Kostenoverzicht buitentrap bouwen

Dit is waar de kosten voor buitentrappen uit bestaan

De kosten voor buitentrappen hangen in de eerste plaats af van het materiaal waarvan de trap moet worden gemaakt. In het algemeen zijn er trappen van beton, steen en staal, hoewel er nog enkele differentiaties zijn met betrekking tot de materialen. Daarnaast zijn ook de lengte of de helling van de trap en de breedte van de afzonderlijke treden van invloed op de kosten. Naast de eigenlijke trapconstructie worden kosten gemaakt voor de trapleuning en voor de latere coating van de treden. Voordat de trap wordt gebouwd, kan het ook nodig zijn een bouwkundige keuring te laten uitvoeren, waaraan kosten verbonden zijn.

Zo zijn de kosten voor buitentrappen opgebouwd

Type trap Prijsschatting
Betonnen trap  500 € - 700 €
Stalen trap  300 € - 1.500 €
Stenen trap  1.000 € - 3.500 €
Trapleuning per lopende meter  80 € - 600 €
De prijzen verwijzen naar een korte trap met vijf treden. Afhankelijk van het aantal treden dat jouw trap zal hebben, kan je de trap dienovereenkomstig ombouwen. buitentrap plaatsen

Dit zijn de kosten van de buitentrap in detail

Hoewel een stalen trap van 300 tot 400 euro vaak goedkoper is dan een betonnen trap van 500 tot 700 euro, is een stenen trap van 1.000 tot 3.500 euro het duurste alternatief, tenzij voor beide types een bijzonder hoogwaardige trap wordt gekozen. De prijzen omvatten reeds de bouwkosten, maar de kosten voor de trapleuningen en de trapbekleding moeten er nog bij worden opgeteld.

Kosten van betonnen buitentrappen

De prijs van betonnen buitentrappen varieert van 500 tot 700 euro. Er zij op gewezen dat dit voornamelijk ambachtelijke kosten zijn, aangezien de materiaalprijzen meestal in de dubbele cijfers lopen. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen in het werk gestorte betonnen trappen en geprefabriceerde betonnen trappen. Terwijl stortbeton, zoals de naam al aangeeft, beton is dat direct ter plaatse wordt verwerkt, worden de betonnen elementen voor een prefab betonnen trap reeds gegoten geleverd. Bij deze laatste variant zijn de arbeidskosten navenant lager, maar verder zijn er geen grote prijsverschillen.

Kosten van stalen trappen buiten

Stalen trappen zijn meestal de voordeligste optie, behalve voor bijzonder hoogwaardige of speciale modellen, die meer dan 1.500 euro kunnen kosten. Aangezien stalen trappen meestal trappenpakketten zijn, zijn de hoeveelheid werk en dus ook de bijbehorende kosten zeer laag. Met een beetje handigheid kunnen dergelijke trappen zelfs door leken betrekkelijk gemakkelijk worden opgebouwd.

Kosten van stenen trappen

De duurste optie is een stenen trap, die tussen 1.000 en 3.500 euro kost. Zo'n trap van drie cijfers zul je dus nauwelijks krijgen. De prijs hangt hier vooral af van de gebruikte steensoort. De kosten voor een eenvoudige steen zijn natuurlijk lager dan voor natuursteen of voor hoogwaardige steen zoals graniet. Ook het type constructie beïnvloedt de prijs van een stenen trap. Je kunt ze bijvoorbeeld laten bouwen op een stalen onder constructie of jij kunt de constructie in beton laten gieten en vervolgens afdekken met steen. Bij beide opties dalen de materiaalkosten voor de steen zelf, omdat dan met kleinere diktes kan worden volstaan. Als je de steen daarentegen rechtstreeks in het oppervlak aanbrengt, heb je dikkere diktes nodig.

Kosten van trapleuningen

Tenslotte heeft jouw nieuwe trap een mooie leuning nodig. De prijs hiervan hangt voornamelijk af van het materiaal. Terwijl je een reling van ijzer of licht metaal kunt kopen voor slechts 80 euro per strekkende meter, zijn reling van roestvrij staal verkrijgbaar voor 250 euro per strekkende meter en meer. Bovendien zijn er zeer hoogwaardige leuningen met een speciaal ontwerp, waarvoor je misschien wel 600 euro per strekkende meter moet betalen, of in sommige gevallen zelfs meer.

Andere kosten

Afhankelijk van de toestand van de grond op jouw terrein moet jij bij twijfel een bouwkundig ingenieur raadplegen, die zal nagaan welke trapbouwmethode het meest geschikt of zelfs mogelijk is. Reken op kosten tussen de 400 en 600 euro hiervoor. Met name voor betonnen trappen wordt een eindcoating aanbevolen om het materiaal te beschermen en een langere levensduur te garanderen. Het heeft ook het voordeel dat de trap minder glad is als hij nat is. Afhankelijk van welke coatingoptie wordt gekozen en hoe groot de trap is, variëren de kosten hier van 80 tot 500 euro.

Zoofy bouwt jouw buitentrap

Om ervoor te zorgen dat jouw buitentrap stabiel en visueel aantrekkelijk is, kun je de constructie beter overlaten aan een vakman als leek. Bij Zoofy vindt jou vakmensen die jou uitgebreid adviseren over jouw buitentrap project. Samen kan je het ideale trapontwerp voor jouw entree of terras vinden en vervolgens jouw trap professioneel laten bouwen.

Top Klusjesmans

kobe
Kobe Klusjesman
5/5 - 145 Reviews
Pelt
204 jobs done
Klusjesman

Met al 25+ jaar ervaring heb ik elk klusje zo gedaan. Mijn favoriete klus is het ophangen van spiegels en lampen.

De communicatie rondom de afspraak heb ik als prettig ervaren. Tijdens het beoordelen van het probleem gaf Kobe duidelijk aan wat de opties waren om het probleem op te lossen en dacht hij goed met mij mee.

Boek een klus
Evert
Evert Klusjesman
5/5 - 34 Reviews
Hamme
69 jobs done
Klusjesman

Met al 20 jaar ervaring als klusjesman heb ik inmiddels alles wel gezien. Doorgaans ben ik vooral bezig met keuken plaatsen, maar Zoofy is ideaal voor de kleinere klusjes tussendoor.

Ontzettend aardige klusman die naast goed werk leverde ook goed communiceerde. Een aanrader!

Boek een klus