Plaats de (slimme) thermostaat
Thermostaat vervangen? Het apparaat regelt de ketel zodat het huis op de gewenste temperatuur wordt verwarmd. Het installeren van een thermostaat is niet altijd even moeilijk. Hoewel het soms raadzaam is om het aan een van onze experts over te laten. Hieronder kan je lezen waar het over gaat.
De verschillende thermostaten
Er zijn verschillende soorten thermostaten die je kan kopen en installeren. Onlangs is de slimme thermostaat het populairst geworden. Deze apparaten geven vaak duidelijk inzicht in jouw energieverbruik en zijn bijna altijd via een mobiele telefoon te bedienen.
Thermostaat aansluiten
Een thermostaat monteren, waar moet je op letten. Bij het monteren van een kamerthermostaat moet je met een aantal zaken rekening houden. De thermostaat moet bijvoorbeeld op een van de binnenmuren worden gemonteerd. Op een hoogte van 1,5 meter of 150 centimeter gemeten vanaf de vloer. Plaats de thermostaat niet in de zon of boven een verwarming. Het is ook beter om het niet in de buurt van een raam of een buitendeur te plaatsen. Het kan ervoor zorgen dat de kamerthermostaat de temperatuur niet kan meten.
De meeste thermostaten worden aangesloten op 2-watt stroomdraden die uit de muur steken. Het toestel gebruikt deze draden om de centrale verwarmingsketel te regelen. Er zit meestal een batterij in de thermostaat zelf om ervoor te zorgen dat alles goed werkt. In sommige gevallen is een batterij niet nodig. De thermostaat wordt dan aangesloten op de voeding van de ketel. In plaats van 2 draden steken er bijna altijd 3 draden uit de muur. Bij het aansluiten is het ook belangrijk te letten op welke voeding de thermostaat nodig heeft. Dit kan 220 volt of 24 volt zijn.
Gemakkelijker thermostaat wisselen
Nieuwe thermostaten worden bijna altijd geleverd met schroeven voor wandmontage. De instructies bij de thermostaat bieden meestal een oplossing. Anders kan je altijd een vakman inschakelen om het voor jou te doen. Als je op zoek bent naar een nieuwe thermostaat om te installeren, zijn er verschillende opties. De eenvoudigste is een aan/uit-thermostaat. Je kunt de temperatuur dan alleen met de hand instellen. Het apparaat heeft dan geen vooraf ingestelde programma's. Dergelijke thermostaten zijn zeer gebruiksvriendelijk.
Voor iets meer opties kan je kiezen voor een klokthermostaat. Deze kunnen op verschillende programma's worden ingesteld. Bijvoorbeeld een nacht- en dagtemperatuur. Of je maakt een verschil tussen weekdagen en weekends. Bovendien zijn dergelijke thermostaten ook alleen met de hand te bedienen.
Naar een slimme thermostaat veranderen
Nog geavanceerder zijn de modulerende en slimme thermostaten. Een modulerende thermostaat kan de temperatuur nauwkeuriger regelen, afhankelijk van de brander van de cv-ketel. Zo kan je besparen op het energieverbruik. Dit is goed voor de kosten en ook beter voor het milieu. Controleer dit altijd met een verwarmingsmonteur. Omdat niet alle centrale verwarmingssystemen een modulerende functie hebben. Een intelligente thermostaat neemt je nog meer werk uit handen. Deze apparaten leren je als het ware kennen. Ze berekenen zelf hoe laat de verwarming aan moet, zodat je 's avonds een warm huis hebt. Je wilt bijvoorbeeld dat jouw huis om 18.00 uur 20 graden warm is. Dan voer je deze informatie in. De intelligente of zelfdenkende thermostaat weet dan op welk moment hij de ketel hiervoor een signaal moet geven. Het bepaalt dus zelf de opwarmtijd. Deze apparaten zijn vaak ook gunstig voor het energieverbruik en beter voor het milieu. De aankoopprijs is meestal iets hoger dan de prijs van bijvoorbeeld een klokthermostaat.
Thermostaat installatie via Zoofy
Laat jouw thermostaat installeren door een verwarmingsinstallateur van Zoofy. Zij weten als geen ander hoe ze de thermostaat het beste kunnen afstellen. Als je een slimme thermostaat laat installeren door een Zoofy professional, kan je veel geld besparen op stookkosten.