Hoeveel kost een dakinspectie?

Kosten van dakinspectie vs. dakcertificering

Een dakinspectie kost gemiddeld 216 euro. De meeste huiseigenaren betalen tussen 119 en 313 euro voor een inspectie, hoewel dit bedrag kan oplopen tot 600 euro. Jouw budget kan veranderen voor bepaalde soorten inspecties zoals drones of infrarood. Een dakcertificering kost gewoonlijk tussen 75 en 200 euro en verschilt in een aantal opzichten van een inspectie:
Dakinspectie Dakcertificering
Kosten 120 € - 300 € 75 € - 200 €
Doel Onthult mogelijke problemen Schatting van de levensduur
Bestelling Eerste of geïsoleerde Komt na de inspectie
Als jij een huis koopt of verkoopt, moet je de leeftijd en de staat van jouw dak kennen. Een inspectie is te allen tijde belangrijk om de toestand ervan vast te stellen. Dit zal jou helpen beter te begrijpen of er werk nodig is en hoeveel jij moet begroten voor dakreparaties of vervanging.
Gemiddeld 216 €
Gemiddeld tussen 119 € - 313 €
Low End - High End 75 € - 797 €

Kosten voor dakinspectie per type

De prijsklasse van 119 en 313 euro is meestal een all-in prijs voor een standaard inspectie. Deze prijs kan variëren afhankelijk van de grootte van jouw huis, de helling van jouw dak of het soort materiaal. De kosten kunnen ook variëren afhankelijk van de expertise die nodig is voor een bepaald type dak. Verschillende dakmaterialen hebben verschillende problemen:
 • Houten dakspanen: Rot
 • Metaal: Roest
 • Glasvezel: scheuren
Het klimaat is ook van invloed op de inspectie. In vochtigere klimaten moet de nadruk worden gelegd op vochtschade. Gebieden met frequente stormen, moeten gecontroleerd worden op afblazen. Het is belangrijk dat jij een dakinspecteur inhuurt die ervaring heeft met inspecties in jouw specifieke gebied en voor jouw specifieke type dak.

Prijzen voor fysieke dakinspectie

Het meest voorkomende type keuring varieert van 75 tot 200 euro. Een gecertificeerde dakdekker neemt gewoon een ladder en onderzoekt persoonlijk de materialen en de toestand. De totale prijs kan hoger uitvallen als de expert ook de onderkant van jouw dak vanaf de zolder controleert.

Kosten voor een drone dakinspectie

Als de ruimte moeilijk toegankelijk is, kan jouw aannemer een drone gebruiken voor een prijs tussen 150 en 400 euro. De drone kan close-up foto's maken van alle oppervlakten, die de expert vervolgens kan analyseren. Zorg ervoor dat je alleen een professional inhuurt die een gecertificeerd piloot voor onbemande voertuigen is of daarmee samenwerkt.

Kosten van de infrarood dakinspectie

Een thermische dakinspectie kost tussen de 400 en 600 euro. Deze methode is gewoonlijk duurder dan een standaardinspectie omdat zij veel technische inspanning vergt. Meestal gaat het om een drone die warmtebeelden van het oppervlak maakt. Net als een typische drone-inspectie is dit alternatief zeer geschikt voor daken die moeilijk toegankelijk zijn. Het voegt een extra laag complexiteit toe, aangezien de warmtebeelden het mogelijk maken te beoordelen waar zowel het oppervlak als de isolatie moeten worden vervangen. Vooral in koudere klimaten kan het jou helpen de verwarming van jouw huis te optimaliseren en lekken op te sporen. De deskundige hoeft het dak niet fysiek te betreden of zelfs het oppervlak aan te raken om de toestand ervan vast te stellen. In plaats daarvan worden infraroodstralen gebruikt om de hogere en lagere temperaturen van verschillende delen van het dak te meten. De opnames kunnen worden gebruikt om vast te stellen of sommige gebieden meer warmte lekken dan andere, wat wijst op slijtage en zwakke plekken in dat deel van de ruimte.

Commerciële dakinspectie

De meeste commerciële dakinspecties variëren tussen 200 en 500 euro, maar de prijs kan ook oplopen tot 1000+ euro. Dit is voornamelijk te wijten aan het feit dat commerciële daken gewoonlijk groter zijn dan hun residentiële tegenhangers. Bijgevolg rekenen veel commerciële aannemers per vierkante meter in plaats van per project. Reken op een prijs tussen 0,5 en 1 euro per vierkante meter, wat betekent dat een klein magazijn van 930 vierkante meter tussen 500 en 1 000 euro kost. Commerciële projecten gaan ook gepaard met meer regelgeving, zoals een herziening van de EU-OSHA-richtsnoeren. Dit is een andere reden voor de hogere prijs.

Kosten voor formulieren

De gemiddelde prijs van 200 euro is inclusief een dakinspectierapport waarin alle bevindingen worden samengevat en eventuele problemen worden aangepakt. Dit rapport is anders dan een certificering, waaraan een eigen prijskaartje hangt.

Dakinspectierapporten

Na de inspectie, meestal binnen zeven dagen, ontvang jij een rapport met daarin het volgende:
 • Inleiding: omvat adres, tijd, algemene bevindingen, algemene toestand.
 • Omvang van de werkzaamheden: uitgevoerde werkzaamheden en gebieden die niet onder de inspectie vallen.
 • Gespecificeerde bevindingen: schriftelijke beschrijvingen en foto's
 • Aanbevelingen: volgende stappen, zowel complexe als eenvoudige, soms inclusief prijzen voor reparaties
 • Optionele details: Veiligheidsrichtlijnen, verzekeringsinformatie en meer
Dit formulier mag nooit een contract zijn om onmiddellijk met het werk te beginnen. Een gerenommeerde professional zal jou deze informatie verstrekken, los van de verkoopinspanning voor het te verrichten werk.

Certificaten voor daken

Een certificeringsbrief beschrijft de algemene toestand van het oppervlak en de materialen en trekt daaruit een conclusie. Deze conclusie komt meestal in de vorm van een geschatte levensduur van het dak. Een aannemer zal verklaren dat de constructie en de vorm van het dak twee tot vijf jaar meegaan. Het attest is gewoonlijk een brief of certificaat van één bladzijde. Dat wil zeggen dat het niet zo gedetailleerd is als een inspectierapport. Het is immers geen bindende garantie, maar een gekwalificeerd advies van een deskundige voor belanghebbende derden zoals kredietinstellingen en huizenkopers.

Veelgestelde vragen

Wat is een dakinspectie?

Een dakinspectie is één manier om de mate van slijtage van de ruimte vast te stellen. Het helpt jou te overwegen of het gebied nu of in de nabije toekomst gerepareerd moet worden. Daarbij wordt gezocht naar tekenen die duiden op slijtage van dakspanen en andere dakbedekkingsmaterialen. Dakinspecteurs hoeven geen enkel deel van jouw dak te verwijderen. Zij zijn opgeleid om de levensduur van het dak visueel goed te beoordelen. Als zij niet fysiek naar een bepaalde plek kunnen gaan, kunnen zij in plaats daarvan een verrekijker of andere apparatuur gebruiken. Bij een inspectie wordt ook gekeken naar jouw schoorsteen en de omringende gootstukken om slijtage te beoordelen, en worden de goten, regenpijpen en alle andere met het dak verbonden zaken onderzocht. Inspectie van jouw dak is noodzakelijk als je de levensduur ervan wilt verlengen of er gewoon zeker van wilt zijn dat het niet lekt.

Hoe vaak heb jij een dakinspectie nodig?

De National Roofing Contractors Association beveelt aan dat jij jouw dak minstens twee keer per jaar zelf inspecteert. Bovendien kan jij profiteren van een professionele inspectie om de paar jaar gedurende de levensduur van jouw dak. Regelmatige inspecties kunnen een belangrijke rol spelen bij de levensduur van jouw dak. Zo kan je problemen in een vroeg stadium opsporen, voordat ze uitgroeien tot grotere problemen. Regelmatige professionele inspectie helpt jou minder voor de hand liggende problemen te vinden, zoals subtiele slijtage of een lek dat jouw woonruimtes nog niet heeft bereikt.

Hoeveel kost een 5-jarige versus een 2-jarige dakcertificering?

De certificeringskosten van 75 tot 200 euro veranderen niet voor twee jaar ten opzichte van vijf jaar. Meer betalen leidt niet tot een langere levensduur. Certificering vereist dezelfde hoeveelheid werk, hoe dan ook. Afhankelijk van de staat van het dak wordt de resterende levensduur bepaald.

Wat betekent een dakcertificaat en heb ik er een nodig?

Een dakcertificaat beschrijft de toestand van het oppervlak in algemene termen en kent het een geschatte levensduur toe. Dakinspecteurs bestellen het bij een aannemer als onderdeel van de inspectie. Op zichzelf kost het tussen de 75 en 200 euro. De meeste huiseigenaren krijgen een certificaat om een van de drie redenen:
 1. Derde bewijs van leven voor een huiskoper.
 2. Documentatie vereist door sommige hypotheekverstrekkers
 3. De zekerheid dat jouw huis beschermd is

Is een dakcertificaat een garantie?

Een dakcertificaat is geen garantie. Het is een geïnformeerd advies van een vakman over de levensduur van het dak, maar er is geen garantie aan verbonden. Als het dak minder lang meegaat dan de opgegeven levensduur, is er geen aansprakelijkheid.

Hoe lang duurt het om een dak te inspecteren?

De meeste dakinspecties duren tussen 45 minuten en 4 uur. Waar in dit bereik je terecht komt hangt af van:
 • Vierkante meter
 • Gemakkelijke toegankelijkheid
 • Materialen van de dakbedekking
 • Of de zolder al dan niet in de inspectie is opgenomen.
Na de inspectie moet je het rapport binnen 7 dagen ontvangen.

Kan ik mijn eigen dakinspectie of certificering doen?

Je kunt het oppervlak bekijken, maar een gecertificeerde dakdekker in jouw omgeving zal grondiger te werk gaan. Een combinatie is meestal het beste: controleer jouw eigen dak twee keer per jaar in het voor- en najaar, met om de drie tot vijf jaar een professionele inspectie.

Top Klusjesmans

kobe
Kobe Klusjesman
5/5 - 145 Reviews
Pelt
204 jobs done
Klusjesman

Met al 25+ jaar ervaring heb ik elk klusje zo gedaan. Mijn favoriete klus is het ophangen van spiegels en lampen.

De communicatie rondom de afspraak heb ik als prettig ervaren. Tijdens het beoordelen van het probleem gaf Kobe duidelijk aan wat de opties waren om het probleem op te lossen en dacht hij goed met mij mee.

Boek een klus
Evert
Evert Klusjesman
5/5 - 34 Reviews
Hamme
69 jobs done
Klusjesman

Met al 20 jaar ervaring als klusjesman heb ik inmiddels alles wel gezien. Doorgaans ben ik vooral bezig met keuken plaatsen, maar Zoofy is ideaal voor de kleinere klusjes tussendoor.

Ontzettend aardige klusman die naast goed werk leverde ook goed communiceerde. Een aanrader!

Boek een klus