Hoeveel kost het om ramen te vervangen?

Kosten voor het vervangen van ramen

Er zijn veel redenen om de ramen van jouw huis te vervangen. Een nieuwe set kan jouw huis een facelift geven. Door een klein raam te vervangen door een groter, krijg jij meer licht en een beter uitzicht. Nieuwere, energie-efficiënte types kunnen gemiddeld 15% op jouw energierekening besparen. Wat de reden voor vervanging ook is, het is belangrijk om het werk door een vakman te laten doen. Het is geen doe-het-zelf project.

Andere kosten

Ramen, inclusief glas en kozijnen, kosten gemiddeld tussen de 100 en 650 euro. Naast het materiaal ben je nog eens 100 tot 300 euro kwijt aan het werk. De prijzen variëren van 50 tot 2.000 euro of meer, afhankelijk van verschillende factoren, die we in de volgende hoofdstukken zullen bespreken. Veel voorkomende factoren die de prijs verhogen zijn:
 • Type
 • Materiaal
 • Maat
 • Energie-efficiëntie

Kostenvergelijking voor ramen per materiaal

Afhankelijk van het materiaal die jij kiest, besteed je tussen 75 en 1.500 euro voor een raam. Naast de prijs van het materiaal moet je rekenen op een arbeidsloon van 86 tot 300 euro.
Type Materiaal*
Vinyl 100 € - 900 €
Hout 150 € - 1.300 €
Glasvezel 500 € - 1.500 €
Aluminum 75 € - 400 €
Composiet 300 € - 1.200 €
*Voor aangepaste, kronkelende of zeer grote projecten, 25% tot 50% toevoegen. OPMERKING: Voor de beste kwaliteit moeten de ramen worden vervangen door hetzelfde of een hoger kwaliteitsmateriaal. Probeer op zijn minst dezelfde kwaliteit te behouden.

Vinyl

Standaard vinyl, het meest populaire type, varieert van 86 tot 900 euro.
 • Decoratieve en zeer grote erkers of boogramen kunnen tussen 1.500 en 2.500 euro kosten.
 • Het is een van de goedkoopste, duurzaamste en meest energie-efficiënte varianten.

Hout

Houten kozijnen of standaardtypes kosten tussen 150 en 1.300 euro of meer.
 • Klassieke architecturale uitstraling
 • Behoudt de waarde van het huis
 • Vereist in sommige historische wijken

Glasvezel

Kost ongeveer 15 tot 30% meer dan vinyl of 500 tot 1.500 euro.
 • Duurzamer dan vinyl met vergelijkbare isolatie-eigenschappen.
 • Niet zo veel gebruikt vanwege de hogere prijs met weinig toegevoegde waarde

Aluminium

Variërend van 75 tot 400 euro.
 • Grote of hoogwaardige versies kosten tot 1.200 euro of meer.
 • Veel minder populair dan andere types
 • Moeilijk te schilderen en isoleert niet goed

Composiet

Composiet kost tussen 300 en 1.200 euro. Het mengt PVC-polymeren met houtvezels tot aantrekkelijke, onderhoudsvrije frames.
 • Duurzamer dan vinyl of hout
 • Houtlook
 • Weinig onderhoud

Uitwisseling per type

Gemiddeld zal jij tussen € 50 en € 980 of meer uitgeven, afhankelijk van de stijl die jij kiest. Naast de materiaalkosten moet je gemiddeld 200 euro per raam uitgeven aan arbeidsloon. Voordat je koopt, moet je je ervan vergewissen dat de afmetingen, de functie en het uiterlijk van het raam aan jouw verwachtingen voldoen. De afzonderlijke aspecten worden hieronder nader toegelicht. Hier zijn de meest voorkomende stijlen voor een huis: Kosten per stijl*
Type Materiaal prijs
Dubbel klapraam 150 €- 650 €
Kiepraam 86 € - 400 €
Vast & Panorama 65 €- 700 €
Schuif- of klapraam 150 € - 800 €
Stormraam 50 € - 300 €
Maatwerk 860+ €
Zakramen Varieert
Baai & Boog 600 € - 4.500 €
*Exclusief arbeid. Elke stijl is verkrijgbaar in verschillende materiaalsoorten. Voor aangepaste, kronkelende of oversized versies moet je rekenen op een toeslag van 50%.

Dubbel klapraam

Deze kosten tussen de 150 en 650 euro per stuk. Het ziet er hetzelfde uit als een draairaam, maar de bovenste en onderste vleugels kunnen bewegen. Ontdek de verschillen en kosten tussen een enkel schuifraam en een dubbel schuifraam. Als de onderste en bovenste vleugels open staan, is er meer circulatie. De totale open ruimte verandert niet, maar hogere en lagere openingen laten verse lucht binnen en laten muffe lucht ontsnappen. Schoonmaken op de bovenste verdiepingen is eenvoudig. Beide vleugels kantelen naar binnen voor gemakkelijke toegang en veiligheid.

Onderraam

Een draairaam kost tussen de 100 en 400 euro per stuk. Deze klassieke, ouderwetse stijl met verticale opening is het populairst. Alleen de onderste ruit, het schuifraam, schuift.
 • Soms ten onrechte "vast" genoemd, is dit een niet-functionerend toestel.
 • Gebruik het alleen op de begane grond. Schoonmaken op hogere verdiepingen kan gevaarlijk zijn, omdat je moet leunen om de buitenkant van het bovenste raam te bereiken.

Panoramaruiten vervangen

Panoramaramen kosten tussen 300 en 1.200 euro of meer, afhankelijk van hun grootte.
 • Normaal gesproken staan ze vast. Sommige hebben open zijpanelen voor ventilatie
 • Vereist vaak individuele aanpassing van de grootte

Schuiframen

Schuiframen kosten tussen de 150 en 800 euro per stuk. Vouwtypes worden op maat gemaakt en kosten tussen 500 en 900 per 30,5 cm, inclusief arbeid.
 • Inclusief twee vleugels (één schuift horizontaal over een vast frame).
 • Sliders (soms glijders genoemd) worden vaak gebruikt voor grotere toepassingen.
 • Verhoogt de zichtbaarheid met kleinere dorpels en dozen.
 • Alleen te gebruiken op de begane grond; schoonmaken op hogere verdiepingen is gevaarlijk omdat er dan naar buiten geleund moet worden.

Stormramen

Deze kosten 50 tot 300 euro per stuk, inclusief arbeid. De meeste huiseigenaren gaven gemiddeld 5.000 euro uit om al hun ramen te voorzien van deze
 • Beschermt de bekleding van hun ramen
 • Verhoogt de energie-efficiëntie
 • Kan de doorverkoopwaarde verhogen

Alkoof en erkers

Het kost gemiddeld 1.800 euro om een nisraam te vervangen. Ze voegen vierkante meters toe aan de plattegrond en verhogen de waarde en de ruimte van het huis. Nisramen zijn drie onder een hoek verbonden ruiten die uit een woon- of slaapkamer steken. De kosten voor het vervangen van erkers variëren van 1.500 tot 6.500 euro , exclusief installatie. Ze lijken op ramen met foto's, maar hebben ten minste vijf ruiten in plaats van drie. Ze steken vaak niet zo ver naar buiten als kamerhoge ramen, dus ze bieden minder vierkante meters, maar meer raamruimte met meer licht.

Aangepaste installatie

Aangepaste installaties zijn altijd duurder dan standaard vervangingen, vanaf 1.000 euro per stuk. Aangepaste maten en installaties zijn gebruikelijk in oudere huizen waar geen standaardopeningen werden gebruikt.

Zakramen vervangen

De prijzen voor het vervangen van zakramen variëren per project, omdat het bijna allemaal maatwerk is. Bij zakramen wordt het bestaande kozijn gebruikt en wordt alleen het oude glas verwijderd. Een nieuw toestel wordt op maat gemaakt om in die opening te schuiven. De installatie neemt de minste tijd in beslag, maar beperkt wel jouw zicht. Je hebt letterlijk een frame in een ander frame zitten.

Energie-efficiënte vervanging van ramen

Gemiddeld besteed je tussen €120 en €1.200 per stuk. Merken van hoge kwaliteit zijn nog duurder. In het algemeen geldt: hoe meer je betaalt, hoe efficiënter ze zijn. Ze beginnen bij versies met enkele, dubbele beglazing met een Energy Star-classificatie en gaan tot driedubbele, zeer efficiënte types met een lage-E-coating.
 • Low-E coatings verhogen de prijs met 10-15 %.
 • Vinyl, hout en glasvezel zijn het meest energie-efficiënt.
 • Energie-efficiënte modellen besparen tussen 7% en 15% op de energierekening van jouw huis. Maar het is niet altijd de extra investering waard.
 • Als jouw jaarlijkse verwarmings- en koelingsrekening bijvoorbeeld 2.000 euro bedraagt, bespaar je 140 tot 300 euro per jaar. Als je 5.000 euro meer uitgeeft aan het project dan met standaardramen, duurt het 16 tot 50 jaar voordat jij die extra kosten hebt terugverdiend.
"Wanneer je de kosten en voordelen van energie-efficiënte ramen afweegt, moet je bedenken dat dezelfde eigenschappen die een raam efficiënt maken, ook het klimaat in jouw huis comfortabeler maken. Goede ramen voorkomen koude en warme plekken, waardoor ze de extra kosten waard kunnen zijn." - Cati O'Keefe, woningbouw en duurzaamheidsexpert.

Gemiddelde kosten voor het vervangen van ramen

Het vervangen van een raam kost gemiddeld tussen de 300 en 700 euro per stuk. Dit veronderstelt dat de vervanging plaatsvindt in een bestaand en structureel gezond kozijn op de begane grond. Het vervangen van alle ramen in een typisch huis met drie slaapkamers, tien openingen en één verdieping kan tussen de 3.000 en 7.000 euro kosten. Deze prijs kan gemakkelijk verdubbelen voor een huis met twee verdiepingen.

Vervangingskosten per raam

Gemiddeld betaal je 40 euro per uur voor het werk, of ongeveer € 100 per eenheid. In sommige gevallen betaal je zelfs tot 300 euro per eenheid, afhankelijk van de grootte, de locatie, de toegankelijkheid en de totale tijd die nodig is om het werk uit te voeren.

Gemiddelde vervangingskosten per bedrag*

Hoeveelheid Materiaal & Arbeid
5 1.500 € - 3.500 €
10 3.000 € - 7.000 €
15 4.500 € - 10.500 €
20 6.000 € - 14.000 €
*Voor hoge kwaliteit en maatwerk, voeg 25% tot 50% toe.

Kosten van vervanging per grootte

Er zijn honderden maten beschikbaar, rechtstreeks van fabrikanten, via jouw vakman en bij de meeste grote woonwinkels. De afmetingen zijn van invloed op zowel de materiaalkosten als de installatietijd. Verwacht voor een grote erker twee vakmensen en extra installatietijd dan voor een klein badkamerraam dat vervangen moet worden. Met zoveel maten is het onmogelijk om exacte prijzen te geven. Om de beste offerte voor jouw specifieke project te krijgen, neem je vandaag nog contact op met een raaminstallateur bij jou in de buurt.

Arbeidskosten voor het vervangen van ramen

De meeste installateurs rekenen gemiddeld 60 euro per uur, met een typische marge van 40 tot 70 euro per uur. In stedelijke gebieden met hogere kosten van levensonderhoud, zoals München en Essen, moet je rekening houden met hogere kosten. Een goede vuistregel is een budget tussen 100 en 300 euro per eenheid voor de installatie, met complexe installaties dichter bij 600 euro of meer. Houd de arbeidskosten laag bij opdrachten met een hoger volume. Hoe meer ramen je in één keer vervangt, hoe minder je per raam betaalt. Naast materialen en uurtarieven moeten aannemers ook rekening houden met reistijd, brandstof, opzet-, opruim- en verwijderingskosten. De algemene kosten blijven ongeveer gelijk, of je nu twee ramen vervangt of tien. De complexiteit van de installatie, de leeftijd van het huis, de toegankelijkheid en de locatie zijn allemaal van invloed op deze prijs. Zo kan de vervanging van een woning met één verdieping in een buitenwijk die in de afgelopen 20 jaar is gebouwd, een snelle klus van twee uur per eenheid zijn, terwijl de vervanging van de derde verdieping in een herenhuis zes uur of meer in beslag kan nemen.

Kosten voor het vervangen van ramen in oude huizen

Oude woningen (70 jaar of ouder) kunnen de projectkosten verdubbelen of verdrievoudigen. Ze brengen elk unieke uitdagingen met zich mee, zoals
 • Onderdelen op maat die niet voldoen aan standaardmaten.
 • Reparatie of vervanging van verrotte of gebroken gevelbekleding.
 • Aanpassing aan historische architectuur.
 • Verwijdering van tegengewichten.
 • Voorbereiding volgens de huidige normen.
 • Opvullen van lege ruimtes met isolatie.

Afzonderlijke onderdelen vervangen

Een raam repareren kost minder dan een nieuw raam plaatsen, gemiddeld ongeveer 375 euro. Reparaties helpen ook het karakter van oudere huizen en unieke architectuur te behouden.

Kosten voor het vervangen van ramen per locatie

Hoewel de meeste installatielocaties geen significant verschil in prijs maken, zijn er enkele gebieden waarmee rekening moet worden gehouden.
 • Vervanging van kelderramen: 250 - 1.000 €+, afhankelijk van het aantal benodigde veranderingen.
 • Kelderuitgangsramen: 2.600 € - 5.300 €+.
 • Badkamer of slaapkamer: 300 € -700 € elk.
 • Serre: prijs varieert afhankelijk van de grootte.
 • Foyer of eetkamer: 300 € - 700 € voor installatie. Grote foto's, erkers en boogramen kunnen deze prijs verdubbelen of verdrievoudigen.
 • Vervanging op hogere verdiepingen verhoogt de tijd die nodig is voor toegang van buitenaf. Voeg een uur werk per eenheid toe, dus ongeveer 40 euro.

Kostenfactoren

Naast het arbeidsloon en de eenheidsprijs zijn er nog andere factoren die de prijs beïnvloeden:
 • De noodzaak om een bestaand frame te veranderen.
 • Dubbele of driedubbele beglazing
 • Isolerende dubbele of driedubbele beglazing.
 • Externe bekleding (decoratieve luifels, enz.).
 • De afgelegenheid van de locatie.
 • Tijdsvereisten voor de aannemer.
 • Onvoorziene bouwfouten.
 • Winst: Een aannemer moet geld verdienen om in bedrijf te blijven, net als ieder ander. Een winstmarge van 25% is realistisch. Het verschilt per locatie met marges tot 60% of meer.

Vervanging van het volledige raam versus inbouw achteraf

Nieuw Vernieuwing/Vervanging
Arbeid: 150 € - 800 € Arbeid: 100 € - 300 €
Frame met spijkergroef Schuift in bestaand frame
Vereist werk aan frame Geen afwerking nodig
Het plaatsen van nieuwe ramen kost gemiddeld 5.950 euro. Maar als jij de twee soorten ramen vooraf begrijpt, kan jou duizenden manuren besparen.
 • Het enige fysieke verschil tussen de twee is een nagelrand, een flens rond de rand voor directe bevestiging aan de staanders, zoals bij nieuwbouw.
 • Retrofit- of vervangingsramen zijn 10-15% goedkoper dan nieuwbouw.

Retrofit of vervanging

 • Gebruik voor bestaande woningen altijd retrofit- of vervangingstypen.
 • Ze zijn 10-15% duurder in materiaal, maar het kost veel minder tijd om ze te installeren.

Volledige kozijnen of nieuwbouw

 • Voor bestaande gebouwen kan dit de prijs met 50%-100% verhogen, omdat de vakman het oude kozijn moet uitbreken. Voor bestaande structuren kan dit de projectprijs verhogen met 5 000-40 000 euro voor een gemiddeld huis met drie slaapkamers en één verdieping.
 • Voor nieuwbouwprojecten. Alleen gebruikt in bestaande gebouwen wanneer de muur tot op de noppen wordt afgebroken voor renovatie of wegens schade.

Bijkomende factoren

Naast de extra arbeid die nodig is, kan het plaatsen van een nieuw raam in een bestaand huis extra nevenwerkzaamheden vereisen, bv:
 • Frame: €1.000 - €2.900
 • Isolatie: 1.050 € - 2.400 €
 • Reparatie van de bekleding: 300 € - 1.000 €
 • Reparatie van de rail: 350 € - 1.275 €
 • Bouwkosten van gipsplaten: 15 € per vierkante meter.

Doe-het-zelf kostenschatting

Het is onwaarschijnlijk dat je geld bespaart door dit zelf te doen. Aannemers kunnen materialen tegen groothandelsprijs kopen, terwijl je waarschijnlijk de detailhandelsprijs moet betalen. Bovendien weten professionals wat ze moeten meten en hoe ze het goed moeten doen. Het gereedschap en de kennis om het werk correct uit te voeren behoren toe aan de professionals - en zij doen het werk zo vaak dat zij de klus meestal in een verbazingwekkend korte tijd kunnen klaren. Tegen de tijd dat de gemiddelde huiseigenaar de benodigde afmetingen heeft bepaald en een basislijst van benodigde gereedschappen en materialen heeft samengesteld, kan een professional al de helft van het werk gedaan hebben.

Waarom een vakman inhuren?

Het inhuren van een professionele raaminstallateur heeft verschillende voordelen. Een professional weet hoe hij moet omgaan met de volgende en andere problemen die zich tijdens het werk kunnen voordoen:
 • Schimmel: Een groot gezondheidsprobleem, vooral in vochtige gebieden, deze schimmel kan hout vernietigen.
 • Verrot hout: Hout dat verrot is of aangetast door ongedierte kan de integriteit van een raam ernstig in gevaar brengen.
 • Structurele integriteit: Alle buitenmuren zijn dragend. Alleen een erkende aannemer mag veranderingen aan dragende constructies aanbrengen.
 • Afmetingen: Het is niet voldoende om alleen de lengte en breedte van de opening te meten. Bij de metingen moet rekening worden gehouden met bekleding, katrollen en aanslagstangen. Als deze niet correct zijn gemeten, zal het niet passen.
 • Leeftijd en voorschriften: Oudere woningen hebben soms geen standaard openingen, zodat voor vervanging het kozijn moet worden verwijderd en een nieuwe draagconstructie moet worden geïnstalleerd. Als jouw huis veel ouder is - bijvoorbeeld een huis uit het Victoriaanse tijdperk - moeten de veranderingen voldoen aan de huidige voorschriften.
 • Type glas: Gehard of veiligheidsglas kan wettelijk verplicht zijn, afhankelijk van de locatie.
 • Plaats: Verordeningen en voorschriften kunnen de plaatsing van jouw ramen dicteren. Vraag jouw deskundige wat voor jou is voorgeschreven.

Het verkrijgen van een professionele offerte

Het is raadzaam om ten minste drie offertes aan te vragen voordat je besluit een vakman in te huren voor het vervangen van ramen. De offerte omvat meestal niet het frame. Maar verwacht het volgende:
 • Het gebruik van dekzeilen en tarpaulins om het interieur van jouw huis rond het werkgebied te beschermen.
 • Verwijderen en vervangen van verrot of beschadigd hout. Aangezien de aannemer pas bij aanvang van de werkzaamheden precies weet hoeveel er eventueel moet worden vervangen, kan dit bedrag variëren. Dit is een belangrijke zaak om met de aannemer te bespreken, aangezien uitgebreide reparaties voor slecht hout gemakkelijk 3.000 euro aan jouw totaalbedrag kunnen toevoegen.
 • Nieuwe installatie. Het merk, de stijl, de grootte, eventuele proeven, de kleur van de bekleding (indien nodig) en andere details moeten hier worden vermeld.
 • Isolatie en bescherming tegen het weer. Het vullen van gaten rond de opening.
 • Opruimen en weggooien. Werkgebieden binnen en buiten en verwijdering van alle werkgerelateerde afval.
 • Garantie. Bewaar een schriftelijke kopie van de volledige garantie voor jouw eigen bescherming.

Top Timmermans

ismael
Ismael Timmerman
5/5 - 51 Reviews
Antwerpen
98 jobs done
Timmerman

Hallo, ik ben beschikbaar voor allerlei soorten timmerman klussen. Doorgaans werk ik veel met deuren op maat maken en afhangen maar werk ook veel aan meubels op maat maken.

Ismael heeft mijn kast precies zo gemaakt als ik dat wilde, merci!

Boek een klus
Karel
Karel Timmerman
5/5 - 184 Reviews
Lommel
256 jobs done
Timmerman

In de zomer houd ik mij vooral bezig met zonneschermen ophangen, wanneer die klussen in de winter afnemen dan houd ik mij veel bezig met meubels op maat te maken.

Karel is een op en top vakman. Meubels maken kan die als geen ander. Ook fijn dat ie punctueel is en geen rommel achter laat.

Boek een klus