Kosten bij het kopen van een huis

Als je van plan bent een huis te kopen, moet je met veel dingen rekening houden. Zorgvuldige planning is essentieel. In dit artikel lees je welke kosten je maakt bij het kopen van een huis en waar je op moet letten.

Zo ontstaan de kosten van het kopen van een huis

Afhankelijk van de vraag of jij een tweedehands huis wilt kopen of een nieuw huis wilt bouwen, kunnen de kosten heel verschillend zijn. Terwijl je vaak nog kunt onderhandelen over de prijs van een gebruikt huis, geldt dit niet voor het bouwen van een huis. Naast de prijs van het huis zelf zijn er verschillende bijkomende kosten die vaak worden onderschat. De bijkomende kosten hangen meestal af van de vaste aankoopprijs.

Zo zijn de kosten van het kopen van een huis opgebouwd

De prijs van een huis kan niet over de hele linie worden vastgesteld, omdat hij afhangt van de vierkante meter. Er zijn grote verschillen afhankelijk van de regio; een huis in de buurt van de stad is altijd duurder dan een huis op het platteland. Hetzelfde geldt voor het stuk grond, dat je meestal extra moet kopen als jij gaat bouwen. De bijkomende kosten bij het kopen van een huis zijn als volgt opgebouwd:
Type servicekosten   Procentueel 
Makelaarscourtage 3,5 % - 7,1 % van de aankoopprijs
Overdrachtsbelasting 3,5 % - 6,5 % van de aankoopprijs
Notariskosten 1,5 % van de aankoopprijs, plus administratiekosten van 100 € - 200 €
Kadasterkosten 1,5 % van de aankoopprijs
Financieringskosten 2 % - 3 % van het geleende bedrag aan administratiekosten; aflossingstermijn + rente
huisaanschaf kosten

Een huis kopen: Dit zijn de afzonderlijke kostenposten

De totale kosten van het kopen van een huis worden daarom altijd berekend op basis van de aankoopprijs. Om jou een beter idee te geven van de kosten van het kopen van een huis, volgt hier een voorbeeld: Je koopt een huis met een aankoopprijs van 250.000 euro.

Makelaarscommissie

Als de vorige huiseigenaar een makelaar heeft ingeschakeld voor de verkoop of als je zelf een makelaar heeft ingeschakeld om een geschikte woning te zoeken, moet een makelaarscourtage worden betaald. Afhankelijk van de regio bedraagt dit 3,5% tot 7,1%. Als de aankoopprijs bijvoorbeeld 250.000 euro bedraagt en de courtage 3,5%, betaal je alleen al voor de makelaar ongeveer 8.750 euro.

Kosten voor notaris en kadastrale inschrijving

Bij elke huisaankoop is een notaris betrokken die het aankoopproces begeleidt, de contracten opstelt en ten slotte toeziet op de afwikkeling ervan. Daarnaast vraagt de notaris ook de inschrijving van de nieuwe eigenaar in het kadaster aan. De vergoedingen voor de notaris en voor de inschrijving in het kadaster zijn elk vastgesteld op 1,5% nationaal. Daarnaast zijn er meestal verwerkingskosten van 100 tot 200 euro, bijvoorbeeld voor het opstellen van diverse documenten. Voor een aankoopprijs van 250.000 euro betaal je 3.750 euro voor de notaris en de kadastrale inschrijving, dus in totaal 7.500 euro, plus de administratiekosten van 100 tot 200 euro.

Overdrachtsbelasting

Telkens wanneer een eigendom wordt gekocht, moeten de eigenaars een belasting betalen, de overdrachtsbelasting. Ook hier varieert het percentage van regio tot regio en kan het tussen 3,5% en 6,5% liggen. Als het belastingtarief bijvoorbeeld 5 % bedraagt, betekent dit een overdrachtsbelasting van 12.500 euro voor een huis dat 250.000 euro kost. De totale bijkomende kosten van de aankoop van een huis zouden in dit voorbeeld dus ongeveer 278.900 euro bedragen.

Financieringskosten

Er blijven de kosten van de financiering, want je zult zeker een lening afsluiten voor jouw huis. Om de lening te verstrekken, rekenen banken in eerste instantie een verwerkingsvergoeding van 2% tot 3% van het leningbedrag, wat in het voorbeeld niet 250.000 euro is, maar 278.900 euro, aangezien alle bijkomende kosten naast de aankoopprijs ook worden gefinancierd. In dat geval kan je rekenen op verwerkingskosten tussen 5.578 en 8.367 euro. Nadat de aankoopprijs en bijkomende kosten zijn betaald, begint de aflossingsperiode van jouw lening. Hier moet je de rente optellen bij de totale som van 278.900 euro, die jij naast de aflossingstermijn ook in maandelijkse termijnen afbetaalt.

Bouwkosten van een huis

Als je besluit een huis te bouwen, is het bouwen van een houten huis momenteel de trend. In tegenstelling tot solide huizen zijn de prijzen voor houten huizen meestal lager, ondanks hun bijzonder ecologische eigenschappen. De prijzen voor houten huizen liggen tussen 1.500 en 2.500 euro per vierkante meter. Dit hangt natuurlijk af van de gewenste grootte en eventuele extra voorzieningen. Naast het huis moet jij echter ook een perceel grond kopen, dat tussen 100.000 en 200.000 euro kan kosten, afhankelijk van de locatie en de kenmerken van het perceel.

Zoofy ondersteunt jou in jouw droom om een eigen huis te bezitten

Bij het kopen van een huis zijn er veel dingen om rekening mee te houden, en het is gemakkelijk om alles uit het oog te verliezen. Bij Zoofy krijgt jij professionele ondersteuning en advies van experts in het kopen van huizen gedurende het hele aankoopproces.

Top Klusjesmans

Evert
Evert Klusjesman
5/5 - 34 Reviews
Hamme
69 jobs done
Klusjesman

Met al 20 jaar ervaring als klusjesman heb ik inmiddels alles wel gezien. Doorgaans ben ik vooral bezig met keuken plaatsen, maar Zoofy is ideaal voor de kleinere klusjes tussendoor.

Ontzettend aardige klusman die naast goed werk leverde ook goed communiceerde. Een aanrader!

Boek een klus
kobe
Kobe Klusjesman
5/5 - 145 Reviews
Pelt
204 jobs done
Klusjesman

Met al 25+ jaar ervaring heb ik elk klusje zo gedaan. Mijn favoriete klus is het ophangen van spiegels en lampen.

De communicatie rondom de afspraak heb ik als prettig ervaren. Tijdens het beoordelen van het probleem gaf Kobe duidelijk aan wat de opties waren om het probleem op te lossen en dacht hij goed met mij mee.

Boek een klus