Hoeveel kost het om een schoorsteen te repareren?

Kosten voor de reparatie van een gashaard

Open haard reparatiekosten? Reparatie van een gashaard kost doorgaans tussen 174 en 896 euro. De meeste huiseigenaren betalen tussen €160 en €820 voor algemene reparaties aan de open haard (ongeacht het brandstoftype), maar de prijzen kunnen variëren van €90 tot €2.000. Open haarden zijn een aantrekkelijke en betaalbare manier om jouw huis in de winter te verwarmen. Ze gaan een leven lang mee als ze goed worden onderhouden, maar moeten van tijd tot tijd worden gerepareerd. Als jij merkt dat er water in jouw haard staat, dat er geen rook door de schoorsteen komt of andere afwijkingen, moet je stoppen met het gebruik van jouw haard en een vakman bellen. Dit kunnen tekenen zijn van gevaarlijke problemen. De kosten van het verhelpen van deze problemen hangen af van het soort reparatie dat nodig is.
Gemiddelde 513 €
Gemiddeld tussen 174 € - 896 €
Low End - High End 89 € - 2.200 €

Wat zijn de reparatiekosten voor een open haard?

De reparatie van een open haard kost gemiddeld 513 euro, maar kan variëren van 90 tot 2.200 euro. De meeste huiseigenaren betalen tussen de 174 en 896 euro. De reparatie van een gashaard kost gemiddeld tussen 100 en 300 euro, terwijl de prijzen voor andere brandstoffen kunnen variëren. Het soort brandstof die jij gebruikt kan ook van invloed zijn op de prijs van de reparatie van jouw schoorsteen. Zoek een specialist in jouw omgeving voor een nauwkeurige schatting.

Kosten voor de reparatie van een haard

De reparatie van een haard kost tussen 160 en 750 euro. Een nieuw te bouwen stenen haard kan meer dan 1.500 tot 2.500 euro kosten.

Kosten voor het vervangen van de schoorsteenkap

Het vervangen van een schoorsteenbekleding kost tussen de 180 en 250 euro inclusief arbeid. Reken op een bedrag tussen 360 en 750 euro als jij meerdere panelen vervangt.

Kosten voor het vervangen van de schoorsteenmantel

Een nieuwe mantel kost tussen de 490 en 680 euro, inclusief arbeid. Afhankelijk van de omvang van jouw schoorsteen upgrade, kan jij andere kosten variabelen voor schoorsteen installatie overwegen.

Kosten voor het vervangen van het schoorsteenkanaal

Het vervangen van de schoorsteenvoering kost tussen de 2.500 en 5.000 euro. Haardkachels moeten worden vervangen wanneer ze barsten of breken. Soms is vervanging niet nodig. Reparatie van de schoorsteen kost tussen de 200 en 5.000 euro. In sommige gevallen moet de schoorsteen opnieuw worden bekleed, wat enkele duizenden euro's kan kosten.

Kosten voor de inspectie van gaskachels

De keuring van een gashaard kost 75 tot 125 euro. Je moet elk jaar en bij problemen een inspectie laten uitvoeren. Tijdens de inspectie kunnen problemen zoals gasgeur en te snel brandstofverbruik worden opgespoord.

Kosten van schoorsteenrestauratie

Het restaureren van een open haard kost tussen 390 en 2.000 euro. Mortelreparaties of andere kleinere projecten kosten vaak minder dan 100 euro; projecten met gasleidingen kosten eerder 2000 euro.

Kosten voor het opnieuw voegen van een open haard

Het opnieuw voegen van bakstenen kost tussen de 700 en 2.130 euro. Als je echter alleen de schoorsteen hoeft te voegen en niet het rookkanaal, betaalt jij tussen 50 en 250 euro per vierkante meter. Er wordt opnieuw gevoegd om de structuur van bakstenen en mortel te behouden. Het voegen van bakstenen kost tussen de 30 en 100 euro per vierkante meter.

Schoorsteenveger

Schoorsteenvegen kost 130 tot 375 euro en is nodig om het risico op brand te verminderen. Brand kan ontstaan wanneer een afzetting, creosoot genaamd, te dik wordt. Wanneer een houtblok brandt, komt creosoothars vrij dat zich ophoopt in de schoorsteen. Creosoot is zeer brandbaar en wordt gevaarlijk als het te dik wordt (minstens een halve centimeter dik). Huur een vakman in om deze hars op te ruimen om jouw huis tegen brand te beschermen.

Andere veel voorkomende schoorsteenreparaties

Een vuurkist is gewoonlijk gemaakt van baksteen, steen of metaal. Bakstenen en stenen haarden vereisen veel van dezelfde reparaties, meestal van de mortel. Scheuren kunnen ontstaan bij voegen en hoeken en moeten zo snel mogelijk worden gerepareerd om kostbare reparaties later te voorkomen. Bakstenen en poreuze stenen absorberen water, wat leidt tot scheuren en breuken. De zure combinatie van water en creosoot kan ook materialen doen ontbinden. Metalen haarden barsten meestal niet, maar de combinatie van creosoot en water kan roest en verval veroorzaken. Buitenhaarden zijn het meest gevoelig voor schade door het weer. De mortel kan wegslijten, waardoor bakstenen of stenen loskomen en eruit vallen. Hier zijn enkele andere dingen om te overwegen met buitenhaarden:
  • Onderhoud van de geglazuurde tegels
  • Regelmatige reiniging van de vuurkist
  • Bedek metalen onderdelen om roest te voorkomen
  • Als je in een aardbevingsgebied woont, moet je na een aardbeving een inspectie laten uitvoeren.
Houtkachels zijn gietijzeren kachels die even functioneel als decoratief zijn. Het meest voorkomende probleem met houtkachels is het falen van de deurafdichting. De afdichting voorkomt dat rook in de kamer ontsnapt, en hoewel ze ontworpen is om de hitte te weerstaan, gaat ze na verloop van tijd stuk. Gelukkig zijn afdichtingen gemakkelijk te vervangen.
Type reparatie Goed om te weten Reparatiekosten
Rokerige coatings op glazen deuren Je kunt de coating verwijderen met as en een doek! De prijs van een lap
De geur van een nieuwe kachel Nieuwe kachels ruiken vaak naar verse verf, ongeveer 1 week lang. Een inspectie kost 75 € - 125 €
Rookkachel Meestal veroorzaakt door nat hout 0 €, hou je hout gewoon droog
Verstopping Creosootaanslag, dierennesten en door de wind aangewaaid puin (bv. bladeren) zijn de meest voorkomende oorzaken. 120 € - 360 € voor reiniging
Kachelpijpen die loskomen bij de verbindingen Laat alle verbindingen jaarlijks en na een aardbeving controleren 75 € - 125 € voor een inspectie
Defecte afdichting Oude of ontbrekende kitlijm 20 € - 50 € (zonder arbeid)
Onjuist geïnstalleerde houtkachels Als ze niet correct zijn geïnstalleerd, kunnen de gassen niet veilig in de open lucht ontsnappen. 3.000 € - 4.000 € voor een nieuwe installatie

Doe-het-zelf vs. een professional inhuren

Bij doe-het-zelf reparaties aan open haarden en schoorstenen is er te veel ruimte voor fouten en gevaarlijke valpartijen. Het is altijd beter om op veilig te spelen en te vertrouwen op een professional. Zoek een bedrijf in jouw omgeving om het probleem te verhelpen. Als een probleem met jouw open haard niet goed wordt opgelost, kan dat in het beste geval leiden tot nog duurdere reparaties en in het slechtste geval tot een gevaarlijke brand.

Veelgestelde vragen

Wat gebeurt er als de waakvlam van een gashaard uitgaat?

De waakvlam verwarmt een sensor, een thermokoppel genaamd. Wanneer het thermokoppel warm is, geeft het aan dat de stroom moet blijven lopen. Wanneer de waakvlam dooft, koelt het thermokoppel af en wordt de stroom uitgeschakeld. Door het thermokoppel hoeft je je geen zorgen te maken dat er gas jouw huis binnenstroomt. Als je echter gas ruikt, haal dan jouw gezin uit huis en bel 112. Mogelijk moet jouw plaatselijke energieleverancier een inspectie uitvoeren; zoek de contactgegevens waar jij jouw rekening betaalt en breng hen op de hoogte van het probleem.

Is een gashaard duurder?

Gashaarden zijn duurder dan elektrische of houtgestookte haarden. Het gebruik van een pelletkachel kost slechts 35 tot 45 euro per maand, wat goedkoper is dan een gashaard.

Moet een gashaard worden gereinigd?

Gashaarden moeten jaarlijks worden gereinigd en gecontroleerd.

Kunnen loodgieters gashaarden repareren?

Aardgasspecialisten kunnen haarden repareren, maar de meeste openhaardreparatiebedrijven bieden soortgelijke diensten, ongeacht het soort brandstof.

Hoe vaak moet een gashaard worden onderhouden?

Jij moet jouw gashaard elk najaar laten onderhouden. Zoek een goede haardenspecialist bij wie jij jaarlijks onderhoud kunt plannen.

Top Klusjesmans

Evert
Evert Klusjesman
5/5 - 34 Reviews
Hamme
69 jobs done
Klusjesman

Met al 20 jaar ervaring als klusjesman heb ik inmiddels alles wel gezien. Doorgaans ben ik vooral bezig met keuken plaatsen, maar Zoofy is ideaal voor de kleinere klusjes tussendoor.

Ontzettend aardige klusman die naast goed werk leverde ook goed communiceerde. Een aanrader!

Boek een klus
kobe
Kobe Klusjesman
5/5 - 145 Reviews
Pelt
204 jobs done
Klusjesman

Met al 25+ jaar ervaring heb ik elk klusje zo gedaan. Mijn favoriete klus is het ophangen van spiegels en lampen.

De communicatie rondom de afspraak heb ik als prettig ervaren. Tijdens het beoordelen van het probleem gaf Kobe duidelijk aan wat de opties waren om het probleem op te lossen en dacht hij goed met mij mee.

Boek een klus