Lamp aansluiten

1243keer aangevraagd

Wanneer je een nieuwe lamp koopt, is de grote vraag: hoe hang ik hem op? Het ophangen van een nieuwe lamp moet niet moeilijk zijn.

Top Klusjesmans

Evert
Evert Klusjesman
5/5 - 34 Reviews
Hamme
69 jobs done
Klusjesman

Met al 20 jaar ervaring als klusjesman heb ik inmiddels alles wel gezien. Doorgaans ben ik vooral bezig met keuken plaatsen, maar Zoofy is ideaal voor de kleinere klusjes tussendoor.

Ontzettend aardige klusman die naast goed werk leverde ook goed communiceerde. Een aanrader!

Boek een klus
kobe
Kobe Klusjesman
5/5 - 145 Reviews
Pelt
204 jobs done
Klusjesman

Met al 25+ jaar ervaring heb ik elk klusje zo gedaan. Mijn favoriete klus is het ophangen van spiegels en lampen.

De communicatie rondom de afspraak heb ik als prettig ervaren. Tijdens het beoordelen van het probleem gaf Kobe duidelijk aan wat de opties waren om het probleem op te lossen en dacht hij goed met mij mee.

Boek een klus

Lamp aansluiten

De lamp aansluiten? Je moet er alleen voor zorgen dat je de draden goed aansluit. Natuurlijk mag er geen kortsluiting zijn. Als je het zelf niet aandurft, kan je gewoon de hulp inroepen van een ervaren vakman en hem jouw lamp laten ophangen. Dan weet je zeker dat het goed zal gaan. Lampen ophangen is kinderspel voor onze vakmannen. Vooral bij grote lampen, zoals een zware kroonluchter, is het raadzaam iemand jou te laten helpen bij het ophangen van een lamp.

Wil je zelf de lamp ophangen?

Als u zelf een lamp wilt ophangen, helpen wij jou graag. Voer de volgende stappen uit. Benodigde apparatuur:
 • Klopboormachine
 • Boormachine
 • Potlood
 • Kleine schroevendraaier
 • Een voltage detector
 • Pluggen en schroeven
 • A-leider

De lamp ophangen - Aandachtspunten

Veiligheid eerst! Als je een lamp wilt ophangen, schakel dan altijd eerst de stroom uit. Je wilt geen elektrische schok krijgen. Probeer te achterhalen op welke groep de lamp in de meterkast is aangesloten. Weet je dat niet? Dan kun je voor de zekerheid ook alle groepen uitschakelen. Zorg er ook voor dat u een briefje schrijft zodat andere mensen in uw huis niet per ongeluk de elektriciteit aanzetten. Als je zelf een spanningstester hebt, kan je controleren of er geen spanning meer op de lamp of de elektrische leidingen staat. Een goede klusjesman heeft er altijd een bij zich.

Een plafondlamp ophangen

Je kunt een hanglamp ophangen aan de haak die aan de aansluitdoos is bevestigd. Zit er geen haak op de aansluitdoos? Deze zijn verkrijgbaar bij elke bouwmarkt en zijn gemakkelijk te installeren op een aansluitdoos. Begin met het strippen van de draden totdat 1 centimeter van de koperkabel bloot komt te liggen. Deze draden moeten op de lamp worden aangesloten. Dit gebeurt met behulp van een klemmenblok. Aan de ene kant kunt u de draden aansluiten die van de muur of het plafond komen, aan de andere kant van de klem steek je de draden van de lamp zelf.

Stappenplan:

 1. Controleer eerst in welke richting de bedrading van de lamp gaat. Je kunt vaak de richting zien in de aansluitdoos. Houd hiermee rekening bij het boren van gaten voor de bevestiging van de bodemplaat. Houd altijd rekening met het materiaal wanneer je lampen aan het plafond monteert. Bepaalde oppervlakken vereisen een ander type plug/schroef.
 2. Als je een lamp aansluit, zie je gekleurde draden uit het plafond steken. De ene is zwart, de andere blauw (of soms bruin). Mogelijk zie je een derde groen/gele draad. Dit is de aardedraad.
 3. De blauwe of bruine draad voorziet de lamp van stroom. De zwarte draad wordt gebruikt voor de schakelaar of dimmer en maakt het mogelijk de lamp aan en uit te doen. Je kunt de lamp ook aansluiten zonder de aardedraad (geel/groen), maar dat geeft extra veiligheid.
 4. Begin met het strippen van de draden tot je 1 duim van de koperkabel blootlegt. Deze draden moeten op de lamp worden aangesloten. Dit gebeurt met behulp van een klemmenblok. Aan de ene kant kun je de draden aansluiten die uit het plafond komen, en aan de andere kant van het klemmenblok sluit je de draden van de lamp zelf aan.
 5. Als de draden goed zijn aangesloten, kan je de lamp testen door de schakelaar aan en uit te zetten. Het is een goed idee dit te doen voordat je de lamp daadwerkelijk ophangt. Anders moet je het weer weghalen als er iets mis is.
 6. Brandt er licht? Dan kun je nu echt beginnen met het ophangen van de lamp.
 7. Een nieuwe lamp wordt vaak geleverd met al het materiaal dat nodig is om hem goed te repareren. Voor een nette afwerking worden lampen vaak geleverd met een plafond kapje. Dit verbergt netjes de draden. Duw deze kap tegen het plafond. Draai de schroeven vast en de lamp hangt.

De kosten voor het laten ophangen van een lamp

Bij Zoofy maken we geen geheim van de kosten om een lamp op te hangen. Voor deze klus rekenen wij vanaf 55 euro per uur inclusief BTW. Dit is een startprijs, want de prijzen kunnen per dag en per moment verschillen. Wil je deze lamp dringend dezelfde dag nog ophangen? Of 's avonds of in het weekend? Dan betaal je meestal een hoger bedrag. Je ziet de exacte kosten als je de dag en het tijdstip van jouw keuze opgeeft. De professional mag altijd het eerste uur in rekening brengen, ook al duurt het werk minder dan een uur. Zonder dit minimumtarief is het voor de professional niet de moeite waard om naar jou toe te komen voor kleinere klussen. Dus jij wilt deze klus boeken voor het ophangen van een lamp en je denkt dat het minder dan een uur zal duren? Een klusjesman is een manusje-van-alles en kan jou helpen met allerlei klusjes rondom het huis. Dus kijk goed rond in het huis om te zien of er nog iets is waarmee hij je kan helpen. Zo haal je het meeste uit het uurtarief. Vanaf het eerste uur rekent de professional in blokken van 15 minuten. Omdat Zoofy alleen met lokale professionals werkt, rekenen wij geen voorrij- of reiskosten.

Wil jij jouw lampen laten ophangen door een vakman via Zoofy?

Overal in het land zijn vakmannen met ons verbonden. In elke staat, stad en regio kunt u een professionele vakman boeken die jouw lamp kan ophangen. Dus of je nu een klusjesman zoekt in Antwerpen, Gent, Brugge of Brussel, er is altijd een klusjesman bij jou in de buurt die jou kan helpen.

Ben jij zelf een vakman? Pak gratis klussen op. Download de Zoofy app voor vakmannen

Download de vakman app

Download nu - Beschikbaar voor iOS en Android

Download nu de Vakman App

Zoek je een vakman? Boek voor wanneer het jou uitkomt. Download de Zoofy app voor klanten.

Download Zoofy App

Download nu - Beschikbaar voor iOS en Android

Download nu onze Consumenten App