Vaatwasser inbouwen / installeren

359keer aangevraagd

Vaatwasser inbouwen? Boek jouw vakman snel en gemakkelijk via Zoofy. Geen gedoe met offertes en voorrijkosten. Zo gefikst.

Top Loodgieters

Henk
Henk Loodgieter
5/5 - 54 Reviews
Leuven
88 jobs done
Loodgieter

Mijn favoriete klus is het oplossen van verstoppingen, daar worden de mensen altijd zo blij van.

Zeer snelle en vakkundige service, in plaats van de volgende dag zelfs de zelfde dag de klus geklaard. Goede communicatie, vriendelijk en ik ben super blij met Henk.

Boek een klus
Rachid
Rachid Loodgieter
5/5 - 45 Reviews
Gent
78 jobs done
Loodgieter

Ik werk al 30+ jaar in het vak. Verstoppingen, leidingen verleggen, nieuwe kranen plaatsen, noem het maar op. Elke loodgieters klus heb ik ervaring mee.

Ik kreeg keurig een appje dat hij onderweg was. Het vervangen van de kraan was lastig i.v.m. ruimtegebrek, maar hij heeft het netjes voor elkaar gekregen.

Boek een klus

Vaatwasser inbouwen

Je hebt een nieuwe vaatwasser gekocht, maar nu moet deze nog worden aangesloten. Dan moet je uiteraard wel weten hoe je aan de slag gaat om een vaatwasser te gaan inbouwen en aansluiten. Is dit iets dat je zelf wilt doen of liever uitbesteed aan een loodgieter? Via Zoofy kan je direct je vaatwasser inbouwen. Hieronder hebben we enkele handige tips voor je verzameld en prijzen op een rijtje gezet.

Een vaatwasser aansluiten

In eerste instantie lijkt het aansluiten en inbouwen van jouw vaatwasser misschien niet zo ingewikkeld. Toch zijn er een aantal dingen waar je op moet letten:
  • Welk model vaatwasser heb je? Is het een inbouw-, vrijstaand, of onderbouwapparaat? Een vrijstaand apparaat heeft een eenvoudige installatie. Een inbouw- of onderbouwmodel is echter lastiger in te bouwen. Het aansluiten van deze apparaten is zeker een klus voor een loodgieter.
  • Is er al een oude vaatwasser aangesloten op de plek? Als de oude vaatwasser ook ontkoppeld en verwijderd moet worden, dan is dat natuurlijk meer werk. Ook in dit geval moet je weten welk type de oude vaatwasser is, zodat je voldoende informatie hebt om het te verwijderen.
  • Hoe groot de vaatwasser is ten opzichte van de plaats. Niks is vervelender dan een vaatwasser die bij het inbouwen niet past in de bedoelde ruimte. Controleer dus altijd of de vaatwasser past.

Hoe moet je een vaatwasser inbouwen?

Hoe gebeurt het inbouwen van een vaatwasser? Hieronder leggen we je stap voor stap uit hoe de loodgieter jouw vaatwasser gaat aansluiten. De eerste 8 stappen gebeuren voordat je de vaatwasser gaat inbouwen—dus buiten de nis. In de meeste gevallen zijn de leidingen hier lang genoeg voor.

Stap 1. Boren in keukenkastjes

Als eerste worden er gaten in de keukenkastjes geboord. Eén gat komt bovenaan en één gat onderaan, beide aan de kant van de muur. De twee gaten moeten minimaal 75 mm zijn.

Stap 2. Controleer afvoerslang

Vervolgens wordt gecontroleerd of de afvoerslang goed vastzit. Daarna verbindt de loodgieter deze slang met de waterafvoer.

Stap 3. Slang vastzetten

De slang wordt nu vastgezet. Dit kan met rubber of een speciale klem. De slang hoeft in sommige gevallen niet te worden vastgezet, maar we raden aan dit wel te doen.

Stap 4. Slang in de afvoer

Hierna kan de slang in de afvoer. De lengte voor in de afvoer is minimaal 10 tot 15 cm. Mocht hier niet genoeg ruimte voor zijn, stop hem dan zeker niet helemaal tot het einde erin. Dit zal de loodgieter ook niet doen. Anders heb je kans dat het water niet goed genoeg weg kan lopen en zal het uit de afvoer lopen.

Stap 5. Optioneel: waterafvoer maken

Als je nog geen waterafvoer hebt, zal de vakman deze maken bij de afvoer van de waterbak in jouw aanrecht.

Stap 6. Sluit de waterslang aan

De vakman sluit nu de waterslang aan op de waterleiding. Deze leiding zit bij de kleppen voor warm en koud water.

Stap 7. Controle waterstop

De meeste slangen hebben tegenwoordig een vaste waterstop. Bij een losse waterstop zal de vakman deze eerst op de waterslang monteren.

Stap 8. Stroom aansluiten

Nu wordt de stroom aangesloten. Uiteraard wordt dit niet in de buurt van de waterafvoer en –toevoer gedaan om contact met water te vermijden.

Stap 9. Vaatwasser op zijn plek

Als laatste wordt de vaatwasser naar binnen in de nis geschoven, nadat de voetjes van de vaatwassen goed zijn ingesteld. Hierdoor staat het apparaat waterpas en stevig.

Stap 10. Controle van de vaatwasser

Het enige wat je nu nog hoeft te doen, is te controleren of er geen water in de vaatwasser blijft staan en of alles droog blijft. Dit doe je zowel tijdens als na de eerste keer dat je de vaatwasser aanzet. Lijkt alles goed te werken? Dan is de vaatwasser goed aangesloten en hoef je nu niet meer alles met de hand af te wassen.

Gemiddelde kosten van een vaatwasser inbouwen

Klinkt het je toch allemaal te ingewikkeld om zelf een vaatwasser te gaan inbouwen, dan kan je ook een loodgieter inhuren. Dit is wel zo makkelijk en garandeert dat je vaatwasser het zonder problemen goed gaat doen. De prijzen voor de inbouw van een vaatwasser ligt tussen de €100,- en €300,-. Dit is afhankelijk van het type vaatwasser en complexiteit van het aansluiten en inbouwen van de vaatwasser. Het kan soms voorkomen dat je niet genoeg groepen in jouw meterkast hebt en er dus één bij moet worden geplaatst. In dit geval komen je kosten hoger uit, maar meestal niet hoger dan €500,- totaal.

Vaatwasser laten inbouwen via Zoofy

Wij helpen jou graag op weg om jouw vaatwasser te gaan inbouwen. Via ons kan je gemakkelijk een vakman boeken op een moment dat het jou uitkomt. Als je boekt via Zoofy:
  • Krijg je een professionele vakman (onze vakmannen scoren gemiddeld een 9,2).
  • Betaal je geen voorrijkosten.
  • Boek je de klus op een moment dat je tijd hebt.
  • Is je klus verzekerd met ons garantiepakket.

Ben jij zelf een vakman? Pak gratis klussen op. Download de Zoofy app voor vakmannen

Download de vakman app

Download nu - Beschikbaar voor iOS en Android

Download nu de Vakman App

Zoek je een vakman? Boek voor wanneer het jou uitkomt. Download de Zoofy app voor klanten.

Download Zoofy App

Download nu - Beschikbaar voor iOS en Android

Download nu onze Consumenten App