Een eigen serre? Kosten in een oogopslag

Als jij een serre wilt, moet je een goed overzicht hebben van de kosten die een serre met zich meebrengt. Het maakt niet uit of jij een nieuwbouw met een serre plant of een serre aan jouw bestaande woning wilt toevoegen: We leggen in dit artikel uit wat een eigen serre kan kosten. Het beste nieuws is dat serres meestal gemengd worden berekend, zodat jij je geen zorgen hoeft te maken over leverings- en installatiekosten, maar meestal een eenvoudige totaalprijs in gedachten hebt.

Welke serre moet het worden?

Niet alle serres zijn hetzelfde. Je hebt verschillende mogelijkheden om jouw serre te ontwerpen. Ten eerste is de functie relevant: Wil je een woonserre die in de winter wordt verwarmd en in de zomer wordt voorzien van airconditioning en schaduw? Of is een serre voor de zomer genoeg voor jou? Wil je een balkon, een erker of een uitbouw ombouwen tot een serre? Ook wat het materiaal betreft is er veel speelruimte: er zijn serres van aluminium, hout, een hout-aluminiummix en kunststof. Aluminium veranda's zijn het populairst. Het lichte materiaal aluminium is robuust en er kunnen kunststof ramen en deuren worden geplaatst. Met een constructie van een combinatie van hout en aluminium profiteer je van een goede warmte-isolatie en stabiliteit, maar investeer jij ook in de duurste versie van een serre. Een zuivere houten serre is ook duur en vereist intensief onderhoud door jou. Een ander alternatief is de plastic serre. Gemaakt van kunststof, zal jouw serre een gemiddelde prijs hebben en een goede warmte-isolatie en stabiliteit bieden.

De kosten voor de serre zijn als volgt opgebouwd

Klus  Prijs
Goedkeuring en planning  2.000 € - 3.600 €
Fundament  3.000 € - 5.000 €
Bouw  10.000 € - 50.000 €
Beglazing  550 € - 1.500 €
Ventilatie en zonwering  2.200 € - 4.500 €
Verwarming  2.500 € - 4.000 €
Totaal  20.250 € - 68.600 €
eigen serre bouwen

Wat verschillende serres kosten

In totaal kan jij verwachten dat een serre van gemiddelde grootte tussen 20.250 en 68.600 euro kost. De gemiddelde grootte van jouw serre ligt tussen de 20 en 25 vierkante meter. Over het algemeen zijn kleine, koude serres al verkrijgbaar vanaf 10.000 euro. Voor een ruime, warme woonserre in het hogere prijssegment kan je zelfs 100.000 euro uitgeven.

Wat de fundering en de vergunning kosten

Voor een levende serre is een fundering nodig, wat niet noodzakelijk het geval is voor een "koude" serre voor de zomer. De fundering beschermt jouw serre tegen vocht en egaliseert het oppervlak voor een stabiele constructie. Dit kost tussen de 3.000 en 5.000 euro. Maar eerst moet je de plaatselijke bouwautoriteit op de hoogte brengen van jouw bouwproject en een vergunning aanvragen. Een architect, een ingenieur of een gespecialiseerde planner zal jou hierbij helpen. Je kunt de diensten van deze experts vinden op Zoofy. Reken tot 3.600 euro voor plannings- en vergunningskosten.

Dit is wat de bouw van de serre kost

In het algemeen kan worden gesteld dat aluminium en kunststof serres vrij goedkoop zijn en dat houten en aluminium-houten serres in de hogere prijsklasse vallen. Voor de bouw van jouw serre moet je tussen 10.000 en 50.000 euro rekenen, inclusief leverings-, reis-, montage- en materiaalkosten. Daarbij komt de voor serres kenmerkende beglazing. Dit kost tot 1.500 euro extra. Bij een koude serre volstaat goedkoop enkel glas. Voor een residentiële serre kies je het duurdere driedubbele glas met het oog op de warmte-isolatie.

Warmte en kou: dat zijn de kosten van een serre

De kosten van een serre omvatten ook de kosten van ventilatie, zonwering en verwarming. Koude serres hebben, zoals de naam al zegt, geen verwarming nodig en zijn over het algemeen goedkoper. Voor een woonserre inclusief ventilatie, zonwering en verwarming moet je tussen 4.700 en 8.500 euro plannen voor isolatie en techniek. Ventilatie en zonwering kosten tussen 2.200 en 4.500 euro, en verwarming tussen 2.500 en 4.000 euro. Als je airconditioning wilt, zal dit de kosten verhogen. Vanwege de Energiebesparingsverordening mag je een airconditioner echter alleen installeren en gebruiken als aanvulling. Het mag geen vervanging zijn voor schaduw en ventilatie.

Zoofy experts voor jouw serre

Nu weet je ongeveer hoeveel jouw nieuwe serre zal kosten. De tweede belangrijke stap na het kostenoverzicht en de basisinformatie is de eerste stap naar de praktijk: Wie gaat het werk doen? Wie kent het klappen van de zweep? Wie zal je adviseren? De professionals die hun diensten aanbieden bij Zoofy hebben de juiste antwoorden op deze drie vragen voor jou. Beschrijf jouw opdracht en laat ons jouin contact brengen met de perfecte expert!

Top Klusjesmans

Evert
Evert Klusjesman
5/5 - 34 Reviews
Hamme
69 jobs done
Klusjesman

Met al 20 jaar ervaring als klusjesman heb ik inmiddels alles wel gezien. Doorgaans ben ik vooral bezig met keuken plaatsen, maar Zoofy is ideaal voor de kleinere klusjes tussendoor.

Ontzettend aardige klusman die naast goed werk leverde ook goed communiceerde. Een aanrader!

Boek een klus
kobe
Kobe Klusjesman
5/5 - 145 Reviews
Pelt
204 jobs done
Klusjesman

Met al 25+ jaar ervaring heb ik elk klusje zo gedaan. Mijn favoriete klus is het ophangen van spiegels en lampen.

De communicatie rondom de afspraak heb ik als prettig ervaren. Tijdens het beoordelen van het probleem gaf Kobe duidelijk aan wat de opties waren om het probleem op te lossen en dacht hij goed met mij mee.

Boek een klus