Hoeveel kost tapijtreiniging?

Prijzen voor tapijtreiniging

Professionele tapijtreiniging kost tussen €121 en €234 voor de meeste huiseigenaren, met een gemiddelde van €177. Exacte prijzen variëren afhankelijk van de grootte en het soort materiaal, evenals de reinigingsmethode en of je vlekken moet verwijderen. Terwijl sommige bedrijven de kosten per vierkante meter vermelden, rekenen de meeste per kamer. Reken op 25 tot 75 euro voor een kamer of een vast tarief per kamer van 75 tot 125 euro. Het belangrijkste voordeel van regelmatige tapijtreiniging is het voorkomen van potentieel gevaarlijke problemen zoals schimmel, zware vervuiling of andere problemen. Als je het probleem te lang negeert, kunnen de kosten voor het vervangen van jouw tapijt variëren van 750 tot 2.500 euro.
Gemiddeld 177 €
Gemiddeld tussen 121 € - 234 €
Low End - High End 80 € - 357 €

Kosten voor professionele reiniging

De totale prijs van 121 tot 233 euro hangt af van de oppervlakte die jij wilt laten reinigen. In plaats van uurtarieven aan te rekenen, richten de meeste professionals zich op het aantal vierkante meters of bieden ze prijzen per kamer aan.

Kosten voor tapijtreiniging per vierkante meter

Reken op 20 tot 40 euro per vierkante meter. Dienstverleners die per vierkante meter berekenen, komen vóór het eigenlijke werk bij jou thuis om de afmetingen van het tapijt op te meten en te berekenen en baseren hun prijsopgave op deze informatie.
Vierkante meter Budget
18,5 - 37 80 € - 130 €
46,5 - 93 100 € - 250 €
93 - 139 200 € - 300 €
139 - 186 250 € - 450 €
186 - 280 400 € - 550 €
Als jouw huis kleiner is - een appartement, flat of huis met één of twee slaapkamers - betaal je meer voor deze dienst omdat er extra kosten zijn voor reiskosten en schoonmaakmateriaal. Eigenaren van grotere huizen betalen minder omdat zij vaste prijzen betalen.

Prijzen tapijtreiniging per kamer

Als de dienstverlener die je inhuurt een vast tarief rekent, kan je rekenen op een bedrag tussen 25 en 75 euro per kamer. Sommige professionals rekenen een vast tarief "per kamer", dat gemiddeld tussen 75 en 125 euro ligt en niet afhangt van de grootte van de kamer of het aantal vierkante meters.
Aantal kamers Prijzen
1 25 € - 75 €
2 50 € - 150 €
3 75 € - 225 €
4 100 € - 300 €
5+ 150 € - 600 €
De schoonmaakdienst kan een bovengrens stellen aan de grootte, d.w.z. als de kamer een bepaald aantal vierkante meter overschrijdt, worden twee kamers in rekening gebracht. Onredelijke prijzen kunnen een teken zijn van prijsinflatie. Anderzijds kan de kwaliteit slecht zijn als de leverancier te weinig rekent. In dat geval kunnen er vlekken ontstaan die vuil blijven of resten van shampoo/detergent die de vezels verkleuren.

Prijzen voor tapijtreinigingsdiensten

Waar je je bevindt in de typische prijsklasse tussen 121 en 234 euro hangt niet alleen af van het gebied, maar ook van het type tapijtreiniging.
Reinigingsmethode Budget Voordeel
Stoom 100 € - 500 € Diepe reiniging, behoudt de garantie
Shampoo 80 € - 400 € Werkt goed bij zware vervuiling.
Chemische reiniging 75 € - 350 € Snelle oppervlaktereiniging die snel droogt. Laag vochtgehalte
Koolstofhoudend 125 € - 550 € Koolstofhoudende chemicaliën maken het vuil los van de vezels.

Gemiddelde kosten voor stoomreiniging van tapijten

Stoomreiniging, ook bekend als heetwaterextractie of diepe tapijtreiniging, kost tussen 100 en 500 euro. Het is de meest populaire manier om tapijten professioneel te reinigen. Bij deze methode worden heet water en chemicaliën onder druk in de vezels gebracht, waardoor vuil en puin worden losgemaakt. De machine zuigt al het vuile water op. Daarna heeft het tapijt ongeveer 24 uur nodig om volledig te drogen. Deskundigen bevelen stoomreiniging aan boven de meeste andere reinigingsmethoden, omdat deze de garantie niet aantast. Voor de afzuiging gebruiken zij op voertuigen gemonteerde of elektrische reinigingsapparatuur.

Kosten voor het wassen van een tapijt

De kosten voor het wassen van jouw tapijt variëren van 80 tot 400 euro. Het is de oudste methode om het oppervlak schoon te houden. Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van de producten die voor tapijtreiniging worden gebruikt. Veel bedrijven bieden commercieel sterke producten of milieuvriendelijke reinigingsmiddelen aan. De kosten van de dienst kunnen variëren afhankelijk van de keuze van het schoonmaakproduct. Shampooing creëert een dikke schuimlaag die de banden tussen vuil en tapijtvezels verbreekt. Daarom is het uitstekend geschikt voor sterk vervuilde en bevlekte ruimtes. Na het schoonmaken blijven er echter resten achter, die het oppervlak kunnen verkleuren en zelfs nog meer vuil aantrekken.

Offerte voor het chemisch reinigen van tapijten

Een stomerij kost tussen 75 en 350 euro en is ideaal voor een snelle oplossing. Deze methode, ook wel vochtarme of ingekapselde reiniging genoemd, maakt gebruik van chemicaliën en minder dan 10% water om dicht bij het oppervlak te reinigen. De professional die jij inhuurt gebruikt een roterende machine, borstel of sproeier om het vuil los te maken en zuigt het vervolgens snel weg. Inkapseling helpt het uiterlijk te verbeteren en vereist slechts een droogtijd van ongeveer 1-2 uur. Je kunt bijna meteen weer op de vloer lopen.

Prijzen commerciële tapijtreiniging per vierkante meter

De kosten voor het reinigen van tapijten in handelszaken of kantoren liggen tussen 15 en 25 euro per vierkante meter. De lagere prijs in vergelijking met residentiële alternatieven is te danken aan enkele factoren:
  • Commerciële ruimtes zijn meestal toegankelijker en minder ingericht.
  • Het totaalbeeld heeft voorrang op de afzonderlijke patches.
  • De ruimtes zijn groter, wat tot bepaalde schaalvoordelen leidt.
Neem contact op met een commercieel tapijtreinigingsbedrijf bij jou in de buurt voor een nauwkeurigere prijsopgave.

Factoren die de raming van de tapijtreiniging beïnvloeden

Naast de basisprijs kunnen extra kosten jouw budget met 100 tot 200 euro verhogen of jouw prijs verlagen. Vraag naar enkele van deze factoren bij het verkrijgen van offertes om onverwachte kosten op jouw rekening te voorkomen.

Type tapijt

Sommige tapijten zijn moeilijker te reinigen dan andere, wat van invloed kan zijn op het bedrag die jij een professional moet betalen. Enkele veel voorkomende tapijtsoorten en hun moeilijkheidsgraad en gemiddelde prijzen voor reiniging zijn:
  • Berber tapijt: ongeveer € 90. Het makkelijkst schoon te maken.
  • Gesneden en getroggelde lussen: tussen 60 en 120 euro. Iets moeilijker schoon te maken.
  • Katoen en wol: ongeveer 100 € - 150 €. Het moeilijkst.
Het soort tapijt dat jij hebt en de beste wasmethode hangen af van de lussen in het materiaal. De manier waarop de vezels zijn gedraaid (los, gemiddeld of strak) bepaalt hoeveel vuil of puin ze verbergen. Bespreek met de professional die jij inhuurt wat jij kunt doen om de ophoping van vuil te verminderen, afhankelijk van het type tapijt die jij hebt.

Prijzen tapijtreiniging voor appartementen

Je moet tussen 25 en 75 euro per kamer begroten voor het reinigen van het tapijt in jouw flat, net als voor elke andere flat. Sommige dienstverleners brengen meer in rekening als je op een hoge verdieping in een groot gebouw woont en geen mogelijkheid hebt om de apparatuur te vervoeren.

Tapijtreiniging in het trappenhuis

Reken op ongeveer 2 tot 3 euro per trede. De professional met wie jij werkt zal dit waarschijnlijk niet opnemen in de vierkante meters of kamers. In plaats daarvan kan hij het als een afzonderlijke vergoeding toevoegen.

Vlekken verwijderen

Vlekken verwijderen kost tussen de 40 en 300 euro. De prijs hangt af van het type en de grootte van de vlek. Vlekken van huisdieren, bijvoorbeeld, kosten meer omdat ze diep in de pool doordringen en het meer tijd kost om ze te verwijderen. Voedselvlekken nemen minder tijd in beslag en liggen aan de onderkant van de prijsklasse.

Transport en verwijdering van meubilair

Het bedrijf die jij inhuurt zal waarschijnlijk ook kleine meubelstukken verhuizen. Zware meubels hoeven meestal niet te worden verwijderd, maar als jij  ze uit de kamer wilt halen, kost het verplaatsen van meubels ongeveer € 200 voor twee professionals om twee uur werk te doen. Sommige dienstverleners brengen kosten in rekening voor alles wat verder gaat dan schoonmaken, dus vraag dit vooraf wanneer jij jouw eerste prijsopgave krijgt.

In-house tapijtreiniging vs. het inhuren van professionele schoonmakers

Als jij jouw tapijt zelf wilt reinigen, kan je een stoomreiniger huren bij bouwmarkten, kruidenierszaken en andere plaatselijke winkels. Het huren van een stoomreiniger kost tussen de 35 en 50 euro per dag, plus de kosten van het schoonmaakmiddel.
Eigen reiniging Professionele reiniging
Goedkoper Duurder
Risico op fouten en schade aan het tapijt Verzekering
Meer tijdrovend Minder tijdrovend
Mogelijke uitval van apparatuur Geen verantwoordelijkheid voor de apparatuur
Vereist kennis van de machines Geen kennis vereist
Wanneer je een tapijtreinigingsdienst bij jou in de buurt inhuurt, zijn er enkele stappen die je kunt nemen om jouw budget te verlagen zonder het risico te lopen dat jij het werk zelf moet doen:
  • Schoonmaakkortingen voor meerdere kamers, meubelbehandelingen of langetermijncontracten met meerdere afspraken.
  • Aanvullende diensten zoals vlekkenbescherming of kleurherstel die jou geld kunnen besparen op toekomstige schoonmaakwerkzaamheden.
Producten als Stainmaster of Teflon beschermen tegen toekomstige vlekken, waardoor de schoonmaakkosten op lange termijn dalen. Kleurreparatie kan de levensduur van het materiaal verlengen, wat resulteert in lagere reparatiekosten voor tapijt. Lees bij het kiezen van de juiste tapijtreiniger reviews en getuigenissen en stel de juiste vragen. Zorg ervoor dat jij de schattingen kent en weet wat in de eerste offerte is inbegrepen.  

Top Klusjesmans

Evert
Evert Klusjesman
5/5 - 34 Reviews
Hamme
69 jobs done
Klusjesman

Met al 20 jaar ervaring als klusjesman heb ik inmiddels alles wel gezien. Doorgaans ben ik vooral bezig met keuken plaatsen, maar Zoofy is ideaal voor de kleinere klusjes tussendoor.

Ontzettend aardige klusman die naast goed werk leverde ook goed communiceerde. Een aanrader!

Boek een klus
kobe
Kobe Klusjesman
5/5 - 145 Reviews
Pelt
204 jobs done
Klusjesman

Met al 25+ jaar ervaring heb ik elk klusje zo gedaan. Mijn favoriete klus is het ophangen van spiegels en lampen.

De communicatie rondom de afspraak heb ik als prettig ervaren. Tijdens het beoordelen van het probleem gaf Kobe duidelijk aan wat de opties waren om het probleem op te lossen en dacht hij goed met mij mee.

Boek een klus