Kosten interieur of een kamer schilderen

Kosten binnenschilderwerk per vierkante meter

Schilderen is een van de snelste en eenvoudigste manieren om het interieur van jouw huis een opknapbeurt te geven - met verbluffend resultaat. Gelukkig hoeft het niet zo moeilijk te zijn. Winkels voor woningverbetering bieden monsters aan die jij mee naar huis kunt nemen. Met deze stalen kan je enkele kleuren in grote dotten op jouw muur uitproberen om te zien hoe de kleur reageert op het natuurlijke licht in de kamer. Vergelijk de kleur met designelementen zoals kussens of meubels om te zien of hij bij jouw algemene inrichting past.
Gemiddeld 1.895 €
Gemiddeld tussen 954 € - 2.892 €
Low End - High End 350 € - 5.000 €

Gemiddelde kosten voor het schilderen van de binnenkant van een huis

De gemiddelde kosten voor het schilderen van het interieur van een huis liggen tussen 20 en 60 euro per vierkante meter, met een gemiddelde van 33 euro per vierkante meter. Het schilderen van lambriseringen, plinten en plafonds is duurder. De voorbereiding van de kamer door het herstellen van gips- of gipswanden verhoogt de projectkosten.

Kosten van het schilderen van de binnenkant van een huis

Het schilderen van het interieur van een gemiddeld huis met een oppervlakte van 214 vierkante meter kost tussen de 1.900 en 7.800 euro. De prijzen variëren door een aantal factoren, waaronder:
 • Regionale verschillen. Hogere regionale lonen en overheadkosten betekenen hogere prijzen voor jou.
 • Muurhoogte. Hoge muren vergroten het te schilderen oppervlak. Designerkleuren. Je kunt tot 1.000 euro meer betalen voor een beter merk.
 • Werkelijk dekkingsgebied. Een huis met 20 ramen heeft bijvoorbeeld veel minder oppervlakte om te schilderen dan een huis met 10 ramen.
Kosten van schilderwerk per vierkante meter
Vierkante meters Gemiddelde prijsklasse
74 500 € - 3.500 €
93 700 € - 3.900 €
112 900 € - 4.500 €
120 1.000 € - 4.800 €
140 1.200 € - 5.400 €
150 1.300 € - 6.000 €
214 1.900 € - 7.800 €
232 2.000 € - 9.000 €
280 2.700 € - 10.000 €

Verven van woningen

Het schilderen van een flat kost 1.000 tot 2.900 euro voor 88 vierkante meter. Als je de eigenaar van de flat bent, komen alle kosten voor jouw rekening. Als jij echter een huurder bent, kan de verhuurder of eigenaar de kosten geheel of gedeeltelijk voor zijn rekening nemen. Praat altijd eerst met hen voordat je een verfkwast oppakt of een professional inhuurt. Volg deze tips als je als huurder woont:
 • Neutraal: Jouw huisbaas kan jou helpen met de rekening als jij kiest voor neutrale kleuren zoals wit, beige en grijs. Dit verbetert immers het eigendom en de waarde ervan.
 • Felle kleuren: verwacht het tegenovergestelde. Je zult waarschijnlijk moeten betalen om de originele kleur te laten herstellen. Een neutraal kleurenpalet spreekt meer mensen aan en maakt het makkelijker om te huren.
 • Afbladderende verf: De verhuurder kan voor de kosten opdraaien.
 • Voor doe-het-zelvers: de verhuurder zorgt vaak voor de materialen als je het werk zelf doet.

Schatting voor schilderwerk in flatgebouwen

Het schilderen van een flatgebouw kost tussen 1.200 en 3.600 euro voor een gemiddelde eenheid van 112 vierkante meter. Informeer altijd bij jouw woningbouwvereniging naar de regels voor kleurkeuze.

Kosten van het schilderen van een kamer

Het schilderen van een kamer van gemiddelde grootte kost tussen 200 en 800 euro. Voor een doe-het-zelver kan dit tussen de 100 en 300 euro kosten. Bij het schatten van de kosten beginnen schilders met het bepalen van de oppervlakte, die hen vertelt hoeveel liter ze nodig hebben. Ze vinden het gebied met een paar eenvoudige stappen:
 1. Bereken de oppervlakte van de muren. Tel de lengte van de muur op en vermenigvuldig dat met de breedte van de kamer.
  • Vermenigvuldig dat met de hoogte van de kamer.
 2. Trek de oppervlakte van alle ramen, deuren en kasten af. Gebruik dezelfde methode lengte maal breedte. Dit zijn allemaal gebieden die niet geschilderd kunnen worden.
 3. Bepaal of plafonds, sierlijsten en plinten deel uitmaken van het project. Zo ja, tel ze dan op volgens dezelfde methode voor de oppervlakte.
 4. Dit is je oppervlakte. Aannemers voegen vaak een klein percentage toe aan dit eindbedrag om rekening te houden met extra's zoals detailwerk, bijwerken en overschotten.

Gemiddelde arbeidskosten voor het professioneel schilderen van een kamer

De arbeidskosten voor het professioneel schilderen van een kamer variëren van 170 tot 680 euro. Er zijn echter verschillende manieren waarop jouw vakman dit cijfer kan bepalen: per vierkante meter oppervlakte, per vierkante meter vloeroppervlak of op uurbasis.
 • Per vierkante meter bedekking: 20 € - 60 € per vierkante meter voor arbeid en materiaal. Of alleen arbeid voor €15 - €40 per vierkante meter. Deze methode domineert de industrie voor het aanbesteden van projecten. Het is consistenter en nauwkeuriger.
 • Per vierkante meter vloeroppervlak: € 50 - € 100 per vierkante meter. Dit komt overeen met het vloeroppervlak zoals aangegeven op een bouwplan of plattegrond. Hoewel dit zelden voorkomt, kan deze methode worden gebruikt om de prijs van jouw project snel te schatten. Als je speciale architectuur of kenmerken hebt, zoals ramen van vloer tot plafond, vraag dan om een offerte per uur of per verdieping.
 • Prijzen per uur: 20 € - 50 € per uur. Sommige rekenen 75 euro of meer. De hoeveelheid werk is ongeveer 75% tot 85% van jouw totale rekening. De meeste schilders rekenen per gebied, niet per uur.

Snelheidsfactor

Bij een uurtarief bepaalt de snelheid waarmee zij het werk kunnen doen de uiteindelijke kosten, maar tijd is moeilijk in te schatten. De meesten bestrijken ongeveer 9 tot 11 vierkante meter vlak oppervlak in een uur, tenzij ze een zeer grote muur bewerken. Voor ruwe oppervlakken, zoals hout of pleisterwerk, kan dit worden teruggebracht tot 7 à 9 vierkante meter.

Grootte van de kamer

Afmetingen van de kamer Gemiddelde totale kosten
3,5x3,5 400 € - 900 €
3x3 200 € - 600 €
3x3,5 300 €  - 750 €
De belangrijkste factor is het gebied. De grootte van de kamer bepaalt de kosten van het materiaal. Bij het schatten van de verf voor een dergelijke klus moet je bedenken dat vier liter ongeveer 37 vierkante meter dekt.

Kosten voor het schilderen van een badkamer

Het schilderen van een badkamer kost 150 tot 350 euro. Voeg meer toe aan jouw budget als het een grote badkamer is met een groot oppervlak aan gipsplaten. De gemiddelde badkamer van 6,5 vierkante meter heeft niet veel oppervlakte om te schilderen vanwege tegels, kasten en randen. Voor 4 liter hoog- of halfglansverf ben je 2 tot 6 euro meer kwijt dan voor eierschaal- en matte verf. Deze verven zijn duurzamer en gemakkelijker schoon te maken.

Prijzen voor binnenschilderwerk van een woonkamer of hal

Reken op 900 tot 2000 euro voor een gemiddelde woonkamer van 30 vierkante meter. Je kunt verwachten dat je iets meer betaalt als jij twee kleuren gebruikt voor een accentmuur of als jouw plafonds hoog zijn.

Keukens

Het schilderen van keukenmuren kost tot 50% minder dan de meeste andere kamers vanwege de kasten. Het schilderen van keukenkasten kost 90 tot 180 euro per meter of gemiddeld 1.000 euro.

Kosten van het schilderen van muren

De kosten voor een enkele muur bedragen slechts 100 euro. De meeste professionals hebben echter een minimumprijs voor het project, die meestal tussen 250 en 500 euro ligt.

Accentmuren schilderen

Accentwanden kosten vaak 20 tot 30 % meer dan andere soorten wanden. Dit komt voornamelijk door de kleurverandering. Speciaal werk wordt duurder. Muurschilderingen en trompe-l'oeils kosten tussen 800 en 1.700 euro. Welke muur moet je schilderen? Kies een muur met een maximale blikvanger. Volg je ogen:
 • Woonkamer: waar de open haard of de TV staat.
 • Slaapkamer: de muur waar jouw bed staat
 • Muurkunst: een verzameling, kunstwerk of meubelstuk dat je in de kijker wilt zetten, aanvullen of presenteren.
 • Een kamer openen of sluiten: zoals het toevoegen van een accentmuur aan het ene uiteinde van een smalle gang om een uitbreidingseffect te creëren.

Gehele huis

Je hele huis schilderen kost tussen de 1.000 en 11.000 euro. Het assortiment hangt voornamelijk af van de grootte van jouw huis, maar ook andere kostenfactoren spelen een rol. Deze omvatten onder meer:
 • Kwaliteit van de verf. Terwijl vier liter € 20-30 kost, kun je een designermerk krijgen voor € 100+. Een gemiddeld huis heeft ongeveer 24 liter per laag nodig.
 • Regionale prijzen. Verwacht aanzienlijk meer te betalen in gebieden met hoge kosten van levensonderhoud. Professionals brengen meer in rekening om hogere overheadkosten en lonen te dekken.
 • Verschillende kleuren. Als je tussen de kamers van kleur verandert, maak je hogere materiaalkosten omdat je meer afval hebt. Kies overal dezelfde kleur om geld te besparen.
 • Glanzend vs. mat. Je bent ongeveer 2 euro meer kwijt voor 4 liter per glansgraad. Hoe glanzender de verf, hoe hoger de kosten. Dit heeft echter geen grote invloed op de uiteindelijke prijs.

Grondverf

Voor sommige projecten is grondverf nodig, die tussen de 10 en 20 euro per blik kost. Er zijn een paar dingen om in gedachten te houden:
 • Het helpt bij de hechting voor een lange levensduur en bereidt donkere muren voor op lichtere kleuren.
 • De meeste merken bieden een "verf plus primer" in één blik. Deze beslaan meestal minder vierkante meters. Ze zijn goed voor bijwerken en kleine oppervlakken.
 • Neem voor waterschade of schimmelvlekken een vlekkenblokker.

Kleurglans

Hoe glanzender de kleur, hoe meer je moet betalen. De werkelijke prijsverschillen variëren van merk tot merk. Er zijn 5 verschillende afwerkingen: Grondkleur of mat, eierschaal, satijn, halfglans of hoogglans.
 • Grondverf of mat
   • Het beste voor slaapkamers en ruimtes met een lage luchtvochtigheid.
   • Het moeilijkst te reinigen, maar reflecteert geen licht
 • Eierschaal/Satijn
   • Geschikt voor eetkamers, familiekamers en ruimtes met weinig tot veel verkeer.
   • Ook goed in kinderkamers voor gemakkelijk schoonmaken.
 • Halfglanzend
   • Vlekbestendig en gemakkelijk te reinigen.
   • Ideaal voor keukens en badkamers.
 • Hoogglanzend
   • Gereserveerd voor deuren en kasten.
   • Extreem duurzaam en gemakkelijk schoon te maken.
   • Te glanzend voor binnenmuren.

Benodigde accessoires

Schildermaterialen kosten tussen de 10 en 100 euro of meer, afhankelijk van wat je nodig hebt. Schilders leveren meestal de meeste materialen voor een project, maar soms kan je alleen het arbeidsloon betalen als je alle materialen zelf aanschaft. Je kunt later besluiten om zelf te gaan schilderen. In dit geval bespaart jou tijd en geld als je deze materialen in voorraad heeft.
 • Borstels: 3-20 euro per stuk. Trim- en schuine borstels voor ingewikkeld werk, tape: $3-$10 per rol. Standaard schilderstape om lambrisering en plafonds te beschermen tegen druipen. De meeste ervaren professionals gebruiken het zelden, maar een doe-het-zelver zal het waarschijnlijk nodig hebben.
 • Maskerdoek: $5-$30 per stuk. Om vloeren en meubels te beschermen tegen waterdruppels.
 • Dienblad: 2 - 5 euro per stuk. Om slechts een deel van de verf te bewaren in plaats van een hele gallon te drogen.
 • Rollen: 10 - 100 euro. Een snelle manier om een groot deel van een muur te bedekken.
 • Ladder: noodzakelijk om hoge plaatsen te bereiken (gebruik geen stoel!).
 • Schilderijsets: 10 - 20 euro per stuk. Deze bevatten bakjes, borstels en rolkoppen.

Vergoedingen voor extra functies

Optionele reparaties en updates kunnen extra kosten met zich meebrengen van 10 tot 50 euro per vierkante meter. Overweeg om jouw lijstwerk, sierlijsten en plinten te laten controleren terwijl je een vakman in huis hebt. Dit kan een goed moment zijn om eventuele scheuren, kromtrekken of andere problemen te verbeteren of te herstellen. Professionals kunnen deze zaken gewoonlijk bijwerken of vervangen tegen een betaalbare prijs, en zij kunnen dergelijke reparaties zelfs samen met jouw project aanbieden. Een paar opties om te overwegen:
 • Installatie van bekleding kost: 600 € - 1.900 €.
 • Reparaties aan gipsplaten: €250 - €800.
 • Installatie van nieuwe ramen Kosten: 2.500 € - 8.000 €.

Hoeveel kost het om zelf een kamer te schilderen?

Een handige huiseigenaar kan verf en materiaal kopen voor ongeveer 200 tot 300 euro. Vergeet niet de tijd in te calculeren die je nodig hebt om dit zelf te doen. Afhankelijk van de grootte van de kamer en hoeveel hulp je hebt, kan dit een paar uur of een paar dagen duren. Volg deze algemene doe-het-zelf stappen:
 1. Kies een kleurenpalet: aardetinten en neutralen verbergen vlekken, krassen en handafdrukken.
 2. Koop materialen: verf, grondverf, rollers, kwasten en andere benodigdheden (zie hierboven).
 3. Verwijder meubels uit de kamer om ze te beschermen tegen druppels en om struikelgevaar te voorkomen.
 4. Maak de muren schoon met een mengsel van water en afwasmiddel. Gebruik trinatriumfosfaat voor eventuele vlekken.
 5. Verwijder afdekplaten van stopcontacten en schakelaars: Schakel de elektriciteit in de kamer uit om een elektrische schok te voorkomen.
 6. Schets: Breng schilderstape aan over plinten, lambrisering en randen om druipen te voorkomen.
 7. Breng de eerste laag verf aan. Laat het drogen volgens de aanwijzingen op het blik voordat jij verder gaat.
 8. Breng de tweede laag aan.
 9. Pas plinten, plafondlijsten en vlekken op de muur aan indien nodig.

Kosten verminderen

Er zijn een paar dingen die je kunt doen om de prijzen van professionals te verlagen. Volg deze tips om lagere prijzen te bedingen:
 • Doe de voorbereidingen zelf. Meubels sjouwen en dekzeilen leggen is geen raketwetenschap, maar het kost wel tijd.
 • Combineer je project met vrienden en buren. Door projecten te combineren kun je de aannemer zover krijgen dat hij zijn prijzen wat verlaagt voor meer werk.
 • Ruim het zelf op. Net als het opzetten, het opruimen van de tape, de zeilen en het terugzetten van de meubels kost tijd.
Er zijn een paar dingen die je moet vermijden:
 1. Koop de verf niet zelf. Aannemers kunnen het goedkoper krijgen. Als je een bepaald merk of stijl hebt, laat ze dat dan weten. Zij kunnen goedkopere alternatieven aanbieden.
 2. Neem niet altijd het laagste aanbod. Het kan de goedkoopste zijn, maar het is niet altijd de goedkoopste. Vraag om schattingen waarin arbeid, verf, voorbereidend werk, schoonmaken en materialen als afzonderlijke posten zijn opgenomen. Vraag naar details over het type verf waarvoor de offerte geldt. Vaak bespaart de goedkoopste aannemer door het gebruik van goedkope materialen en snelle arbeid.

Top Schilders

Jonas
Jonas Schilder
5/5 - 16 Reviews
Köln
23 jobs done
Schilderen van buitenmuren, schilderen van deuren, schilderen van muren

Hallo, zoek jij een schilder voor schilderwerk? Ik ben hier voor jou! Wij zijn de lokale specialist voor de regio Vlaanderen voor schilderwerkzaamheden. Kernactiviteiten: Schilderen van gipsplaten, plafonds en deuren.

seppe
Seppe Schilder
5/5 - 112 Reviews
Herenthout
154 jobs done
Schilder

Vanaf jongs af aan help ik mijn vader al met schildersklussen, ik heb geleerd van de beste.

De klus is vakkundig en snel uitgevoerd. Voldoet aan de verwachting. Buitengewoon vriendelijk.

Boek een klus