Hoeveel kost het om een plafondventilator te installeren?

Kosten voor de installatie van een plafondventilator

Gemiddeld 246 €
Gemiddeld tussen 144 € - 352 €
Low End - High End 85 € - 600 €
Kosten van een plafondventilator? De installatie van een plafondventilator kost gemiddeld 246 euro en varieert meestal van 144 tot 352 euro. Moeilijk bereikbare of complexe installaties kunnen 600 euro kosten. De arbeidskosten variëren van 100 tot 250 euro. Ventilatoren voor woningen kosten tussen 50 en 1.400 euro, terwijl commerciële modellen 3.500 euro of meer kosten. Extra bedrading en een schakelaar kosten nog eens 150 tot 500 euro of meer, afhankelijk van de complexiteit van de installatie.

Kostenfactoren

Het installeren van een plafondventilator kost tussen de 100 en 2.000 euro, inclusief arbeid en materiaal. Je kunt de prijs laag houden door een goedkoop model te kiezen en het te plaatsen op een plaats met gemakkelijke toegang en reeds bestaande elektrische circuits.
Apparaat 50 € - 1.400 €
Werk 50 € - 600 €
Gemiddeld totaalbedrag 100 € - 2.000 €

Kosten van installatie zonder bestaande bedrading

Het installeren van een plafondventilator zonder bestaande bedrading kost tussen de 350 en 2.000 euro. In extreme gevallen, wanneer er geen elektrisch circuit is, kan daar nog eens 1.000 tot 2.000 euro bij komen. Jouw vakman moet gaten in de muren boren, draden trekken, dozen installeren en de uiteindelijke verbinding met de aansluitdoos maken.

Kosten voor de installatie van een plafondventilator met bestaande bedrading

Het installeren van een plafondventilator met bestaande bedrading kost gemiddeld 100-300 euro voor een eenvoudige installatie. Stijl is belangrijk, want sommige toestellen kosten vanwege hun ontwerp 1.400 euro. Jouw vakman installeert het toestel op een bestaande lichtbak. Als de doos het gewicht van de hele eenheid niet kan dragen, wordt een stut aan het plafond bevestigd. Dit is goedkoper, maar je kunt het licht en de ventilator niet op afzonderlijke schakelaars bedienen. Om de schakelaar van stroom te voorzien, moet je een andere draad trekken en een grotere doos en schakelaar installeren. Het installeren van een schakelaar kost tussen de 100 en 200 euro. Een andere manier om het licht en de ventilator afzonderlijk te bedienen zonder extra draden te trekken, is een ventilator te kopen met een afstandsbediening. De meeste kosten tussen 150 en 300 euro zonder installatie.

Kosten voor het installeren van twee plafondventilatoren

Twee plafondventilatoren kosten? Het installeren van twee plafondventilatoren kost gemiddeld 200 tot 600 euro, maar kan oplopen tot 4.000 euro voor merken en modellen in het hogere segment. Soms kan het jou wat geld besparen door meerdere ventilatoren te installeren. Voorbeelden zijn:
  • Prijzen voor het eerste uur: Elektriciens rekenen vaak 1,5 tot 2 keer hun uurtarief voor het eerste uur om de reiskosten te dekken. Je kunt dus 50 tot 100 euro besparen als je meer dan één ventilator tegelijk laat installeren.
  • Nieuwe circuits: Als je twee nieuwe circuits in dezelfde ruimte installeert, betaalt jij minder voor het leggen van de kabels, omdat je slechts één set gaten hoeft te openen om de kabels voor beide apparaten te leggen. Dit betekent ook dat jij slechts één set schakelaars en één schakelkast nodig hebt, wat zowel materiaal als tijd bespaart.

Plafondventilator met licht

Het installeren van een plafondventilator met licht kost gemiddeld 100 tot 300 euro. Met nieuwe bedrading om de bladen van het licht te scheiden, kan jij 500 euro of meer betalen. Als je een lamp vervangt door een combinatie van licht en ventilator, gebruik je vaak gewoon de bestaande bedrading en maak je gebruik van de trekketting op het apparaat om de bladen aan de gang te krijgen, of gebruik je de afstandsbediening als het apparaat daarmee is uitgerust.

Vervangingskosten

Het vervangen van een plafondventilator door een ander apparaat kost gemiddeld 100 tot 300 euro. Je hebt geen bedrading of beugels nodig. Het is een eenvoudig uittrekken en vervangen. Het is een goed moment om de bedrading te vervangen en de steunen erachter te versterken, maar meestal is dat niet nodig.

Kosten voor de reparatie

De reparatie van een plafondventilator kost gemiddeld tussen de 80 en 200 euro. Je kunt wat besparen door de bestaande ventilator te repareren in plaats van te vervangen. Daarbij worden vaak nieuwe onderdelen gemonteerd, maar het geheel blijft intact.

Arbeidskosten voor de installatie van een plafondventilator

De arbeidskosten maken gemiddeld 50 tot 200 euro van de prijs uit. Een klusjesman kost 25 tot 50 euro per uur, terwijl een erkende elektricien tussen de 50 en 100 euro per uur kost. De prijzen hangen af van hoe moeilijk de installatie is. De arbeids- en materiaalkosten (exclusief de prijs van de ventilator) hangen af van de complexiteit van de installatie:
  • Eenvoudige installaties: 100 € - 300 €. Dit omvat het vervangen van een eenvoudig lichtarmatuur door een ventilator, het toevoegen van een stut, maar met alle kabels en schakelaars al op hun plaats. Het kan ook betekenen dat een ventilator wordt geïnstalleerd in een plafond met open toegang tot de zolder. Dit kan 1 tot 2 uur duren en veroorzaakt minimale of geen rommel.
  • Complexe installaties: 300 € - 600 €. Vereist vaak nieuwe bedrading, nieuwe dozen en schakelaars. Betekent vaak beperkte toegang. Dit kan 2 tot 4 uur duren, vereist extra materiaal en het zagen van kleine gaten in de muur of het plafond.

Kosten van een elektricien voor de installatie van een plafondventilator

Een elektricien kost 50 tot 100 euro per uur, maar rekent vaak 150 tot 200 euro voor het eerste uur. Veel elektriciens hebben vaste prijzen voor de installatie, vaak 200 tot 300 euro. Voor een eenvoudige vervanging is het goedkoper om een klusjesman in te huren. Maar voor alles wat de installatie van nieuwe circuits, schakelborden of kabeldozen vereist, heb je een erkende elektricien nodig.

Plafondventilator vs. ventilatie/airconditioner

De installatie van plafondventilatoren kost gemiddeld slechts 250 euro, inclusief het apparaat. Dat is 4% van de kosten voor de installatie van centrale airconditioning. Niet te vergeten dat ze veel minder duur zijn in gebruik. Zelfs als je er 6 installeert voor een totaal van 1.500 tot 2.000 euro, is dat ongeveer 25% van de prijs van de installatie van een airconditioner.
  • De installatie van een centraal airconditioningsysteem kost 4.000 - 7.500 euro.
  • De installatie van een kanaalloos airconditioningsysteem kost tussen 2.000 en 14.500 euro.

Eigen installatie vs. opdracht geven aan een vakman

Het is gevaarlijk om zelf elektrische systemen te installeren als je niet ervaren en gekwalificeerd bent om circuits in huis aan te sluiten. Als jij ooit een wankele ventilator hebt zien hangen, is dat waarschijnlijk het werk van een onervaren installateur. Niet alleen goede bedrading is van belang, maar ook goede steunen en een vlakke installatie om trillingen te voorkomen. Loop niet het risico jouw plafond of uzelf te verwonden. Huur een plaatselijke installateur, klusjesman of elektricien in jouw omgeving in.

Top Klusjesmans

Evert
Evert Klusjesman
5/5 - 34 Reviews
Hamme
69 jobs done
Klusjesman

Met al 20 jaar ervaring als klusjesman heb ik inmiddels alles wel gezien. Doorgaans ben ik vooral bezig met keuken plaatsen, maar Zoofy is ideaal voor de kleinere klusjes tussendoor.

Ontzettend aardige klusman die naast goed werk leverde ook goed communiceerde. Een aanrader!

Boek een klus
kobe
Kobe Klusjesman
5/5 - 145 Reviews
Pelt
204 jobs done
Klusjesman

Met al 25+ jaar ervaring heb ik elk klusje zo gedaan. Mijn favoriete klus is het ophangen van spiegels en lampen.

De communicatie rondom de afspraak heb ik als prettig ervaren. Tijdens het beoordelen van het probleem gaf Kobe duidelijk aan wat de opties waren om het probleem op te lossen en dacht hij goed met mij mee.

Boek een klus