Kosten voor het leggen van keramische of porseleinen tegels

Kosten voor het betegelen

De meeste huiseigenaren besteden tussen € 886 en € 2.858, of gemiddeld € 1.835, aan een porseleinen of keramische tegelvloer. Voor alle tegelprojecten variëren de kosten van €130,50 tot €830 per vierkante meter.
Project Gemiddelde Maximale waarde
18,5 m² 3,000 € - 4.000 € 2.700 € - 13.000 €
3 m² achterwand 1.500 € 1.000 € - 1.900 €
70 m² werkoppervlak 3.500 € 2.400 € - 4.750 €
 
Gemiddeld 1.836 €
Gemiddeld tuusen 886 € - 2.858 €
Low End - High End 400 € - 5.600 €
Tegels zijn een van de meest veelzijdige materialen voor vloeren, werkbladen en wanden die vandaag de dag beschikbaar zijn voor eigenaren. Ze zijn speciaal gecoat om ze ondoordringbaar te maken voor water of ingedrongen vuil en gemakkelijk te reinigen en te onderhouden. Duurzaamheid is waarschijnlijk de belangrijkste reden waarom de meeste mensen tegels installeren. Als ze correct worden geïnstalleerd door een ervaren tegelzetter, kunnen ze tot 20 jaar meegaan zonder grote reparaties.

Tegelprijs per vierkante meter

Voor het leggen van tegels in jouw huis gaat het van 135 tot 630 euro per vierkante meter. Wie ze buiten wil leggen, betaalt tussen 140 en 830 euro per vierkante meter. Materiaal en arbeid vormen het grootste deel van de kosten.
Kostenplaats Per vierkante meter
Tegel 5 € - 150 € binnen 10 € - 350 € buiten
Arbeid 40 € - 320 €
Andere materialen 60 € - 90 €
Verwijdering van het oude oppervlak 20 €
Voorbereiding van het oppervlak 10 € - 50 €
Totaal 135 € - 630 € binnen 140 € - 830 € buiten

Materiaalkosten per vierkante meter

Materiaal Binnen Buiten
Porselein 30 € - 100 € 30 € - 350 €
Keramiek 5  €- 70 € 10 € - 350 €
Gerectificeerde tegel 0.50 - 15€ 1 € - 35 €
Leisteen 5 € - 15 € 5 € - 35 €
Glas  5 € - 15 € Niet aanbevolen
Wanneer jij een tegelproject overweegt, kan je alles kiezen, van hoogwaardige designtegels tot de meest betaalbare keramische. Voordat je op zoek gaat naar de perfecte tegelstijl, moet je rekening houden met enkele factoren zoals samenstelling, dikte, kwaliteit, gebruik en plaatsing. Sommige producten zijn te dun of te zwak voor vloerbedekking.

Porselein vs. keramiek

Keramische tegels kosten tussen 5 en 350 euro per vierkante meter. Keramiek is zachter en minder duurzaam dan porselein, zodat ze over het algemeen minder kosten. Porseleinen tegels kosten tussen de 30 en 350 euro per vierkante meter. Dun porselein is meestal duurder voor interieurs. Ze worden gemaakt via een speciaal proces dat maximale duurzaamheid biedt bij een minimale dikte. Bij beide materialen moet je de slijtage van de individuele tegel kennen om te weten waar jij deze kunt installeren. Deze schaal loopt van 1 tot 5+. Keramische tegels worden over het algemeen beoordeeld van 1 tot 3, terwijl porseleinen tegels worden beoordeeld tot 5+. Deskundigen bevelen een beoordeling van 3+ aan voor vloerbedekkingsprojecten. Elementen met een beoordeling van 1 of 2 zijn alleen geschikt voor wandtoepassingen, zoals een keukenachterwand. Voor vloeren in residentiële of commerciële ruimten zijn materialen met een classificatie van 5 vereist.

Gerectificeerde tegel

Gerectificeerde tegels kosten binnen dezelfde algemene prijsklasse van 5 tot 350 euro per vierkante meter en weerspiegelen een proces dat op veel materialen wordt toegepast na de productie. Rectificatie betekent dat de tegels na het bakken worden gesneden om een precieze maat en rand te garanderen. Het is verkrijgbaar in verschillende materialen en stijlen.

Leisteen en andere natuurstenen

De gemiddelde prijs voor het kopen van leisteen of natuursteen ligt tussen 50 en 350 euro per vierkante meter. Op maat gesneden materialen hebben een unieke uitstraling omdat elke steen anders is. Veel huiseigenaren houden van de natuurlijke look voor vloeren, werkbladen, achterwanden en badkamers.

Glas

Glazen tegels kosten 50 tot 150 euro per vierkante meter. In de regel is glas niet geschikt voor vloeren. In plaats daarvan is deze optie ideaal voor achterwanden, werkbladen of een douchewand in de badkamer.

Een kamer opmeten

Onze tegelcalculator kan jou helpen berekenen hoeveel tegels jij nodig hebt. Volgens getuigenissen van tevreden klanten zouden huiseigenaren meer moeten begroten dan de absolute vierkante meter van de kamer, om rekening te houden met de grootte van de kamer en de mogelijkheid dat de vakman een deel van de tegels zal moeten snijden.

Arbeidskosten

De arbeidskosten voor het plaatsen van tegels variëren van 40 tot 320 euro per vierkante meter. Het leggen van vloeren kost 40 tot 140 euro per vierkante meter, tegenover 250 tot 320 euro per vierkante meter voor werkbladen. Hoewel deze kosten gewoonlijk per vierkante meter worden berekend, kunnen sommige vakmensen ook per uur rekenen. In dit geval variëren de uurtarieven van 30 tot 120 euro, afhankelijk van de omvang en de complexiteit van het project.

Kosten voor het leggen van porseleinen tegels

De installatie van porseleinen tegels begint bij 4 tot 25 euro per vierkante meter. Grotere tegels en grotere kamers resulteren meestal in lagere bijkomende prijzen. Deze kosten kunnen omvatten:
 • de voorbereiding van het oppervlak
 • het aanbrengen van de mortel
 • het leggen van de tegels
 • het aanbrengen en afdichten van de voeg

Arbeidsloon voor het leggen van keramische tegels

Aangezien keramische en porseleinen tegels vergelijkbaar zijn, is de prijsklasse van 40 tot 250 euro per vierkante meter ook ongeveer hetzelfde.

Kosten voor het leggen van tegelvloeren

Voor tegels betalen huiseigenaren ongeveer 40 tot 100 euro per vierkante meter voor installatie binnenshuis. Het soort vloerbedekking en de indeling van de kamer zijn van invloed op de prijs die aannemers in rekening brengen. Zo zal het plaatsen van keramische tegels op een cementvloer waarschijnlijk meer kosten. Installeren op een houten ondervloer in goede staat kan minder kosten omdat je minder materiaal en minder tijd nodig hebt voor het werk.

Gemiddelde kosten van het betegelen van een badkamerwand

De kosten om jouw douche te omringen met tegels bedragen gemiddeld ongeveer 2.000 euro voor een ruimte van ongeveer 8,5 vierkante meter. Dit omvat het voorbereiden van het wandoppervlak, het aanbrengen van de steunplaat, het plaatsen van de tegels en het voegen.

Leggen van keukenachterwanden of werkbladen

De kosten voor het aanbrengen van een backsplash bedragen ongeveer 250 tot 320 euro per vierkante meter. Deze prijsverhoging is te wijten aan de kleinere afmetingen van de tegels en het ingewikkelde ontwerpwerk dat nodig is om het werk te voltooien. Het leggen van tegels rond een open haard zal een vergelijkbare prijs hebben. Deze tegels worden gebruikt voor het verfraaien van de keuken, het versieren van meubels en het maken van originele kunstwerken.

Kosten van het leggen van tegels

Als je een houten ondervloer hebt, moet je misschien 50 tot 80 euro per vierkante meter betalen voor een materiaal dat "backer board" wordt genoemd. Het wordt vaak gebruikt in badkamers, en de installatiekosten maken gewoonlijk deel uit van de totale arbeidskosten. Houten ondervloeren zijn een minder ideale ondergrond voor tegels omdat ze bij hoge vochtigheid kromtrekken. Als het oppervlak zijn integriteit verliest, kunnen de tegels afschilferen of breken. Backer Board zorgt voor een vlak cementoppervlak waarop het materiaal kan worden gelegd. Gebruik speciale schroeven om de cementtegels vast te zetten.

Kostenfactoren voor het leggen van tegels

Factoren Kosten per vierkante meter
Andere materialen 60 € - 90 €
Verwijdering van oude bekleding 20 €
Voorbereiding van het oppervlak 10 € - 50 €
Kosten van reparatie van de ondervloer 400 € - 650 €
Kosten voor het leggen van een nieuwe ondervloer 10 € - 200 €

Prijs voor het leggen van tegels op een bestaande vloerbedekking

Een aannemer kan meestal geen tegels leggen op een bestaande vloerbedekking. Jij moet ongeveer 20 euro per vierkante meter betalen om de oude vloerbedekking te verwijderen, plus 40 tot 140 euro per vierkante meter om de nieuwe ondervloer en tegels te plaatsen.

Kosten voor het verwijderen en opnieuw leggen van een vloer

Een nieuwe vloerbedekking kost tussen 40 en 100 euro per vierkante meter werk. Dit is net als een nieuwe installatie, met een paar uitzonderingen. Begin met het verwijderen van de tegels. Je zult waarschijnlijk de steunplaat moeten vervangen als dat nodig is, wat 50 tot 80 euro per vierkante meter kost. Als de vloerbedekking al is gelegd en nog in goede staat is, kan je wat geld besparen op de voorbereiding van het oppervlak voor de nieuwe materialen.

Kosten voor het leggen van tegels op beton

Huiseigenaren moeten soms 30 tot 100 euro per vierkante meter extra uitgeven om de ondervloer te vernieuwen voordat een installateur de tegels kan leggen. De kosten voor het leggen van tegels op betonnen vloeren zijn de extra arbeidsuren en materialen die nodig zijn om het vloeroppervlak glad en vlak te maken ter voorbereiding van de installatie. Hoewel een gladde, vlakke cementvloer een ideale ondergrond is voor het leggen van tegels, zijn deze omstandigheden zeldzaam. Bij een cementvloer moet de installateur deze taken uitvoeren:
 1. Zorg ervoor dat de vloer schoon, glad en droog is en vrij van gaten of putjes.
 2. Gebruik een proces dat thinset heet om oppervlaktescheuren te dichten of kleine gaten te vullen.
 3. Breng een latexprimer aan op het oppervlak van de vloer om deze voor te bereiden op de installatie.
 4. Bepaal of het oppervlak vlak is en breng zo nodig een zelfnivellerend middel aan.

Rekenmachine voor buitentegels

Buitentegels kopen kost tussen de 10 en 350 euro per vierkante meter, afhankelijk van het materiaal. Voor de installatie betaal jij nog eens 40 tot 140 euro. Het maken van tegels die bestand zijn tegen de ontberingen van een buiteninstallatie is niet goedkoop, maar weinig vloerbedekkingen voor buiten geven jou zo'n verfijnde en verbluffende uitstraling. Je hebt misschien niet het budget voor een heel terras of wandelpad van keramische tegels, maar zelfs een kleine trap of een ander tegelaccent kan aanzienlijke schoonheid toevoegen aan jouw buitenlandschap.

Antisliptegels

Tegels die een betere tractie bieden op een nat buitenoppervlak kosten ongeveer 20 tot 350 euro per vierkante meter. De versies voor buiten moeten om voor de hand liggende veiligheidsredenen slipvast zijn. Slipweerstand wordt gemeten volgens een industriestandaard die bekend staat als de dynamische wrijvingscoëfficiënt; oppervlakken met een coëfficiënt van 0,42 of hoger worden over het algemeen als slipvast beschouwd. Voor tegels kan dit betekenen dat wordt afgezien van de afdichting of beglazing die gebruikelijk is bij andere tegelinstallaties. Hoogwaardige buitentegels bevatten in het glazuur ingewerkt gruis voor een afgewerkt product dat ook uitstekende tractie biedt. De ruwe textuur van onafgewerkte modellen maakt het schoonmaken ook moeilijk, dus huiseigenaren moeten het onderhoud in hun beslissing meenemen.

De kosten van de installatie van porseleinen tegels

Het leggen van porseleinen tegels buiten kost tussen 40 en 140 euro per vierkante meter. Tegels voor buiten moeten niet alleen slipvast zijn, maar ook bestand tegen herhaaldelijk vriezen en dooien. Je hebt materialen en installatie nodig die aan deze richtlijnen voldoen:
 1. Dichte tegels met een absorptievermogen van 3% of minder, geclassificeerd als "keramisch/geglazuurd" of "ondoordringbaar".
 2. Uniforme grootte, met een afwijking van minder dan 115 cm².
 3. Permanente hechting aan de vloerbedekking.
 4. Installatie op een met staal versterkte betonplaat om scheuren en loskomen te voorkomen.
Het negeren van een van deze regels kan leiden tot tegels die snel verslechteren.

Patio tegels

Met een prijskaartje van 50 tot 150 euro per vierkante meter en de mogelijkheid om er een doe-het-zelfproject van te maken, kunnen buitenterrastegels een relatief goedkoop alternatief zijn. Deze producten grijpen in elkaar, zodat een nauwkeurige verlijming van de ondergrond niet nodig is. Zij worden gebruikt om bestaande installaties te verbeteren. Een houten dek of terras dat in verval is geraakt, maar nog steeds zijn structurele integriteit heeft, kan bijvoorbeeld met terrastegels direct over het oorspronkelijke materiaal worden gelegd. Patiotegels hebben misschien niet dezelfde levensduur als standaard buitentegels, maar ze zijn een kosteneffectieve keuze voor veel huiseigenaren.

Zelf doen of een tegelzetter inhuren

Als je dit project zelf uitvoert, kan het tussen 95 en 510 euro per vierkante meter kosten, tegenover 135 tot 830 euro voor een professional. Omdat het permanent betegelen van jouw huis of tuin zoveel precisie vereist, kan jij dit werk het beste overlaten aan een vakman. Met een breed scala aan materialen die in plaatselijke winkels verkrijgbaar zijn, proberen veel mensen het zelf te doen. Moeilijke vloerconfiguraties en de onervarenheid van sommige doe-het-zelvers maken dit echter een minder wenselijke optie dan het inhuren van een vakman.

Een tegelzetter kiezen en een offerte aanvragen

Voordat je met een aannemer gaat zitten om over een nieuw project te praten, zoek je naar beoordelingen en recensies van gekwalificeerde tegelzetters in jouw omgeving. Maak een lijst met vragen over jouw huis en het ontwerp die jij in gedachten heeft. Vraag naar referenties van tevreden klanten en een portfolio van het werk van de tegelzetter. Vraag offertes aan bij verschillende aannemers om meer informatie te krijgen over de prijs die jij in jouw omgeving zult betalen.  

Top Klusjesmans

kobe
Kobe Klusjesman
5/5 - 145 Reviews
Pelt
204 jobs done
Klusjesman

Met al 25+ jaar ervaring heb ik elk klusje zo gedaan. Mijn favoriete klus is het ophangen van spiegels en lampen.

De communicatie rondom de afspraak heb ik als prettig ervaren. Tijdens het beoordelen van het probleem gaf Kobe duidelijk aan wat de opties waren om het probleem op te lossen en dacht hij goed met mij mee.

Boek een klus
Evert
Evert Klusjesman
5/5 - 34 Reviews
Hamme
69 jobs done
Klusjesman

Met al 20 jaar ervaring als klusjesman heb ik inmiddels alles wel gezien. Doorgaans ben ik vooral bezig met keuken plaatsen, maar Zoofy is ideaal voor de kleinere klusjes tussendoor.

Ontzettend aardige klusman die naast goed werk leverde ook goed communiceerde. Een aanrader!

Boek een klus