Hoeveel kost de installatie van een dakgoot?

Kosten dakgoot bescherming

De installatie van dakgootbeschermers op een huis van gemiddelde grootte kost de meeste huiseigenaren 1.355 euro, ofwel tussen 597 en 2.160 euro. De prijs varieert van 200 euro voor zelfinstallatie van goedkope covers tot 6.000 euro voor een hoogwaardige, professionele installatie. De prijs van het materiaal varieert van 4 euro per meter tot 30 euro per meter. Niemand doet graag de moeite om dakgoten schoon te maken. Een manier om het werk te vergemakkelijken is het installeren van een bewaker. Hoewel ze in vele vormen bestaan, is hun hoofddoel hetzelfde: voorkomen dat bladeren en ander vuil verstoppingen veroorzaken die de vrije doorstroming van het water belemmeren. Er zijn goedkope doe-het-zelf afschermingen, maar de kwalitatief betere en effectievere apparaten worden door een vakman geïnstalleerd.
Gemiddeld 1.355 €
Prijsklasse 597 € - 2.160 €
Low End - High End 199 € - 4.000 €

Kosten volgens grootte en type

Er zijn verschillende modellen met verschillende graden van gegarandeerde doeltreffendheid. In het algemeen zijn de meer doeltreffende modellen duurder. Hieronder volgt een tabel met de verschillende soorten op basis van de prijs van het materiaal.
Type Kosten per vierkante meter
Metalen rooster 4 € - 12 €
Microzeven 27 €
Vinyl rooster 1,50 €
Volledige dekking 12 € - 24 €
Dakgootborstels 9 €
Schuim inzetstukken 6 €

Metalen rooster

Ze bestaan uit een metalen plaat met doorboorde gaten, zijn van aluminium of roestvrij staal en kosten tussen 4 en 12 euro per meter. Ze houden de meeste onzuiverheden buiten, maar laten alles door wat kleiner is dan de gaatjes, zoals zaden of kleine bloemblaadjes, die dan gereinigd moeten worden.

Microzeven

Ze bestaan uit een frame van staal of aluminium dat bedekt is met een superfijn gaas. Er is heel weinig vuil dat het gaas binnendringt. Dit model is een van de meest doeltreffende en kost ongeveer 27 euro per meter. Sommige merken vereisen een professionele installatie.

Kunststof of vinyl rooster

Sommige hoezen zijn verkrijgbaar als vinylrooster. Deze hoezen zijn niet zo duurzaam als metalen roosters, maar zijn met 1,20 tot 12 euro per meter het goedkoopst.

Volledig gespannen afdekkingen

Gemaakt van een massief stuk metaal, hebben deze afdekkingen een speciaal ontworpen curve die afloopt in een kleine opening tussen de afscherming en de goot. Door de oppervlaktespanning van het water stroomt het water langs de bocht en door de spleet in de goot. Puin stroomt van de rand af omdat de grootte van de opening het niet toelaat. De prijs voor deze goten ligt tussen de 12 en 24 euro per meter.

Dakgootborstels

Dit zijn meer filters. Het is een lange borstelrol die in de container past. Het idee is dat de haren het water doorlaten en de bladeren vasthouden. Het nadeel van dit type borstel is dat ze regelmatig moeten worden verwijderd en gereinigd. De prijs voor de borstels is 9 euro per meter.

Schuim inzetstukken

Deze inzetstukken passen in de trog. Het schuim laat het water in een holte onder het schuim stromen, terwijl de bladeren bovenop blijven liggen en worden weggespoeld. Schuimstof inzetstukken kosten ongeveer 6 euro per meter.

Gemiddelde montagekosten en -factoren

Een professionele installatie kost gemiddeld 27 euro per meter. Er zijn echter veel factoren die de prijs beïnvloeden.

Dakgootmateriaal: aluminium vs. staal

Wanneer jij voor het eerst beslist, zijn er veel verschillende dakgootmaterialen. Van vinyl dakgoten tot houtsoorten en koperen systemen. De meest voorkomende zijn aluminium en gegalvaniseerd staal. Staal is sterker en duurzamer dan aluminium, dus je moet wellicht voorzichtiger zijn bij de installatie van aluminium. Gegalvaniseerd staal heeft een dunne zinklaag die het beschermt tegen roest. Als het staal onder de coating bloot komt te liggen, kan zich roest vormen, dus afdekkingen die met schroeven moeten worden vastgezet, zijn misschien niet de beste keuze. Denk ook aan de esthetiek van de afdekkingen als je met koper of een ander decoratief type werkt. Je wilt geen glanzend stalen bekleding over je mooie koper.

Vastklikken vs. vastschroeven

Verschillende soorten afdekkingen vereisen verschillende installatiemethoden. Sommige klikken op hun plaats en vereisen minimaal snijwerk of aanpassingen. Andere afdekkingen worden met schroeven of bouten vastgezet en moeten worden aangepast aan de trog. Hoe ingewikkelder het werk, hoe hoger de prijs.

Door de aannemer verstrekte materialen

Als je werkt met een aannemer die zowel het materiaal levert als de installatie uitvoert, krijg je één prijs voor de hele klus, inclusief alle materialen. Als je het materiaal zelf koopt en vervolgens een vakman of andere professional inhuurt om de installatie te doen, moet je de prijs voor beide afzonderlijk in rekening brengen. Een voordeel van het gebruik van door de aannemer geleverde materialen is dat de aannemer meestal ook garant staat voor de materialen en het werk.

Toegankelijkheid/huishoogte

De prijs van een huis met één verdieping zal lager zijn dan de prijs van een huis met twee of meer verdiepingen. Als de installateur een lift of steiger huurt, zal dit de prijs opdrijven. Ook als er een steile helling of een ander kenmerk is waar omheen gewerkt moet worden, zullen de installateurs waarschijnlijk meer in rekening brengen.

Configuratie van het dak

De installatie is duurder wanneer verschillende daken samenkomen met bochten van negentig graden. Als je maar één lange, rechte daklijn hebt, is het gemakkelijker en dus goedkoper. Ook steile daken, waarvoor meer veiligheidsvoorzieningen nodig zijn, verhogen de prijs.

Type dak

Sommige afdekkingen moeten in de shingles worden geïntegreerd om goed te kunnen werken. Als je een dak van leisteen of andere massieve dakpannen hebt, wordt de installatie ingewikkelder.

Ligging en klimaat

Kies afschermingen die ontworpen zijn voor de gemiddelde hoeveelheid regen in jouw gebied. Als je in een winderig gebied woont, zijn schuilplaatsen die zonder hulpstukken kunnen worden geplaatst misschien niet de beste keuze. Sneeuw en ijs zijn ook een probleem. Zoek naar afdekkingen die de ijsafzetting aan de rand van het dak niet verergeren.

Schuur, garage en bijgebouw

Als je extra gebouwen op jouw terrein hebt, zal de totale lengte van de daklijn toenemen. Bepaal van tevoren of je ze in de montage wilt opnemen.

Naadloze goten met bladbescherming

Bij sommige systemen bestaan de goot en het deksel uit één stuk. Het voordeel van deze systemen is dat ze als één systeem functioneren en minder kieren hebben waardoor vuil in de goot kan komen. Esthetisch zien ze er ook beter uit omdat ze uit één stuk metaal bestaan en allemaal één kleur hebben. Je moet echter rekening houden met hogere kosten omdat je tegelijkertijd jouw bestaande systeem vervangt. De prijs begint bij 75 euro per meter.

Andere accessoires

De kosten voor het installeren van dakgoten en regenpijpen op jouw huis is een investering die jij wilt beschermen. Naast afdekkingen zijn er nog andere manieren om jouw systeem te onderhouden en ervoor te zorgen dat het water stroomt waar het hoort.

Downpipe

Deze zijn verkrijgbaar voor slechts 2,50 euro per downpipe. Een van de belangrijkste plaatsen waar verstoppingen optreden is waar het water in de regenpijp stroomt. Het aanbrengen van een zeef is een goedkope manier om het water door te laten stromen wanneer zich bladeren ophopen. Het voorkomt ook dat bladeren zich ophopen in de gesloten regenpijp, die moeilijker te reinigen is dan de open goot. Het nadeel is dat de bladeren niet naar beneden en uit de goot worden gespoeld, zodat je vaker rond de roosters moet schoonmaken.

Verwarmde kappen/verwarmingsband

Met 65 euro voor een meter lengte is dit een kosteneffectieve optie. Er zijn ook deksels verkrijgbaar met uitsparingen voor een optionele verwarmingsband. Het verwarmingslint is een verwarmingselement in de vorm van een waterdichte kabel die over de gehele lengte van de goot loopt. Wanneer de temperatuur daalt, steek je het verwarmingslint gewoon in een normaal stopcontact om ijsvorming te voorkomen.

Uitbreidingen voor regenpijpen

Ze kosten tussen 9 en 30 euro en zijn gemakkelijk zelf te installeren. Het belangrijkste doel van jouw dakgoot en regenpijpsysteem is om het water van jouw dak naar beneden en weg van de fundering van jouw huis te leiden, zodat het geen schade of verzakkingen kan veroorzaken. Hoe verder je het water weg kunt leiden van jouw fundering, hoe beter. Bevestig verlengstukken aan de onderkant van jouw regenpijpen, zodat het water kan weglopen waar het in de grond kan sijpelen of in jouw tuin kan weglopen. Ze zijn er in vele soorten, van eenvoudige buizen die aan het uiteinde van de regenpijp worden bevestigd tot plastic spoelen die automatisch afrollen wanneer het water wordt afgevoerd.

Zelf doen vs. een vakman inschakelen

Sommige beschermers zijn geschikt voor doe-het-zelf projecten. Als je het project zelf uitvoert, zorg dan voor de juiste apparatuur:
  • Plaatschaar: 18 €
  • Slijpmachine met metalen snijschijf: 65 €
  • Verlengladder: 100 € - 200 €
  • Huur van een hefplatform: 200 € - 500 € per dag
  • Handschoenen, veiligheidsbril: 25 €.
Zorg voor de juiste veiligheidsmaatregelen bij het snijden van metaal en werken op hoogte. Als je kiest voor bescherming die met schroeven wordt bevestigd, moet je je ook bewust zijn van de effecten van schroeven op jouw dakgoten en dakhellingen. Volg de installatie-instructies van de fabrikant. Als je afschermingen installeert die in jouw dakspanen zijn geïntegreerd, kan een onjuiste installatie jouw dakgarantie doen vervallen. Het systeem op jouw dak is ontworpen om te voorkomen dat water binnendringt en de fundering van jouw huis beschadigt. Onjuist aangebrachte afdekkingen kunnen het vermogen van de goten om dit te doen belemmeren. Uiteindelijk zal een vakman de afdekkingen goed installeren en ervoor zorgen dat het water stroomt waar het hoort.

Top Klusjesmans

kobe
Kobe Klusjesman
5/5 - 145 Reviews
Pelt
204 jobs done
Klusjesman

Met al 25+ jaar ervaring heb ik elk klusje zo gedaan. Mijn favoriete klus is het ophangen van spiegels en lampen.

De communicatie rondom de afspraak heb ik als prettig ervaren. Tijdens het beoordelen van het probleem gaf Kobe duidelijk aan wat de opties waren om het probleem op te lossen en dacht hij goed met mij mee.

Boek een klus
Evert
Evert Klusjesman
5/5 - 34 Reviews
Hamme
69 jobs done
Klusjesman

Met al 20 jaar ervaring als klusjesman heb ik inmiddels alles wel gezien. Doorgaans ben ik vooral bezig met keuken plaatsen, maar Zoofy is ideaal voor de kleinere klusjes tussendoor.

Ontzettend aardige klusman die naast goed werk leverde ook goed communiceerde. Een aanrader!

Boek een klus