Kortsluiting / Stroom uitgevallen

151keer aangevraagd

Zonder elektrische apparaten zitten is niet alleen erg vervelend, maar kan ook gevolgen hebben voor sommige apparaten, bijvoorbeeld voor de vriezer, de koelkast of de verwarmingsketel. Dit is een taak die je zo snel mogelijk wilt uitvoeren.

Top Elektriciens

gijs
Gijs Elektricien
5/5 - 60 Reviews
Duffel
98 jobs done
Elektricien

Ik weet altijd wel de kortsluiting op te lossen, geen werkje is mij te moeilijk,

Hele vriendelijke en kundig persoon, die de Nest Thermostaat keurig heeft geïnstalleerd. Hij werkte zeer netjes.

Boek een klus
mauro
Mauro Elektricien
5/5 - 54 Reviews
Temse
83 jobs done
Elektricien

Tegenwoordig installeer ik veel laadpalen, maar met elke elektricien klus kan ik wel overweg.

Goede elektricien, zeer behulpzaam en beschaaft

Boek een klus

Wat is een kortsluiting?

Kortsluiting? De elektriciteit in jouw huis is in jouw meterkast verdeeld in verschillende groepen. De voeding van deze groepen loopt altijd in dezelfde richting. In de meeste gevallen is er bij kortsluiting iets mis met de stroomrichting. In een bepaald apparaat in huis komen de stroomdraden dan met elkaar in contact. Wat er gebeurt is dat de stroom zijn weg naar het betreffende apparaat niet meer kan vinden. Macht wordt dan vrijgegeven op plaatsen waar het eigenlijk niet thuishoort. Dit leidt tot een verhoogde toevoer, waardoor jouw aardlekschakelaar doorslaat. Als de zekering in de meterkast is doorgebrand, kan het ook zijn dat er te veel apparaten tegelijk zijn ingeschakeld. Met andere woorden, overbelasting. Een doorgebrande zekering kan ook worden veroorzaakt door een blikseminslag.

Zijn de zekeringen doorgebrand?

Zijn de zekeringen doorgebrand? Geen reden tot paniek. Kortsluiting is niet noodzakelijk gevaarlijk, maar het is wel iets waar je op moet letten. Een ernstige kortsluiting kan bijvoorbeeld brand veroorzaken. Als jij de oorzaak niet zelf kunt vinden, is het raadzaam om snel een van onze gecertificeerde elektriciens in te schakelen. Onze professionals zijn opgeleid om het probleem snel te achterhalen en kunnen ervoor zorgen dat alles weer goed en veilig werkt.

Kortsluiting opheffen

Wil je de kortsluiting zelf oplossen? Als je plotseling zonder elektriciteit komt te zitten, zijn er een paar dingen die jij zelf kunt doen om de oorzaak te achterhalen. Een tip: houd een zaklamp bij de hand in de buurt van de meterkast. Dan kun je er zelfs in het donker naar zoeken. Als je de oorzaak niet zelf kunt vinden, raadpleeg dan een goede elektricien. Toch is het altijd een goed idee om vooraf een gecertificeerde professional naar het probleem te laten kijken. Als de stroom is uitgevallen, controleer dan altijd eerst of het hele huis is getroffen. Of is het slechts één apparaat dat het probleem veroorzaakt? Meestal komt dit door een doorgebrande zekering. De oorzaak is vaak een overbelasting. Dit betekent dat te veel apparaten op dezelfde groep zijn aangesloten.

De kortsluiting detecteren

  1. Heb je ontdekt welk apparaat het probleem veroorzaakt? Schakel vervolgens het apparaat uit en trek de stekker uit het stopcontact.
  2. Ga naar de meterkast en zoek de doorgebrande zekering. Jij kunt hem vervangen, maar meestal is het voldoende om hem weer aan te zetten. Is de hoofdschakelaar ook doorgebrand? Zet dat ook aan.
  3. Als het probleem aanhoudt, vraag dan een elektricien om advies. Als hij langskomt, is de oorzaak vaak snel gevonden.
Weet jij niet welk apparaat de zekeringen doet doorslaan? Dan is het probleem moeilijker vast te stellen. Als je een paar stappen volgt, kun je een heel eind komen.
  1. Schakel eerst de hele groep uit waar de zekering is gesprongen.
  2. Haal dan alle apparaten uit het stopcontact.
  3. Schakel vervolgens de groep weer in en sluit de apparaten achter elkaar aan totdat de zekering weer doorbrandt. Zo kom je erachter wat de stroomstoring heeft veroorzaakt.
Is de stroom in het hele huis uitgevallen? Dan is er vaak meer aan de hand. Controleer eerst of de buren nog elektriciteit hebben. Dit zorgt ervoor dat er geen grote stroomuitval is in de hele buurt of straat. Bij een grote storing moet de netbeheerder het probleem zo snel mogelijk oplossen. Als je de enige bent zonder stroom, kan een overbelasting de oorzaak zijn. De hoofdzekering kan gesmolten zijn. Is dat zo? Dan is dat ook een taak voor de netbeheerder. Een elektricien kan het niet zomaar vervangen. Hoeveel kennis hij ook heeft.

Vermijd kortsluiting: Tips!

  1. Koppel niet te veel apparaten aan één groep. Kortsluiting wordt vaak in dezelfde zin genoemd als overbelasting van een groep. De zekering springt uit wanneer te veel verbruikers op dezelfde belasting zijn aangesloten. Dit lijkt op kortsluiting, maar dat is het niet.
  2. Gooi het oude apparaat dat de kortsluiting veroorzaakte weg. Vaak is een oude stofzuiger, vaatwasser of magnetron de oorzaak van het probleem. Je elektrische circuit is oud. En dat zal de groep eerder overbelasten.
Kortsluiting

Ben jij zelf een vakman? Pak gratis klussen op. Download de Zoofy app voor vakmannen

Download de vakman app

Download nu - Beschikbaar voor iOS en Android

Download nu de Vakman App

Zoek je een vakman? Boek voor wanneer het jou uitkomt. Download de Zoofy app voor klanten.

Download Zoofy App

Download nu - Beschikbaar voor iOS en Android

Download nu onze Consumenten App