderen van een muur betalen. Door de projecten tegelijkertijd uit te voeren kan echter worden bespaard op honoraria en overhead.

Zelf doen of een vakman inhuren

In de meeste gevallen vereist het verwijderen van een muur de kennis van een deskundige. Als je zeker weet dat de scheidingswand niet-dragend is, kan je hem zelf demonteren, maar misschien heb je toch de hulp van professionele vaklui nodig om de nutsvoorzieningen te installeren. Probeer echter nooit zelf een dragende constructie te verwijderen. Plan het project met de hulp van een aanbouw- en verbouwingsbedrijf. Je kunt ook een architect en/of ingenieur inhuren om ervoor te zorgen dat de structuur van jouw huis intact blijft, zelfs als jij van plan bent veel van het werk zelf te doen.

Top Klusjesmans

kobe
Kobe Klusjesman
5/5 - 145 Reviews
Pelt
204 jobs done
Klusjesman

Met al 25+ jaar ervaring heb ik elk klusje zo gedaan. Mijn favoriete klus is het ophangen van spiegels en lampen.

De communicatie rondom de afspraak heb ik als prettig ervaren. Tijdens het beoordelen van het probleem gaf Kobe duidelijk aan wat de opties waren om het probleem op te lossen en dacht hij goed met mij mee.

Boek een klus
Evert
Evert Klusjesman
5/5 - 34 Reviews
Hamme
69 jobs done
Klusjesman

Met al 20 jaar ervaring als klusjesman heb ik inmiddels alles wel gezien. Doorgaans ben ik vooral bezig met keuken plaatsen, maar Zoofy is ideaal voor de kleinere klusjes tussendoor.

Ontzettend aardige klusman die naast goed werk leverde ook goed communiceerde. Een aanrader!

Boek een klus