Wc ontstoppen? 5 manieren om jouw wc te ontstoppen

836keer aangevraagd
75€ AVG
Boek een klus

5 manieren om je wc te ontstoppen

Vaak beschouwen we de werking van een toilet als vanzelfsprekend. Omdat de technologie zo goed in elkaar zit, hebben we vertrouwen en denken we dat een toilet altijd zal doorspoelen als dat nodig is. Maar ongelukjes gebeuren en soms gooien we te veel toiletpapier of andere zaken in het toilet die er normaal niet horen. Bijgevolg, als het toilet plots niet meer werkt, hebben we een probleem. Gelukkig zijn er oplossingen. Je kunt meteen aan een loodgieter denken of eerst zelf proberen de verstopping te verhelpen. Er zijn aangenamere taken dan een wc ontstoppen, maar als je liever wacht met het bellen van een loodgieter en het eerst zelf wil proberen, dan is er geen ontkomen aan. In dit artikel leer je hoe een wc ontstoppen wordt gedaan, inclusief tips. wc ontstoppen

Hoe voorkom je dat het verstopt toilet overloopt?

Als de wc is verstopt, bestaat de kans dat het overloopt. Daarom moet je zo snel mogelijk handelen door de waterkraan dicht te draaien en de open klep van het reservoir te sluiten. Haal dus het deksel van het reservoir en sluit de open klep waardoor het water blijft stromen. Kijk nadien achter het toilet en draai de waterkraan dicht. Van zodra deze stappen zijn afgehandeld, kun je verdergaan met je wc ontstoppen. Hoewel je ze misschien niet nodig hebt, het is altijd een goed idee om wat vodden bij de hand te hebben voor het geval er wat water uit je toilet komt.

Verschillende manieren om een wc te ontstoppen

Als het toilet is verstopt, kun je het op verschillende manieren ontstoppen. Het is zelfs mogelijk dat je meerdere of alle manieren wilt gebruiken om je wc te ontstoppen, omdat de verstopping misschien niet direct is opgelost. Daarnaast wil je natuurlijk ook eerst alles geprobeerd hebben voordat je een loodgieter belt.

Optie 1. Rubberen handschoenen

Je kunt eerst proberen om je wc te ontstoppen met rubberen handschoenen. Doe de handschoenen aan en voel in de wc-hals of je de prop kunt voelen. Zorg dat je een lege emmer bij de hand hebt om de prop toiletpapier, of dat wat de verstopping veroorzaakt, in te gooien.

Optie 2. Zuiger

Een gootsteenontstopper of zuiger is de beste manier om een ​​toilet te ontstoppen. Plaats de zuiger in de toiletpot en duw hem zachtjes naar beneden totdat je een goede afdichting hebt. De eerste keer dat je drukt, is om de lucht kwijt te raken. Duw vooral niet te hard om geen vuil water op jezelf te spatten. Na een eerste keer drukken, pomp je de zuiger met een minimum aan kracht op en neer, terwijl je ervoor zorgt dat er geen opening komt tussen de ontstopper en het toilet. Trek nadien de zuiger omhoog om de luchtafdichting te verbreken. Het water zou nu door de afvoer van het toilet moeten stromen. Is de verstopping nog steeds niet verholpen, blijf dan herhalen totdat de verstopping is losgekomen.

Optie 3. Zuiveringszout en azijn

Een tweede optie is zuiveringszout en azijn. Voeg om te beginnen een kopje zuiveringszout toe aan de wc dat verstopt is. Wacht vervolgens twee minuten. Giet daarna twee kopjes azijn in het toilet. Zuiveringszout gemengd met azijn veroorzaakt luchtbellen, dus giet langzaam en voorzichtig zodat het toiletwater niet overloopt. Laat het mengsel van azijn en zuiveringszout een nachtje inwerken. 'S ochtends kun je het toilet doorspoelen om te kijken of de verstopping weg is.

Optie 4. Afwasmiddel en heet water

Heb je geen zuiger, zuiveringszout en azijn in huis om de wc te ontstoppen? Dan zijn afwasmiddel en water zeker dingen die je bij de hand hebt. Zet een liter heet water op het fornuis of gebruik een waterkoker om op te warmen. Terwijl het water aan het opwarmen is, doe je wat afwasmiddel in het toilet. Van zodra het water erg heet is, maar niet kookt, giet je het voorzichtig in het toilet. Wacht vervolgens enkele minuten, zodat het mengsel van heet water met afwasmiddel de verstopping kan verzachten. Nadien zou het toilet ontstopt moeten zijn.

Optie 5. Ontstoppingsmiddel

Hoewel chemische ontstoppingsmiddelen niet worden aanbevolen, omdat ze leidingen kunnen beschadigen en chemische brandwonden kunnen veroorzaken, is het beter om een bio ontstopper te proberen. Voordat je het middel gebruikt, lees eerst de gebruiksaanwijzing op het etiket. Giet nadien de juist afgemeten hoeveelheid van het middel door het toilet. Wacht vervolgens zodat het product kan inwerken en de verstopping kan verwijderen. Spoel nadien het toilet door.

Wanneer een loodgieter bellen om je wc te ontstoppen?

Als geen van bovenstaande hulpmiddelen werkt om je toilet te ontstoppen, of als je niet over het benodigde gereedschap beschikt om je wc goed te ontstoppen, is het tijd om een ​​professionele loodgieter in te schakelen. Een loodgieter is ook je beste optie als je een toilet hebt dat vaak verstopt raakt. Dat betekent immers dat je ergens dieper in je leidingen een serieus probleem hebt. Naast verstoppingen die per ongeluk worden veroorzaakt, kunnen er nog andere problemen met je wc optreden. Toiletten zijn afhankelijk van de interactie van verschillende onderdelen om goed te kunnen functioneren. Als een wc niet goed doorspoelt, kan dit een probleem zijn met het sanitair of met de onderdelen die ervoor zorgen dat het goed werkt. Het gebeurt zelfs dat wc's werken, ook al hebben ze defecte onderdelen. Hoewel het dan verleidelijk is om het probleem te negeren, moeten defecte onderdelen van een toilet direct worden vervangen. Als je het negeert, kan de goede werking van je toilet falen. Bovendien verspillen defecte toiletonderdelen water en verhogen ze dus je water afrekening. Boek jouw klus snel en gemakkelijk via Zoofy.com. Zo gefikst.

Top Loodgieters

Rachid
Rachid Loodgieter
5/5 - 45 Reviews
Gent
78 jobs done
Loodgieter

Ik werk al 30+ jaar in het vak. Verstoppingen, leidingen verleggen, nieuwe kranen plaatsen, noem het maar op. Elke loodgieters klus heb ik ervaring mee.

Ik kreeg keurig een appje dat hij onderweg was. Het vervangen van de kraan was lastig i.v.m. ruimtegebrek, maar hij heeft het netjes voor elkaar gekregen.

Boek een klus
Henk
Henk Loodgieter
5/5 - 54 Reviews
Leuven
88 jobs done
Loodgieter

Mijn favoriete klus is het oplossen van verstoppingen, daar worden de mensen altijd zo blij van.

Zeer snelle en vakkundige service, in plaats van de volgende dag zelfs de zelfde dag de klus geklaard. Goede communicatie, vriendelijk en ik ben super blij met Henk.

Boek een klus