Kosten van een huisuitbreiding

Er zijn een paar stappen nodig om het huis uit te breiden. Binnenkort heb je veel planning nodig. Architect, planning, bouwvergunning, landmeetkunde, bouwkundig ingenieur. Als dat allemaal gedaan is, kan jij je concentreren op de eigenlijke bouwkosten. Wat gaat de uitbreiding van jouw huis kosten? In dit artikel bieden wij jou daarop een antwoord.

Wat kost een huisuitbreiding?

Een uitbouw aan jouw huis toevoegen kan heel goedkoop of heel duur zijn. Enerzijds is het natuurlijk relevant hoe groot jij jouw uitbouw wilt hebben en welke bouwmethode je daarvoor wilt gebruiken. Je kunt de aanbouw laten bouwen met metselwerk en stabiliseren met stalen liggers, maar een eenvoudiger houtskeletbouw is ook bij uitstek geschikt voor een aanbouw. Of wil je een serre als aanbouw? We hebben in een apart artikel over serres geschreven. In principe kan je voor een uitbouw rekenen op kosten per vierkante meter tussen 1.200 en 2.700 euro. Hieronder willen wij dit kader echter wat aanscherpen voor jou, zodat jij niet alleen kunt verwijzen naar meer concrete kosten, maar ook een overzicht hebt van welke kosten voor welk onderdeel zullen worden gemaakt. Voor aanvullende wensen moet je nagaan waarvoor jij jouw extensie wilt gebruiken. Als het een aangrenzende flat wordt, heb je ook alle aansluitingen, sanitair en eventueel een keuken nodig. Als jouw aanbouw daarentegen slechts een lichte en vriendelijke toevoeging aan de woonruimte moet zijn, kan het voldoende zijn om de aanbouw te beschaduwen en te verwarmen. De keuze van materialen, isolatie en ramen is ook van invloed op de werkelijke kosten van jouw uitbouw.

Zo worden de kosten opgemaakt

Bijkomende kosten Uitbreiding huiskosten
Architect  5.000 € - 10.000 €
Bouwvergunning  250 € - 350 €
Landmetingen (bouwkundig onderzoek)  150 € - 250 €
Bouwkundig ingenieur  1.400 € - 2.000 €
Totale extra kosten  6.800 € - 12.600 €
Bouwkosten van de uitbreiding Prijsklasse
Bouwkosten  40.000 € - 60.000 €
Bouwtoezicht  500 € - 1.000 €
Totale kosten  40.500 € - 61.000 €
huisuitbreiding

Wat kost een verlenging?

Als jij je afvraagt: "Wat kost een aanbouw?", is ons antwoord: Tussen de 6.800 en 12.600 euro voor de bijkomende kosten, dat wil zeggen de architect, de bouwvergunning, de landmeting en de bouwkundige. Tussen 40.500 en 61.000 euro worden gemaakt voor de bouwkosten, inclusief arbeid en materialen, en het bouwtoezicht. We gaan uit van een uitbreiding met een variabele grootte en behoefte: een woninguitbreiding met een grootte tussen 25 en 40 vierkante meter valt onder deze gemiddelde kosten.

Kosten rond de huisuitbreiding

Zoals reeds vermeld, zijn er verschillende kosten verbonden aan de woninguitbreiding. Voor een architect moet je rekenen op kosten tussen 5.000 en 10.000 euro voor een gemiddelde uitbreiding van 25 tot 40 vierkante meter. De bouwvergunning kost gemiddeld 270 euro. Met een budget van 250 tot 500 euro, plus voldoende wachttijd voor de Duitse bureaucratie, moet het lukken. Voor de bouwopname wordt de uitbouw opgemeten. Dit kost tussen de 150 en 250 euro. Voor de bouwkundig ingenieur die de definitieve goedkeuring van de stabiliteit maakt, moet je rekenen op kosten tussen 1.400 en 2.000 euro. In totaal bedragen de extra kosten van de woninguitbreiding tussen de 6.800 en 12.600 euro.

Kosten van de eigenlijke bouw

De werkelijke bouwkosten van een huisuitbreiding van tussen de 25 en 40 vierkante meter kosten jou tussen de 40.000 en 60.000 euro. Gemiddeld liggen ze tussen 1.200 en 1.800 euro per vierkante meter, maar een prijs per vierkante meter tot 2.700 euro is ook denkbaar met de juiste uitrusting. De bouwkosten omvatten ook het bouwtoezicht: dit kost tussen de 500 en 1.000 euro. Afhankelijk van de materialen en de bouwmethode die jij kiest en hoeveel binnenmuren, aansluitingen voor elektriciteit, gas, verwarming of water jij opneemt, kunnen de bouwkosten ook oplopen tot 3.500 euro. De ramen, deuren, het dak en andere kenmerken die jij kiest zijn hiervoor ook bepalend.

Jouw huis uitbreiden met Zoofy

Je kunt nu ongeveer inschatten hoeveel het gaat kosten om de experts van Zoofy een aanbouw aan jouw huis te laten maken. Er zijn een aantal experts op ons platform die het een en ander weten over het uitbreiden van huizen. Upload jouw klus naar ons en wij koppelen jou aan de vakmensen die jij nodig hebt voor jouw eigen woningtoevoeging. Plan een mooi stuk huis meer aan jouw huis en laat ons het realiseren. We kijken uit naar jouw ideeën en jouw bestelling.

Top Timmermans

ismael
Ismael Timmerman
5/5 - 51 Reviews
Antwerpen
98 jobs done
Timmerman

Hallo, ik ben beschikbaar voor allerlei soorten timmerman klussen. Doorgaans werk ik veel met deuren op maat maken en afhangen maar werk ook veel aan meubels op maat maken.

Ismael heeft mijn kast precies zo gemaakt als ik dat wilde, merci!

Boek een klus
Karel
Karel Timmerman
5/5 - 184 Reviews
Lommel
256 jobs done
Timmerman

In de zomer houd ik mij vooral bezig met zonneschermen ophangen, wanneer die klussen in de winter afnemen dan houd ik mij veel bezig met meubels op maat te maken.

Karel is een op en top vakman. Meubels maken kan die als geen ander. Ook fijn dat ie punctueel is en geen rommel achter laat.

Boek een klus