Hoeveel kost de installatie van een vaatwasser?

Nieuwe vaatwassers

De meeste huishoudens besteden 815 euro aan de aanschaf en installatie van een nieuwe vaatwasser. Afhankelijk van het type vaatwasser kan de installatie van een nieuw apparaat tussen 310 en 2.950 euro kosten. 

Kosten

Type Prijs Beschrijving
Ingebouwd 250 - 830 €
 • Meest voorkomende vaatwasser
 • Heeft typisch twee laden, 60 cm breed
Lades 225- 1160 €
 • Een rek per lade (twee laden kunnen op elkaar gestapeld worden).
 • Past naadloos in de kast
 • Goed voor huishoudens met weinig serviesgoed
Hulpstuk - Vaatwasser 1700 - 336 €
 • Boven de toonbank
 • Even groot als een magnetron
 • Vereist geen sanitair; wordt aangesloten op de gootsteen
Draagbare 330 - 580 €
 • Vrijstaand
 • Breedte 45 tot 60 cm
 • Heeft banden
 • Vereist geen sanitaire installatie

Installatiekosten

De gemiddelde arbeidskosten bedragen ongeveer 150 €. De installatie kost gewoonlijk 90 tot 230 euro, maar kan oplopen tot minimaal 50 euro en maximaal 420 euro.

Extra installatiekosten

In huizen die nog geen vaatwasser hebben, moet je de keuken verbouwen om ruimte te maken. Hier kan je zien welke kosten jij moet verwachten voor bepaalde projecten.
 • Kasten: Het verwijderen of vervangen van kasten kost 1.600 - 7.000 €. Je betaalt waarschijnlijk niet zoveel om een kastdeel te verwijderen en een vaatwasser te installeren.
 • Werkbladen: De prijs van werkbladen varieert van €20 - €100 per 1000 cm², inclusief arbeid en materiaal.
 • Keukeneiland: Een nieuw keukeneiland kost €85 - 1.700. Gepersonaliseerde eilanden kosten tussen 2.500 en 8.400 + €.
 • Elektrisch: De installatie van een stopcontact kost 100 - 250 €.

Kosten voor de installatie van de leidingen

De kosten voor de installatie van leidingen variëren van 520 tot 1300 euro per eenheid. Als je voor PEX- of CPVP-buizen kiest, bespaart jou 20 tot 40% (in vergelijking met het gebruik van standaard koper). Als je nieuwe leidingen nodig hebt om een vaatwasser aan te sluiten, kun je tussen de 1.100 en 2.680 euro betalen. Dit kan in eerste instantie duur aanvoelen, maar het zal de waarde van jouw huis verhogen en het schoonmaken en koken zoveel efficiënter maken. 

Kosten voor het vervangen van een vaatwasser

Een vaatwasser vervangen en een nieuw apparaat installeren kost tussen 680 en 1.200 euro. Het verwijderen van het oude apparaat kost tussen 100 en 130 euro, en het installeren kost tussen 620 en 160 euro. De meeste loodgieters hebben minstens een uur nodig om een vaatwasser te verwijderen en minstens 2 uur om een nieuw apparaat te installeren. Dit zijn de kostenfactoren voor het vervangen van een vaatwasser:
 • Bescherming van de keuken (vloeren, kasten, werkbladen) tegen schade.
 • Water en elektriciteit afsluiten
 • Transport en installatie van het nieuwe apparaat
 • Opruimen van het puin en verwijderen van het oude apparaat
 • In veel gebieden is een elektricien nodig om de elektrische aansluiting te maken. In sommige gevallen is ook een uitschakelinrichting (bijvoorbeeld een stopcontact of schakelaar) op het apparaat vereist.

Doe het zelf vs. een vakman inschakelen

De installatie van een vaatwasser vereist uitgebreide kennis van loodgieterswerk en vaak ook van elektriciteit. Als je bij de installatie een fout maakt, kan dat leiden tot overstromingen, elektrische problemen of andere dure reparaties. Zelf installeren betekent ook dat je het zware werk moet doen. Zelfs de gezondste mensen kunnen rugklachten of andere blessures krijgen. Het inhuren van een professional garandeert zowel jouw veiligheid als een goed uitgevoerde klus.

Veelgestelde vragen

Hoeveel kost het om een vaatwasser te installeren waar er eerst geen was?

Als je voor het eerst een vaatwasser installeert, moet je rekenen op een bedrag van ten minste 1.130 tot 2.700 euro. Je betaalt misschien minder als jij geen nieuw sanitair nodig heeft. De kosten zullen stijgen als je kasten en werkbladen moet verwijderen of vervangen. Dit kan de prijs van het project met honderden euro's verhogen.

Hoeveel kost een draagbare vaatwasser?

Draagbare vaatwassers kosten tussen de 330 en 580 euro.

Heb je een loodgieter nodig om een vaatwasser te installeren?

Loodgieters zijn de beste mensen om te contacteren voor de installatie. Zij hebben de nodige ervaring om jouw loodgieterij en elektrische installatie te voltooien.

Wat is de gemiddelde levensduur van een vaatwasser?

De meeste vaatwassers hebben een levensduur van 9 of 10 jaar. Ze gaan misschien maar 7 jaar mee, maar kunnen 12 jaar meegaan, afhankelijk van gebruik, merk, onderhoud en type.

Top Loodgieters

Henk
Henk Loodgieter
5/5 - 54 Reviews
Leuven
88 jobs done
Loodgieter

Mijn favoriete klus is het oplossen van verstoppingen, daar worden de mensen altijd zo blij van.

Zeer snelle en vakkundige service, in plaats van de volgende dag zelfs de zelfde dag de klus geklaard. Goede communicatie, vriendelijk en ik ben super blij met Henk.

Boek een klus
Rachid
Rachid Loodgieter
5/5 - 45 Reviews
Gent
78 jobs done
Loodgieter

Ik werk al 30+ jaar in het vak. Verstoppingen, leidingen verleggen, nieuwe kranen plaatsen, noem het maar op. Elke loodgieters klus heb ik ervaring mee.

Ik kreeg keurig een appje dat hij onderweg was. Het vervangen van de kraan was lastig i.v.m. ruimtegebrek, maar hij heeft het netjes voor elkaar gekregen.

Boek een klus