Lekkage opsporen

541keer aangevraagd

Zo kan jij ernstige schade aan jouw huis helpen voorkomen. Maar hoe doe je dat en wat komt er bij kijken? Bekijk de volgende tekst en krijg antwoord op al jouw vragen over de verschillende soorten lekkages.

Top Loodgieters

Rachid
Rachid Loodgieter
5/5 - 45 Reviews
Gent
78 jobs done
Loodgieter

Ik werk al 30+ jaar in het vak. Verstoppingen, leidingen verleggen, nieuwe kranen plaatsen, noem het maar op. Elke loodgieters klus heb ik ervaring mee.

Ik kreeg keurig een appje dat hij onderweg was. Het vervangen van de kraan was lastig i.v.m. ruimtegebrek, maar hij heeft het netjes voor elkaar gekregen.

Boek een klus
Henk
Henk Loodgieter
5/5 - 54 Reviews
Leuven
88 jobs done
Loodgieter

Mijn favoriete klus is het oplossen van verstoppingen, daar worden de mensen altijd zo blij van.

Zeer snelle en vakkundige service, in plaats van de volgende dag zelfs de zelfde dag de klus geklaard. Goede communicatie, vriendelijk en ik ben super blij met Henk.

Boek een klus

Verschillende soorten lekkages

Lekken opsporen? Een lekkage wordt vaak veroorzaakt door nalatig onderhoud van het huis of ondeskundige installatie van sanitair. Bovendien kan een lek vaak snel groter worden. Daarom moet een lek altijd snel worden gerepareerd. Een lek kan overal in huis ontstaan. De meest voorkomende lekkage doen zich voor in de badkamer, aan het plafond of op de vloer.

Lekkages in de badkamer en het toilet

Een lekkage in de badkamer of het toilet kan verschillende oorzaken hebben. Een lek kan bijvoorbeeld worden veroorzaakt door een kapotte of lekkende douchebak of door slecht geïnstalleerd leidingwerk, zoals het toilet of de wastafel. Bij dit soort lekkage is het belangrijk dat de oorzaak snel wordt gevonden en het probleem efficiënt kan worden verholpen. Een lek in de badkamer of het toilet opsporen is vaak moeilijk. Het lek in een badkamer of toilet kan bijvoorbeeld achter de tegels of onder de leidingen zitten.

Lekkend plafond of vloer in geval van lekkage

In het algemeen is een lek in het plafond of de vloer heel gewoon. Vooral in oudere huizen of slecht onderhouden huizen kan gemakkelijk een lek in de vloer of het plafond ontstaan. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren door overmatige regenval op een plat dak waarbij het water niet goed wordt afgevoerd via de dakgoot, of door langdurige vochtproblemen die zijn verergerd en schade aan de muren hebben veroorzaakt. Een lek in de vloer of het plafond wordt meestal niet onmiddellijk ontdekt, en het identificeren van een lek is vaak moeilijk. Het is mogelijk dat het lekkage eerst niet zichtbaar is, bijvoorbeeld door een tweede wand of vloerbedekking. Op lange termijn kan dit echter verergeren in de vorm van vochtige plekken of een muffe geur.

Methodes voor lekdetectie

Om ernstige schade aan jouw huis te voorkomen, zoals rottend hout of onhygiënische vochtplekken, is het belangrijk een lekkage vroegtijdig op te sporen. Het opsporen van een lekkage kan op verschillende manieren gebeuren. Hier is de hulp van een deskundige meestal belangrijk. Een vakman kan met technische apparatuur zien waar de bron van het lek zit. Een vakman kan een lek opsporen met de volgende instrumenten:
  • Een thermografische camera
  • Een warmtebeeldcamera
  • Een vochtigheidsmeting
  • Een opsporingsgas
  • Een rioolcamera
Met de bovengenoemde apparatuur kan een vakman ervoor zorgen dat de bron van het lekkage kan worden opgespoord zonder zijn toevlucht te hoeven nemen tot zware sloopwerkzaamheden. Lekkage opsporen

Methoden voor het oplossen van een lekkage

Zodra een lekkage wordt ontdekt, moet het zo snel mogelijk worden verholpen. Zo kan bijvoorbeeld een lekkende leiding worden gerepareerd of kunnen muren opnieuw worden geïsoleerd en betegeld. Dit is vaak een ingewikkelde klus en is vooral deskundig als de vakman niet bij het lek kan komen en daarvoor een gat in het huis moet maken. Als er een lek in het dak is gevonden, moeten vaak de dakpannen worden vervangen en kan een nieuw dakpaneel worden geplaatst. Het is ook belangrijk om het isolatiemateriaal van de muren te vervangen. Blootstelling aan vocht of water van buitenaf kan de waarde van het isolatiemateriaal hebben verminderd en niet langer de goede isolatie bieden die belangrijk is.

Preventie van een lekkage

Het is natuurlijk altijd beter om een lekkage te voorkomen. Hoewel niet elk lekkage kan worden voorkomen, zijn er enkele maatregelen die u kunt nemen om het risico van een lekkage in jouw huis te verminderen. Je kunt bijvoorbeeld regelmatig jouw waterleidingen controleren en kijken of er schade zichtbaar is. Je kunt ook de waterleidingen in onverwarmde kamers op vriesdagen afsluiten. Dit voorkomt dat de leidingen bevriezen en breken. Zorg er ook voor dat je huis goed geïsoleerd is. Door kou en vocht zo goed mogelijk buiten te houden, kan je de kwaliteit van jouw muren waarborgen en lekkage voorkomen.

Prijzen voor reparatie van lekkages

Om een lek professioneel op te sporen en te repareren is de hulp van een specialist belangrijk. De kosten hiervoor variëren sterk. De kosten zijn bijvoorbeeld afhankelijk van het type lekkage, het soort reparatie en eventuele bijkomende kosten, zoals voor eventuele sloopwerkzaamheden of voor de installatie van nieuwe leidingen of nieuw sanitair. Om een idee te krijgen van de kosten, kan jij uitgaan van een richtprijs tussen 300 en 400 euro. Als de oorzaak van het lekkage duidelijk is en er geen onderzoek nodig is, kunt u dit bedrag besparen. Wil jij meer gedetailleerde informatie en ben jij benieuwd naar de prijzen voor jouw situatie, dan kan jij eenvoudig meer informatie opvragen bij Zoofy.

Lekkage laten oplossen door een loodgieter

Wil jij een lek opsporen of heb jij hulp nodig bij het repareren ervan? Neem dan contact op met een gespecialiseerde loodgieter en regel jouw klus via Zoofy. Je kunt de klus vaak dezelfde dag nog klaren. Een vakman kan jou ook helpen toekomstige lekkages te voorkomen door nieuwe leidingen, nieuw sanitair of reparaties aan muren en vloeren vakkundig aan te leggen en te repareren. Een vakman kan jou uitgebreid advies geven over de juiste methoden en soorten materialen die nodig zijn. Wacht niet te lang met het vinden van een lekkage in jouw huis en maak vandaag nog een afspraak met een loodgieter bij jou in de buurt.
Loodgieter
 

Ben jij zelf een vakman? Pak gratis klussen op. Download de Zoofy app voor vakmannen

Download de vakman app

Download nu - Beschikbaar voor iOS en Android

Download nu de Vakman App

Zoek je een vakman? Boek voor wanneer het jou uitkomt. Download de Zoofy app voor klanten.

Download Zoofy App

Download nu - Beschikbaar voor iOS en Android

Download nu onze Consumenten App