Kosten voor dakrenovatie

Als jouw dak al tientallen jaren meegaat en misschien zelfs al lekt, dan is het hoog tijd voor een dakrenovatie. Een goed onderhouden dak is cruciaal om jouw vier muren te beschermen tegen regen, sneeuw en ook stormen. In dit artikel lees jij welke werkzaamheden hierbij komen kijken en hoeveel een dakrenovatie kost.

Waaruit bestaat een dakrenovatie

De kosten van een dakrenovatie hangen vooral af van de grootte en het type van het dak. Bovendien is renovatie een nogal vage term, waaronder heel verschillende soorten werkzaamheden vallen. De eenvoudigste dakrenovatie bestaat gewoon uit een nieuwe dakbedekking. Dit kan echter ook de vernieuwing of eerste installatie van isolatie omvatten. Verder kan dakrenovatie ook het vernieuwen van de panlatten, het dakgebinte en de dakspanten omvatten. Dit geldt echter alleen voor hellende daken. Bij platte daken bestaat de renovatie alleen uit dakbedekking en eventueel isolatie. Een volledige renovatie van een plat dak wordt echter zelden uitgevoerd, vaak worden alleen defecte delen gerenoveerd of hersteld. Welke werkzaamheden ook worden uitgevoerd in het kader van de dakrenovatie, er moet altijd rekening worden gehouden met de kosten voor de verwijdering van het oude materiaal.

De kosten van de dakrenovatie zijn als volgt opgebouwd

Klus  Prijsschatting per m²
Nieuwe dakbedekking  110 € - 250 €
Isolatie  130 € - 220 €
Vernieuwen van latwerk  3 € - 10 €
Vernieuwing van spanten  7 € - 10 € (per lopende meter)
Vernieuwen van dakspanten  70 € - 110 €
Renovatie plat dak  100 € - 200 €
dakrenovatie

Dit zijn de kosten voor dakrenovatie in detail

Voor een volledige dakrenovatie kan jij rekenen op kosten tussen 320 en 600 euro per vierkante meter. Als jouw dak opnieuw wordt gedekt, hangen de kosten voornamelijk af van het gekozen materiaal. Hetzelfde geldt voor isolatie, waar de arbeidskosten vaak meer dan twee keer zo hoog zijn als de materiaalkosten zelf. De vorm van het dak is van grote invloed op de kosten van een nieuwe dakspant, terwijl het soort panlatten en dus de kosten daarvan afhankelijk moeten worden gemaakt van het dakbedekkingsmateriaal. Als je kiest voor een volledige renovatie van het platte dak, moet je rekening houden met 100 tot 200 euro per vierkante meter voor het bedekken en afvoeren van het oude dak, voor de isolatie en voor de nieuwe dakbedekking. Overigens zijn in bovenstaande prijstabel zowel de arbeidskosten als de verwijderingskosten voor oud materiaal reeds opgenomen.

Kosten van een dakbedekking

Als jij jouw dak opnieuw wilt laten bedekken, kan jij rekenen op een bedrag tussen 20 en 100 euro per vierkante meter voor het materiaal. Het hangt allemaal af van het soort materiaal. Terwijl klei dakpannen en betonnen dakpannen vrij goedkoop zijn, zijn metalen of kunststof dakplaten bijvoorbeeld duurder. Bij leisteen kunnen de materiaalkosten zelfs oplopen tot 200 euro per vierkante meter. Bovendien variëren de kosten voor dakdekkers van 80 tot 130 euro per vierkante meter, afhankelijk van de inspanning en de grootte van het dak. Voor het bedekken en afvoeren van jouw oude dak moet je 10 tot 20 euro per vierkante meter extra begroten.

Kosten van dakisolatie

De prijs van isolatie hangt ook voornamelijk af van het gekozen isolatiemateriaal. Kosten tussen 40 en 90 euro per vierkante meter zijn hier mogelijk. Afhankelijk van de inspanning variëren de arbeidskosten van 90 tot 130 euro per vierkante meter.

Kosten voor het vernieuwen van een dakspant

De prijzen voor een nieuw dakgebint, inclusief dakbedekkingskosten, variëren van 55 tot 90 euro per vierkante meter. Zowel de materiaal- als de arbeidskosten worden bepaald door de vorm van het dak. Een dakspant voor een zadeldak is bijvoorbeeld goedkoper dan een spant voor een schilddak. Daarnaast zijn er nog kosten voor de sloop en verwijdering van het oude dakgebinte. Reken hier op ongeveer 15 tot 20 euro per vierkante meter.

Kosten van bijkomende renovatiewerkzaamheden

De kosten voor panlatten en spanten zijn relatief beheersbaar, dus jij kunt ze het beste tegelijk met de dakrenovatie laten vernieuwen, als dat mogelijk is. Terwijl nieuw regelwerk 3 tot 10 euro per vierkante meter kost, kan je rekenen met 7 tot 10 euro per strekkende meter voor nieuwe spanten.

Zoofy renoveert jouw dak

Voor alle werkzaamheden aan jouw dak moet je altijd professionals inhuren. Bij Zoofy krijg jij uitgebreid advies en vrijblijvende offertes van dakdekkers, waarvan de meesten jarenlange ervaring hebben. Als jij dan besluit om dakdekkers van Zoofy in te huren, zal jouw dak in een mum van tijd in nieuwe glans schitteren.

Top Dakwerkers

Harm
Harm Dakwerker
4/5 - 44 Reviews
Kortrijk
56 jobs done
Dakwerker

Voor hoogtes kan je in mijn vak niet bang voor zijn.

Man was keurig op tijd. Was duidelijk over werkzaamheden die hij zou gaan doen en de klus was 1,5 uur later klaar.

Boek een klus
Joop
Joop Dakwerker
5/5 - 134 Reviews
Mechelen
223 jobs done
Dakwerker

Ik doe graag dakrenovaties, dakpannen leggen en dakgoot installaties.

Erg tevreden, Geweldige vakman. Ik zal altijd voor Zoofy kiezen.

Boek een klus