Hoeveel kost het om brand- en rookschade te herstellen?

Kosten voor het verwijderen van brand- en rookschade

De gemiddelde prijs voor het herstel van brand- en rookschade loopt sterk uiteen. Eigenaren betalen doorgaans tussen 2.913 en 29.854 euro, met een landelijk gemiddelde van 14.990 euro voor een volledige reparatie. De exacte kosten zijn afhankelijk van een aantal belangrijke factoren, zoals de omvang van de schade, de mogelijke kosten van waterzuivering, chemische reparatie van brandblussers, roetverwijdering en herstel van rookschade. Belangrijke opmerkingen:
  • Neem eerst contact op met jouw verzekeringsagent of de betreffende vertegenwoordiger. De kosten zijn afhankelijk van de dekking van de verzekering.
  • Dit is een klus die alleen mag worden uitgevoerd door bevoegde professionals. Er moet uiterst voorzichtig te werk worden gegaan, aangezien er tijdens de sanering extra verontreiniging en gevaren kunnen ontstaan.
Gemiddeld 14.990 €
Gemiddeld tussen 2.913 € - 29.854 €
Low End - High End 800 € - 128.109 €
Rook- en brandschade in jouw huis is verwoestend. Inzicht in de betrokken variabelen, zoals blusmiddelen, water-, rook- en roetschade, zal jou helpen jouw volgende stappen gerichter en met meer vertrouwen te plannen. Je moet samenwerken met jouw verzekeringsmaatschappij en een gekwalificeerde, erkende aannemer om jouw huis in zijn oude staat te herstellen.

Kosten voor waterschade en opruimen

Reken op kosten tussen 1.000 en 3.900 euro voor het verwijderen van waterschade door het blussen. Het verwijderen van chemische verontreiniging kost meestal tussen de 1.000 en 2.500 euro. Voor het blussen van een brand in jouw huis is water of andere chemicaliën nodig, wat extra schade kan veroorzaken die je moet aanpakken nadat de brand is geblust. Tapijten en vloeren zijn bijzonder gevoelig voor schimmel als ze niet kort na het weken worden gedroogd. Water uit een slang kan verschillende materialen in jouw huis doorweken en zelfs sommige muren vernielen. Chemische brandblussers daarentegen kunnen giftige resten achterlaten die na beoordeling moeten worden opgeruimd. Beide blusopties zijn beter dan de brand zich te laten uitbreiden, maar het opruimen gaat gepaard met extra kosten waarmee rekening moet worden gehouden. Het opruimen van waterschade vereist zo snel mogelijk professionele ontvochtiging. Voor chemische schade daarentegen kan een chemische verzegeling nodig zijn om verdere schadelijke effecten van het residu te voorkomen. In elk geval moet je samenwerken met een erkende professional die de exacte klasse en categorie van de verwoesting kan beoordelen en de juiste oplossing voor het beperken van de schade kan aanbevelen.

Roet verwijderen en schoonmaken

Nadat het water is verwijderd, kan er roet van het vuur achterblijven. Roet vereist professionele reiniging, wat gemiddeld tussen de 2.000 en 6.000 euro kost. Het wordt veroorzaakt door onvolledig verbrand organisch materiaal tijdens de brand en kan, indien onbehandeld, ernstige schade aan jouw huis veroorzaken. Simpel gezegd kan het jouw gestoffeerde meubels, gordijnen, tapijten en muren binnendringen en aanzienlijke schade veroorzaken. Hoe langer het onbehandeld blijft, hoe meer het zal doordringen in deze voorwerpen en hoe moeilijker het zal zijn om jouw huis te herstellen. Afhankelijk van de verbrande materialen zijn er twee soorten: droge branden en oliebranden. Elk type vereist een andere reinigingsmethode.
  • Droog - komt voor bij branden met een hoog zuurstofgehalte. Schoonmaken gebeurt met droge sponzen en laagalkalige schoonmaakmiddelen.
  • Olieachtig - verspreidt zich verder bij droge methoden. Reinig met hoogalkalische reinigingsmiddelen en spoel grondig na.
Gezien deze nuances is het inschakelen van professionals voor een grondige roetschade reiniging essentieel. Je moet ook jouw luchtkanalen en de filters van jouw verwarming/airconditioning reinigen om te voorkomen dat het roet later weer tevoorschijn komt. De kosten kunnen snel aanzienlijk oplopen en daarom moet je professioneel advies inwinnen om een veelgestelde vraag te beantwoorden. Wanneer is het goedkoper om de betrokken voorwerpen gewoon weg te gooien? Textiel en andere voorwerpen die nog kunnen worden gered, moeten worden gereinigd. Andere moeten misschien worden vervangen.

Kosten voor het herstel van rookschade

Het verwijderen van rookschade mag pas worden aangepakt nadat water en roet zijn verwijderd. Deze stap omvat ook de eliminatie van onaangename en schadelijke geuren, die alleen blijvend kan zijn als de oorspronkelijke bron van de geur volledig wordt geëlimineerd. De kosten van de restauratie variëren meestal van 200 tot 1.000 euro, maar zijn afhankelijk van de omvang van de schade en het materiaal. Net als roet wordt rookschade erger naarmate het langer onbehandeld blijft. De geur ervan kan doordringen in kleding, meubels, tapijten en vele andere voorwerpen in jouw huis. De verwijdering ervan vereist meubelontgeuring, verwijdering van ozonrook en een grondige inspectie van jouw HVAC-systeem.

Kosten voor het ontgeuren van meubels en textiel

Verwacht kosten tussen 200 en 1.000 euro. Alleen professionele ontgeuring kan rookschade, inclusief de geur, uit meubels, tapijten, kleding en ander woningtextiel verwijderen. Thermische verneveling is een effectieve methode om geuren te verwijderen. Dit proces bootst dezelfde eigenschappen na die worden gebruikt om vuur in textiel door te dringen en gebruikt chemicaliën die geuren voorgoed kunnen verwijderen. De kosten zijn afhankelijk van de grootte van jouw huis en variëren meestal van 200 tot 600 euro.

Ozon rook geur verwijdering

Een alternatief voor thermische verneveling is ozonbehandeling, waarmee je de geur kunt verwijderen en reinigen terwijl jouw textiel nog aan het drogen is. De kosten van de materialen kunnen 500 euro of meer bedragen, maar afhankelijk van de omvang van de schade hoeft je misschien maar 200 tot 400 euro te betalen voor een volledige behandeling. Om ozon te verwijderen moet jij ofwel de juiste apparatuur of chemicaliën kopen, ofwel een schoonmaakbedrijf inhuren om het proces voor jou uit te voeren. Dit breekt de rookmoleculen af, waardoor de geuren verdwijnen. Net als bij thermisch vernevelen is hiervoor apparatuur nodig die het best door professionals kan worden gebruikt.

Brandveiligheid en -preventie

Wanneer je de bovenstaande kosten optelt, kan het herstel van jouw huis na een brand snel duur worden. Je kunt dit echter deels opvangen door jou voor te bereiden op een eventuele brand.

Rookmelder

Rookmelders zijn in bouwmarkten verkrijgbaar voor minder dan 10 euro per stuk. Een complexe detector daarentegen kan tussen 650 en 950 euro kosten, met bijkomende bedrijfskosten. Hoe eerder je een mogelijke brand in jouw huis ontdekt, hoe sneller je kunt reageren - en hoe meer je grotere schade kunt voorkomen. Een brandalarmsysteem kan zo eenvoudig zijn als een rookmelder of zo complex als een netwerksysteem dat van buitenaf wordt bewaakt en ervoor zorgt dat de plaatselijke brandweer wordt gewaarschuwd zodra er gevaar wordt gedetecteerd.

Brandblusser

Een brandblusser voor thuisgebruik kost tussen de 35 en 100 euro. Beschouw een brandblusser in jouw huis als jouw eerstehulpsysteem. Idealiter kan jij het gebruiken om het vuur in te dammen voordat het escaleert. Natuurlijk kan je kiezen uit verschillende soorten brandblussers, afhankelijk van jouw behoeften. Groter is niet noodzakelijkerwijs beter. Vooral in kleinere woningen zal een grote industriële blusser moeilijk te hanteren zijn, vooral voor kinderen. Let vooral op de gebruikte chemicaliën; sommige daarvan kunnen corrosief zijn en de schade juist vergroten. De juiste plaatsing van de brandblusser is ook belangrijk.

Sprinklersysteem

Gemiddeld betalen eigenaars ongeveer 15 euro per vierkante meter voor een nieuwe sprinklerinstallatie. Zorg ervoor dat jouw sproeisysteem een inpandig systeem is, dat duidelijk verschilt van de gelijknamige alternatieven voor het gazon. Volgens sommige schattingen kan een sprinklerinstallatie de door een woningbrand veroorzaakte schade met 90 procent verminderen. Dit komt omdat ze een beginnende brand onmiddellijk met water besproeien, zodat deze zich niet kan uitbreiden. Kortom, voorbereiding is de beste manier om geld - en jouw bezittingen - te besparen als er toch brand uitbreekt. Raadpleeg onze gids voor de voorbereiding op brand voor meer informatie over hoe jij dat kunt doen.

Verzekering

De eerste stap na het blussen van de brand is contact opnemen met de vertegenwoordiger van jouw verzekeringsmaatschappij. Veel huiseigenaren kiezen voor een standaard huiseigenarenverzekering, maar die varieert sterk per aanbieder. Je moet precies weten wat door jouw polis wordt gedekt en welke stappen je kunt ondernemen om de schade te herstellen. In jouw verzekeringspolis staat waarschijnlijk dat alleen erkende vakmensen de reparatiewerkzaamheden mogen uitvoeren. Informeer bij jouw verzekeringsmakelaar of jouw verzekering extra uitgaven voor levensonderhoud (zoals hotel- en maaltijdrekeningen) dekt en welke beperkingen of bestedingslimieten er zijn. Dit is belangrijk voor het selecteren en plannen van het project met een professional. Zorg ervoor dat het project kan worden voltooid voordat de out-of-pocket kosten het maximumbedrag van jouw polis overschrijden. Neem contact op met een erkende professional nadat je een verzekeringsclaim hebt ingediend om de juiste procedure te volgen en ervoor te zorgen dat de betalingen via de juiste kanalen verlopen. De verdere schadeafhandeling wordt verzorgd door de professionals die de schade aan jouw huis verwijderen en herstellen.

Top Klusjesmans

Evert
Evert Klusjesman
5/5 - 34 Reviews
Hamme
69 jobs done
Klusjesman

Met al 20 jaar ervaring als klusjesman heb ik inmiddels alles wel gezien. Doorgaans ben ik vooral bezig met keuken plaatsen, maar Zoofy is ideaal voor de kleinere klusjes tussendoor.

Ontzettend aardige klusman die naast goed werk leverde ook goed communiceerde. Een aanrader!

Boek een klus
kobe
Kobe Klusjesman
5/5 - 145 Reviews
Pelt
204 jobs done
Klusjesman

Met al 25+ jaar ervaring heb ik elk klusje zo gedaan. Mijn favoriete klus is het ophangen van spiegels en lampen.

De communicatie rondom de afspraak heb ik als prettig ervaren. Tijdens het beoordelen van het probleem gaf Kobe duidelijk aan wat de opties waren om het probleem op te lossen en dacht hij goed met mij mee.

Boek een klus