De kosten voor het vervangen van de buitenkraan

Kosten voor het vervangen van een buitenkraan

Een buitenkraan is een waterkraan met schroefdraad aan de buitenkant van jouw huis. Hij is bekend onder verschillende namen, waaronder slangkraan, muurkraan, waterkraan en spigot. Er zijn ook verschillende soorten, zoals een tuinkraan, een vorstvrije kraan, een gootsteenkraan voor buiten en een douchekraan voor buiten. Vervanging gebeurt vaak in het voorjaar als gevolg van winterschade. Als er in jouw omgeving problemen zijn met bevriezing, koop dan een vorstvrij type voor 15 tot 40 euro. Daarbij zit de klep binnenin om bevriezing in de winter te voorkomen.

Kosten voor de installatie en vervanging van een buitenkraan

Gemiddeld 175 €
Hoge kosten 500 €
Lage kosten 100 €

Gemiddelde kosten voor het vervangen van een buitenkraan

In totaal kost de vervanging van een buitenkraan 175 euro. Het grootste deel van de prijs is voor de arbeid en een reiskostenvergoeding. De kraan zelf kost meestal niet meer dan 20 euro in de bouwmarkt en duurt slechts 30 tot 60 minuten voor een vakman; voor een doe-het-zelfklus moet je rekenen op minstens het dubbele. De reiskosten dekken de tijd en de brandstof die een professional nodig heeft om heen en terug te komen, evenals eventuele andere algemene kosten zoals verzekering en beroepskosten - zoals vakbondscontributies.

Kostenfactoren voor het vervangen van de buitenkraan

Afstand tot de dichtstbijzijnde leiding Reken op 6 tot 24 euro per meter nieuw aangelegde leiding. Eenvoudigheidshalve worden de meeste buitenkranen direct tegenover de bestaande leidingen in huis geïnstalleerd, bijvoorbeeld in de buurt van een boiler of ander apparaat. Installatie in de buurt van bestaande leidingen helpt de kosten laag te houden. Afgewerkte of blootgestelde kelders Voeg 20% tot 50% toe voor afgewerkte kelders. Het is moeilijker om ingemetselde leidingen te vinden en te bereiken, en het kost meer om een gat in de muur dat voor de toegang is gemaakt, te repareren. Type kraan Eenvoudige buitenkranen kosten tussen 5 en 15 euro, terwijl buiten het huis geïnstalleerde brandkranen tot 100 euro per stuk kunnen kosten. Installatie weg van het huis. Hydranten in de tuin worden vaak op 15 meter of meer van het huis geïnstalleerd. Hoe verder de afstand, hoe langer de installatietijd en hoe meer buizen er nodig zijn, wat de prijs verhoogt. Vergunningen en verenigingen van huiseigenaren Vergunningen kosten tussen de 150 en 1.500 euro. De vereisten en kosten zijn afhankelijk van jouw locatie. Neem contact op met de plaatselijke bouwinspectie.

Kosten voor de installatie van een buitenkraan

Het installeren van nieuwe - of het verplaatsen van bestaande - buitenkraan kost tussen 200 en 500 euro, hoewel grote projecten kunnen oplopen tot 3.000 euro of meer. De werkelijke projectkosten hangen sterk af van hoe dicht de nieuwe kraan zich bij een leiding met volledige diameter in jouw huis bevindt.

Kosten van buitenkranen per type

Type Materiaal & Arbeid
Kogelkraan 100 € - 200 €
Spoelbak buiten 200 € - 1.000 €
Kraan of slangaansluiting 200 € - 500 €
Vorstvrije kraan 150 € - 500 €
Tuinkraan 500 € - 3.000+ €
Buitendouche 1.000 € - 4.000 €
Voorbeeld:
  • Een eenvoudige kraan op de buitenmuur, op 1 meter van een binnenleiding met volle diameter, kost 200 tot 300 euro. Het vereist een aansluiting, een gat dat in de muur wordt geboord en ongeveer 60 minuten installatietijd.
  • Een brandkraan op 60 meter van het huis in een extreem noordelijk klimaat kan 3.000 euro of meer kosten. Dit vereist vergunningen, graafwerkzaamheden, het leggen van nieuwe ondergrondse leidingen en afsluiters, en kan een volle dag of twee in beslag nemen.

Kosten voor de installatie van een nieuwe buitenkraan

Voor de meeste kleine klussen rekenen loodgieters een vast tarief van 100 tot 300 euro, dat zowel materiaal als arbeid omvat. Voor grotere projecten waarbij nieuwe leidingen, sloopwerk of meer dan anderhalf uur nodig zijn, kan je rekenen op 45 tot 65 euro per uur.

Prijzen voor de installatie van buitenkranen

Je betaalt tussen 5 en 100 euro voor een buitenkraan, afhankelijk van het type installatie. Voor reparaties en vervangingen zijn dit meestal de enige materiaalkosten. Voor grotere klussen waarbij een nieuwe leiding moet worden gelegd, moet je meer materiaal betalen.
Materiaal Kosten
Koperen leiding 6 € - 12 € per meter
PEX 1,5 € - 6 € per meter
CPVC 1,5 € - 3 € per meter
Fittingen en verbindingen 5 € - 20 € per stuk
Sleufmachine 50 € - 250 € per dag

Hoeveel kost het om een buitenkraan te repareren?

Het repareren van een buitenkraan kost tussen de 100 en 300 euro. In bijna alle gevallen is de reparatie een vervanging. In enkele gevallen kan je de sluitring onder de handgreep vervangen om kleine lekken te verhelpen. Het vervangen van de wasmachine kost slechts 5 tot 10 euro en duurt ongeveer 10 minuten als je het zelf doet. Anders moet je een professional een vergoeding van 100 tot 300 euro voor de hele reis betalen.

Hoe vervang je een sluitring van een buitenkraan?

Volg deze vijf stappen om de sluitring van een buitenkraan te vervangen:
  1. Zorg ervoor dat het water naar de kraan is afgesloten.
  2. Verwijder de schroef en de handgrepen.
  3. Verwijder de afdichtingsmoer en de ringen.
  4. Controleer, reinig en vervang de sluitringen indien nodig.
  5. Plaats de pakkingmoer en de hendel terug.

Doe-het-zelf vs. het inhuren van een vakman

Voor de meeste reparaties, vervangingen en nieuwe installaties kan je het beste een professionele loodgieter inschakelen. Professionals kennen de voorschriften, weten welke materialen het beste zijn voor welke leidingen en kennen de beste verbindingen voor jouw gebied en klimaat. Verzekerde en ervaren professionals garanderen meestal hun werk. En eventuele fouten zijn voor rekening van de professional. Zo kost het schoonmaken en herstellen van een overstroming tussen de 1.200 en 4.500 euro. Als je de buitenkraan zelf verkeerd hebt vervangen, moet je deze rekening mogelijk uit eigen zak betalen. Vergelijk dat met de €200 die jij een vakman zou kunnen betalen om hetzelfde werk te doen. Neem geen risico, huur vandaag nog een loodgieter in jouw omgeving in.

Top Loodgieters

Rachid
Rachid Loodgieter
5/5 - 45 Reviews
Gent
78 jobs done
Loodgieter

Ik werk al 30+ jaar in het vak. Verstoppingen, leidingen verleggen, nieuwe kranen plaatsen, noem het maar op. Elke loodgieters klus heb ik ervaring mee.

Ik kreeg keurig een appje dat hij onderweg was. Het vervangen van de kraan was lastig i.v.m. ruimtegebrek, maar hij heeft het netjes voor elkaar gekregen.

Boek een klus
Henk
Henk Loodgieter
5/5 - 54 Reviews
Leuven
88 jobs done
Loodgieter

Mijn favoriete klus is het oplossen van verstoppingen, daar worden de mensen altijd zo blij van.

Zeer snelle en vakkundige service, in plaats van de volgende dag zelfs de zelfde dag de klus geklaard. Goede communicatie, vriendelijk en ik ben super blij met Henk.

Boek een klus