Hoeveel kost het om een schakelaar te plaatsen?

759keer aangevraagd
69€ AVG
Boek een klus

Algemene kosten

Als je overweegt nieuwe lichtschakelaars in jouw huis te installeren, is het eerste wat jij moet doen een erkende elektricien vinden. Hetzelfde geldt voor dimmers en tuimelschakelaars, omdat de juiste bedrading van deze producten cruciaal is voor de veiligheid en efficiëntie. Professionals met een vergunning zijn goed op de hoogte van de plaatselijke voorschriften en wetten. Gekwalificeerde elektriciens kunnen ervoor zorgen dat alles in orde is, wat betekent dat je door de huisinspectie komt en rustig kunt slapen. Hoewel het proces eenvoudig lijkt en de kosten van het inhuren van een elektricien onnodig lijken, zijn zelfs de meest elementaire elektrische taken complex en gevaarlijk, dus het is het beste om de professionals in te schakelen.
Gemiddeld 146 €
Gemiddeld tussen 98 € - 194 €
Low End - High End 60 € - 300 €
Omdat de prijs van de installatie zo afhankelijk is van een elektricien, is het moeilijk te voorspellen hoeveel het project zal kosten. Hier zijn enkele van de meest voorkomende factoren in de prijs van de installatie van transmissie, verlichting en dimmers.

Kosten voor de installatie van een omschakelaar

De professionele installatie van een omschakelaar kost gemiddeld 200 tot 400 euro, want elektriciens rekenen 50 tot 100 euro per uur en dit is een klus van 3 tot 4 uur. De apparaten zelf variëren in prijs van 100 tot 800 euro voor een handmatig apparaat en 300 tot 2.000 euro voor een automatisch apparaat. Deze prijsklassen hebben betrekking op particulier gebruik. Commercieel gebruikte eenheden zijn veel duurder. Omschakelaars worden geïnstalleerd in de buurt van de hoofdschakelaar van jouw huis en leiden de stroom van een draagbare of stand-by generator naar geselecteerde apparaten. Zij schakelen de stroombron over van het hoofdschakelbord naar de generator en voorkomen dat de stroom terugvloeit naar de lokale voedingsnetten. Een dergelijke omkering of "backfeed" zou een gevaar vormen voor elektriciens die werken aan de reparatie van plaatselijke nutsvoorzieningen. Deze apparaten zijn vaak ingewikkeld en daarom niet goedkoop om te installeren. Als jouw elektrische hoofdpaneel zich in de garage bevindt, zal het voor een elektricien gemakkelijker zijn om jouw stroomtransmissiesysteem te installeren. Als het in de kelder is, zal hij ofwel een kabel door een raam moeten laten lopen, ofwel een aansluitdoos buiten jouw huis bij het bedieningspaneel moeten installeren. Dit zou de arbeidstijd en de prijs verhogen.

Handmatig

Handbediende overbrengers kosten gemiddeld 100 tot 500 euro en 200 tot 300 euro voor de installatie, dus in totaal 300 tot 800 euro. Deze toestellen zijn de eenvoudigste van de twee varianten, waardoor ze sneller kunnen worden aangesloten en de arbeidskosten laag blijven. Bij gebruik van dit type moet de huiseigenaar het apparaat bij stroomuitval handmatig inschakelen. Hoewel dit misschien lastig klinkt, zijn handmatige modellen heel gebruikelijk in woningen. Veel huiseigenaren kunnen enkele minuten van een stroomstoring overbruggen en hun panelen met gemak bedienen. Het is het handigst om deze types te gebruiken met draagbare generatoren, die minder duur zijn dan stand-by types.

Automatisch (ATS)

Automatische toestellen zijn vaak duurder, tussen 300 en 2.000 euro, en de installatie kost meer in de orde van 300 tot 400 euro. Er zijn ATS-types voor commercieel gebruik die tot 7.000 euro kosten. Stroomsterkte en spanning, fase en behuizingstype spelen allemaal een rol in de grote prijsklasse. De meeste huishoudens gebruiken bijvoorbeeld een eenfasige eenheid, die veel minder kost dan een driefasige commerciële eenheid. Driefasige eenheden zijn bedoeld voor een groot energieverbruik. ATS-eenheden zijn duurder omdat ze ingewikkeld zijn en onafhankelijk van de huiseigenaar werken. Dit noodstroomsysteem is handig, duurzaam en betrouwbaar. ATS-eenheden worden geactiveerd door een stroomstoring en brengen de stroom over zonder handmatige hulp. Ze worden vaak gebruikt in combinatie met stand-by generatoren. Ze kunnen zeer nuttig zijn in huizen waar:
 • Stroomuitval komt vaak voor
 • Medische apparatuur moet zonder onderbreking werken
 • Inwoners met een handicap die nadeel zouden ondervinden van een stroomstoring
 • Huiseigenaren werken en hebben ononderbroken stroom nodig
 • Talrijke apparaten werken op elektriciteit

Lichtschakelaar

Lichtschakelaars van verschillende types kosten gemiddeld 5 tot 15 euro per stuk en 100 tot 200 euro voor de installatie. Het is een snel proces, hoewel je nog steeds baat hebt bij een professionele installatie. Onjuiste bedrading of plaatsing kan leiden tot mislukte inspecties en kan jou duur komen te staan. Het uurtarief voor een elektricien is 50 tot 100 euro, en huiseigenaren kunnen het meeste uit dit tarief halen door andere elektrische werkzaamheden te bundelen met de klus.

Installatiekosten installatie schakelaar

Bereken een vast tarief voor de start, arbeid, materialen en benodigdheden. Elektriciens vatten de kosten voor onderdelen en verbruiksgoederen gewoonlijk samen in een vast tarief of in jouw prijsopgave. Het vaste tarief van 70 tot 100 euro dekt de basiskosten van een servicebezoek. Bovendien kost de arbeid 50 tot 100 euro per uur. Bovendien kost de schakelaar zelf misschien maar 5 euro, maar verbruiksartikelen zoals bevestigingsmateriaal en hulpstukken komen daar nog eens 5 tot 10 euro bij. Sommige bedrijven staan huiseigenaren toe hun eigen materialen mee te nemen, maar de kosten daarvan variëren niet veel. De grootste variabele is de hoeveelheid werk die ermee gemoeid is. Bepaalde types vergen meer tijd om te bedraden en te installeren, zoals dubbelpolige schakelaars. Eenvoudige schakelaars vergen minder tijd en kosten in totaal minder. Zie hieronder voor de voordelen van het bundelen van diensten.

Kosten voor vervanging

Als een schakelaar defect of verouderd is, kan het vervangen ervan eenvoudig zijn en kost het slechts 50 tot 150 euro. Bij reparatie of opwaardering naar andere modellen stijgen de kosten, zowel voor materiaal als voor arbeid. Tweepolige modellen hebben bijvoorbeeld een meer gedetailleerde bedrading en vergen meer tijd en arbeid. Hetzelfde geldt voor dimmers. Het vervangen van deze modellen kan tot 200 euro kosten. De prijs zal vergelijkbaar zijn als een enkelpolig type wordt opgewaardeerd naar een ander type, zoals dimmer of dubbelpolig.

Wijziging of overdracht

Installatie schakelaar? Een verhuizing kost gemiddeld 100 tot 150 euro en is afhankelijk van een aantal factoren. Als de elektricien achteraf in de muur moet snijden of reparaties aan de gipsplaat moet uitvoeren, stijgen de totale kosten. De materiaalkosten zijn de kleinste factor in de uiteindelijke prijs. Sommige huiseigenaren verplaatsen deze apparaten voor het gemak en om een nieuwe indeling in hun huis mogelijk te maken. Anderen doen dat tijdens een verbouwing, vooral als ze een nieuwe muur verwijderen of toevoegen.

Soorten elektrische schakelaars

De kosten voor de installatie van een 3- of 4-wegschakelaar verschillen van de kosten voor de installatie van een standaardschakelaar. Hoe ingewikkelder de stijl die jij kiest, hoe duurder de arbeids- en materiaalkosten zullen zijn. De totale kosten bedragen gemiddeld 100 tot 200 euro per schakelaar.
 • Enkele pool: 1 € -15 € per stuk; De eenvoudigste en gemakkelijkst te installeren. Bedient één elektrisch apparaat.
 • Tweepolig: 10 € - 20 € per stuk; Bedient twee armaturen vanaf één plaats, met twee tuimelschakelaars of wippen per apparaat.
 • 3-weg: 3 € - 15 € per stuk; bestuurt één armatuur vanaf twee plaatsen en heeft een ingewikkelder installatieproces.
 • 4-weg: 10 € - 25 € per stuk; Bedient één armatuur op drie plaatsen.
 • Dimmer: 10 € - 25 € per stuk; Hiermee kan de helderheid worden aangepast aan de behoeften van de gebruiker en is verkrijgbaar in enkelvoudige, 3-voudige en zelfs slimme versies.
 • Slimme lichtschakelaar: €45 - €150 per stuk; Hiermee kan de huiseigenaar de schakelaar programmeren en bedienen volgens zijn schema en behoeften. Het apparaat kan worden beheerd via een apparaat. Kan worden geïnstalleerd in plaats van een schakelaar. Er zijn ook verloopstekkers die gewoon in stopcontacten worden gestoken.

Prijzen voor Dimmer - Installatie schakelaars

Dimmers kosten gemiddeld 10 tot 25 euro per stuk, maar er zijn ook modellen die tot 50 euro kosten. Een nieuwe installatie of een upgrade naar dit type kost tussen 100 en 200 euro. Deze kunnen worden gebruikt om het licht zacht of helder te maken, afhankelijk van de behoeften van de huiseigenaar. Deze upgrade vereist geen grote aanpassingen aan de bedrading of de plaatsing van de schakelaar. Er zijn echter een paar dingen waar je rekening mee moet houden:
 • Bedradingscode: Dit kan een goede gelegenheid zijn om de bedrading bij te werken. De elektricien kan aanbevelen dit te doen als het nodig lijkt.
 • Doosgrootte. Een vakman kan een grotere doos aanbevelen om aan de nieuwe veiligheidsnormen te voldoen. De essentiële bedrading bevindt zich in deze doos. Box upgrades kosten tussen de 500 en 1.700 euro.
 • Dimmers kopen. Het is belangrijk het juiste type te kopen voor jouw behoeften. Voor armaturen die op twee plaatsen worden aangestuurd, moet je een driewegdimmer kopen. Voor enkelpolige versies heb je alleen een enkelpolige dimmer nodig.
 • Compatibiliteit van armaturen. Niet alle armaturen kunnen met dimmers worden bediend. LED-lampen moeten bijvoorbeeld "dimbaar" zijn om ermee te kunnen werken. Sommige TL-buizen zijn niet compatibel of vereisen een speciaal merk of type dimmer.
Het installatieproces is relatief eenvoudig, maar een kleine fout in een van deze factoren kan leiden tot dure problemen. Het is niet aan te raden dit werk zelf te doen, tenzij je over uitgebreide elektrische kennis en ervaring beschikt.

Zelf doen vs. een vakman inschakelen

Gecertificeerde elektriciens blijven op de hoogte van de plaatselijke voorschriften en de nieuwste technologie in de sector. Zij kunnen jou helpen het maximale uit jouw upgrade of installatie te halen. Er zijn veel doe-het-zelf-gidsen over hoe dit werk moet worden gedaan, maar elke situatie is anders en een deskundige kan iets vinden dat niet in de gidsen staat. Jouw bedrading kan bijvoorbeeld oud zijn en een upgrade nodig hebben om aan de veiligheidsvoorschriften te voldoen. Dit is vooral moeilijk te diagnosticeren als je geen elektrische ervaring hebt. Doe jouw onderzoek en neem contact op met vertrouwde lokale elektriciens voor een snellere, veiligere en efficiëntere installatie.

Het werk bundelen - Schakelaars installeren

Installatie schakelaar? De meeste elektriciens werken op basis van een uurtarief van 50 tot 100 euro, naast een vast tarief van 70 tot 100 euro. Daarom is het verstandig om zoveel mogelijk elektrische werkzaamheden in één reis te bundelen. Als jij al jouw lichtschakelaars wilt vervangen door dimmers of decoratieve schakelaars, is het verstandig om ze allemaal tegelijk te doen. Populaire pakketten zijn de installatie van 6 basistypes voor 100 tot 200 euro en 5 dimmers voor 150 tot 250 euro. De beste manier om erachter te komen hoe je dergelijke diensten kunt combineren is door contact op te nemen met gerenommeerde elektriciens in jouw omgeving. Zoek uit wat hun basistarief is en hoeveel je kunt besparen door te bundelen. Zorg ervoor dat je een erkende elektricien kiest. Doe jouw onderzoek en praat met minstens drie professionals voordat je er een kiest. Heb je eenmaal een goede optie gevonden, overweeg dan om al het elektrawerk in één keer te laten doen om op lange termijn geld te besparen.

Top Elektriciens

gijs
Gijs Elektricien
5/5 - 60 Reviews
Duffel
98 jobs done
Elektricien

Ik weet altijd wel de kortsluiting op te lossen, geen werkje is mij te moeilijk,

Hele vriendelijke en kundig persoon, die de Nest Thermostaat keurig heeft geïnstalleerd. Hij werkte zeer netjes.

Boek een klus
mauro
Mauro Elektricien
5/5 - 54 Reviews
Temse
83 jobs done
Elektricien

Tegenwoordig installeer ik veel laadpalen, maar met elke elektricien klus kan ik wel overweg.

Goede elektricien, zeer behulpzaam en beschaaft

Boek een klus