Radiatorkraan vervangen

138keer aangevraagd

Als je wat geld wilt besparen, is het een goed idee om jouw radiatorkraan en radiatorknop te vervangen.

Top Loodgieters

Henk
Henk Loodgieter
5/5 - 54 Reviews
Leuven
88 jobs done
Loodgieter

Mijn favoriete klus is het oplossen van verstoppingen, daar worden de mensen altijd zo blij van.

Zeer snelle en vakkundige service, in plaats van de volgende dag zelfs de zelfde dag de klus geklaard. Goede communicatie, vriendelijk en ik ben super blij met Henk.

Boek een klus
Rachid
Rachid Loodgieter
5/5 - 45 Reviews
Gent
78 jobs done
Loodgieter

Ik werk al 30+ jaar in het vak. Verstoppingen, leidingen verleggen, nieuwe kranen plaatsen, noem het maar op. Elke loodgieters klus heb ik ervaring mee.

Ik kreeg keurig een appje dat hij onderweg was. Het vervangen van de kraan was lastig i.v.m. ruimtegebrek, maar hij heeft het netjes voor elkaar gekregen.

Boek een klus

Vervanging van de radiatorkraan door een erkende loodgieter

Radiatorkraan vervangen? Het vervangen van een radiatorknop door een thermostaatknop zorgt ervoor dat jouw energierekening minder snel stijgt. Dus het is zeker de investering waard. Maar wat kost het vervangen van een radiatorknop en hoe doe je dat?

Wanneer moet een radiatorknop worden vervangen?

Jouw radiatorknop vervangen door een thermostaatknop is het beste als je geld wilt besparen of als je niet in elke kamer dezelfde temperatuur wilt. In sommige kamers is het aangenaam om het wat warmer te hebben. Daarvoor moet jij jouw radiatorkraan vervangen en vervolgens een thermostaatkraan op de radiator monteren. Als je al een thermostaatknop heeft, dan moet je jouw thermostaatknop vervangen als deze kapot is. Als jouw thermostaatkraan nog intact is, hoeft alleen de knop te worden vervangen. Het vervangen van jouw thermostaatknop kan ook de ideale oplossing zijn als jouw radiator kapot is.

Een radiatorkraan vervangen

Een radiatorknop vervangen is niet zo moeilijk. Maar als je zelf niet zo bedreven bent, kan je het beter overlaten aan een loodgieter. Een loodgieter gaat dan aan de slag aan de hand van het volgende stappenplan!

Stap 1: Schakel het systeem uit

De eerste stap is dat de vakman het systeem uitschakelt. Dat is nodig omdat hij dan veilig en droog kan werken.

Stap 2: Systeem aftappen en koppelingen losschroeven

De tweede stap is dat de vakman het systeem aftapt. Hij vangt het overtollige water op dat vrijkomt als de oude knop wordt losgedraaid. Aftappen is noodzakelijk, een radiatorkraan vervangen zonder aftappen is in de meeste gevallen niet mogelijk. Vervanging zonder aftappen is alleen mogelijk als jouw radiator een model is dat daarop is voorbereid.

Stap 3: Een thermostatische radiatorkraan aansluiten

Vervolgens zal de loodgieter de klep vervangen. Hij zal de knoppen naadloos aansluiten op de radiatoren.

Stap 4: Het systeem aansluiten

Nadat de kraan is vervangen, wordt de installatie weer aangesloten. De ketel wordt gevuld met water en het systeem wordt ontlucht. Radiatorkraan vervangen

Wanneer moet een radiator worden vervangen?

In sommige gevallen is het vervangen van de radiatorknop niet de beste oplossing. Soms moet de hele radiator vervangen worden. Dat kan het geval zijn als jij jouw interieur wilt vernieuwen en jij jouw oude radiatoren niet meer mooi vindt, of als jouw radiator niet meer goed hangt of gewoon niet meer goed werkt. De hele radiator vervangen is natuurlijk veel meer werk dan alleen de radiatorknop vervangen. In dit geval kan je het beste een betrouwbare professional raadplegen!

Tip: Laat ook jouw cv-ketel onderhouden

Wil je jezelf wat geld besparen? Dan is het een goed idee om ook jouw ketel te laten onderhouden. Goed onderhoud zorgt ervoor dat jouw centrale verwarmingssysteem langer meegaat en bespaart jou geld door efficiënter te verwarmen.

Wat is het verschil tussen een radiatorkraan en een thermostatische radiatorkraan?

Jij wilt jouw radiatorkraan vervangen? Dan kan je kiezen tussen een normale kraan en een thermostatische radiatorkraan. Met een gewone radiatorkraan regel je de watertoevoer handmatig. Hoe meer je de radiatorknop opent, hoe meer warm water er in de radiator komt. Een thermostatische kraan werkt iets anders. Het regelt de toevoer van warm water op basis van een vooraf ingestelde temperatuur. Je kunt deze temperatuur zelf instellen, soms met een getal van 1 tot 5 en soms kan je de exacte temperatuur instellen. Wanneer een ruimte afkoelt, gaat de kraan automatisch open en wanneer de ruimte de gewenste temperatuur bereikt, gaat de kraan dicht.

Een radiatorknop vervangen of repareren?

Een radiatorknop vervangen is niet altijd nodig, soms kan je ervoor kiezen de thermostaatknop te repareren. Dit kan je het beste doen als de thermostaatknop niet meer goed draait of als er water lekt uit een radiatorkraan. In dit geval wordt het beslag gedemonteerd en het leer gecontroleerd. In de regel is de oorzaak aanwezig.

Hoeveel kost het om een radiatorknop te vervangen?

Het vervangen van jouw thermostatische radiatorarmatuur heeft natuurlijk zijn prijs, maar omdat je de temperatuur gemakkelijk individueel kunt regelen, bespaart jou uiteindelijk veel geld. Bovendien is het vervangen van een thermostaatknop niet zo duur omdat het een klusje is dat niet zo lang duurt. Over het algemeen kan je rekenen op 10 tot 40 euro voor het vervangen van de radiatorkraan en 20 tot 60 euro voor het installeren van een thermostatische kraan. Het vervangen van een radiatorknop kost tussen de 85 en 100 euro. Daarbij komen nog de arbeidskosten.

Wat bepaalt de kosten van een radiatorvervanging?

Zoals bij elke klus zijn de kosten voor het vervangen van een radiator afhankelijk van een aantal factoren. De prijs hangt sterk af van het type kraan die jij kiest. Een thermostatische radiatorkraan kost natuurlijk meer dan een gewone radiatorkraan. Maar er zijn meer verschillen: je kunt ook kiezen tussen een rechte of een schuine klep. Soms is het niet nodig de radiatorkraan te vervangen, maar alleen de knop van de radiatorkraan. Natuurlijk betaal jij dan ook minder. Een andere grote factor die de prijs bepaalt, is het aantal radiatorkranen die je wilt laten vervangen. Het klopt dat de prijs per ventiel lager is als je  meerdere radiatorkranen laat vervangen. Een gewone kraan vervangen door een thermostaatkraan kost tussen de 160 en 200 euro, inclusief installatie. Het vervangen van meer dan één radiatorkraan kost jou tussen de 20 en 40 euro per extra kraan.

Ben jij zelf een vakman? Pak gratis klussen op. Download de Zoofy app voor vakmannen

Download de vakman app

Download nu - Beschikbaar voor iOS en Android

Download nu de Vakman App

Zoek je een vakman? Boek voor wanneer het jou uitkomt. Download de Zoofy app voor klanten.

Download Zoofy App

Download nu - Beschikbaar voor iOS en Android

Download nu onze Consumenten App