Hoeveel kost tuinieren?

Tuinieren? Jouw tuin kan een subtiele en elegante manier zijn om jouw persoonlijkheid aan jouw buren te tonen. De kosten van tuinonderhoud variëren vaak tussen 130 en 400 euro per maand. Huiseigenaren besteden ongeveer 5-10 procent van de waarde van hun huis aan tuinarchitectuur. Als tuin- en landschapsarchitectuur goed worden uitgevoerd, kan de waarde van jouw huis met 15.000 euro stijgen. Werf- en tuindiensten omvatten een reeks diensten van het aanleggen van een nieuwe werf tot het onderhoud van bomen. Je moet de verschillende diensten en de parameters begrijpen die van invloed zijn op de uiteindelijke prijs die jij mogelijk moet betalen om de prachtige tuin van jouw dromen te krijgen.

Mulchen

Mulch wordt gemaakt van compost, bladeren en ander groenafval. Het wordt gebruikt om de bodem te verrijken met belangrijke voedingsstoffen om de plantengroei te bevorderen. Nadat de grond is afgegraven voor het planten van bloemen en hagen, moet een laag mulch worden aangebracht om de planten van vocht en voedingsstoffen te voorzien. In sommige gevallen worden chemicaliën aan de mulch toegevoegd om de levensduur van de tuin te verlengen, hoewel er ook biologische alternatieven beschikbaar zijn. Je hebt de keuze om jouw eigen mulch te maken of deze te kopen bij jouw plaatselijke kwekerij. Huiseigenaren geven jaarlijks gemiddeld 220 euro uit aan mulch in hun tuin. De kosten van elk type mulch, samen met een gedetailleerde beschrijving van wanneer elk type moet worden gebruikt, vind je in onze gids voor mulchkosten.

Tuinieren haagteelt

Heggen zijn volledig natuurlijke omheiningen die gemakkelijk te maken zijn met de hulp van een vakman. Gemiddeld bedragen de kosten voor het aanleggen en snoeien van hagen 40 - 75 euro per uur. Tuinieren

Kosten voor het snoeien en onderhouden van hagen

Een wilde haag wijst op zeer slecht onderhoud. Om dit te voorkomen moeten heggen voortdurend worden gesnoeid en onderhouden. Afhankelijk van de aannemer worden de kosten gemeten op basis van "per manuur" of "aantal struiken". Gemiddeld variëren de kosten van 60 - 75 per uur of 6 - 8 euro per struik. Een verdere uitsplitsing van de kosten vind je hieronder.
Hoogte Geschatte kosten
< 0,6 .. 4 €
0,6 - 1,2 m 6 €
1,2 - 2,5 m 10 €
2,5 m 12 € - 20 €
Daarnaast bieden aannemers verhuisdiensten aan die je ongeveer 25 euro kunnen kosten. Een haag creëren. Hieronder vind je de algemene stappen die jij met de hulp van jouw hovenier zult ondernemen.
 1. Schets de lijn waar je de haag wilt laten groeien.
 2. Koop de knollen voor de haagplant. Voor een korte haag kan je kiezen voor Indische meidoorn of dwerg oleander, die jou ongeveer 20 euro kunnen kosten. Voor hogere hagen kan je denken aan Japanse taxus of wasmirte, die ongeveer 30 euro kosten.
 3. Verwijder onkruid, zoden en andere planten langs het haagpad.
 4. Graaf een paar centimeter langs de lijn.
 5. Vul het met een paar centimeter compost, mest en kunstmest.
 6. Plant de bollen, afhankelijk van de breedte van de struiken, met voldoende ruimte tussen elke plant. Voor de meeste struiken moet je ongeveer een meter ruimte overlaten.
 7. Plaats een paar centimeter mulch rond de bollen.
 8. Bewater de haaglijn.
Binnen een paar maanden is jouw haag klaar. Je moet het minstens twee keer per week water geven en twee keer per jaar bemesten. Bemesting kan jou ongeveer 40 euro per toepassing kosten. Het is altijd beter om met een professionele tuinman te praten om de exacte begrotingscijfers en processtappen voor jouw tuin vast te stellen.

Prijzen voor het verwijderen van bomen

De raming voor het verwijderen van bomen kan variëren van 150 euro voor een boominspectie tot 2000 euro voor gecompliceerde bomenkap. Om een boom te verwijderen, heb je een vergunning nodig van de regelgevende instantie, die een beoordeling van de bomen uitvoert om te bepalen of de boom moet worden gekapt.

Baum-Bewertungen

Beoordeling Professionals voeren een visuele beoordeling en een beoordeling vanuit de lucht uit van de boom(en) die jij wilt laten inspecteren. Deze dienst kost 150 euro per uur. Aan het einde van de beoordeling ontvang je een rapport over de gezondheid van jouw boom. Meting van de boorweerstand Als je een boom wilt vellen, moet deze worden onderworpen aan een weerstandstest door bevoegde ambtenaren. Op basis van het resultaat van de test krijg je een vergunning om de boom te vellen. Bij deze test worden langs de stam van de boom enkele gaten geboord om de sterkte van de boom te bepalen. De dichtheid en het verval worden gemeten om de sterkte van de boom te bepalen. De kosten van deze test bedragen ongeveer 200 euro, inclusief de inspectie ter plaatse en het opstellen van het verslag. De boorgaten worden echter afzonderlijk in rekening gebracht tegen ongeveer 25 euro per boorgat. Gewoonlijk worden enkele boringen voldoende geacht om de sterkte van de boom te bepalen. Het vellen van de boom Zodra je de nodige toestemming hebt gekregen, kan je beginnen met het verwijderingsproces. Als de boom erg hoog is en een grote diameter heeft, zal jij de hulp van aannemers nodig hebben om dit te bereiken. Meestal kunnen professionals jou helpen bij het snoeien van struiken of bomen en het verwijderen van bomen.

Onkruidbestrijding

Onkruid is als vergif dat jouw gazon kan doden en ook esthetisch onaantrekkelijk is. Het is uiterst belangrijk om de groei van onkruid in de kiem te smoren om de gezondheid van jouw gazon en tuin op peil te houden. Onkruid verbruikt de belangrijke voedingsstoffen en het zonlicht die jouw planten nodig hebben. Ze absorberen het vocht in de grond, waardoor er weinig overblijft voor jouw gazon. De taak van jouw tuinman is het verwijderen van onkruid, waarvoor hij jou ongeveer 30 euro per uur kan aanrekenen. Voor een tuin van gemiddelde grootte kan het handmatig verwijderen ongeveer vier tot vijf uur duren. Voor de hele klus moet jij rekenen op een budget tussen 120 en 150 euro. Je kunt ook chemische onkruidverdelgers kopen voor minder dan 150 euro en ze in jouw tuin spuiten waar jij onkruidgroei aantreft. Je moet uiterst voorzichtig zijn met chemische onkruidverdelgers, omdat deze het onkruid dat je probeert te beschermen, kunnen schaden. Ook zou je een deel van je gazon kunnen verbranden. Daarom is het raadzaam professionele hulp in te roepen bij het gebruik van chemische onkruidverdelgers. Als je chemische onkruidverdelgers gebruikt, moet je ervoor zorgen dat jij temperatuurspecifieke onkruidverdelgers gebruikt. 

Grasmaaien tijdens het tuinieren

Iedereen houdt van de geur van een vers gemaaid gazon. De meeste maaidiensten worden door hoveniers aangeboden als een pakket dat omvat:
 • Maaien
 • Trimmen
 • De randen van het trottoir
 • Verwijderen van zwerfvuil
 • Minimaal wieden
Voor specifieke kosten kan je terecht in ons kostenoverzicht voor de aanleg van grasmatten.

Bemesting van het gazon

Als jij jouw gazon niet regelmatig bemest, loop je het risico jouw zuurverdiende geld en tijd te verspillen aan beplanting. Bemesten is belangrijk omdat het planten en hagen de voedingsstoffen geeft die ze nodig hebben om gezond te blijven. Er zijn verschillende meststoffen op de markt - met een breed scala aan natuurlijke of chemische elementen. Je kunt meststoffen in bakken kopen en het zelf doen, of het overlaten aan een tuinman die het werk grondig kan doen en zelfs advies kan geven over de soorten meststoffen die het beste zijn voor jouw tuin. Raadpleeg onze gedetailleerde gids voor prijzen om professionals in te huren om jouw gazon te bemesten. Enkele belangrijke stappen die jij moet volgen als jij jouw gazon zelf wilt bemesten:
 • Geef jouw gazon enkele dagen voor de bemesting volledig water.
 • Zorg ervoor dat jouw gazon droog is voordat je het bemest.
 • Nadat je de meststof grondig hebt aangebracht, geef je het gazon water. Dit is belangrijk omdat het de meststof in de grond spoelt in plaats van op de bladeren of het gras achter te laten.

Groenafval en sneeuwruimen

Tuinen kunnen veel groenafval en sneeuw ophopen, afhankelijk van het seizoen en de geografische ligging. Het is belangrijk om dit afval voortdurend te verwijderen, zowel voor de esthetische schoonheid als om praktische redenen. Op onze website vind je handleidingen en informatie over de kosten van blad- en sneeuwruimen.

Aanleg en onderhoud van bloemperken

Bloemen brengen leven en schoonheid aan de buitenkant van jouw huis. Met de verscheidenheid aan bollen die je bij jouw plaatselijke kwekerij of winkel kunt kopen, kan je creatief zijn met jouw keuze en tuinontwerp om jouw persoonlijkheid tot uitdrukking te brengen. Misschien is het beter om al in de ontwerpfase de hulp van een professional in te roepen, want hun deskundige mening over welke bloemen het beste groeien in verschillende grondsoorten en klimaten kan jou duizenden euro's besparen. Zij kunnen de perfecte bloemenselectie voorstellen voor de grondsoort van jouw tuin. Voor de aanleg kan jij ofwel tuinmannen inhuren, ofwel deskundigen die gespecialiseerd zijn in het aanleggen van bloembedden. Als je contact opneemt met de professionals, zullen zij jou helpen,
 • Het ontwerp van de lay-out.
 • Het analyseren van de grondsoort en het voorstellen van de juiste bloemen.
 • Het voorstellen van seizoensgebonden en vaste bloemen volgens jouw wensen.
 • De eigenlijke aanleg van bloembedden.
 • Verzorgingstips afhankelijk van de soort bloemen die jij kiest.
Professionals kunnen jou ongeveer 1.000 - 3.000 euro aanrekenen voor de aanleg van bloembedden.
 1. Kies de plaatsen in jouw tuin waar je de bloembedden wilt aanleggen.
 2. Verwijder de graszoden en graaf ongeveer 20-30 centimeter grond uit.
 3. Zet het bed waterpas.
 4. Voeg een paar centimeter compost en mest toe.
 5. Plaats de planten volgens hun groeipotentieel en zet ze op de bedden.
 6. Water.
Als je al een idee hebt van wat voor soort bed je wilt, kun je kiezen voor de veel goedkopere optie van het inhuren van gewone tuinmannen in plaats van naar een expert te gaan. Zij kopen de planten die je nodig hebt en rekenen je een extra 25% van de verkoopprijs. Bovendien rekenen ze meestal 45 euro per uur voor het planten. Als je het tuinieren zelf doet, hoef je alleen te betalen voor de bloemen, de kunstmest en de schop. De kosten van de planten variëren doorgaans van 6 tot 100 euro. Schoppen zijn in bouwmarkten verkrijgbaar tussen 15 en 25 euro. Kunstmest kost jou tussen de 35 en 40 euro. Je kunt kiezen voor seizoensbloemen of vaste planten. Kies jij voor seizoensbloemen, dan stijgen de jaarlijkse uitgaven voor aankoop en onderhoud van jouw bloembed.

Huur een vakman of doe het zelf

Hoewel de meeste tuinklussen eenvoudig genoeg zijn om zelf uit te voeren, kan het nooit kwaad het advies van een vakman in te winnen. Als je het advies van een vakman inwint, kan je er zeker van zijn dat veelvoorkomende fouten tot een minimum worden beperkt, waardoor jouw tuin een betere kans krijgt om te gedijen. Het is waar dat jij veel arbeidskosten bespaart als je het zelf doet, maar dat kan het risico inhouden dat je fouten maakt die jou op den duur meer kunnen kosten.

Top Klusjesmans

kobe
Kobe Klusjesman
5/5 - 145 Reviews
Pelt
204 jobs done
Klusjesman

Met al 25+ jaar ervaring heb ik elk klusje zo gedaan. Mijn favoriete klus is het ophangen van spiegels en lampen.

De communicatie rondom de afspraak heb ik als prettig ervaren. Tijdens het beoordelen van het probleem gaf Kobe duidelijk aan wat de opties waren om het probleem op te lossen en dacht hij goed met mij mee.

Boek een klus
Evert
Evert Klusjesman
5/5 - 34 Reviews
Hamme
69 jobs done
Klusjesman

Met al 20 jaar ervaring als klusjesman heb ik inmiddels alles wel gezien. Doorgaans ben ik vooral bezig met keuken plaatsen, maar Zoofy is ideaal voor de kleinere klusjes tussendoor.

Ontzettend aardige klusman die naast goed werk leverde ook goed communiceerde. Een aanrader!

Boek een klus