Kosten voor het leggen van houten vloeren

Dit is wat er nodig is om houten vloeren te laten plaatsen

De kosten voor een nieuwe houten vloer zijn altijd een gemengde berekening. Enerzijds heb je de materiaalkosten, anderzijds de kosten voor de arbeidstijd van de vakman. Eerst moet de vloer worden voorbereid en moeten de plinten worden gedemonteerd. Vervolgens wordt de vloer bekleed met een dampscherm (PE-folie). Daaroverheen wordt contactgeluidisolatie gelegd. Dan is het tijd om de vloer te leggen en als voorlaatste werkstap zal de vakman van jouw keuze de nieuwe houten vloer schuren en verzegelen. Daarna kunnen de plinten opnieuw worden aangebracht en heb jij een gloednieuwe houten vloer!

Zo zijn de kosten opgemaakt

Materiaalkosten  Prijs per vierkante meter  20-m²-kamer
Dampscherm 1 € 20 €
Contactgeluidsisolatie  3 € - 8 €  60 € - 160 €
Vloerbedekking  25 € - 60 €  500 € - 1.200 €
Totaal  29 € - 69 €   580 € - 1.380 €
Arbeidskosten  Prijs per vierkante meter  20-m²-kamer
Voorbereiding van de ondervloer  8 € - 10 €  160 € - 200 €
18 m plinten demonteren en monteren  3 € - 5 €  54 € - 90 €
Leggen van de vloer  15 € - 25 €  300 € - 500 €
Schuren en verzegelen  12 € - 18 €  240 € - 360 €
Totaal  38 € - 58 €   754 € - 1.150 € 
houten vloer leggen

Houten vloeren leggen: De totale kosten

In totaal betaal jij tussen 1.334 en 2.530 euro voor een houten vloer van 20 vierkante meter. Deze kosten bestaan uit 580 tot 1.380 euro voor materialen en tussen 754 en 1.150 euro voor ambachtslieden. Per vierkante meter bedraagt de totale prijs minstens 67 euro. De prijs kan oplopen tot 127 euro per vierkante meter. Wil jij houten vloeren laten leggen in grotere of meerdere kamers? Dan kun je deze prijzen extrapoleren. Volgens onze berekening kost een ruime kamer van 40 vierkante meter tussen 2.680 en 5.080 euro.

Materiaalkosten voor houten vloeren

Houten vloeren worden gelegd in zogenaamde systeemplanken. Deze planken hebben meestal messing en groef en zijn gemakkelijk te leggen. De vloer moet hier echter goed op voorbereid zijn. PE-folie wordt gelegd als dampscherm. Jij betaalt ongeveer een euro per vierkante meter voor dit dampscherm. Je hebt ook contactgeluidisolatie nodig. Dit kost tussen de 3 en 8 euro per vierkante meter. Daarbovenop komt de eigenlijke houten vloer die jij in jouw kamers wilt. Houten vloeren kosten gemiddeld tussen de 25 en 60 euro, maar er zijn natuurlijk geen bovengrenzen, zeker niet als je kiest voor bijzonder exclusief en duurzaam hout. Voor een kamer van 20 vierkante meter bedragen de materiaalkosten tussen 580 en 1.380 euro. Per vierkante meter ligt de gemiddelde materiaalprijs tussen 29 en 69 euro.

Een houten vloer leggen: Dit zijn de arbeidskosten

Als je een houten vloer wilt laten leggen, moet je bij de eerste berekening van de kosten ook een overzicht hebben van de ambachtelijke kosten die voortvloeien uit het eigenlijke werk, naast de materiaalkosten. Ambachtslieden hebben meestal een uurtarief tussen 40 en 70 euro, gemiddeld komen ze uit op 60 euro. Bij een gemiddeld werktempo kost de voorbereiding van de ondervloer tussen 8 en 10 euro per vierkante meter. Het leggen van de vloer kost gewoonlijk tussen 15 en 25 euro per vierkante meter, dus de kosten voor het leggen van een dampscherm, contactgeluidisolatie en een houten vloer in een kamer van twintig vierkante meter bedragen tussen 300 en 500 euro. Tot slot kost schuren en sealen tussen 12 en 18 euro per vierkante meter, zodat jij voor een kamer van 20 vierkante meter uitkomt op 240 tot 360 euro. Samen met de kosten van het werk aan de plinten bedragen de totale arbeidskosten tussen 38 en 58 euro per vierkante meter. Een kamer van 20 vierkante meter genereert dus kosten voor werktijd van 754 tot 1.150 euro.

Plinten laten verwijderen en opnieuw aanbrengen

Als je ook de plinten door een vakman wilt laten demonteren en monteren, moet je rekenen op drie tot vijf euro per vierkante meter. In een kamer van 20 vierkante meter met twee muren van 4 meter en twee muren van 5 meter (om het eenvoudig te houden, laten we de deuren buiten beschouwing) zijn er 18 meter plinten. Als jij echter in een kamer van 40 vierkante meter de plinten wilt laten vervangen, hoeft dat niet per se twee keer zoveel meter te zijn - Een vierkante kamer van 40 vierkante meter heeft een wandlengte van ongeveer 6,3 meter en dus een plintlengte van ongeveer 25,2 meter.

Waarom Zoofy kiezen voor het leggen van houten vloeren?

Wil jij een houten vloer laten leggen? Beschrijf dan je baan in detail en upload deze naar Zoofy. Wij brengen jou in contact met een van onze vele deskundigen - degene die het beste bij jouw behoeften past.  

Top Timmermans

Karel
Karel Timmerman
5/5 - 184 Reviews
Lommel
256 jobs done
Timmerman

In de zomer houd ik mij vooral bezig met zonneschermen ophangen, wanneer die klussen in de winter afnemen dan houd ik mij veel bezig met meubels op maat te maken.

Karel is een op en top vakman. Meubels maken kan die als geen ander. Ook fijn dat ie punctueel is en geen rommel achter laat.

Boek een klus
ismael
Ismael Timmerman
5/5 - 51 Reviews
Antwerpen
98 jobs done
Timmerman

Hallo, ik ben beschikbaar voor allerlei soorten timmerman klussen. Doorgaans werk ik veel met deuren op maat maken en afhangen maar werk ook veel aan meubels op maat maken.

Ismael heeft mijn kast precies zo gemaakt als ik dat wilde, merci!

Boek een klus