Kosten om keukenkastjes te installeren of te vervangen

Kosten voor het plaatsen of vervangen van kasten

Afhankelijk van de keuze voor een standaard, semi-maatwerk of volledig op maat gemaakte keuken variëren de prijzen van 86 tot 1.300 euro per 30,5 cm. Voor standaard, semi-maatwerk en volledig op maat gemaakt meubilair variëren de materiaalkosten alleen al van 40 tot 600 euro per kast. Grootte, kwaliteit en maatwerk zijn de belangrijkste kostenfactoren. Kasten zijn er in vele stijlen, van eigentijds en shaker tot ultramodern en met open fronten. Hoewel traditioneel gemaakt van massief hout, bieden vele soorten gefabriceerd hout met decoratief fineer de mogelijkheid om jouw ruimte te personaliseren en jouw nieuwe keuken naadloos te integreren in de esthetiek van jouw huis. Een professionele installateur of binnenhuisarchitect kan jou helpen het type, de stijl en de configuratie te kiezen die het best bij jouw huis en budget passen.
Gemiddeld 5.200 €
Gemiddeld tussen 1.650 € - 7.500 €
Low End - High End 200 € - 16.800 €

Gemiddelde kosten voor het plaatsen van nieuwe kasten per 30,5 cm

Standaard Gedeeltelijk maatwerk Maatwerk
Materialen 40 € - 160 € 65 € - 340 € 240 € - 630+ €
Arbeid 40 € - 86 € 65 € - 210 € 160 € - 378+ €
Totaal 80 € - 245 € 130 € - 550 € 400 € - 1.100 €+
Hoewel de installatiekosten variëren, is deze post in de algemene offerte opgenomen.

Gemiddelde arbeidskosten voor het ophangen van keukenkastjes.

De arbeidskosten variëren van € 40 tot € 210 per 30,5 cm, afhankelijk van de vraag of jij kiest voor standaard- of maatwerkkasten. Aangepaste kasten duren veel langer dan voorraadkasten, wat de totale prijs verhoogt. De meeste aannemers nemen deze prijs echter op in hun offerte en berekenen de prijs op basis van uur- of dagtarieven. Vierkante meterprijzen worden zelden gebruikt.

Prijs voor de montage van kastdelen

Afzonderlijke onderdelen kosten tussen de 2 en 40 euro of meer voor handgrepen en laden. Scharnieren zijn inbegrepen bij de kasten en moeten als post in de individuele offertes worden opgenomen. Aannemers nemen alle onderdelen op in de projectkosten.

Montage volgens grootte

Hoewel de prijzen niet per vierkante meter worden berekend, is het mogelijk de totale kosten van het project te schatten op basis van de grootte van jouw keuken. Voor een nauwkeuriger schatting meet je de centimeters of meters in de kamer, langs de muur of de "lange kant" van jouw werkbladen. Gemiddelde installatie- en materiaalkosten voor kasten per keukengrootte*.
Grootte Totale kosten
Kleine keuken 6,5 m ² 1.430 € - 9.240 €+
Gemiddelde keuken 11 m² 1.850 € - 11.764 €+
Grote keuken 18,5+ m² 3.360 € - 21.850 €+
*Deze prijzen gaan uit van voorraad of semi-maatwerk met een gemiddelde van 30,5 cm. Aangepaste bestellingen verhogen de prijs met 50% tot 100%.

Ikea, Home Depot & fonQ montage

De meeste installateurs brengen 1,5 tot 3 keer de materiaalkosten in rekening. Voor grote winkels en merkfabrikanten zijn deze kosten vaak inbegrepen in de projectprijzen of veel lager. Grote winkelketens besteden het installatiewerk uit aan plaatselijke vaklui en garanderen het werk.
Ikea 2.500 € - 6,500 €
Home Depot* 4.000 € - 12.000 €+
fonQ 3,500 € - 10.000 €+
* Montage kosten zijn inbegrepen bij maatwerk bestellingen. Voorraadartikelen worden niet gemonteerd door Home Depot aannemers.

Kosten van keukenkasten per materiaal en ontwerp

De materiaalkosten voor keukenkastjes bedragen 25% tot 50% van de projectkosten. Je betaalt 1 tot 3 keer de kosten van de materialen voor het werk. Voor hoogwaardige ontwerpen op maat die materialen bevatten zoals exotisch hardhout en ter plaatse worden gemaakt, kan het materiaalgedeelte zelfs nog minder zijn.
    • Standaard materialen: 50 - 200 euro per 30,5 cm of 80 - 650 euro per eenheid
  • Semi-custom materialen: 75 - 400 euro per 30,5 cm met een enkel deel van 150 . 800 euro of meer
  • Aangepaste installaties: 300 - 750 euro per 30,5 cm voor materialen, met individuele eenheden vanaf 520 euro. Je kunt verwachten iets meer te betalen voor installaties op maat, tot 3 keer de prijs van de materialen.
Het materiaal die  kiest kan een nog grotere factor zijn dan de mate van maatwerk. Houten kasten zijn het meest gangbaar en variëren van grenen en rode eik tot witte eik of kersenhout. Wie goedkoper uit is, kan laminaat of thermofolie overwegen. Deze niet-houten alternatieven bootsen vaak hout na en zijn meestal duurzaam. Maar ze zijn moeilijk te repareren als ze beschadigd zijn, en ze missen meestal de rijkdom en authenticiteit van echt hout.

Standaard/opbergkasten

Opslagkasten kosten 50 tot 200 euro 30,5 cm of 100 tot 650 euro per eenheid. Soms heb je geluk. Binnen de categorie opbergkasten heb jij wellicht een kleine keuze uit verschillende kleuren of decors. De kosten zijn laag omdat ze in grote hoeveelheden worden geproduceerd.

Semi aangepaste kasten

Deze kasten kosten 75 tot 400 euro voor 30,5 cm of 150 tot 800 euro per eenheid of meer. Deze kasten zijn qua prijs en flexibiliteit een uitstekend compromis tussen standaard- en maatwerkkasten.
  • Zij bieden meer flexibiliteit dan de standaard versies.
  • Meestal zijn ze verkrijgbaar in een paar populaire traditionele en moderne stijlen met een beperkt oppervlak.
  • Je kunt ook de grootte kiezen, hoewel ze binnen de standaardafmetingen vallen.

Aangepast

Op maat gemaakte kasten kosten tussen 300 en 750 euro per 30,5 cm of 600 euro en meer per eenheid. Zoals de naam al doet vermoeden, zijn deze kasten verre van standaard. Je kunt kasten krijgen die passen bij onregelmatig gevormde kamers en de meest excentrieke smaken. Maar wees bereid om veel uit te geven. Je koopt een uniek stuk, iets dat dichter bij kunst staat dan bij meubilair.

Kosten van het vervangen van keukenkasten

Een volledige vervanging van jouw keukenkastjes kan tussen 2.000 en 20.000 euro of meer kosten. Gewoon vervangen door nieuwe kasten varieert nog sterk, afhankelijk van het type, de stijl en de mate van maatwerk die jij wenst.
Verwijdering en afvoer 300 € - 500 €
Nieuwe kasten 100 € - 1.200 € a 30,5 cm
Arbeid 50 € - 450 € 30,5 cm

Kosten voor het verwijderen van kasten

Het verwijderen van oude kasten kost meestal tussen de 300 en 500 euro voor sloop en verwijdering. De meeste bouwbedrijven nemen deze kosten op in de kosten van het renovatieproject, vaak als een post. Overweeg de oude kasten in goede staat te doneren voor een klein belastingvoordeel, of ze te verkopen of te recyclen via een online marktplaats zoals Craigslist, Facebook Marketplace of Freecycle. Een bijkomend voordeel is dat de koper jouw kasten afvoert, waardoor je verwijderingskosten bespaart.

De positie van de keukenkastjes veranderen

Het verplaatsen van keukenkasten leidt niet tot hogere installatie- of materiaalkosten. Je zult echter moeten overwegen stopcontacten en sanitair te verplaatsen, gipsplaten te vervangen en te schilderen. Een elektrische installatie verplaatsen kost 300 euro of meer, afhankelijk van de complexiteit van het project. Reparatie van gipsplaten kost gemiddeld 500 euro. Muren openen om loodgieterij of elektrische bedrading aan te leggen vereist reparatie. Het leggen van een enkele buis kost tussen 650 en 800 euro. Reparatie van pleisterwerk/droogbouw en schilderen kost 350 euro of meer, afhankelijk van de grootte van de ruimte.

Vernieuwen vs. vervangen vs. overspuiten

Het vervangen van kasten kost gemiddeld 6.800 euro, maar kan variëren van 1.000 tot 14.000 euro. Deskundigen melden echter dat jij tot 50% kunt besparen op een nieuwe installatie en jouw keuken een moderne uitstraling kunt geven. Een andere optie is om de kasten te behouden, maar de deuren en losse onderdelen te vervangen. Dit is een milieuvriendelijke keuze die de afvalberg vermindert door de bestaande kasten te hergebruiken en gewoon de deuren en laden te vervangen. Het overspuiten van kasten kost gemiddeld 2.700 euro. Dit is een kosteneffectieve manier om het uiterlijk van jouw keuken bij te werken zonder afval te creëren. Het overspuiten gaat echter niet zo lang mee als het maken van nieuwe of het vervangen van kasten.

Doe-het-zelf versus het inhuren van een vakman.

Doe-het-zelf montage is mogelijk met de juiste apparatuur en ervaring, maar het werk is ongelooflijk detailgericht. Professionals hebben ervaring met een breed scala aan producten en weten wat werkt en wat niet. Vermijd dat jij dubbel werk doet of iemand anders ervoor betaalt door een professionele installateur in te huren.

Top Timmermans

ismael
Ismael Timmerman
5/5 - 51 Reviews
Antwerpen
98 jobs done
Timmerman

Hallo, ik ben beschikbaar voor allerlei soorten timmerman klussen. Doorgaans werk ik veel met deuren op maat maken en afhangen maar werk ook veel aan meubels op maat maken.

Ismael heeft mijn kast precies zo gemaakt als ik dat wilde, merci!

Boek een klus
Karel
Karel Timmerman
5/5 - 184 Reviews
Lommel
256 jobs done
Timmerman

In de zomer houd ik mij vooral bezig met zonneschermen ophangen, wanneer die klussen in de winter afnemen dan houd ik mij veel bezig met meubels op maat te maken.

Karel is een op en top vakman. Meubels maken kan die als geen ander. Ook fijn dat ie punctueel is en geen rommel achter laat.

Boek een klus