Kosten voor het leggen van tegels

Zo ontstaan de betegelingskosten

De kosten hangen voornamelijk af van de vraag of een wand of de vloer moet worden betegeld. Wandtegels zijn meestal goedkoper dan vloertegels. De te betegelen locatie bepaalt ook alle andere te maken kosten. In de meeste gevallen moet de ondervloer worden voorbereid vóór het betegelen, omdat er snel visuele gebreken kunnen ontstaan als de ondervloer niet volledig vlak is. Afhankelijk van de vraag of er wanden of vloeren moeten worden betegeld, moeten hier verschillende werkzaamheden worden verricht. De prijzen zijn dienovereenkomstig verschillend. De kosten van de vakman zijn ook afhankelijk van de vraag of er vloer- of wandtegels moeten worden gelegd. De grootte van de tegels speelt ook een rol. Naast de tegels is extra materiaal nodig: Tegellijm, specie en siliconen. De prijzen voor de extra materialen zijn echter meestal hanteerbaar. Je moet ook rekening houden met extra kosten voor het aanbrengen van plinten.

Zo zijn de kosten van het tegelwerk opgebouwd

Klus Prijsklasse in m² of lineaire meter
Tegels  20 € - 150 €
Materiaalkosten  25 € - 50 €
Arbeidskosten  50 € - 125 €
Kosten voor het leggen van tegels

Tegels leggen: Dit zijn de afzonderlijke kostenposten

Als jij jouw tegels door een gespecialiseerd bedrijf laat leggen, kan je rekenen op kosten van 95 tot 325 euro per vierkante meter, afhankelijk van of er wand- of vloertegels worden gelegd. Als de ondervloer al in goede staat is, liggen de kosten in de lagere prijsklasse. Vooral als de vloerondergrond zwaar beschadigd of vervallen is, zullen zowel de materiaal- als de tegelkosten stijgen. Houd er rekening mee dat jij extra reiskosten zult moeten betalen voor tegellagen, mogelijk voor meerdere reizen. Deze kosten meestal tussen de 40 en 80 euro per rit.

Tegelprijzen

De prijzen voor tegels variëren niet alleen tussen wand- en vloertegels, maar ook qua kwaliteit en formaat. Kleine wandtegels beginnen bij 20 euro per vierkante meter, terwijl grote vloertegels van zeer duurzaam materiaal en met een hoogwaardig ontwerp 150 euro per vierkante meter of meer kunnen kosten.

Materiële kosten

Naast de tegels zijn er nog andere materialen nodig. Voor tegellijm en voegmiddel moet je rekenen op 3 tot 5 euro per vierkante meter, afhankelijk van de grootte van de tegel. Silicone voor de voegen kost 8 tot 11 euro per strekkende meter. Voor het plaatsen van plinten, rand- en hoeklijsten kan jij ongeveer 13 tot 18 euro per strekkende meter begroten. Als de muurondergrond moet worden voorbereid, kan jij voor 2 tot 3 euro per vierkante meter plamuur en grondverf krijgen. Als de vloerondergrond bestaat uit een dekvloer die in slechte staat is en daarom vernieuwd moet worden, kan jij rekenen op materiaalkosten van 5 tot 25 euro, afhankelijk van het type dekvloer.

Kosten tegelzetter

De kosten voor het betegelen kunnen variëren van 50 tot 125 euro. Het leggen zelf, inclusief voegen, kost 35 tot 65 euro per vierkante meter. Veel tegels moeten op maat worden gesneden, vooral als er veel hoeken en kanten zijn. Ambachtslieden rekenen deze sneden gewoonlijk afzonderlijk per uur aan, waarbij een uur 30 tot 40 euro kost. Als het leggen ingewikkelder is vanwege het legpatroon, vanwege bijzonder kleine tegels of vanwege speciale wensen op het gebied van ontwerp, kan jij rekening houden met extra kosten van 8 tot 12 euro per vierkante meter. Voor het vullen en voorstrijken van een muurondergrond kan jij rekenen op 3 tot 5 euro per vierkante meter. De kosten voor het vloersubstraat zijn heel verschillend. Voor het vernieuwen van jouw dekvloer kan jij rekenen op arbeidskosten van 4 tot 25 euro per vierkante meter, afhankelijk van het type dekvloer en dus van de hoeveelheid werk. Tip: Je kunt alle gemaakte arbeidskosten ten minste gedeeltelijk terugvorderen van de belasting.

Tegels leggen met Zoofy

Aangezien het leggen van tegels vrij duur is, kan jij beter niet zelf tegels leggen, maar een vakman inschakelen. Vooral bij tegels is het gemakkelijk dat een verkeerde plaatsing leidt tot zichtbare gebreken die niet meer kunnen worden gecompenseerd. Dit tast niet alleen het uiterlijk aan, maar kan ook de levensduur van de tegels aantasten. Zelf leggen is ook niet per se goedkoper, want jouw materiaalkosten, afgezien van de tegels, zijn ongeveer 25 procent hoger dan wanneer een tegelzetter het materiaal meebrengt. Bij Zoofy ontmoet je ervaren tegelzetters die jou adviseren over de juiste tegels en deze vervolgens zorgvuldig en professioneel leggen.  

Top Klusjesmans

kobe
Kobe Klusjesman
5/5 - 145 Reviews
Pelt
204 jobs done
Klusjesman

Met al 25+ jaar ervaring heb ik elk klusje zo gedaan. Mijn favoriete klus is het ophangen van spiegels en lampen.

De communicatie rondom de afspraak heb ik als prettig ervaren. Tijdens het beoordelen van het probleem gaf Kobe duidelijk aan wat de opties waren om het probleem op te lossen en dacht hij goed met mij mee.

Boek een klus
Evert
Evert Klusjesman
5/5 - 34 Reviews
Hamme
69 jobs done
Klusjesman

Met al 20 jaar ervaring als klusjesman heb ik inmiddels alles wel gezien. Doorgaans ben ik vooral bezig met keuken plaatsen, maar Zoofy is ideaal voor de kleinere klusjes tussendoor.

Ontzettend aardige klusman die naast goed werk leverde ook goed communiceerde. Een aanrader!

Boek een klus