Hoeveel kost het om een gipsplaat te repareren?

Reparatiekosten

Gipsplaat reparatie? De gemiddelde kosten van een vakman of bouwbedrijf voor schade aan gipsplaten bedragen 460 euro. Dit hangt natuurlijk ook af van de omvang van de schade en de regionale prijsverschillen. Als het mogelijk is het gat te bedekken met een zogenaamde "patch", wordt de reparatie meestal forfaitair in rekening gebracht. Het duurste deel is de arbeid. Voor kleinere reparaties moet jij rekenen op kosten van 50 tot 75 € per uur of 42 tot 63 € per 1000 cm². Zelf repareren kost ongeveer 38 euro voor 3m².
Gemiddeld 460 €
Gemiddeld tussen 245 € - 710 €
Low End - High End 118 € - 1.384 €

Redenen voor gipsplaatschade - Gipsplaatreparatie

De meest voorkomende oorzaak van schade is de deurknop. Bij het openen van de deur wordt de knop vaak tegen de muur geslagen, waardoor na verloop van tijd een gat of barst ontstaat. Gelukkig kan dit worden gerepareerd met een pleister en in de toekomst worden voorkomen met een deurstop. Naast de deurknop zijn er nog vele andere manieren waarop de muur kan worden beschadigd.
 • Kleinere gaten worden vaak veroorzaakt door knaagdieren of ongelukjes in het huishouden.
 • Grote gaten worden onder meer veroorzaakt door sportuitrusting of ongelukken met zware voorwerpen
 • Spijkers en gebroken losse schroeven
 • Spanningsscheuren kunnen worden veroorzaakt door een verzakkende fundering, seismische activiteit, funderingsproblemen en het gewicht van de constructie.
 • Waterschade vereist vaak de vervanging van hele panelen en kan leiden tot schimmelvorming als het niet snel wordt gerepareerd. Ze kunnen op verschillende plaatsen in huis voorkomen, zoals in de ruimte tussen de muren en het plafond (vaak een gevolg van een lekkend dak) en rond het bad of de douche.

Kleinere gaten

Deze gaatjes, vaak veroorzaakt door deurknoppen, schroeven of knaagdieren, kunnen in grootte variëren van enkele millimeters tot ongeveer 100 mm. Het verschil in prijs tussen zelf repareren en laten repareren door professionals is minimaal 5 euro en maximaal 20 euro. Doe-het-zelvers kunnen echter materiaal overhouden, waardoor de volgende reparaties goedkoper worden. Huiseigenaren kunnen een kleine reparatieset kopen voor gaten (niet meer dan een paar centimeter). Deze kosten tussen 8 en 25 euro. Er zijn echter vaak extra kosten. De coating moet bijvoorbeeld opnieuw worden aangebracht. Professionals rekenen ongeveer 50 € per uur. Als een schilder nodig is om nieuwe verf aan te brengen, bedragen de kosten voor de schilder ongeveer 60 tot 110 € per uur, inclusief de prijs van de verf. Voor kleinere opdrachten wordt vaak een vast tarief berekend.

Grotere gaten

De geschatte kosten voor het repareren van grote gaten bedragen 50 tot 75 euro per 1000 vierkante centimeter. Extra taken zoals het verwijderen en afvoeren van puin kunnen de totale prijs van het project verhogen. De gemiddelde kosten voor puinruimen bedragen 160 euro, maar deze prijs kan lager uitvallen voor kleinere klussen. Een klusjesman kan voor dit project ongeveer 50 euro per uur rekenen, terwijl professionele aannemers eerder 75 euro per uur rekenen. Deze prijzen zijn exclusief materialen. Gedetailleerde prijzen:
 • 8 - 13 € voor 2,5 x 1,2 m gipsplaat
 • 5 € voor 0,5 kg schroeven
 • 4 € voor 45 m plakband
 • 4 - 14 € per emmer voegkit of vulpasta
Eigenaren die zelf reparaties uitvoeren, betalen alleen de materiaalkosten (hierboven beschreven), tenzij het werk ondeugdelijk is gedaan en later een vakman wordt ingehuurd om de schade te herstellen. Het is aan te raden een professional in te huren. Reparatiekits maken kleinere reparaties gemakkelijk voor doe-het-zelvers, maar grotere projecten zijn complexer. Cosmetische gebreken als gevolg van slechte reparatie van gipsplaat kunnen afbreuk doen aan de visuele aantrekkingskracht van een huis, de waarde van het huis verminderen en mogelijk later nog meer werk veroorzaken. Bovendien kan een ervaren vakman schade aan isolatie, bedrading en leidingen in de muur vaststellen. Indien verdere werkzaamheden nodig zijn, zal de deskundige aanbevelingen doen.

Herstelling van een volledige muur

De kosten voor het repareren of vervangen van een hele muur kunnen ongeveer 35-50 euro per uur bedragen voor een geïnstalleerde gipsplaat van 2,5 m. Dit omvat de kosten van het materiaal en de arbeid. Reparatie kan echter goedkoper zijn (ongeveer 35 euro), maar in sommige gevallen is vervanging (dichter bij 50 euro) de enige haalbare optie.

Scheuren vullen

Scheuren en barsten kunnen gemakkelijk worden gerepareerd met een kit of met eenvoudige materialen zoals plamuur, schuurpapier en afwerkingsverf. Kits kosten tussen €8 en €25 per stuk. Professionals rekenen een uurtarief van 50 tot 80 euro bovenop de materialen (die waarschijnlijk minimaal zijn). Scheuren in de muur komen alleen terug als er problemen zijn met de fundering. Als je scheuren vindt, moet je misschien een vakman inhuren om de toestand van de fundering te beoordelen. Neem hierover contact op met een professional om de kosten te kennen. Ook als jij andere problemen opmerkt, zoals klevende deuren of ramen.

Waterschade herstellen

Waterschade kan eigen kosten met zich meebrengen naast het gemiddelde uurtarief van 50-80 euro plus materialen. Er kunnen aparte kosten zijn voor bijvoorbeeld schimmelsanering. Vooral als er professionals nodig zijn om de sporen te verwijderen en te voorkomen dat ze zich naar de rest van het huis verspreiden. De gemiddelde kosten van schimmelsanering bedragen 2.000 euro. Als de waterschade is veroorzaakt door een lek in de muur, kunnen de kosten van een loodgieter variëren van 150 tot 380 euro.

Geschatte kosten voor de reparatie van gipsplafonds.

De gemiddelde kosten liggen tussen €290 en €1.100. De arbeidskosten voor een eenvoudige plafondreparatie bedragen ongeveer 55 tot 75 euro per uur. Voor een touch-up kunnen de kosten van materialen en benodigdheden, waaronder tape, bevestigingsmiddelen en plamuur, ongeveer 25 euro bedragen. Dit soort reparaties kan het best door een vakman worden uitgevoerd, aangezien fysieke kracht en speciaal gereedschap (ladders of steigers met de juiste afmetingen) nodig kunnen zijn. Bovendien kan het repareren van hoge plafonds gevaarlijk zijn voor een ongetraind persoon.

Reparatiekosten voor gipsplaten

Drywall reparatie? De kosten zijn vergelijkbaar met die van gipsplaten omdat de gebruikte materialen dezelfde zijn. Deze borden kosten in het algemeen echter meer dan hun generieke tegenhanger. Een paneel van 2,5 x 1,2 m kost ongeveer 9 tot 13 euro.

Wat je moet verwachten tijdens een dergelijke reparatie

In eerste instantie zal een aannemer het gebied voorbereiden om verontreiniging tot een minimum te beperken. Na de beoordeling wordt de juiste samenstelling gekozen. De twee meest voorkomende soorten zijn lichte en algemene stopverf. De beste optie hangt af van de ernst van de schade.
 • Een lichtgewicht compound is het beste voor kleinere projecten. Het droogt sneller, weegt minder en is gemakkelijker te schuren.
 • All-purpose compound is sterker en duurzamer en is daarom het beste voor grotere zaken. Het duurt langer om te drogen, waardoor de totale duur van het project toeneemt. Het kan ongeveer 30% duurder zijn.
Om het gat te repareren brengt de vakman eerst de plamuur aan en strijkt deze met een spatel glad. Afhankelijk van de grootte van het gat, kunnen meerdere lagen plamuur nodig zijn. Een droger, zoals een haardroger, versnelt het droogproces. Na het drogen wordt het mengsel geschuurd tot het niet meer te onderscheiden is van de rest van de muur. Dit gebeurt met een elektrische schuurmachine of een stuk schuurpapier. De vakman neemt de tijd om de randen van de plamuur te schuren (een proces dat "doezelen" wordt genoemd). Dit zorgt voor een naadloze afwerking. Om de duurzaamheid van de reparatie te vergroten kan de aannemer een zelfklevende aluminium patch aanbrengen. Sommige bedrijven hebben geïnvesteerd in stofvrije schuurmachines die het stof aanzienlijk verminderen, en de extra kosten kunnen de moeite waard zijn. Vraag hun bedrijf om offertes voor traditionele en schone alternatieven. Als je met een groter gat werkt, begint de vakman met het snijden van het gat in een vierkante vorm. Als het scherm op zijn plaats zit, brengt hij nog een laag plamuur aan. De laatste stap die kan worden gedaan is het overschilderen van het patchwork met een kleur die past bij de rest van de muur. Als je het goed doet, kunnen de meeste mensen niet eens zien dat er een gat was. In het algemeen kunnen reparaties heel goedkoop zijn als een klusjesman wordt ingehuurd, maar het wordt duur als er een bedrijf aan te pas komt. Het is een goed idee dat de betrokkenen zorgvuldig overwegen welke optie voor hen het beste is. Om de beste deal te krijgen, moet je rondkijken en een prijsopgave vragen aan ten minste drie professionals.

Klusjesman of aannemer? - Herstelling gipsplaat

Gipsplaat reparatie? Er is een vuistregel om te bepalen of je een klusjesman of een aannemer moet inhuren. In het algemeen, als een gat minder dan 2,5 inch in diameter is op het grootste punt, kan het project worden gedaan door een klusjesman. Als het gat groter is, is een bedrijf waarschijnlijk de betere keuze. Het inhuren van een vakman om de reparatie uit te voeren kan meer kosten, maar biedt ook voordelen zoals:
 • Snellere voltooiing
 • Kwaliteit
 • Minder vervuiling
 • Puin wordt verwijderd aan het einde
Je zou moeten beslissen of de extra voordelen opwegen tegen de kosten. In de volgende tabel kan je zien welke stukadoor jou kan helpen met de reparatie:
Wat moet er gerepareerd worden? Wie moet ik inhuren?
Gat kleiner dan 2,5 cm diameter Vakman
Barst Vakman
Spijker- of schroefgaten vullen Vakman
Gat groter dan 13 cm Aannemer
Waterschade Aannemer
Plafondwerk Aannemer

Top Stukadoors

Viktor
Viktor Stukadoor
5/5 - 156 Reviews
Zele
273 jobs done
Stukadoor

Klant tevredenheid is het belangrijkste bij mij, ik stuc muren, plafonds, schilder huizen en alles wat er bij komt.

Uitstekend communicatief. Belt zelf en komt afspraken na. Stelt zelfs eerder tijdstip voor wanneer dat uitkomt. Net werk. Thumbs up!

Boek een klus
Ramesh
Ramesh Stukadoor
/5 - 104 Reviews
Damme
144 jobs done
Stukadoor

Hallo, ik werk al jaren als stukadoor en schilder. Alle oppervlakte kan ik glad krijgen.

Super blij mee! Ramesh heeft het werk perfect uitgevoerd en was ook super aardig. Echt een topper

Boek een klus