Prijs vervangen watermeter

Warmwatermeters moeten om de vijf jaar worden vervangen. Koudwatermeters worden om de zes jaar vervangen. In dit artikel leggen we uit wat het vervangen van een watermeter kost en waaruit deze kosten bestaan. Maar eerst zullen we uitleggen waarom het nodig is de watermeter regelmatig te vervangen.

Waarom de watermeter vervangen?

In Duitsland moeten watermeters om de vijf tot zes jaar worden geijkt. Koudwatermeters moeten om de zes jaar opnieuw worden gekalibreerd, warmwatermeters om de vijf jaar. Het ijken van watermeters kost meestal tussen 50 en 1.500 euro, en in de meeste gevallen is het goedkoper en eenvoudiger om de watermeter gewoon te vervangen. In de praktijk betekent dit: laat jouw watermeters vervangen voordat de kalibratieperiode afloopt! Voortgezet gebruik na afloop van de kalibratieperiode is wettelijk niet toegestaan.

Zo zijn de kosten opgemaakt

Ter illustratie van de hierboven beschreven procedure tonen wij jou de kosten voor een nieuwe watermeter met ijking enerzijds en zonder ijking anderzijds. Kalibraties worden uitgevoerd door een van de 50 water testcentra in Duitsland en kunnen zeer kostenintensief zijn.
Enkel stuk     Prijs
Meterkosten  20 € - 75 €
Werktijd en klein materiaal  40 € - 100 €
Totale kosten zonder kalibratie  60 € - 175 €
Enkel stuk    Prijs
Meterkosten  20 € - 75 €
Nieuwe kalibratie  50 € - 1.500 €
Werktijd en klein materiaal  40 € - 100 €
Totale kosten met kalibratie  360 € - 1.665 €
vervangen watermeter

De totale kosten van het vervangen van een watermeter

De werkelijke kosten voor het vervangen van een watermeter hangen volledig af van jouw individuele situatie. In ons overzicht hierboven zie je dat de totale kosten zijn opgebouwd uit de posten meter kosten, arbeidstijd, kleine materialen en reizen. Als jij jouw watermeter laat vervangen, maak jij dus 70 tot 215 euro kosten. Een watermeter vervangen tegen de laagste prijs, namelijk 70 euro, is echter nogal utopisch. Vooral bij diensten met een kleine prijs, zoals de vervanging van de watermeter, zijn er meer schommelingen in de afzonderlijke posten, zodat de lagere totaalprijs te gunstig is. Kortom: Als arbeid en klein materiaal erg goedkoop zijn bij het vervangen van een watermeter, zal het traject waarschijnlijk navenant duurder zijn. In het algemeen kan jij echter rekenen op een gemiddelde prijsklasse tussen 110 en 200 euro

Nieuwe watermeter: kosten variëren

Een nieuwe watermeter kost meestal tussen de 20 en 75 euro. Er zijn verschillen in het type watermeter. Er zijn watermeters met één straal en met meerdere stralen. De eenstraals waaiermeter met een nominale diameter van DN 15 tot DN 40 is met 20 tot 30 euro het goedkoopst. Multi-jet en speciale meters bij DN 50 drijven de prijs van de nieuwe watermeter op. Als een nieuwe meter moet worden geijkt, moet je tussen 300 en 1.500 euro betalen. Het goede nieuws: latere herkalibraties kosten meestal slechts 50 tot 200 euro. Zoals je kunt zien: In de regel zijn kalibraties helemaal niet de moeite waard. Als het goedkoper is de watermeter te vervangen, kan je de ijking achterwege laten.

Arbeidstijd en klein materiaal voor het vervangen van watermeters: Prijs toegelicht

In de prijs voor het vervangen van de watermeter is uiteraard de arbeidstijd van de vaklui begrepen en een toewijzing voor klein materiaal zoals schroeven of de slijtage van duurzaam, professioneel gereedschap. Aangezien de vervanging van een watermeter meestal een routineklus is die snel door loodgieters kan worden uitgevoerd, kan jij hier een vrij kleine prijs verwachten. In de meeste gevallen is de vervanging in minder dan een uur gebeurd. Ambachtslieden bij Zoofy vragen daar meestal tussen de 40 en 100 euro voor. De prijs is afhankelijk van het uurtarief en de daadwerkelijke werkzaamheden.

Met Zoofy naar een nieuwe watermeter

Nu heb je een goed overzicht van de kosten die jij maakt bij het vervangen van jouw watermeter. Maar voor jouw individuele klus moet je een even individuele offerte krijgen. Upload jouw opdracht naar Zoofy en ontvang een kostenraming van de vakman die het beste bij jou en jouw project past!

Top Loodgieters

Henk
Henk Loodgieter
5/5 - 54 Reviews
Leuven
88 jobs done
Loodgieter

Mijn favoriete klus is het oplossen van verstoppingen, daar worden de mensen altijd zo blij van.

Zeer snelle en vakkundige service, in plaats van de volgende dag zelfs de zelfde dag de klus geklaard. Goede communicatie, vriendelijk en ik ben super blij met Henk.

Boek een klus
Rachid
Rachid Loodgieter
5/5 - 45 Reviews
Gent
78 jobs done
Loodgieter

Ik werk al 30+ jaar in het vak. Verstoppingen, leidingen verleggen, nieuwe kranen plaatsen, noem het maar op. Elke loodgieters klus heb ik ervaring mee.

Ik kreeg keurig een appje dat hij onderweg was. Het vervangen van de kraan was lastig i.v.m. ruimtegebrek, maar hij heeft het netjes voor elkaar gekregen.

Boek een klus