Hoeveel kost de ontstopping van een afvoer?

Kosten voor de installatie van een afvoer

Loodgieters rekenen vaak een vast tarief voor een afvoerontstopping. Extra problemen kunnen leiden tot arbeidskosten tot 200 euro per uur plus de kosten van onderdelen. Wanneer jouw gootsteen, badkuip of toilet geen water meer afvoert, helpen loodgieters niet altijd. Zoek een afvoerreinigingsdienst bij jou in de buurt om een hardnekkige verstopping te verhelpen.
Gemiddeld 227 €
Gemiddeld tussen 145 € - 333 €
Low End - High End 85 € - 600 €

Loodgieterskosten voor een verstopte afvoer

Loodgieters ramen elk van deze klussen met een vast tarief voor afvoerreiniging. Bij problemen gaan ze over op een uurtarief. Als jouw loodgieter een vast tarief aanbiedt, betaal je waarschijnlijk minder dan 530 euro voor de klus. Met een uurtarief kunnen jouw kosten echter gestaag omhoog klimmen, vooral als jeeen loodgieter hebt ingehuurd. Deze deskundigen stellen hun uurtarief meestal vast tussen 70 en 120 euro, maar sommige rekenen tot 200 euro per uur.

Hoeveel kost een drainagemachine gemiddeld?

Basisboren of handboren kosten meestal 25 euro, maar ze reiken slechts tot 7 meter. Ze zijn het beste voor kleinere verstoppingen in de buurt van de gootsteen of het toilet. Als je dit soort verstopping moet opruimen, kan je dit type in een ijzerhandel kopen. Voor zwaardere verstoppingen die diep in de leidingen zitten, heb je een boormachine nodig, die varieert van 250 tot 3.250 euro voor de professionele modellen. Dit innovatieve loodgietersgereedschap gebruikt tot 30 meter draadkabel om verstoppingen op te ruimen. De aanschafprijs van deze gespecialiseerde machines is meestal hoger dan de kosten van het inhuren van een vakman, maar je kunt jouw doe-het-zelfkosten beperken door ze in plaats daarvan te huren.

Hoeveel kost het om een drainagemachine te huren?

Materiaalverhuurbedrijven en bouwmarkten bieden jou de mogelijkheid om handbediende drainagemachines en machineboren te huren voor een dagelijks, wekelijks of maandelijks bedrag. Handbediende rioolboren kosten tussen 35 en 45 euro per dag. Het weektarief en het maandtarief verlagen de dagelijkse kosten aanzienlijk, dus je moet een van deze opties kiezen als jouw project meer dan een dag in beslag neemt. Als je deze weg kiest, kost het huren van een handbediende rioolboor ongeveer 130 euro per week of tot 275 euro per maand. Machineboren daarentegen kosten tussen 50 en 85 euro per dag. Voor het weektarief betaal je maximaal 250 euro, terwijl het maandtarief jou slechts ongeveer 500 euro kost. Wanneer je het gereedschap voor afvoerreiniging huurt, vraag dan aan het personeel dat het gereedschap huurt om jou te laten zien hoe het werkt. Met de juiste technieken kan je schade aan jouw leidingen voorkomen die dan door een vakman moet worden hersteld.

Kosten van afvoerreiniging door een dienst

Hoe langer je wacht om de verstopping te verhelpen, hoe erger het probleem zal worden. Mogelijk moet je dan een loodgieter inhuren tegen een uurtarief van maximaal 200 euro. De totale prijs varieert afhankelijk van de hoeveelheid werk, maar reken op een bedrag van ongeveer 200 euro, aangezien projecten gewoonlijk tussen 135 en 295 euro kosten. Kleine klusjes kosten tot 85 euro, maar het verwijderen van een ernstige verstopping kan tot 530 euro kosten. De ernst van de verstopping varieert van het vertragen van de doorstroming tot het volledig verhinderen van de waterafvoer. Het verwijderen van de verstopping bij de eerste tekenen van een probleem is de meest kosteneffectieve oplossing, aangezien je dit vaak zelf kunt doen.

Kosten van een loodgieter voor het verwijderen van een toiletverstopping

De kosten van een loodgieter om een toiletverstopping te verhelpen zijn vergelijkbaar met wat jij zou betalen om jouw andere leidingen te laten reinigen. Voor de meeste projecten kan je rekenen op een bedrag tussen 110 en 275 euro om de werking van jouw toilet te herstellen. Dit is een minder aangename taak dan het ontstoppen van jouw gootsteen, maar je kunt de klus toch zelf klaren als je voor 15 tot 30 euro een huishoudgereedschap koopt. Je kunt ook een speciale spiraal gebruiken om dit probleem op te lossen. Ze kosten tussen 10 en 70 euro in bouwmarkten, hoewel de apparaten aan de bovenkant van de prijsschaal veel gemakkelijker te gebruiken zijn.

Kosten voor het verhelpen van verstoppingen in de gootsteen en afvalverwijdering

Een loodgieter inhuren om een gootsteenverstopping te verhelpen kost een vast bedrag tussen 110 en 215 euro. Wanneer zich echter problemen voordoen, kunnen jouw rekeningen door het dak gaan, aangezien kosten voor minimale hoeveelheden werk en reiskosten gebruikelijk zijn. Daarom is het vaak veel goedkoper om te proberen een eenvoudige verstopping van de afvoer zelf te verhelpen. Als jouw gootsteen echter een vuilafvoer heeft, kan het inhuren van een vakman de beste oplossing zijn. Hiervoor moet je de fitting van de afvoer verwijderen en met een borstel het vuil eruit trekken. Als dat niet werkt, moet je de afvoerarm verwijderen en de leidingen verplaatsen. Als al het andere faalt, moet je misschien jouw afvalverwijdering vervangen. Het vervangen van de vuilnisbak kan tussen 60 en 300 euro kosten alleen al voor de onderdelen plus minstens twee uur werk.

Kosten voor het verwijderen van een verstopte afvoer in een bad of douche

Voor het verwijderen van een verstopte badkuip of doucheafvoer betaal je gemiddeld 225 euro. Zelfs bij regelmatige reiniging vullen badkuip- en doucheafvoeren zich snel met vuil, zoals haar, vuil en zeepresten. Het vuil kleeft aan de binnenkant van de leidingen en vormt een verstopping. Wanneer dit gebeurt, kan je merken dat de waterstroom vertraagt. Als je snel handelt, kan je voorkomen dat je een verstopping moet laten verwijderen. Je kunt het haar handmatig verwijderen met een spiraal en het zeepschuim verwijderen met afvoerreiniger.

Kosten voor de reiniging van het hoofdriool

Om een hoofdriool door een loodgieter te laten aanleggen, moet je rekenen op kosten tussen 100 en 800 euro. De prijs voor het reinigen van een hoofdleiding varieert aanzienlijk, afhankelijk van de ernst van de verstopping, de af te leggen afstand en de benodigde tijd. Het is mogelijk om een industriële slang te huren voor 30 tot 70 euro, maar dit is een vervelend klusje die jij beter aan een vakman kunt overlaten.

Kostenfactoren

Veel factoren beïnvloeden de gemiddelde kosten van het inhuren van een loodgieter om een verstopte afvoer te verhelpen:
 • Prijsschommelingen: De vaste en uurtarieven van loodgieters variëren in alle regio's en kunnen tijdens het hoogseizoen stijgen.
 • Ernst van de verstopping: een eenvoudige verstopping kan in een paar minuten worden verholpen, maar bij een ernstige verstopping kan professionele hulp nodig zijn.
 • Het aantal verstoppingen: Meerdere verstopte kranen wijzen op een verstopping in de hoofdleiding, die moeilijker te verhelpen is.
 • De oorzaak van de verstopping: Zeepschuim, haar en voedselresten zijn gemakkelijk te verwijderen, maar corrosie kan tot complicaties leiden.

Wanneer moet je een loodgieter bellen voor een verstopte afvoer?

Hoewel het meestal een goed idee is, is het niet altijd nodig een vakman in te schakelen om een verstopte afvoer te verhelpen. Misschien kan je verstoppingen in een enkele pijp met een spoel verhelpen. Als de verstopping echter meerdere kranen treft, is er waarschijnlijk een verstopping in de hoofdafvoer. Als je dit probleem vermoedt, sluit dan onmiddellijk de watertoevoer af en neem contact op met een afvoerreinigingsbedrijf.

Zelfhulp stappen voor verstopte afvoeren

Als je slechts een enkele leiding hebt verstopt, kan je proberen de verstopping zelf te verhelpen met de volgende stappen.

Gebruik een ontstopper

Plunjers dichten de verstopte afvoer af en maken de verstopping los door te zuigen. Gebruik altijd de juiste ontstopper voor de gootsteen of het toilet.

Probeer een chemische afvoerreiniger

Je kan een sterke afvoerreiniger gebruiken om te proberen het materiaal dat de verstopping veroorzaakt te breken. Zure reinigers kunnen bij onzorgvuldig gebruik de coating van jouw afvoer verwijderen. Zij produceren ook schadelijke dampen en veroorzaken chemische brandwonden bij contact. Draag hierbij altijd beschermende uitrusting en volg alle aanwijzingen op het etiket van de fabrikant.

Verwijder de syphon

Als je gemakkelijk bij de leidingen onder de gootsteen of het bad kunt, kan je de U-vormige sifon verwijderen om de verstopping op te heffen. Plaats een emmer onder de bak om het afvloeiende water op te vangen. Sommige hevels kunnen gemakkelijk met de hand worden verwijderd, terwijl voor andere een pijptang nodig is.

Verwijder de verstopping met een boor of spiraal.

Kleine spiralen zijn relatief goedkoop en gemakkelijk te gebruiken. Voor verstoppingen in de hoofdleiding heb je een boor nodig. Als je gebruik wilt maken van de diensten van een loodgieter, kijk dan rond voor de beste prijzen. Vraag ten minste drie schattingen, maar vergeet niet dat je krijgt waarvoor je betaalt als je een loodgieter inhuurt. Het is de kosten waard om een erkende en verzekerde loodgieter te betalen die tevreden klanten en uitstekende recensies heeft.

Hoe je een verstopte afvoer kunt voorkomen

Je kunt verstoppingen voorkomen door in de winkel gekochte chemische afvoerreinigers te gebruiken, maar deze kunnen na verloop van tijd vaak corrosie en schade veroorzaken. Niet-corrosieve bacteriologische afvoerreinigers zijn vriendelijker, maar ze kosten ongeveer 16 euro voor vier liter. Voor een goedkopere oplossing voor afvoerreiniging kan je deze stappen volgen:
 1. Giet een pot kokend water in de afvoer.
  • Giet GEEN kokend water in een PVC leidingsysteem. De maximale temperatuur van het water dat jij in PVC-systemen kunt gieten is 60 graden
 2. Voeg 1/2 kopje bakpoeder toe en wacht een paar minuten.
 3. Giet een kopje azijn en een kopje heet water in de afvoer.
 4. Laat het water 10 minuten intrekken.
 5. Spoel af met heet water.
Nadat jij jouw afvoerkanalen hebt schoongemaakt, probeert je ze vrij van vuil te houden. Schraap niet te veel voedsel door de afvoer en giet nooit vet in de afvoer. Vergeet ook niet losse plukjes haar uit jouw pijpen te verwijderen. Maak deze taak gemakkelijker door te investeren in geschikte metalen filters voor al jouw afvoeren. Met regelmatig onderhoud kan je de kosten voor het opruimen van verstopte afvoeren vermijden.

Top Loodgieters

Rachid
Rachid Loodgieter
5/5 - 45 Reviews
Gent
78 jobs done
Loodgieter

Ik werk al 30+ jaar in het vak. Verstoppingen, leidingen verleggen, nieuwe kranen plaatsen, noem het maar op. Elke loodgieters klus heb ik ervaring mee.

Ik kreeg keurig een appje dat hij onderweg was. Het vervangen van de kraan was lastig i.v.m. ruimtegebrek, maar hij heeft het netjes voor elkaar gekregen.

Boek een klus
Henk
Henk Loodgieter
5/5 - 54 Reviews
Leuven
88 jobs done
Loodgieter

Mijn favoriete klus is het oplossen van verstoppingen, daar worden de mensen altijd zo blij van.

Zeer snelle en vakkundige service, in plaats van de volgende dag zelfs de zelfde dag de klus geklaard. Goede communicatie, vriendelijk en ik ben super blij met Henk.

Boek een klus