Hoeveel kost een schoorsteenveger?

Schoorsteenreiniging kosten bij Zoofy

Volgens een landelijk onderzoek onder meer dan 16.000 huiseigenaren bedragen de gemiddelde kosten voor schoorsteenvegen € 252. Typische schoorsteenreinigingskosten variëren van €129 tot €378. Houten haarden die regelmatig worden onderhouden kosten tussen de 85 en 100 euro per reiniging. Voor haarden die verstopt zijn door jarenlange verwaarlozing kunnen de kosten oplopen tot 800 euro. Schoorsteenreinigingskits kosten tussen 50 en 100 euro. Als jij in de winter een houtkachel gebruikt, kan jij jouw elektriciteitsrekening verlagen, om nog maar te zwijgen van de gezellige uitstraling. De rook in jouw schoorsteen laat echter as en koolstofresten achter. Dit residu moet regelmatig worden verwijderd omdat het kan leiden tot schoorsteenbrand, koolmonoxidelekken en gebrek aan luchtstroom naar buiten.
Gemiddelde 252 €
Gemiddeld tussen 129 € - 378 €
Low End - High End 89 € - 1.000 €
Het is moeilijk te bepalen wanneer jouw schoorsteen moet worden schoongemaakt. De meesten van ons zijn niet uitgerust met het juiste gereedschap voor inspectie, en er is geen vaste tijd die voor iedereen geldt, aangezien het gebruik van de schoorsteen varieert. Ten minste één reiniging per jaar wordt aanbevolen. Als jij jouw schoorsteen 's nachts gebruikt, moet je hem vaker onderhouden dan jouw buurman die hem wekelijks gebruikt. De beste manier om jouw individuele behoeften te bepalen is contact op te nemen met een plaatselijke schoorsteenveger voor een deskundige inspectie en beoordeling.

Kosten voor schoorsteenreiniging

Een schoorsteenreiniging kost de meeste huiseigenaren gemiddeld tussen de 129 en 378 euro. Tijdens de reiniging gebruikt de vakman een draadborstel die geschikt is voor de grootte van jouw schoorsteen om het vuil van de binnenwanden te schrobben. Deze borstel is bevestigd aan flexibele stangen waarmee hij dieper in de schoorsteen kan worden gestoken. Je benadert de reiniging vanaf het dak naar beneden of vanaf de schoorsteen naar boven. Een minder gebruikelijke methode is het gebruik van gewichten en touwen in plaats van stangen. In dit geval benadert de professional het werk van bovenaf. Hij kan ook een tweede veegmachine oproepen om van onderaf te trekken. Van bovenaf werken heeft vaak de voorkeur omdat het minder rommel veroorzaakt. De schoorsteen kan worden afgedicht en er komt minder roet en vuil in de woning en de lucht. Als onderdeel van de dienst worden dekzeilen op de bodem van de haard gelegd en wordt getracht de rommel tot een minimum te beperken. Jij moet echter wel het nabijgelegen meubilair verwijderen of afdekken om het te beschermen.

Kosten schoorsteeninspectie

De inspectie van jouw schoorsteen kan gratis zijn of tot 5.000 euro kosten, afhankelijk van hoe uitgebreid de inspectie door een professional is. Het is noodzakelijk ervoor te zorgen dat jouw schoorsteen veilig kan worden gereinigd en gebruikt. Fase 1 is inbegrepen in de kosten van de schoonmaakdienst. Er zijn nog twee fasen, die gedetailleerder worden. Fase 2 is vereist als jij werkzaamheden aan de schoorsteen wilt uitvoeren en fase 3 als er duidelijke structurele schade is. De vermelde kosten hebben betrekking op de afzonderlijke diensten voordat ze in één prijs worden gecombineerd.

Niveau 1

Een inspectie van niveau 1 wordt vaak beschouwd als "gratis" als onderdeel van de schoonmaakdienst. Een aparte inspectie kost tussen de 80 en 200 euro. Deze inspectie is voor schoorstenen die goed functioneren en regelmatig worden schoongemaakt. De specialist controleert de buitenkant en de onderdelen van de schoorsteen. Hij inspecteert de binnenkant van de schoorsteen voor zover hij kan zien met een zaklamp en zoekt naar verstoppingen en obstructies. Hij kan ook schade opmerken aan de buitenkant van het metselwerk van jouw schoorsteen. Misschien moet jij afzonderlijke stenen vervangen of de mortel repareren. Voor meer informatie over de kosten van deze diensten, zie onze gids voor reparatiekosten van metselwerk.

Niveau 2

Inspecties van niveau 2 kosten 100 tot 500 euro en zijn vereist voordat werkzaamheden aan de schoorsteen worden uitgevoerd die de stabiliteit of de werking ervan kunnen beïnvloeden. Bij deze inspectie wordt een camera in de schoorsteen gestuurd om een gedetailleerde beoordeling te maken en de omliggende structuren (zolder, kelder) grondig te controleren. Een inspectie van niveau 2 is vereist voordat de schoorsteen opnieuw wordt bekleed of wordt omgebouwd tot een ander type verwarmingssysteem. Je moet ook een inspectie laten uitvoeren na een ongeval met jouw schoorsteen en voordat jij jouw huis verkoopt.

Niveau 3

Dit hoogste inspectieniveau is vereist wanneer structurele schade vrijwel zeker is. Het is mogelijk dat delen van de schoorsteen moeten worden gedemonteerd zodat de inspecteur erbij kan en de schade kan vaststellen. Reken op een bedrag tussen 1.000 en 5.000 euro voor de inspectie.

Wat houdt een schoorsteenveegdienst in?

Jouw schoorsteenvegerservice omvat een inspectie en reiniging. De omvang van de inspectie hangt af van de tijd die verstreken is sinds de laatste onderhoudsbeurt en of er structurele problemen zijn. Een basisinspectie omvat een inspectie van niveau 1. Als jij niet zeker weet of jouw schoorsteen geveegd moet worden, zijn er enkele tekenen waarop je kunt letten:
  • Afzettingen van roet en creosoot: Je kunt de afzettingen zelf controleren. Zorg er om veiligheidsredenen voor dat er geen tocht door de schoorsteen komt. Open in dat geval een deur of raam om de tocht te keren. Draag een stofmasker en een veiligheidsbril. Schijn met een felle fakkel in de schoorsteen en schraap het roet eraf. Het roet mag slechts 3 mm dik zijn. Als het dikker is, moet het gereinigd worden.
  • De rook dringt de kamer binnen: Als er rook in jouw woonruimte komt, kan jouw schoorsteen ernstig verstopt zijn.
  • Geur: Een sterke teergeur uit de schoorsteen is een teken van creosootvorming.
  • Zwak vuur: Als jouw vuur niet meer zo sterk is als vroeger, moet jij waarschijnlijk jouw schoorsteen laten schoonmaken. Zorg er zo snel mogelijk voor, want onvoldoende houtverbranding kan leiden tot een snellere opbouw van creosoot.
Regelmatig schoorsteenvegen voorkomt bovenstaande problemen. Creosoot is een brandbaar residu dat ontstaat bij de verbranding van hout. Overmatige creosootvorming in de schoorsteen is een ernstig gevaar dat kan leiden tot een schoorsteenbrand en schade aan jouw huis.

Aanvullende schoorsteen diensten

Jouw schoorsteenveger kan vaststellen dat er andere problemen zijn die moeten worden verholpen. Hij kan ook vaststellen dat er manieren zijn om jouw schoorsteen te verbeteren om de vorming van creosoot te minimaliseren en het rendement te maximaliseren. Sommige van deze maatregelen zijn eenvoudig en betaalbaar, terwijl andere duizenden euro's kosten en meerdere dagen werk vergen.

Schoorsteenkappen

De installatie van dergelijke kappen kost tussen de 150 en 700 euro. Ze houden puin, water en dieren uit de schoorsteen. Een vakman zal waarschijnlijk een schoorsteenkap aanbevelen als je problemen hebt met tocht. Beschadigde doppen moeten worden vervangen voor een optimaal rendement.

Schoorsteenafdekking

Als de aansluiting van de schoorsteen op het dak ontbreekt of beschadigd is, moet je dit onmiddellijk verhelpen. Het installeren van de kappen kost 200 tot 500 euro en helpt lekkages en waterschade te voorkomen. Je kunt jouw kosten drukken door het zelf te doen, maar net als bij ander dakwerk is het raadzaam een vakman in te huren om de bedekking goed te installeren.

Schoorsteenklep

Schoorsteenkleppen kosten 200 tot 300 euro om te installeren en 100 tot 225 euro om te repareren. Kachels zijn een belangrijk middel om rook omhoog en uit de schoorsteen te leiden en tocht te voorkomen. Als jouw demper beschadigd of vervormd is, moet je hem vervangen. Een kromme klep kan de binnenlucht naar buiten trekken en de efficiëntie van jouw huis verminderen. Er kan ook rook in jouw woonruimtes komen.

Verwijdering van dieren

Wasberen nestelen zich vaak in schoorstenen, wat niet alleen voor hen maar ook voor jou gevaarlijk is. Het is niet ongewoon dat schoorsteenvegers deze en andere dieren of vogels tegenkomen. De kosten van een humane en professionele dierenverwijdering variëren naargelang de soort, maar liggen gemiddeld tussen 175 en 500 euro. Vleermuizen, bijvoorbeeld, kosten meer dan eekhoorns om veilig weg te komen.

Creosoot stammen

Creosootveegstammen kosten tussen de 10 en 20 euro per stam. Deze houtblokken zijn een doeltreffend middel om resten in de schoorsteen los te maken. Ze zetten dikke, teerachtige creosoot chemisch om in een luchtige en beter hanteerbare consistentie. De asachtige creosoot valt dan in de schoorsteen. Je kunt deze middelen het hele jaar door gebruiken om jouw schoorsteen in vorm te houden. Ze mogen echter niet worden gebruikt in plaats van een professionele schoonmaakdienst.

Top Klusjesmans

kobe
Kobe Klusjesman
5/5 - 145 Reviews
Pelt
204 jobs done
Klusjesman

Met al 25+ jaar ervaring heb ik elk klusje zo gedaan. Mijn favoriete klus is het ophangen van spiegels en lampen.

De communicatie rondom de afspraak heb ik als prettig ervaren. Tijdens het beoordelen van het probleem gaf Kobe duidelijk aan wat de opties waren om het probleem op te lossen en dacht hij goed met mij mee.

Boek een klus
Evert
Evert Klusjesman
5/5 - 34 Reviews
Hamme
69 jobs done
Klusjesman

Met al 20 jaar ervaring als klusjesman heb ik inmiddels alles wel gezien. Doorgaans ben ik vooral bezig met keuken plaatsen, maar Zoofy is ideaal voor de kleinere klusjes tussendoor.

Ontzettend aardige klusman die naast goed werk leverde ook goed communiceerde. Een aanrader!

Boek een klus