Meterkast vervangen

528keer aangevraagd

Dit gebeurt vaak in oudere huizen. Een verdeelkast moet worden toegevoegd of vervangen. Een verdeelkast wordt soms ook zekeringkast genoemd.

Top Elektriciens

mauro
Mauro Elektricien
5/5 - 54 Reviews
Temse
83 jobs done
Elektricien

Tegenwoordig installeer ik veel laadpalen, maar met elke elektricien klus kan ik wel overweg.

Goede elektricien, zeer behulpzaam en beschaaft

Boek een klus
gijs
Gijs Elektricien
5/5 - 60 Reviews
Duffel
98 jobs done
Elektricien

Ik weet altijd wel de kortsluiting op te lossen, geen werkje is mij te moeilijk,

Hele vriendelijke en kundig persoon, die de Nest Thermostaat keurig heeft geïnstalleerd. Hij werkte zeer netjes.

Boek een klus

Bedrading van de meterkast

Meterkast? Ben jij net eigenaar geworden van een oud huis met een sterk verouderde verdeler? Laat ze dan altijd controleren. Onveilige situaties ontstaan door slecht onderhoud, slechte installatie, overbelasting of verouderde apparatuur. Je wilt geen kortsluiting of brand. Daarom moet je altijd een brandalarmsysteem installeren. Als jouw verdeelkast moet worden vervangen, kan je veel van de voorbereiding zelf doen, wat weer scheelt in het uurtarief van de vakman. Om te beginnen: wat is het verschil tussen een meterkast en een groepenkast? De meterkast bestaat uit vijf zones. Alle toevoerleidingen gaan naar de meterkast. Elk nutsbedrijf heeft een verbruiksmeter. Een van de vijf zones is elektriciteit, daar hangt de meter en ook de verdeelkast. De verdeelkast verdeelt de elektriciteit over de verschillende apparaten in huis. Elke groep is verantwoordelijk voor de elektriciteitsvoorziening in een bepaald deel van het huis. Het moet altijd duidelijk zijn welke punten bij elke groep horen. Zorg ervoor dat dit zichtbaar is in een mooi schema op de groepenkast. Is jouw mooie oude huis van voor 1976 gebouwd? Dan is het raadzaam te controleren of er een aardlekschakelaar is voor de slaapkamer en de woonkamer. De schakelaar bevindt zich tussen de elektriciteitsmeter en de groepenkast. Is er geen aardlekschakelaar of is deze erg verouderd? Dan is het raadzaam dit door een gekwalificeerde specialist te laten controleren of installeren. Zählerschrank

Vervang het verdeelstuk

Terug naar de meterkast. Vervanging van de stoppenkast door de moderne groepenkast kan nodig zijn als er meer elektrische apparaten in huis zijn. Ook de installatie van een keramische kookplaat, zonnepanelen, een (combi)oven, een wasmachine of een droger zijn veel voorkomende redenen voor vervanging. Hoe maak je dit gemakkelijk en houd je tegelijkertijd de kosten zo laag mogelijk?

Kosten voor meterkast

Hieronder vind je een kort overzicht van de gemiddelde prijs van verschillende modellen verdelers:
Kosten van de meter Informatie Aankoop Aansluiting Totaal
Vervanging van de meterkast 10 groepen € 850 € 400 € 1,250
Vervanging van een meterkast 8 groepen € 650 € 350 € 1,000
Vervanging van een meterkast 6 groepen € 450 € 300 € 750
Een punt installeren incl. 1 schakelaar € 50 € 100 € 150
Installatie van een stopcontact Reeds geïnstalleerde netbekabeling € 15 € 35 € 50
Aarding Standaard € 100 € 150 € 250

Laat jouw meterkast vervangen, aansluiten of uitbreiden door een elektricien

Wat kan jij zelf doen en wat kan je beter overlaten aan de elektricien? Dat hangt af van hoe goed je twee linkerhanden kunnen samenwerken. Er zijn zeker een aantal dingen die je goed kunt voorbereiden, zelfs zonder iets van elektriciteit te weten. Zorg er eerst voor dat je lijst uit stap 1 100% compleet is. Om het de vakman nog gemakkelijker te maken, kan je op de tekening van het huis aankruisen waar de huidige elektra zit en waar die moet komen. Het is dus heel belangrijk om van tevoren te bedenken waar de stopcontacten komen en waar de elektriciteitsleidingen lopen.

Vervang zelf de elektrische verdeler

Vervanging van de stoppenkast door een moderne groepenkast kan nodig zijn als er meer elektrische apparaten in huis zijn. Ook de installatie van een keramische kookplaat, zonnecollectoren, een (combi)oven, een wasmachine of een droger zijn vaak redenen voor vervanging. Hoe maak je dit gemakkelijk en houd je de kosten zo laag mogelijk?

Wat heb je nodig?

 • Aankoop van een groepenkast
 • Tekening van jouw huis
 • Pen en papier
 • Kleuren

Stappenplan voor het vervangen van het verdeelstuk

 1. Inventariseer hoeveel groepen je nodig hebt. Bijvoorbeeld een aparte groep voor de vaatwasser, de Quooker, de oven of de elektrische auto die in steeds meer huishoudens opduikt. Maak een lijst van alle machines die elektriciteit verbruiken.
 2. Heeft jouw meterkast de juiste maat? Tegenwoordig is er een gestructureerde indeling in vijf zones waarin alle onderdelen van de meterkast volgens een vast schema zijn geplaatst.
 3. Welke fasen heb je nodig? Je kunt kiezen tussen 1 fase (220V) of 3 fasen (380V). Voor zware apparatuur zoals een elektrische auto zijn drie fasen nodig. Je kunt dit altijd controleren op de rekening van jouw energieleverancier.
 4. Is de huisaansluiting van de energieleverancier voldoende? In sommige gevallen moet je diep in de buidel tasten en betalen voor een driefasenaansluiting.
 5. Wil je de beltransformator in jouw groepenkast opbergen of geef je de voorkeur aan een bel op batterijen?
 6. Denk goed na over de toekomst. Heb je nog geen elektrische auto, maar denk je erover na? Of zonnecellen? Zorg dan dat de groep klaar staat, voor de zekerheid. Beknibbel niet op groepen!
 7. Controleer ook of je een aardlekschakelaar heeft. Zo niet, laat deze dan installeren bij de vervanging van de groepenkast.Koop zelf vooraf een verdeler. De prijs wordt sterk beïnvloed door het al dan niet aanwezig zijn van een driefasengroep. Het houdt ook nauw verband met de veiligheid, zoals de aanwezigheid van een aardlekschakelaar. Let daar dus op bij het kopen.

Ben jij zelf een vakman? Pak gratis klussen op. Download de Zoofy app voor vakmannen

Download de vakman app

Download nu - Beschikbaar voor iOS en Android

Download nu de Vakman App

Zoek je een vakman? Boek voor wanneer het jou uitkomt. Download de Zoofy app voor klanten.

Download Zoofy App

Download nu - Beschikbaar voor iOS en Android

Download nu onze Consumenten App