Kosten van installatie en vervanging van thermostaten?

Kosten van de thermostaat

Het is mogelijk om wat geld te besparen door zelf jouw huis-, flat- of bedrijfsthermostaat te installeren of te vervangen, maar je hebt dan wel basiskennis van elektriciteit nodig. Mogelijke gevolgen van onjuiste installatie zijn een elektrische schok, het doorslaan van een stroomonderbreker, beschadiging van de thermostaat of zelfs van de airconditioner/het toestel zelf.
Gemiddeld 174 €
Gemiddeld tussen 113 € - 253 €
Low End - High End 65 € - 447 €

Thermostaatprijzen per type unit

Voorbij zijn de dagen dat de enige keuze voor een nieuwe thermostaat een metalen behuizing was met een wieltje dat je handmatig draaide om de temperatuur te veranderen. Tegenwoordig hebben we veel meer keuze met veel meer mogelijkheden, gemiddeld tussen de 15 en 300 euro of meer. Met extra functies komen ook extra kosten. Hier zijn enkele factoren die de kosten van de installatie van een nieuwe thermostaat beïnvloeden.
Type Kosten Voordelen en nadelen
Mechanisch/handmatig 15 € - 35 € - Laagste kosten - Niet programmeerbaar - Bevat kwik
Niet-programmeerbare elektronica 20 € - 50 € - Relatief goedkoop - Digitaal leesbaar - Handmatig gecontroleerd
Programmeerbare elektronica 20 € - 150 € - Gemakkelijk af te lezen display - Automatisch instelbaar - Duurder - Beperkte voorinstellingen
Smart 200 € + 300+ € - Afstandsbediening - Geautomatiseerde programma's - Besparingen op lange termijn - Duurste - Moeilijker te installeren - Vereist Wi-Fi

Kosten van mechanische/handmatige/niet-programmeerbare thermostaten

Voor de laagste prijs van 15 tot 35 euro per eenheid kan je nog de ouderwetse, handbediende thermostaat voor woningen of bedrijven krijgen, die uitsluitend werkt door een naaldje naar links en rechts te bewegen om de temperatuur te selecteren. Deze zijn overal verkrijgbaar, maar worden steeds meer afgeschaft omdat ze kwik bevatten. Dit is de goedkoopste optie, maar biedt ook de minste functies. Net als een lichtschakelaar, moet je hem handmatig aan- en uitzetten. Je moet ook overschakelen van verwarming naar koeling en omgekeerd.

Kosten van niet-programmeerbare elektronische thermostaten

Voor een iets hogere prijs van 20 tot 50 euro kan je een elektronische en programmeerbare thermostaat kopen waarmee je verwarmings- en koelingsopties kunt instellen, maar die verder weinig functies heeft. Hij moet nog steeds handmatig worden in- en uitgeschakeld en omgeschakeld, maar het digitale display kan het gemakkelijker maken om een specifieke temperatuur te kiezen.  

Elektronisch programmeerbare thermostaten

Tot voor kort waren dit de meest geavanceerde en dure opties, die tussen de 20 en 150 euro kostten. De functies omvatten de mogelijkheid om verwarmings- en koelopties in te stellen en om temperaturen te programmeren volgens vooraf ingestelde weekdag-, weekend- en weekprogramma's. Bij veel van deze modellen kunnen meerdere programma's voor meerdere dagen tegelijk worden ingesteld. Deze onderdelen helpen huiseigenaren hun HVAC-kosten te beheersen en kunnen worden verlicht voor gemakkelijke toegang in het donker. En veel van de nieuwste modellen hebben aanraakschermen.

Prijzen voor slimme thermostaten

Nu bijna iedereen een smartphone heeft, is de thermostaattechnologie voor woningen en bedrijven aangepast met modellen die op afstand kunnen worden bediend. Deze "slimme" thermostaten zijn aanzienlijk duurder dan andere opties en kosten tussen 130 en 300 euro of meer. Nieuwe apparaten met extra functies komen regelmatig op de markt en kunnen een nog hogere prijs hebben. Sommige high-end apparaten zijn niet alleen intelligent, maar kunnen ook jouw voorkeuren "leren". Dit biedt de voordelen van een programmeerbaar apparaat zonder dat de gebruiker het hoeft in te stellen. De functie-opties zijn eindeloos en worden automatisch ingesteld op basis van jouw gebruik. Deze apparaten zijn echter het meest geschikt voor huiseigenaren met een consistent schema, omdat de consistentie ervoor zorgt dat de geprogrammeerde temperaturen nauwkeurig overeenkomen met de voorkeuren van de huiseigenaar. Het kiezen van de juiste slimme thermostaat voor jouw huis hangt af van jouw voorkeuren. Deze kunnen ook worden aangesloten op Wi-Fi om vanaf elk apparaat met internetverbinding te controleren, af te stellen en/of te beheren. De meeste hoogwaardige apparaten "communiceren" ook met de verwarmings- en koelsystemen die ze bedienen. De bedrading van deze systemen is ingewikkelder, maar de extra inspanning levert extra voordelen op, zoals ondersteuning bij het oplossen van problemen en onderhoudswaarschuwingen. Door deze functies kan een slimme thermometer zowel energie als geld besparen. Volgens een studie van een fabrikant kunnen eigenaars met een slim apparaat 10% tot 15% (131 tot 145 euro) per jaar besparen op hun verwarmings- en koelingskosten. Kosten van populaire thermostaten Populaire modellen in elke categorie en prijsklasse kunnen online worden besteld of bij jouw plaatselijke ijzerhandel worden gekocht.
Type Model Geschatte prijs
Mechanisch/ Handmatig Honeywell CT30A1005 Standard Manual Economy Thermostaat 15 €
Honeywell CT87K Round Heat-Only Manual Thermostaat 26 €
Elektronisch (niet-programmeerbaar) Honeywell RTH111B1016/E1 Digital Non-Programmable Thermostaat 18 €
Honeywell TH3110D1008 Pro Non-Programmable Digital Thermostaat 34 €
Elektronisch (programmeerbaar) Honeywell RTH2300B1012/E1 5-2 Day Programmable Thermostaat 21 €
LuxPRO PSP511LC 5-2 Day Deluxe Programmable Thermostaat 35 €
Honeywell RTH6450D1009 5-1-1-Day Programmable Thermostaat 40 €
Honeywell RTH3100C1002/E1 Digital Heat/Cool Pump Thermostaat 50 €
Emerson UP400 Touchscreen 7-Day Programmable Thermostaat 100 €
Honeywell TH8321R1001 VisionPRO 8000 Thermostaat 130 €
Slimme Sensi Smart Thermostat, Wi-Fi, UP500W, Works with Amazon Alexa 130 €
ecobee3 Lite Smart Thermostat, Works with Amazon Alexa 170 €
ecobee4 Alexa-Enabled Thermostat with Sensor, Works with Alexa 245 €
Nest Learning Thermostat 3rd Generation, Stainless Steel 250 €

Kosten voor de installatie of vervanging van thermostaten

De meeste elektriciens kunnen in twee uur of minder een huis-, flat- of bedrijfsthermostaat installeren of vervangen tegen een uurtarief van 65 tot 100 euro, voor totale arbeidskosten van minder dan 200 euro. Of je nu kiest voor een modern, digitaal model of een eenvoudig, handmatig model, de installatiekosten zullen niet veel verschillen. Het blijft elektrisch werk, welk type je ook kiest. Als je meerdere apparaten in jouw huis moet installeren, vraag jouw vakman dan wat het kost om ze allemaal tegelijk te installeren. Hoewel de totale prijs hoger kan zijn, is de prijs per eenheid bijna altijd veel lager als de professional maar één keer naar jouw huis hoeft te reizen. Aangezien dit een elektrische procedure is, kan deze het best worden overgelaten aan een vakman, maar het is een relatief eenvoudige procedure die niet erg duur hoeft te zijn. Huiseigenaren met basiskennis van of ervaring met elektriciteit kunnen ook zelf een thermostaat installeren of vervangen. Vervanging is gemakkelijker dan herbedrading omdat de bestaande draden reeds aanwezig en toegankelijk zijn. Je moet altijd de instructies van de fabrikant volgen. Stop het werk en neem onmiddellijk contact op met een vakman als je niet zeker bent van jouw kunnen. Fouten kunnen leiden tot letsel, schade en gevolgen voor de doorverkoopwaarde van jouw huis.

Wissel

De tijd die nodig is voor dit werk is de grootste kostenfactor bij het vervangen van een eenheid. Meestal gaat het om het repareren of vervangen van defecte bedrading, het openbreken van muren, het repareren van een circuit of het veranderen van de plaats van het apparaat. De arbeidsprijzen hangen af van hoe complex het proces uiteindelijk is. Het type model die jij kiest kan ook van invloed zijn op jouw arbeidskosten. Slimme thermostaten die communiceren met HVAC-eenheden vereisen soms extra bedrading om de twee te verbinden, wat meer tijd kan kosten en de arbeidskosten kan verhogen. De installatiekosten voor nieuwbouw kunnen lager uitvallen als ze in het contract zijn opgenomen met de rest van de elektrische werkzaamheden van het pand. Je kunt ook besparingen zien als jouw woning deel uitmaakt van een nieuwbouwproject waarbij de aannemer meer dan één taak heeft.

Aantal te installeren of te vervangen thermostaten

Extra thermostaten betekenen extra kosten voor de apparaten en de installatie. Met extra apparaten kan je de temperatuur regelen vanaf verschillende locaties in jouw huis, flat of bedrijf, bijvoorbeeld boven en beneden. Hoewel dit handig is, wordt het niet aanbevolen, omdat het kan leiden tot onjuiste verwarming en koeling. Om met één HVAC-eenheid verschillende temperaturen in te stellen voor verschillende delen van het huis, heb je een "meerzonesysteem" met elektronische wisselaars nodig. Naast de prijs van de unit(s) moet je ook rekening houden met de kosten van materiaal en arbeid. De kosten van luchtdeflectoren hangen af van de grootte van de luchtkanalen in jouw woning. Je moet ook rekening houden met de arbeidskosten van een erkende HVAC-professional en een elektricien, want dit werk is te ingewikkeld om zelf te doen. Als alternatief zijn sommige slimme thermostaten verkrijgbaar met draadloze, op batterijen werkende afstandssensoren die jij in verschillende kamers kunt plaatsen. Zo kan je een nauwkeurige gemiddelde temperatuur in jouw hele huis handhaven.

Besparing van energiekosten

Hoewel zowel digitale/programmeerbare als slimme modellen vooraf meer kosten dan een handmatig model, kan een huiseigenaar met de duurdere versie tot 180 euro per jaar aan energiekosten besparen. In het algemeen zal je je comfortabeler voelen met een digitaal model en minder tijd kwijt zijn aan het instellen van jouw huis- of flatthermostaat. Programmeer het voor jouw comfort en schema. In sommige regio's van Amerika, zoals Florida en Californië, zijn er proefprogramma's waarbij slimme modellen draadloze signalen van het nutsbedrijf ontvangen. Deze apparaten passen dan de temperatuur aan volgens de elektriciteitsprijs op verschillende tijdstippen van de dag. Tegen een prijs van ongeveer 70 cent per uur kan een gemiddelde huiseigenaar in één zomer 65 tot 110 dollar besparen door de airconditioning slechts één uur per dag te beperken.

Thermostaten voor oven, droger en boiler

Tot de huishoudelijke apparaten behoren ook thermostaten. Deze interne eenheden zijn relatief goedkoop, maar ze kunnen moeilijk te installeren zijn. Zo kost het vervangen van een thermostaat van een boiler tussen de 100 en 300 euro. Daarom moet jij een professional raadplegen als het gaat om de kosten van onderhoud en installatie van apparaten.

Zelf de thermostaat installeren of een specialist inhuren

Elektrische werkzaamheden moeten worden overgelaten aan een vakman om letsel of schade te voorkomen. Wie echter handig is, kan vaak zelf een in de handel verkrijgbare handbediende of elektronische thermostaat installeren door gewoon de instructies te volgen die bij het apparaat worden geleverd. Als je geen vaardigheden of ervaring hebt met elektrische taken, als jij een slimme thermostaat toevoegt, of als je te maken hebt met atypische omstandigheden (multi-zone backdrops, whole-house humidifiers, of dual-fuel systemen), moet je een erkend thermostaatinstallatiebedrijf en/of HVAC-professional inschakelen. Hoewel het vooraf misschien meer kost, kan het jou op lange termijn tijd en geld besparen op reparaties en schade als het werk goed wordt gedaan.

Top Cv-monteurs

Robbe
Robbe Cv-monteur
5/5 - 53 Reviews
Beveren
72 jobs done
Cv-monteur

Met 20+ jaar ervaring kan ik bijna elke storing wel verhelpen.

De klus is vlot en naar tevredenheid uitgevoerd. Zeer vriendelijke deskundige man. Kan hem zeker aanbevelen.

Boek een klus
Abdeslam
Abdeslam Cv-monteur
5/5 - 178 Reviews
Lier
254 jobs done
Cv-monteur

Ik vervang doorgaans veel thermostaten, cv-ketels en gasfornuisen.

Ja, de vakman voldeed helemaal aan mijn verwachtingen, benoemde ook de prijzen van de verschillende werkzaamheden en is prettig in de omgang

Boek een klus