Hoeveel kost het om beveiligingscamera’s te installeren?

Vind nu een vakman

Kosten voor de installatie van een beveiligingscamera

Bedrade systemen kosten minder voor onderdelen, maar de installatie is met ongeveer 150 tot 200 euro per camera duurder dan draadloze systemen, die ongeveer 100 euro per camera kosten. CCTV-pakketten kosten tussen 70 en 300 euro, terwijl IP-systemen variëren van 60 tot 300 euro. Het goede nieuws is dat de installatie van elk systeem geld kan besparen op de opstalverzekering.
Gemiddeld 1.334 €
Prijsklasse 624 € - 2.045 €
Low End - High End 145 € - 3.500 €
Er zijn twee opties: draadloos of bekabeld en IP of CCTV. Vele andere verbeteringen van het huisbeveiligingssysteem dragen echter bij tot de uiteindelijke opstelling. De meeste systemen hebben meerdere camera's die in de cloud (NVR) of op locatie (DVR) zijn opgeslagen. Soms hebben ze ook bewegingsdetectoren, verbeterde resolutie, professionele bewaking en nachtzichtfuncties. Meer opties betekent meer complexiteit en hogere kosten. Uiteindelijk zullen jouw behoeften en voorkeuren de uiteindelijke rekening bepalen.

Kosten voor de installatie van beveiligingscamera's

Een gemiddelde installatie van een beveiligingssysteem kost ongeveer 1.500 euro. De prijs voor een professionele installatie kan drastisch variëren, afhankelijk van het type systeem en het aantal camera's. Naast de kosten van de apparatuur kost elke camera tussen 100 en 200 euro voor een professionele installatie. Een systeem die jij zelf kunt installeren kost jou niets behalve tijd, als je over het nodige gereedschap beschikt. Of je er nu voor kiest om het zelf te installeren of een professional in te huren, een eerste consult zal jou helpen jouw exacte behoeften te begrijpen op basis van de vereisten van jouw huis. De grootte en het soort installatie hangt af van vele factoren:
 • De grootte van jouw huis: hoe groter het gebied, hoe meer camera's jij nodig hebt. Voor grotere oppervlakken is ook een hogere kwaliteit nodig met een betere resolutie en een breder gezichtsveld.
 • Beveiligingsbehoeften: Van een paar camera's om jouw kinderen in de gaten te houden tot 360-graden bewaking binnen en buiten jouw huis om criminele activiteiten te voorkomen.
 • Extern of intern: Interne camera's hoeven niet weersbestendig te zijn en zijn vaak goedkoper dan externe modellen.
 • Bedraad of draadloos: De installatie van bedrade camera's is veel moeilijker. Professionele hulp is aanbevolen.
 • Bewaakt of niet-bewaakt: Een beveiligingsdienst verhoogt de installatie-inspanning, maar biedt 24-uurs bewaking en andere upgrades voor een maandelijks bedrag.
Wat moet jij kiezen en waar moeten ze worden geïnstalleerd? Een professional raadplegen kan jou helpen uit te zoeken wat het beste is voor jouw huis, jouw gezin en jouw budget.
Bedraad 150 € - 200 € per camera
Draadloos 100 € per camera
Jetzt Handwerker finden

Kosten voor een bedrade beveiligingscamera installatie

Hoewel de installatie duurder is dan een draadloos systeem - gemiddeld zo'n 150 tot 200 euro per camera - zijn de elementen van een bedraad systeem betaalbaarder. Omdat er gaten moeten worden geboord, draden gelegd en leidingen geïnstalleerd, is het meestal nodig een aannemer in te huren. Afgezien van de aanloopkosten is het enige echte nadeel de vaste locatie. De voordelen kunnen opwegen tegen de nadelen. Bedrade systemen kunnen niet worden gehackt of op afstand worden verstoord en hebben een ingebouwde stroomvoorziening, vaak met een batterij als back-up voor stroomuitval.

Kosten van de installatie van een draadloze beveiligingscamera

Draadloze systemen zijn gemakkelijk te installeren en daarom de eerste keuze voor doe-het-zelf projecten. Een doe-het-zelf-installatie kost jou slechts ongeveer € 100 per camera met professionele arbeid. Ze zijn ook gemakkelijk te vervoeren en bieden bijna altijd toegang op afstand. Nadelen zijn dat ze geen directe stroombron hebben en dat ze binnen het bereik van het draadloze netwerk van jouw huis moeten worden geïnstalleerd om goed te kunnen werken. Ze hebben vaak een lagere resolutie dan hun bedrade tegenhangers en kunnen op afstand worden gehackt. Draadloze modellen zijn ook gevoelig voor signaalinterferentie.

Prijzen voor beveiligingssystemen en uitrusting

De prijzen voor beveiligingscamera's en -systemen variëren van 100 tot 300 euro. De prijs hangt af van de vraag of jij een CCTV- of IP-systeem kiest en welk type en welke kwaliteit camera's je uiteindelijk koopt.
CCTW IP
Kosten 70 € - 340 € per camera 60 € - 300 €
Gebruikt door Grote huishoudens en bedrijven DIY
Opslagplaats NVR of netwerkvideorecorder DVR of digitale videorecorder
Hacken Kan onafhankelijk van het internet werken Vereist internet. Gevoelig voor storingen en aanvallen van hackers
Extra functies Hoge resolutie. Groot digitaal geheugen Hoge resolutie. Nachtzicht.

Closed-Circuit Television (CCTV)

CCTV-pakketten zijn verkrijgbaar vanaf slechts 70 tot 340 euro per camera, afhankelijk van aanvullende functies zoals hoge definitie en een groter digitaal geheugen. Dit systeem werkt meestal onafhankelijk van het internet - de camera's nemen videobeelden op en slaan deze op een specifieke locatie op. Deze camera's worden ofwel lokaal bewaakt of de video wordt opgeslagen op een fysieke digitale videorecorder (DVR). Grote flatgebouwen en bedrijven gebruiken vaak CCTV. De DVR kan worden aangesloten op het internet, waardoor toezicht op afstand mogelijk is, maar ook gehackt kan worden.

Internet Protocol (IP)

IP-systemen kosten tussen de 60 en 300 euro, zijn gemakkelijk te configureren en uit te breiden en bieden vaak functies als hoge resolutie en nachtzicht. IP-camera's zijn bijna altijd draadloos en maken rechtstreeks verbinding met het internet, waardoor ze de eerste keuze zijn voor doe-het-zelf-installaties. Ze verzenden video via jouw lokale netwerk en slaan deze meestal digitaal op in een netwerkvideorecorder (NVR). Dit maakt ze echter kwetsbaar voor hacken en internetstoringen.
Type Prijs Eigenschappen
Dummy 15 €
 • Nemen niets op, maar zien eruit als echte camera's
Koepel camera 100 € - 150 €
 • Ontworpen voor montage aan het plafond
 • Biedt zowel een breed gezichtsveld als bewegingscontrole mogelijkheden.
Verborgen 100 € - 150 €
 • Past overal op, van een fotolijstje tot een rookmelder.
 • Meestal binnenshuis gebruikt
 • Kan een kijkgat vervangen
Kogelcamera 100 €
 • Gevonden in winkels
 • Klein
Box 100 € met installatie
 • Grote vrijstaande box die buiten het huis wordt gebruikt.Duurzaam en zichtbaar.

Andere factoren die de kosten beïnvloeden

Om aan de beveiligingseisen te voldoen, zijn vaak upgrades nodig. Wat heb je aan een beveiligingscamera die niet kan zien? Dit leidt vaak tot hogere kosten, maar jij krijgt een systeem dat werkt. Verschillende hoeken, verlichting en dekkingsgebieden vereisen verschillende cameratypes, een hogere resolutie, nachtzicht, bewegingsdetectie en andere upgrades. De plaatsing bepaalt welke upgrades nodig zijn, zoals groothoeklenzen, nachtzicht, bescherming tegen weersinvloeden en covers. Meer camera's met een hogere resolutie vereisen grotere DVR's en NVR's. Weet wat je nodig hebt voordat je installeert. Onderzoek, inclusief het raadplegen van een erkende professionele installateur, geeft het duidelijkste inzicht in wat je nodig hebt en waar je het nodig zult hebben.

Binnen vs. buiten

Buiten gebruikte camera's hebben een groter bereik en een betere resolutie en kosten gemiddeld 100 euro per stuk, terwijl ze binnen beginnen bij 60 euro. De installatie van beide camera's kost gemiddeld nog eens 100 euro per stuk. Binnenmodellen hoeven niet weersbestendig te zijn en hebben vaak een beperkt bereik en een beperkte resolutie. Ze zijn vaak kleiner en gebruiken meestal verborgen, bol- of koepelvormen. Externe modellen hebben vaak een betere zichtbaarheid en duurzaamheid nodig - beide schrikken mogelijke criminele activiteiten af.

Resolutie

De resolutie van beveiligingscamera's wordt gemeten in televisielijnen (tvl), hoewel ze vaak worden aangeprezen met de meer gangbare termen 480p, 720p en 1080p. Hoe hoger de resolutie, hoe hoger de prijs, hoe duidelijker het beeld. Welke resolutie je nodig hebt, hangt af van de manier waarop jij  jouw systeem zult gebruiken.
 • Lage resolutie: 100 € Alles onder 1080p resolutie. Deze apparaten kosten ongeveer 100 € per stuk. Deze modellen zijn geschikt voor gebieden waar details zoals gezichten en schrift niet echt nodig zijn. Voor systemen die moeten controleren wat kinderen of een huishoudster doen, is de lage resolutie de juiste keuze.
 • Hoge resolutie: € 100 - € 300 Camera's met een resolutie van 1080p of hoger kosten € 100 tot € 300 meer dan een standaardcamera met een lage resolutie. Als je een duidelijk beeld van een persoon, nummerplaat of ander identificerend kenmerk nodig hebt, moet je kiezen voor een camera met een hogere resolutie (HD). Deze worden aanbevolen voor alle ingangen van jouw huis. Een hogere resolutie betekent ook meer bandbreedte en grotere bestanden, wat een grotere investering in video-opslag vereist. Als je niet zeker weet welke resolutie je nodig hebt voor jouw systeem, kan je het beste een professional raadplegen of kiezen voor HD, zodat je later niet hoeft te upgraden.

Gezichtsveld

Afhankelijk van de indeling van jouw huis heeft je in sommige gebieden groothoekcamera's nodig en in andere smalle camera's. Er is geen echt kostenverschil tussen een groothoekcamera en een kleinhoekcamera. Omdat groothoekcamera's meestal worden gebruikt om grote gebieden te bewaken, zoals een open erf of parkeerplaats, heb jij minder camera's nodig. Met bredere gezichtsvelden kan een camera meer vastleggen, maar ten koste van de objectgrootte. Objecten in groothoeklenzen werken als een vissenkom, waardoor ze kleiner en enigszins vervormd lijken. Wanneer de beeldkwaliteit van belang is, is het zinvoller om meerdere eenheden met smalle gezichtsvelden te gebruiken. Een kleiner gezichtsveld is beter voor bepaalde doelen, zoals deuren, poorten en ramen.

Bewegingsdetectie

Bewegingsmelders maken vaak deel uit van een uitgebreid beveiligingssysteem. Een typische bewegingsdetectorcamera kost minder dan een standaardcamera en ligt tussen 15 en 150 euro vóór installatiekosten. Een stand-alone bewegingsmelder kost tussen de 20 en 50 euro. Ze verminderen de stroombehoefte en kunnen jou en een bewakingsdienst waarschuwen voor een mogelijk probleem. Wanneer ze zijn aangesloten, kunnen ze alleen opnemen wanneer beweging wordt gedetecteerd, waardoor het stroomverbruik en de behoefte aan gegevensopslag worden beperkt. Ze kunnen ook worden aangesloten op lichten en alarmen - zowel binnen als buiten jouw huis. Externe bewegingssensoren worden vaak per ongeluk geactiveerd door rondvliegend puin en dieren. Sommige camera's met ingebouwde bewegingsdetectie beginnen niet snel genoeg met opnemen en missen mogelijke indringers.

Nachtzicht en infrarood verlichting

Een aparte IR-verlichting die een groter gebied verlicht, kost tussen de 15 en 90 euro. IR-camera's bieden een hogere beeldkwaliteit dan standaard nachtzichtapparatuur. Standaard nachtzichtapparatuur versterkt bestaand licht, zoals maanlicht en straatverlichting. Infraroodbeeldvorming (IR) maakt gebruik van het infrarode licht dat door warmtebronnen wordt uitgezonden. Dit licht is niet zichtbaar voor het menselijk oog, maar een IR-camera detecteert het en zet het om in het zichtbare lichtspectrum. Infraroodstralers, die kleine rode lampjes, zenden IR licht uit.

Bewaakte beveiligingsdiensten

Bewaakte diensten kosten tussen 30 en 65 euro per maand, met instellingskosten van 100 tot 200 euro. Deze diensten voegen een extra beschermingslaag toe aan jouw beveiligingssysteem. De meeste huidige bewaakte systemen zijn draadloos en bieden smart home-functies zoals afstandsbediening van verlichting, verwarming en zelfs deursloten. Voor dit extra maandelijkse bedrag wordt jouw woning 24 uur per dag bewaakt en worden jij en de autoriteiten gewaarschuwd voor elke storing, inclusief brand.

Audiobewaking

Camera's met microfoons kosten slechts enkele euro's meer dan die zonder audiofunctie. Het achteraf inbouwen van een reeds geïnstalleerd systeem is meestal eenvoudig en goedkoop. Ze kosten tussen de 10 en 30 euro per stuk. In sommige staten zijn er wetten die het opnemen van gesprekken door twee partijen toestaan. Deze wetten vereisen ofwel de toestemming van de persoon die jou opneemt ofwel een zichtbare mededeling dat er geluidsopnamen worden gemaakt. Controleer de plaatselijke en landelijke wetgeving alvorens audioapparatuur te installeren. Praat met een professional om er zeker van te zijn dat jij jouw systeem uitrust met de juiste apparatuur. Vind nu een vakman

Top Elektriciens

gijs
Gijs Elektricien
5/5 - 60 Reviews
Duffel
98 jobs done
Elektricien

Ik weet altijd wel de kortsluiting op te lossen, geen werkje is mij te moeilijk,

Hele vriendelijke en kundig persoon, die de Nest Thermostaat keurig heeft geïnstalleerd. Hij werkte zeer netjes.

Boek een klus
mauro
Mauro Elektricien
5/5 - 54 Reviews
Temse
83 jobs done
Elektricien

Tegenwoordig installeer ik veel laadpalen, maar met elke elektricien klus kan ik wel overweg.

Goede elektricien, zeer behulpzaam en beschaaft

Boek een klus