Hoeveel kost de reparatie van raamkozijnen?

Raamkozijn reparatie

Reparatie van kozijnen kost gemiddeld 380 euro en meestal tussen 184 en 601 euro. Arbeid, die het grootste deel van de prijs uitmaakt, kost 50 tot 125 euro per uur, waarbij de meeste klussen 1 tot 6 uur duren. De materiaalkosten variëren van 20 tot 150 euro, afhankelijk van het probleem. De meeste huizen hebben gemiddeld tien ramen van ongeveer 100 bij 140 centimeter. Dit betekent dat het repareren van alle ramen in een huis gemiddeld tussen de 2.000 en 6.000 euro kost. Raamkozijnen houden jouw ramen stevig vast, laten licht binnen en houden het weer buiten. Als ze in goede staat zijn, kunnen ze het energieverbruik en de kosten van jouw huis aanzienlijk verlagen. Houd jouw energierekening laag en verlaag jouw energieverbruik door kieren en barsten te repareren.
Gemiddeld 380 €
Gemiddeld tussen 184 € - 601 €
Low End - High End 60 € - 1.100 €

Kosten voor het vervangen van een raamkozijn

Het vervangen van een raamkozijn kost 200 tot 600 euro, exclusief het raam. Reparaties aan de behuizing kosten tussen de 50 en 350 euro. De meeste reparaties zijn aan de lage kant totdat je het raam moet verwijderen om bij het probleem te komen. Het verhelpen van rot- of mistproblemen bespaart jou op de lange termijn, want het plaatsen van een nieuw raam kost tussen de 450 en 2.000 euro per stuk. In nieuwere huizen wordt de beplating rond het raam vervangen, waarbij het raam meestal niet hoeft te worden verwijderd. Nieuwere huizen met vinyl of metalen kozijnen gebruiken ramen met flenzen die rechtstreeks op de structurele muurstijlen van jouw huis worden genageld. Voor oudere huizen of nieuwbouw met houten kozijnen en houten ramen kunnen de kosten oplopen als jouw vakman het raam moet verwijderen om bij de schade te komen.

Kosten van het vervangen van een verrot raamkozijn

Kosten Vervanging van een verrot kozijn kost gemiddeld tussen de 100 en 400 euro, afhankelijk van de mate van verrotting. Het materiaal kost meestal maar 50 tot 150 euro, maar het zal enige tijd duren om alle delen te verwijderen zonder dat ze gaan rotten, waardoor de prijs nog hoger wordt.Een verrot kozijn vervangen

Hoeveel kosten raamkozijnen?

Het vervangen van een raamkozijn kost tussen de 200 en 1.000 euro, afhankelijk van het soort materiaal en hoeveel er vervangen moet worden. Vaak hoeft alleen een vleugel of een vensterbank te worden vervangen. Meestal ga je een raam eerder vervangen dan repareren, tenzij je historische ramen restaureert. Het repareren van een schuifraam kost meestal meer dan het kopen en plaatsen van een nieuw raam. De meeste reparaties worden uitgevoerd aan de dorpel, de behuizing of het raamkozijn - de delen die het raam omgeven.

Kosten voor reparatie van kozijnen

Reparaties aan kozijnen kosten gemiddeld 150 tot 550 euro, maar kunnen sterk variëren afhankelijk van het probleem. Een verflaag kan bijvoorbeeld slechts 50 euro per raam kosten, terwijl een volledige vervanging van het kozijn tot 1 000 euro kan oplopen. De kosten variëren per regio, aangezien de overheadkosten in sommige gebieden hoger zijn. Een plaatselijke raamreparatiedienst kan jou een nauwkeurige raming voor jouw project geven.
Soort reparatie Gemiddelde kosten
Verven 3 € - 15 € per meter
Kitwerk 15 € - 45 € per meter
Verwijdering van loodverf 100 € - 250 € per vierkante meter
Waterdichting vervangen 150 € - 200 €
Herstellen van scheuren en gaten 20 € - 100 €
Reparatie schuifraam 100 € - 200 €
Frame verwijderen 100 € - 200 €
Reparatiebeslag 50 € - 200 €
Vervangen schuifraam 50 € - 250 € 
Vensterbank vervangen 150 € - 400 €
Herstel van droogrot 150 € - 800 €
Frame vervangen 200 € - 1.000 €

Kosten reparatie kozijnen per materiaal

Materiaal Gemiddelde kosten van vervanging of reparatie
Hout 100 € - 350 €
Aluminium 150 € - 350 €
Vinyl 150 € - 500 €
Glasvezel 300 € - 600 € 
Composiet materiaal 400 € - 800 € 
 • Vinyl: Gemaakt van polyvinylchloride (PVC) en UV-lichtstabilisatoren ter bescherming tegen zonlicht dat het materiaal kan aantasten. Ze hebben geen onderhoud nodig.
 • Hout: Vergt veel onderhoud, inclusief schilderen en verzegelen. Duurder in aanschaf, maar gemakkelijker te repareren dan vinyl.
 • Aluminium en staal: sterk en onderhoudsarm, maar ze geleiden warmte en isoleren daarom slecht. Hoogwaardige modellen hebben thermische onderbrekingen tussen het binnen- en buitenoppervlak.
 • Glasvezel en composieten: Uitzonderlijk duurzaam, vormvast en beter isolerend dan hout of ongeïsoleerd vinyl. Hoge installatiekosten.

Frequente reparaties

Enkele veel voorkomende problemen zijn:
 • Gebroken frame: Repareer een gebroken raamkozijn met hetzelfde materiaal. Hout kan te ver rot worden en moet worden vervangen.
 • Gebroken raamklink: Een gebroken klink verhoogt de kans op lekkage en tocht aanzienlijk.
 • Gebroken/lekkende nagelribben: Spijkerlatten zijn strips waarmee een raamkozijn aan een spijkeropening wordt bevestigd. Soms kunnen deze vinnen breken of corroderen en moeten ze worden vervangen.
 • Lekkende ramen: Na verloop van tijd kunnen schroeven roesten en moeten ze worden vervangen. Rot kan ook de rest van het hout aantasten en moet worden vervangen.

Kosten van het vervangen van raamkozijnen

De arbeidskosten voor het vervangen van kozijnen variëren van 50 tot 125 euro per uur voor reparaties of 100 tot 500 euro per raam voor vervanging. Bij reparaties gaat het grootste deel van het projectbudget naar arbeid en slechts 50 tot 150 euro naar materialen, afhankelijk van het soort reparatie. De kosten springen omhoog als jouw aannemer het raam moet verwijderen om ruwe problemen met het kozijn te verhelpen. De meeste reparaties hoeven echter niet te worden verwijderd.

Doe-het-zelf vs. het laten uitvoeren door een vakman

Reparatiekits voor kozijnen kosten 10 tot 20 euro om kleine scheuren of gaten te repareren. Het vervangen van een schuifraamslot kan al vanaf 20 euro kosten en kost slechts enkele minuten met een paar gewone handgereedschappen, zoals een schroevendraaier. Onjuiste installatie kan de afdichting rond het glas beschadigen, schroefgaten uitscheuren en zelfs kostbare vervanging vereisen. Als je het kozijn, de vleugel of de vensterbank moet repareren, is het beter om een plaatselijke vakman in te schakelen voor de reparatie, die het probleem kan diagnosticeren en een permanente, blijvende oplossing kan bieden.

Veelgestelde vragen

Hoeveel kost het om een raamkozijn te vervangen?

Het vervangen van een raamkozijn kost tussen de 100 en 1.000 euro, afhankelijk van het materiaal en of het een volledige installatie betreft of slechts een gedeeltelijke vervanging, zoals het vervangen van een enkele steun.

Moet ik mijn kozijnen repareren of vervangen?

Als de schade meer dan de helft van de prijs van een nieuwe installatie kost, overweeg dan een volledige vervanging met ramen met een hoger rendement. Veel huiseigenaren kiezen ervoor hun oude, conventionele hout te vervangen door een onderhoudsarme oplossing zoals metaal of vinyl. Sommige mensen kiezen ervoor hun kozijnen te vervangen om hun energiekosten te verlagen, hun ecologische voetafdruk te verkleinen en over te stappen op een groenere optie.

Hoe lang duurt het om een raamkozijn te vervangen?

Het vervangen van een raamkozijn duurt 1 tot 6 uur.

Hoe vervang je een raamkozijn?

Raamkozijn reparatie, Het vervangen van een raamkozijn vereist:
 1. Het verwijderen van het raam of de vleugel, de bekleding en vervolgens het oude kozijn.
 2. Alle schade herstellen
 3. Een nieuw frame in de grondverf zetten en monteren
 4. Montage van het raam en de bekleding, installatie van het nieuwe kozijn.

Top Timmermans

ismael
Ismael Timmerman
5/5 - 51 Reviews
Antwerpen
98 jobs done
Timmerman

Hallo, ik ben beschikbaar voor allerlei soorten timmerman klussen. Doorgaans werk ik veel met deuren op maat maken en afhangen maar werk ook veel aan meubels op maat maken.

Ismael heeft mijn kast precies zo gemaakt als ik dat wilde, merci!

Boek een klus
Karel
Karel Timmerman
5/5 - 184 Reviews
Lommel
256 jobs done
Timmerman

In de zomer houd ik mij vooral bezig met zonneschermen ophangen, wanneer die klussen in de winter afnemen dan houd ik mij veel bezig met meubels op maat te maken.

Karel is een op en top vakman. Meubels maken kan die als geen ander. Ook fijn dat ie punctueel is en geen rommel achter laat.

Boek een klus