Dit is wat een zwemvijver kan kosten

Wil je regelmatig een paar baantjes trekken in uw tuin zonder afbreuk te doen aan de natuur? Dan is een zwemvijver wellicht iets voor jou! In tegenstelling tot een vaak kunstmatig ogend zwembad, wordt dit zwembad zo dicht mogelijk bij de natuur in uw tuin geïntegreerd. Hier krijg je een overzicht van de kosten.

Zo ontstaan de kosten van de zwemvijver

De kosten voor een zwemvijver hangen vooral af van hoe dicht bij de natuur hij eigenlijk ontworpen moet worden. Er wordt onderscheid gemaakt tussen 5 klassen: Terwijl de zwemvijvers van de klassen 1 en 2 zijn ontworpen om bijzonder dicht bij de natuur te staan, zijn die van klasse 3 al zwaarder uitgerust met technologie. De zwemvijvers van de klassen 4 en 5 tenslotte staan het minst dicht bij de natuur, maar hebben andere voordelen. De kosten blijven afhankelijk van de grootte van de zwemvijver, die al min of meer vooraf is bepaald door de indelingen. Ook de bodemgesteldheid van het terrein is van invloed op de kosten, met name voor de grondwerken.

De kosten van de zwemvijver zijn als volgt opgebouwd

Zwemvijver klasse Prijsklasse per m²
Klassen 1 en 2  200 € - 450 €
Klassen 3  600 € - 700 €
Klassen 4 en 5  800 € - 1.000 €
Grondwerken  20 € - 130 €
zwemvijver aanleggen

Zwemvijver: kosten in detail

Hoewel zwemvijvers van de klassen 1 en 2 op het eerste gezicht goedkoper zijn, vereist elke zwemvijverklasse een overeenkomstige minimumomvang uit technisch oogpunt, waardoor de prijzen snel stijgen.

Kosten voor een zwemvijver van klasse 1 en 2

Voor natuurliefhebbers zijn de zwemvijvers in deze klassen waarschijnlijk het beste alternatief. Hier moet tussen 50 en 60 % van de vijver dienen als regeneratiezone, wat betekent dat de behandeling van het water voor dit percentage aan de natuur wordt overgelaten. Daardoor zijn er nauwelijks technische componenten, waardoor ook de prijs in het lagere segment blijft met 200 tot 450 euro per vierkante meter. In deze zwemvijverklassen wordt echter een minimale grootte van 100 vierkante meter voorgeschreven, wat betekent dat de totale systeemkosten kunnen variëren tussen 20.000 en 45.000 euro. Het nadeel van het ontbreken van technologie is dat je de vijver om de paar maanden handmatig moet schoonmaken, wat relatief tijdrovend is.

Kosten voor een zwemvijver van klasse 3

Zwemvijvers van klasse 3 zijn iets zwaarder uitgerust met technologie. Ook hier moet de regeneratiezone niettemin 40% van de totale vijveroppervlakte in beslag nemen. De onderhoudseisen zijn hier aanzienlijk lager, maar de kosten van 600 tot 700 euro per vierkante meter zijn bijna tweemaal zo hoog als voor zwemvijvers in de klassen 1 en 2. Hoewel de minimale vijvermaat hier slechts 80 vierkante meter bedraagt, kan deze maat toch leiden tot kosten van in totaal 48.000 tot 56.000 euro.

Kosten voor een zwemvijver van klasse 4 en 5

Hoewel deze zwemvijvers qua water het zuiverst zijn, staan ze ook het verst van de natuur af. De regeneratiezone, die 30 tot 40 % van het vijveroppervlak moet beslaan, is hier strikt gescheiden van de zwemzone. Het water wordt minstens één keer per dag gefilterd door een circulatiepomp, wat niet te onderschatten elektriciteitskosten met zich mee kan brengen. Natuurlijk neemt ook het onderhoud van dergelijke vijvers af. Aan zwemvijvers van klasse 4 en 5 hangt een stevig prijskaartje van 800 tot 1.000 euro per vierkante meter. Zelfs als de minimaal vereiste grootte slechts 50 vierkante meter bedraagt, komen de totale kosten uit op 40.000 tot 50.000 euro.

Kosten voor grondwerken

De kosten voor het afgraven en afvoeren van de grond hangen vooral af van de aard van de grond op uw terrein. Bodems worden ook ingedeeld in categorieën, vergelijkbaar met zwemvijvers. Hoe lager de bodemcategorie, die varieert van 1 tot 7, hoe gemakkelijker de grond kan worden verwijderd en hoe lager de arbeidskosten. De prijs varieert hier van 4 tot 100 euro per kubieke meter grond. In Duitsland domineren de bodemklassen 3 en 4, waardoor de prijsklasse kan worden teruggebracht tot 8 à 15 euro per kubieke meter. Er worden ook kosten gemaakt voor het verwijderen en afvoeren van de afgegraven grond. Je moet rekenen op 15 tot 30 euro per vierkante meter, waarbij het goedkoper is als het graafbedrijf dit werk overneemt. Als je de grond zelf wilt afvoeren, zit je aan de bovenkant van de prijsklasse.

Zoofy tovert jouw zwemvijver tevoorschijn in de tuin

Een zwemvijver is geweldig, maar alleen als hij professioneel in uw tuin is geïntegreerd. Bij Zoofy krijg je uitgebreid advies over de verschillende varianten van zwemvijvers. Laat de aanleg van de vijver over aan de tuinmannen van Zoofy en binnenkort zwem je baantjes in de vijver.

Top Tuinmans

Giel
Giel Tuinman
5/5 - 143 Reviews
Ninove
184 jobs done
Tuinman

Met een voorliefde voor planten was het logisch voor mij om Tuinman te worden. Ik leg veel borders aan, geef advies over planten en plant bomen.

Ik ben heel blij met de nieuwe schutting. Meneer Giel is een echte vakman en denkt met je mee. Komt netjes de afspraken na die we toen hebben gemaakt. Werkt netjes en snel. Ik zou hem zeker aan andere aanraden.

Boek een klus
maurice
Maurice Tuinman
5/5 - 86 Reviews
Aalter
143 jobs done
Tuinman

Ik werk als timmerman, klusjesman en tuinman. Ik plaats veel schuttingen en ik leg daarnaast ook vaak terrassen aan.

Maurice en zijn vriend hebben mij zo ontzettend fijn geholpen met het plaatsen van de schutting en poort. Maurice heeft overal wel een oplossing voor, de afstemming is super fijn en het resultaat mag er zijn. Een dikke vette 10!

Boek een klus