Rattenplaag! Wat nu?

Als je vermoedt dat jij ratten in jouw huis en tuin heeft, moet je snel handelen. Ratten kunnen veel schade aanrichten in en rond het huis. In dit artikel leggen we uit hoe je een rattenplaag kunt herkennen, welke acties je nu moet ondernemen en natuurlijk hoeveel rattenbestrijding kost!

Een rattenplaag herkennen

Voordat we ingaan op hoeveel rattenbestrijding kan kosten, moet jij eerst bepalen hoeveel dieren jij hebt en of het überhaupt ratten zijn. Je kunt een rattenplaag vooral herkennen aan het feit dat de uitwerpselen van ratten zich opstapelen op bepaalde plaatsen, zoals het tuinhuisje, de serre of de kelder. Een rat scheidt ongeveer 40 uitwerpselen per dag af, dus jij kunt aan de gevonden hoeveelheid ongeveer zien hoeveel ratten jouw huis hebben geteisterd en/of hoe lang de ratten er al zitten. Ratten laten ook vlekken achter door hun vachtvet. Ze bewandelen altijd dezelfde paden, daarom ontstaat er een vlek, samen met vuil en viezigheid, waar ratten hun gebruikelijke routes hebben. Als de ratten al lang bij jou thuis zijn, zal jij ook meer dan alleen stukjes uitwerpselen vinden. Bijzonder vervelend, maar ook een duidelijk teken van deze knaagdieren, zijn knaagsporen. Rattentanden groeien voortdurend terug, dus knagen ratten aan alles wat hen in de weg staat. Terwijl muizen meestal continue schade hebben door knagen, vind je bij knaagsporen van ratten twee afzonderlijke groeven. Bovendien knagen ratten niet alleen aan papier, karton en zachte materialen, maar krijgen ze ook mortel of metalen platen kapot met hun sterke tanden.

Zo zijn de kosten opgemaakt

Klus  Kosten
Eerste behandeling van een rattenplaag  50 € - 250 €
Controle en nabehandeling  50 € - 300 €
Totaal  100 € - 550 € 
Verwijdering van dode ratten 50 €
Loslaten van ratten 50 €
Totaal  50 € je Ratte 

Waarom zijn er ratten in de flat?

Wanneer je een rattenplaag hebt, is het eerste wat je je waarschijnlijk afvraagt hoe ratten überhaupt in de flat terecht zijn gekomen. De grote beesten kunnen jouw huis binnenkomen via open toiletten, aangezien het leven van ratten zich voornamelijk afspeelt in het riool. Als je voedsel weggooit via het toilet, trekt dit de slimme dieren aan, want die willen natuurlijk controleren waar het voedsel regelmatig vandaan komt en of er meer van is op de plaats van herkomst, namelijk jouw flat. Een ander toegangspunt voor ratten is bijzonder relevant voor flats op de begane grond: Ratten kunnen via de openstaande flat- of terrasdeur je flat binnenkomen, zich er vestigen en zich er op een verborgen manier voortplanten. Maar ook ramen die open worden gelaten zijn in zeldzame gevallen toegangspunten voor ratten. De slimme diertjes kunnen zich in hun zoektocht naar voedsel en onderdak door spleten van slechts twee centimeter dik wurmen.

Het vergiftigen en uitroeien van ratten

Als je ratten in jouw huis heeft en er zo snel mogelijk vanaf wilt, kan jouw verdelger giflokaas gebruiken en jij en jouw rattenprobleem binnen drie tot zes afspraken helpen. Dit kost jou tussen de 50 en 250 euro voor de eerste behandeling van de rattenplaag, inclusief reiskosten, en jij kunt rekenen op 50 tot 300 euro voor de bestrijding en verdere vervolgbehandelingen. Vervolgbehandelingen zijn vaak nodig in meerdere afspraken, dus jij kunt een verdelgingsbezoek verwachten van twee, drie tot zes afspraken. Zodra de ratten zijn gevangen en gedood, kan jouw verdelger de ratten ook voor jou opruimen. Dit kost ongeveer 50 euro per dier. Het is verboden dode ratten bij het organisch afval te gooien.

Rattenbestrijding met levende vallen

Ethisch veel beter, maar iets duurder, is het levend vangen van ratten. De dieren hebben niemand kwaad gedaan en willen gewoon leven, dus is er geen reden om ze te doden. In plaats daarvan kun je ratten laten vangen met levende vallen. Hierbij wordt geen gifaas gebruikt, maar gewoon aas en een levende val, dat is een kooi die dichtgaat zodra de rat erin kruipt. Je of de verdelger kan de rat dan op minstens een kilometer afstand vrijlaten en het dier vindt een nieuw thuis in de natuur.

Gebruik Zoofy voor rattenplagen

Op Zoofy vind je niet alleen vaklui, maar ook verdelgers of ongediertebestrijders. Als je ratten in huis hebt, moet jij je niet in de eerste plaats afvragen hoeveel rattenbestrijding gaat kosten, maar hoe jij de dieren voorzichtig en professioneel uit huis kunt krijgen. Een verdelger zal jou hierover adviseren. De meeste verdelgers bieden zowel rattenverdelging als levend vangen aan. Upload jouw klus naar Zoofy en krijg advies.

Top Klusjesmans

Evert
Evert Klusjesman
5/5 - 34 Reviews
Hamme
69 jobs done
Klusjesman

Met al 20 jaar ervaring als klusjesman heb ik inmiddels alles wel gezien. Doorgaans ben ik vooral bezig met keuken plaatsen, maar Zoofy is ideaal voor de kleinere klusjes tussendoor.

Ontzettend aardige klusman die naast goed werk leverde ook goed communiceerde. Een aanrader!

Boek een klus
kobe
Kobe Klusjesman
5/5 - 145 Reviews
Pelt
204 jobs done
Klusjesman

Met al 25+ jaar ervaring heb ik elk klusje zo gedaan. Mijn favoriete klus is het ophangen van spiegels en lampen.

De communicatie rondom de afspraak heb ik als prettig ervaren. Tijdens het beoordelen van het probleem gaf Kobe duidelijk aan wat de opties waren om het probleem op te lossen en dacht hij goed met mij mee.

Boek een klus