Kosten om een kraan te installeren of te vervangen?

De kosten voor het installeren van een kraan

Het installeren van een kraan kan jouw keuken of badkamer nieuw leven inblazen. Het lijkt misschien niet alsof een klein project een groot verschil kan maken, maar het kan jouw tevredenheid over jouw huis aanzienlijk vergroten door jou te helpen met dagelijkse taken en het uiterlijk van jouw keuken of badkamer te verbeteren. Een nieuwe kraan kan een doe-het-zelfklus zijn als jij hem alleen maar hoeft te vervangen, maar een bedrijf of erkende loodgieter moet al het loodgieterswerk doen.
Gemiddeld 252 €
Gemiddeld tussen 158 € - 345 €
Low End - High End 91 € - 582 €

Een keukenkraan installeren

De arbeidskosten voor het installeren van een keukenkraan variëren van €260 tot €480, op voorwaarde dat je geen andere upgrades zoals nieuw leidingwerk nodig hebt. Deze kosten zijn hoger dan voor een badkraan omdat keukenkranen meestal groter en dus duurder zijn. Ze hebben ook meer functies dan badkranen, zodat het werk langer duurt.

Een keukenkraan vervangen

Een keukenkraan vervangen is hetzelfde als een kraan installeren, behalve dat de bestaande kraan ook moet worden verwijderd. De enige extra kosten zijn de tijd die nodig is om de kraan te verwijderen, wat minder dan 30 minuten zou moeten duren.

Soorten keukenkranen

Keukenkranen zijn er in verschillende soorten, wat de installatiekosten kan beïnvloeden. De meest gebruikelijke prijsklasse voor een pull-down (top-down) kraan is $150 tot $200, terwijl een oull-out (horizontale) kraan meestal 100 tot 150 euro kost. De populairste barkranen kosten tussen 50 en 100 euro. Een pottenvuller heeft een typische prijs tussen 150 en 200 euro. Een uittrekbare kraan heeft een ingebouwde slang en een slurf waarmee jij hem dichter naar de gootsteen kunt trekken. Een uittrekbare kraan heeft een mondstuk en een slang die uit de kraan kunnen worden getrokken. Deze kranen zijn vanwege hun flexibiliteit zeer geschikt voor het schoonmaken van de vaat of het wassen van fruit of groenten. Een barkraan heeft meestal een hoge zwanenhals, zodat glazen en kruiken er gemakkelijk onder passen. Ze hebben geen ingebouwde sproeiers en zijn meestal niet verplaatsbaar. Een pottenvuller heeft een lange, scharnierende arm waarmee deze kraan kan uitzwenken en wordt gewoonlijk boven een fornuis of bij een gootsteen gemonteerd.

Badkamerkranen

De meest gebruikelijke prijsklasse voor een badkamerkraan ligt tussen 100 en 150 euro, mits er geen nieuwe leidingen nodig zijn. Anders kost het een paar honderd meer, afhankelijk van de hoeveelheid leidingen die vervangen moeten worden. Functionaliteit is meestal belangrijker dan flexibiliteit.

Kosten voor het vervangen van een gootsteen of wastafelkraan

Net als bij keukenkranen vereist het vervangen van een bad- of wastafelkraan de extra stap van het verwijderen van de bestaande kraan. Het kost een klusjesman of loodgieter minder dan 30 minuten om deze kraan te verwijderen.

Prijzen per type wastafelkraan

Badkamerkranen hebben een paar soorten handgrepen voor warm en koud water, waaronder knoppen, hendels en kruizen. Deze kranen zijn het gemakkelijkst te installeren en hebben de laagste kosten. Knoppen en hendels kosten doorgaans tussen 100 en 150 euro, terwijl kruizen ongeveer 200 euro kosten. Joysticks gebruiken één kraan voor zowel warm als koud water en kosten gemiddeld tussen 400 en 600 euro. Drukknopkranen zijn moeilijker te installeren en kosten doorgaans 200 tot 400 euro. Aanrakingsvrije kranen kosten gemiddeld tussen 300 en 400 euro en zijn ook complexer en vereisen een professionele installateur.

Kosten voor het vervangen van een badkraan

De meest gangbare prijsklasse voor een badkraan ligt tussen de 300 en 400 euro, ervan uitgaande dat er geen nieuw leidingwerk nodig is. De belangrijkste reden waarom deze kranen duurder zijn dan wastafelkranen is dat ze een veel hoger debiet moeten aankunnen, meestal ongeveer elf liter per minuut. Kits voor deze kranen omvatten in de meeste gevallen ook de douchekop.

Prijzen per type badkraan

Badkranen zijn meestal verkrijgbaar met knoppen, hendels en kruisgrepen. De meest gangbare prijsklasse voor al deze handvatten ligt tussen 300 en 400 euro. Andere greeptypes zoals joysticks, drukknoppen en handenvrije kranen zijn niet gebruikelijk voor badkranen.

Kostenfactoren voor installatie

Waterbeheersing en efficiëntie zijn enkele van de complexere factoren die de materiaalkosten van een kraan beïnvloeden. Badkranen vereisen een groter debiet, terwijl keukenkranen meer controle over het debiet vereisen. Andere factoren die de kosten van de kraan kunnen beïnvloeden zijn het type handgreep, het materiaal en de afwerking. Voorzieningen zoals verlichting en filtersystemen kunnen betekenen dat je meer moet uitgeven voor de eerste installatie van de kraan. Bovendien kunnen de oorspronkelijke fittings of bevestigingen worden beschadigd wanneer de oorspronkelijke fitting wordt verwijderd, hetzij door onachtzaamheid, hetzij uit noodzaak. De arbeidskosten hangen grotendeels af van de vraag of een aannemer het werk kan doen of dat je een erkende loodgieter nodig hebt. Een loodgieter kost meestal veel meer, wat nodig kan zijn voor complexe klussen waarbij je het sanitair moet vervangen. Dit is vaak het geval wanneer het bestaande sanitair niet aan de normen voldoet. De toestand van de huidige kraan is ook een arbeidskostenfactor, want het kan langer duren om hem te verwijderen als hij gebroken of verroeste onderdelen heeft.

Zelf doen of een vakman inhuren

Huiseigenaren kunnen vaak zelf een kraan vervangen als het gewoon een kwestie is van de oude kraan verwijderen en de nieuwe installeren. Dit proces vereist echter vaak een vakman om de aanpassingen uit te voeren, aangezien de beugels en aansluitingen van de twee kranen zelden identiek zijn. Dit is vooral het geval wanneer het gaat om een upgrade en niet om een eenvoudige vervanging van een defecte kraan.

Top Loodgieters

Henk
Henk Loodgieter
5/5 - 54 Reviews
Leuven
88 jobs done
Loodgieter

Mijn favoriete klus is het oplossen van verstoppingen, daar worden de mensen altijd zo blij van.

Zeer snelle en vakkundige service, in plaats van de volgende dag zelfs de zelfde dag de klus geklaard. Goede communicatie, vriendelijk en ik ben super blij met Henk.

Boek een klus
Rachid
Rachid Loodgieter
5/5 - 45 Reviews
Gent
78 jobs done
Loodgieter

Ik werk al 30+ jaar in het vak. Verstoppingen, leidingen verleggen, nieuwe kranen plaatsen, noem het maar op. Elke loodgieters klus heb ik ervaring mee.

Ik kreeg keurig een appje dat hij onderweg was. Het vervangen van de kraan was lastig i.v.m. ruimtegebrek, maar hij heeft het netjes voor elkaar gekregen.

Boek een klus