Hoeveel kost de installatie van een verwarmingsketel?

241keer aangevraagd
99€ AVG
Boek een klus

Aankoopkosten

Ketels zijn een energie-efficiënte en milieuvriendelijke manier om jouw huis te verwarmen. Ze werken door koud water aan de kook te brengen via een reeks verwarmde leidingen. Ze verspreiden het water of de stoom vervolgens door de leidingen in jouw huis.
Gemiddeld 5.742 €
Gemiddeld tussen 3.654 € - 8.143 €
Low End - High End 500 € - 12.000 €

Installatiekosten

De installatie kost tussen de 1.500 en 2.500 euro. Je huurt meestal een HVAC-professional in om het werk te doen, hoewel dit per locatie kan verschillen. HVAC-professionals rekenen ergens tussen 75 en 125 euro per uur, en sommige bedrijven tot 200 euro per uur. Verwacht een vast tarief en twee technici die de klus in een paar uur klaren.

Vervangingskosten

Het vervangen van een standaard gasketel kost ongeveer 4.000 euro. Een model met hoog rendement kost ongeveer 7.500 euro. Deze raming omvat gewoonlijk het verwijderen en afvoeren van het oude apparaat, alsmede alle leidingen en bedrading die nodig zijn voor de goede werking van het nieuwe systeem. Kosten voor het vervangen van een ondergrondse olietank
Vergunningen 50 € - 300 €
Tankinspectie 300 € - 500 €
Bodemonderzoek 300 € - 500 €
Vervanging tank 1.000 € - 3.000 €
Kleine reiniging 2.500 € - 10.000 €
Grote schoonmaak (bodemverontreiniging) 15,000 € - $100.000 €
Corrosiebestendige materialen in nieuwe tanks zorgen voor een verwachte levensduur van ongeveer 30 jaar. Voor het verwijderen en vervangen van een olietank is een vergunning nodig, die meestal wordt afgegeven door de plaatselijke waterautoriteit.

Veranderen van keteltype

Gasketels zijn de meest voorkomende en efficiëntste op de markt. Als jouw woning op gas werkt, kan het zinvol zijn de ketel te vervangen. Er zijn enkele kosten die jij moet overwegen voordat je besluit deze weg in te slaan.
 • Gasgestookte toestellen: tot 5.000 euro minder dan oliegestookte toestellen.
 • Gaslevering vereist een leiding direct naar jouw huis. De olie wordt per vrachtwagen geleverd.
 • Het aanleggen van een gasleiding kost gemiddeld 2.500 euro. Als je nog geen gasaansluiting hebt, moet jouw plaatselijke nutsbedrijf er een installeren. Om jou als klant aan te trekken, kunnen ze een korting aanbieden.
 • Aansluiting van de gasleiding: 500 - 1.000 €. Een aannemer zal de gasleidingen tussen de meter en jouw huis moeten aansluiten.
 • Schoorsteenbekleding: €750 - €2.000. Jouw schoorsteen heeft waarschijnlijk een nieuwe bekleding nodig om de uitlaatgassen van de gasketel te absorberen.
 • Verwijdering van de oude tank: 500 - 1.500 €. Begraven tanks moeten worden opgegraven. Verwijdering kost dan tussen de 1.500 en 3.000 euro.

Repareren vs. vervangen

De meeste problemen met ketels komen neer op een afweging tussen de kosten en baten van reparatie en vervanging. Ketelreparaties kosten gemiddeld tussen de 200 en 600 euro, terwijl een nieuwe installatie 10 keer zoveel kost. Dus hoe weet je wat je moet doen? Volg de regel van 5.000 euro om te bepalen of je het moet repareren of vervangen. Vermenigvuldig de reparatiekosten met het aantal jaren die jij de ketel bezit. Als de kosten hoger zijn dan de prijs van een nieuwe installatie, of 5.000 euro, moet jij deze vervangen. Als het minder is, doe dan de reparatie. Er zijn drie vragen die je jezelf moet stellen:
 • Hoe vaak moest het gerepareerd worden? Als dit de eerste reparatie is, hoeft jouw ketel misschien nog niet vervangen te worden. Vergelijk de kosten van reparatie met die van vervanging door een reparatiebedrijf bij jou in de buurt te zoeken.
 • Heeft het anders goed gewerkt? Als jouw ketel voor een redelijk comfort heeft gezorgd en jij de isolatie van jouw huis en de afdichtingen van deuren en ramen heeft onderhouden, hoef jij hem waarschijnlijk niet te vervangen.
 • Heb je de ketel laten nakijken? Deskundigen bevelen een jaarlijkse inspectie aan. Als een inspectie verschillende problemen aan het licht brengt, moet je overwegen jouw systeem te vervangen wanneer de garantie vervalt.
De typische boiler heeft een levensduur van 15 jaar. Ketels gaan, zoals alles, niet eeuwig mee. Met goed onderhoud en zorg kunnen ze echter zeer lang meegaan. Er zijn gastoestellen die na 40 jaar nog steeds zoemen en een kolengestookte stoomketel die na 134 jaar nog steeds werkt.

Ketels voor woongebouwen

De prijzen voor ketels variëren gemiddeld van 2.700 tot 7.700 euro, exclusief arbeid en andere kosten. Deze prijzen hebben meestal betrekking op systemen voor woongebouwen met een capaciteit tussen 80.000 en 200.000 BTU. Het is belangrijk om de juiste maat ketel voor jouw huis te installeren. Als jouw toestel te groot of te klein is, kan je niet profiteren van de energiebesparingen, ongeacht de efficiëntiegraad. Gebruik een van de twee onderstaande berekeningen om te bepalen welke ketel jij nodig hebt.

Eenvoudige berekening

Voor de eenvoudige berekening vermenigvuldigt je de totale vierkante meter van jouw huis met:
 • Warm klimaat: 30-40
 • Gematigd klimaat: 40-50
 • Bergachtige staten en koudere klimaten: 50-60
 • Noordelijke, koude klimaten: 60-70
Dit is een onvolmaakte methode om jouw BTU-behoeften te berekenen, maar het bespaart jou de aanschaf van een boiler van 200.000 BTU wanneer je slechts een boiler van 75.000 BTU nodig hebt. Houd bij deze berekening een paar dingen in gedachten:
 • Gebruik voor huizen ouder dan 20 jaar het hoogste van de twee getallen.
 • Gebruik voor nieuwere huizen het lagere getal.
 • Goed geïsoleerde huizen met nieuwe ramen kunnen de laagste van de twee getallen gebruiken.

Handmatige J-berekening

Dit langere proces, soms geautomatiseerd met software, gebruikt specifieke factoren van jouw klimaat en woning om precies te bepalen hoeveel BTU jouw ketel moet afgeven. Een aannemer kan deze berekening in zijn offerte opnemen, maar jij kunt dit ook onafhankelijk laten doen voor ongeveer 100 euro. De handmatige berekening houdt rekening met alle factoren voor jouw huis, waaronder:
 • Type stichting
 • Type dak
 • Kleur van het dak
 • Isolatiewaarden
 • Windows
 • Buitendeuren
 • Gewenste binnentemperatuur
 • Plaats van het huis
 • Grootte van het huis
 • Richting waarin het huis staat
 • Bij de bouw van het huis gebruikte bouwmaterialen
 • Tuinarchitectuur die van invloed is op hoeveel zon of wind het huis raakt.

Kosten volgens het type brandstof

Het installeren van een verwarmingsketel kost tussen de 3.000 en 11.000 euro, maar de prijzen variëren afhankelijk van het type. Je kunt ook meer uitgeven aan de brandstof die jij verbrandt. Elk van de volgende heeft specifieke toepassingen met voor- en nadelen. Deze omvatten:
Type Installatie- en Apparatuurkosten
Olie 4,800 € - 6,700 €
Propaan of gas 3,700 € - 10,000 €
Elektrisch 1,500 € - 6,500 €
Hout 6,000 € - 20,000 €

Olieverwarmingssystemen

Deze kosten tussen de 4.800 en 6.700 euro. Ze zijn iets duurder dan de meeste gaskachels omdat je een olietank moet installeren. Olie, die ooit goedkoop was, is steeds duurder geworden. De olietank zelf moet af en toe worden vervangen, waardoor de exploitatiekosten tijdens de levensduur toenemen. Misschien bespaart jou met lagere stookkosten genoeg om over te stappen op een gas- of elektrische ketel.

Propaan- en gasketels

Propaan- en gasketels kosten tussen 3.700 en 10.000 euro voor het toestel en de arbeid. Aangezien zij het populairste type zijn, kan jij voor deze systemen goedkope reserveonderdelen en diensten vinden. Je hebt een gasleiding nodig naar je huis.
 • Ombouwsets voor aardgas naar propaan variëren per merk, maar kosten gemiddeld tussen de 50 en 300 euro. Je kunt de meeste, maar niet alle ketels ombouwen van het ene gas naar het andere. Bespreek met jouw HVAC-professional of jouw toestel kan worden omgebouwd.
 • Propaan kost twee keer zoveel als aardgas, maar is gewoonlijk bijna twee keer zo efficiënt. Propaan biedt gas gemak voor afgelegen locaties en off-grid leven. Jij moet echter wel bezorgkosten betalen, die per locatie verschillen.

Elektrische boiler

Met 1.500 tot 6.500 euro is deze variant iets goedkoper dan de meeste andere. Hoewel ze uiterst energie-efficiënt zijn en bijna alle elektriciteit omzetten in warmte, zijn ze traag. Hoewel ze efficiënt en ruimtebesparend zijn en geen schoorsteen nodig hebben, hebben ze enkele ernstige nadelen. Ze zijn alleen nuttig in kleinere woningen of woningen in een gematigder klimaat, omdat ze niet zo snel zoveel warmte genereren als gas of hout.

Hout voor buiten

Houtketels voor buitengebruik kosten tussen 6.000 en 20.000 euro voor particulieren. Ze verbranden hout buiten het huis om het water te verwarmen en door het hele huis te verspreiden. Dit zijn uitstekende off-grid systemen. Central Boiler is gespecialiseerd in houtgestookte ketels, waarvan de installatie 9.000 tot 19.000 euro kost.

Prijzen per type

Wanneer je een ketel laat installeren of vervangen, kan jij tussen de 3.500 en 11.000 euro betalen. Gemiddeld betalen huiseigenaren dichter bij 5.500 euro. Deze prijzen hangen sterk af van het type ketel die jij kiest. Je hebt drie mogelijkheden:
  • Standaard boiler die alleen het huis verwarmt.
  • Combi optie, die zowel het huis verwarmt als water levert voor kranen en douches.
  • Systeemketel, die hetzelfde doet als de combi-optie, maar ook een tank gebruikt om het water warm te houden voor grotere huizen.
Al deze opties zijn ook verkrijgbaar in standaard- en hoogrendementsmodellen.

Combi optie

Dit type combiketel kost gemiddeld tussen de 2.600 en 6.800 euro in aanschaf en installatie. Dit kleine wandtoestel heeft geen opslagreservoir en is daarom een goede oplossing voor kleine flats en studio's. Het verwarmt zowel de flat als het water voor kranen en douches. Maar ruimtebesparing zonder tank betekent ook dat hij beter werkt in gematigde klimaten met een lage waterbehoefte. Het is geen goed idee voor grote huizen.

Systeemketel

Systeemketels kosten gemiddeld 3.000 tot 5.500 euro om te installeren. Ze worden ook wel gesloten systeemketels genoemd en houden warm water vast in een opslagtank voor snelle levering aan meerdere kranen en om het huis te verwarmen. Ze werken goed in de meeste gemiddelde en grote huizen.

Standaard ketels

Een standaard verwarmingsketel kost gemiddeld 3.500 euro. Standaardketels worden ook wel conventionele ketels genoemd. Ze verwarmen het water snel in de leidingen die door de tank lopen en geven het warme water naar behoefte af aan de kranen. Grotere huizen en gebouwen gebruiken meestal standaardmodellen. Deze units zijn ook populair voor vloerverwarming en andere grotere klussen.

Kosten per merk

Merk Prijs Installatie
Burnham 1,100 € - 5,300 € 2,600 € - 7,800 €
Navien 1,700 € - 4,300 € 3,200 € - 6,800 €
Utica 1,700 € - 5,500 € 3,200  €- 8,000 €
Peerless 1,600 € - 4,800 € 3,300  €- 7,300 €
Crown 1,500 € - 4,200 € 3,000  €- 6,700 €

Stoom- vs. warmwaterketel

Water verbruikt 25% minder energie dan stoom. Maar stoom transporteert en verplaatst warmte beter, waardoor het geschikter is voor koudere klimaten en huizen zonder veel isolatie. Stoomketels genereren meer warmte en sneller dan bijna alle andere verwarmingssystemen.

Efficiëntieklassen

Elke ketel heeft een AFUE (fuel utilisation efficiency) rating. Hogere waarden betekenen dat energie efficiënter wordt omgezet in warmte, waardoor jouw verwarmingskosten en jouw impact op het milieu afnemen. Een AFUE-waarde van 90 betekent dat 90% van de aan de ketel geleverde energie wordt omgezet in daadwerkelijke warmte voor de woning.
 • Hoog rendement: AFUE van 90 of hoger. Ze verminderen de verwarmingskosten tot 30%.
 • Standaard: AFUE van 80 tot 89. Is standaard in de meeste huizen. Ongeveer 30 % goedkoper dan hoog rendement.
 • Laag rendement: AFUE van 56 tot 70. Deze zijn niet meer verkrijgbaar, maar worden in sommige oudere woningen nog wel gebruikt.
Het thermisch rendement geeft aan wat de kachel van de verwarmingskamer op het water overbrengt. Na verloop van tijd, door corrosie, afzetting of ontwerpfouten, neemt het thermisch rendement af. Je kunt bijvoorbeeld beginnen met een AFUE van 90%, maar na verloop van tijd kan deze dalen tot 80%. Enkele andere factoren die het werkelijke vermogen van jouw ketel om jouw huis te verwarmen beïnvloeden zijn:
  • Isolatie kost 1.400-2.300 euro. Slechte of beschadigde isolatie kan ervoor zorgen dat jouw huis warmte verliest via de muren en plafonds.
 • Lekkende ramen en deuren zijn de belangrijkste oorzaak van warmteverlies.
Als je een van deze problemen vermoedt, laat dan jouw huis doorlichten. Een energie-audit kost tussen de 200 en 600 euro en laat zien hoe jij op termijn kunt besparen op jouw rekening.

Prijzen voor condensatieketels met hoog rendement

HR-ketels kosten gemiddeld 6.000 tot 11.000 euro in aanschaf en installatie. Het is duurder, maar jij kunt genoeg besparen om de initiële investering te compenseren.

Hoeveel kan jij besparen met een hoogrendementsketel?

 • Landelijk gezien bedraagt de maandelijkse elektriciteits- en gasrekening ongeveer 120 euro.
 • Ongeveer 60 % daarvan is bestemd voor verwarming.
 • Afhankelijk van jouw klimaat, isolatie en vele andere factoren kan jou tussen € 20 en € 30 per maand besparen.
 • Gedurende de levensduur van 15 jaar van jouw ketel bespaart jou tussen de 3.600 en 5.400 euro.
 • Je vermindert ook jouw impact op het milieu met ongeveer 1,5 ton kooldioxide-uitstoot per jaar, of 22,5 ton gedurende de levensduur van het apparaat.

Vergunningen

Vergunningen kosten tussen de 50 en 300 euro. Als je installeert als onderdeel van een nieuwbouw, is het inbegrepen in de bouwvergunning. Bouwvergunningen kosten tussen de 350 en 1.800 euro. Sommige gemeenten eisen ook een brandinspectie voordat het verwarmingssysteem wordt vervangen. De tarieven hiervoor hangen af van de grootte van de ketel en variëren meestal van 40 tot 75 euro.

Doe-het-zelf vs. een vakman inhuren

Je mag een boiler niet zelf installeren. Je kunt de ketel beschadigen of waterschade veroorzaken aan jouw vloeren en kelder door verkeerde aansluitingen. Een erkende HVAC-professional kan het snel en correct installeren. Ze zijn ook verzekerd, dus in het zeldzame geval dat er iets misgaat, ben je gedekt. Als je een boiler wilt, zoek dan een boilerinstallateur bij jou in de buurt voor offertes. Je krijgt meestal ook een betere deal als jij bij jouw installateur koopt. Sommige installateurs plaatsen geen toestel dat ze niet zelf leveren en andere brengen extra kosten in rekening. Zij vragen een premie van ongeveer 30% bovenop de groothandelsprijs om enkele van hun overheadkosten te dekken, zoals verzekering, voertuigen en reiskosten.

Top Cv-monteurs

Abdeslam
Abdeslam Cv-monteur
5/5 - 178 Reviews
Lier
254 jobs done
Cv-monteur

Ik vervang doorgaans veel thermostaten, cv-ketels en gasfornuisen.

Ja, de vakman voldeed helemaal aan mijn verwachtingen, benoemde ook de prijzen van de verschillende werkzaamheden en is prettig in de omgang

Boek een klus
Robbe
Robbe Cv-monteur
5/5 - 53 Reviews
Beveren
72 jobs done
Cv-monteur

Met 20+ jaar ervaring kan ik bijna elke storing wel verhelpen.

De klus is vlot en naar tevredenheid uitgevoerd. Zeer vriendelijke deskundige man. Kan hem zeker aanbevelen.

Boek een klus