Hoeveel kost het om een terrasoverkapping te bouwen?

Kosten voor de bouw van een terrasoverkapping

De gemiddelde kosten voor de bouw van een terrasoverkapping bedragen in totaal 16.547 euro. Afhankelijk van wat jij in gedachten hebt, kan jij in totaal tussen 2.900 en 40.000 euro uitgeven, of tussen 220 en 750 euro per vierkante meter aan apparatuur, arbeid en materiaal. Een typische marge ligt tussen 8.241 en 24.890 euro. Binnen de bovengenoemde prijsklassen bedraagt het arbeidsloon gemiddeld tussen 200 en 400 euro per vierkante meter. Bovendien bedragen de materiaalkosten tussen 20 en 350 euro per vierkante meter, afhankelijk van het gekozen type. Merk op dat de kosten variëren afhankelijk van de vierkante meter van de gekozen ruimte, het type dakbedekking en andere kenmerken zoals dakbedekking, vloerbedekking en uitrusting.
Gemiddeld 16.547 €
Gemiddeld tussen 8.241 € - 24.890 €
Low End - High End 2.500 € - 43.000 €

Kosten voor een terrasuitbreiding: geheel, gedeeltelijk of serre

De totale kosten van een overdekt terras bedragen gemiddeld 700 euro per vierkante meter. De uiteindelijke kosten hangen af van het soort dakbedekking die jij kiest - een volledig dak, een gedeeltelijk dak of een serre.
 • Volledige dakbedekking: €20.000+. Dit is een volledig gebouwd bouwwerk dat aan jouw huis vastzit of er los van staat. Alles (fundering, muren, ramen, deuren, dak) is op maat gebouwd. Als jij het aan jouw huis toevoegt, zal de bouwer het aanpassen aan de rest van het huis. Mogelijk moeten ook elementen voor elektriciteit, verwarming/koeling en sanitair worden geïnstalleerd.
 • Gedeeltelijke dakbedekking: 5.000 - 10.000 euro. Je laat meestal een deel van het terras open naar buiten. Je kunt de ruimte afsluiten met eenvoudige schermen, deuren, ramen of een ander dak.
 • Serre: €15.000 - €22.000. Vaak zijn dit prefab uitbreidingen. Er zijn klimaatregelingen om te voorkomen dat de kamer muf of beschimmeld wordt. De aannemer bouwt het buiten het huis en brengt het dan naar jouw huis. Je kunt het ontwerpen volgens jouw wensen.
Enkele factoren waarmee rekening moet worden gehouden bij de keuze tussen deze drie opties zijn:
 • Dakbedekking
 • Of je toestemming en/of voorafgaande goedkeuring nodig heeft van de vereniging van eigenaren van het condominium
 • Toe te voegen/te vervangen muren
 • Toe te voegen ramen
Bij een gedeeltelijk dak hoef jij je over de meeste van deze punten geen zorgen te maken, maar bij een volledig dak of serre zijn ze van groot belang. Dit geldt vooral als je muren moet afbreken om jouw huis uit te breiden. De gemiddelde kosten voor het slopen van het interieur van een huis liggen tussen 1.200 en 4.600 euro, waarbij de prijzen voor het slopen van afzonderlijke muren of kleine kamers tot 400 euro kunnen oplopen. terrasoverkapping

Kosten van een afgeschermde veranda/patio

Voor terrassen of veranda's die al overdekt zijn, kost het afschermen met gaasmateriaal ongeveer 45 euro per vierkante meter, exclusief arbeid. Voor een dag van 12 uur en een veranda van 22 vierkante meter bedragen de arbeidskosten in totaal 370 tot 470 euro. Dit omvat:
 • Inspectie van de kamer
 • Aankoop van de uitrusting
 • Vervoer van materialen
 • Voorbereiding en montage
 • Opruimen
Als vrijstaand alternatief om een afgeschermd effect te bereiken, kosten rolgordijnen of privacyschermen tussen 13 en 35 euro per stuk voor een raammaat van 92 bij 122 cm of 62 euro en meer voor een op maat gemaakt rolgordijn. Brede rolgordijnen hebben een gemiddelde afmeting van 244 bij 335 cm en kosten tussen 92 en 825 euro per stuk. Gordijnen zijn misschien wel de populairste optie, want in de meeste bouwmarkten zijn geprefabriceerde kits verkrijgbaar voor 50 euro per stuk. Bovendien bevat elke kit de nodige accessoires en materialen om ze zelf te installeren. Rasterhekken zijn veelzijdig omdat ze verkrijgbaar zijn in verschillende afwerkingen, bijvoorbeeld koper of messing, die goed passen bij elke structuur.
Type Prijs per vierkante meter
Koper 65 €
Messing 60 €
Roestvrij staal 10 €
Brons 8,50 €
Vinyl gecoat polyester 6 €
Aluminium 3 €
Glasvezel 1,50 €
Roestvrij staal, polyester en aluminium gaas bieden de beste bescherming, zijn zeer duurzaam en corrosiebestendig. Koper en messing zien er goed uit, maar raken gemakkelijk beschadigd. Brons verkleurt snel en glasvezel scheurt gemakkelijk.

Raam vs. privacyscherm

De kosten voor het plaatsen van ramen in jouw terrasoverdekking (een set van vier) liggen tussen 1.200 en 3.200 euro, inclusief arbeid en materiaal. Als je een privacyscherm rond jouw overdekking wilt aanbrengen, moet je rekenen op een bedrag tussen 800 en 1.000 euro, wat neerkomt op ongeveer 45 euro per vierkante meter. Als je een zeer uitgebreide en complexe uitbouw wilt, heb je ramen nodig. Serres hebben meestal 40% van de wanden ramen. Bedenk hoeveel ramen je  wilt, hoe groot ze moeten zijn en of ze isolerend of decoratief moeten zijn. Gordijnen of andere soorten transparant materiaal zijn goedkoper dan ramen. Dit heeft echter het nadeel dat je bij slecht weer niet van jouw overdekking kunt genieten.

Kosten voor terrasoverkappingen of terraskits

Patiodaken worden standaard geleverd bij bepaalde stalen of geprefabriceerde terraskits die tussen 200 en 900+ euro kosten. De goedkopere opties worden geleverd met verwijderbare zonneschermen waarmee jij gordijnen, draperieën of jaloezieën kunt ophangen. 8.000 tot 40.000 euro zijn de kosten van een ontwerp op maat met een aangepast dak. Daken zijn essentieel om jouw overdekking te beschermen tegen de elementen. Wanneer je overweegt in welk dak te investeren, moet je rekening houden met een aantal voor- en nadelen:
 • Terrasoverkappingen op maat: Deze zijn de veiligste optie. Ze beschermen tegen de elementen zoals sneeuw en hagel. Ze zijn duurder omdat ze lijken op traditionele huisdaken, maar voor een kleiner oppervlak. Je kunt ze niet verwijderen omdat ze vastzitten.
 • Luifels: De kosten voor het installeren van zonweringen zijn zeer betaalbaar. Ze zijn gemaakt van stof en daarom niet zo duurzaam als een conventioneel dak. Ze kunnen worden beschadigd door het weer, dus onderhoud is essentieel.

Wintertuin

Een serre bouwen kost tussen de 15.000 en 22.000 euro, inclusief arbeid en materiaal. Daarom zijn er ook bepaalde soorten overkappingen voor serres die je kunt overwegen:
 • Life Room of Four Seasons: Dit zijn hoogwaardige luifels met airconditioning. Je kunt ze gebruiken in de hitte van de zomer of de kou van de winter. Extra voorzieningen zoals HVAC-systemen en isolatie zijn nodig om van jouw terras een ruimte te maken die het hele jaar door gebruikt kan worden.
 • Drie seizoenen: Afhankelijk van waar jij woont, is dit type geschikt voor de meeste seizoenen. Ze zijn niet geschikt voor gebieden met strenge winters of extreme zomers. Ze hebben geen verwarmings- en koelsystemen.
 • Traditioneel: Dit zijn de "echte" toevoegingen aan jouw huis die fungeren als een extra kamer. Ze kunnen dezelfde materialen gebruiken als jouw huis, alleen met meer ramen en een andere deur.

Extra soorten terrasoverkappingen en kosten

Een terrasoverkapping kan een grote investering zijn, maar geeft jouw huis meer leefruimte. Sommige mensen maken van hun terras een serre, terwijl anderen gewoon een scherm toevoegen om het tegen ongedierte te beschermen. Het is ook mogelijk de ruimte volledig af te sluiten en te gebruiken als een gewone kamer in jouw huis. Het doel is een buitenruimte waar jij kunt ontspannen en genieten van jouw tijd met familie en vrienden. Hieronder vind je enkele andere soorten terrasoverkappingen en hun kosten die jij moet overwegen:

Prijzen voor glazen terrasoverkappingen of solariums

Het installeren van een solarium kost tussen de 30.000 en 50.000 euro, inclusief arbeid en materiaal. De prijs is iets hoger dan een typische terrasoverdekking omdat de wanden en het dak volledig uit glas bestaan. Vergelijkbaar met de installatiekosten van een serre, laten solariums op warme dagen het zonlicht binnenstromen. Ze worden vaak gebouwd om binnentuinen of planten in onder te brengen. Merk op dat solariums waar planten worden gekweekt in de meeste gebieden een goede ventilatie nodig hebben (ventilatoren, kachels, enz.) om de temperatuur constant te houden.

Kosten voor een scherm of veranda overkapping

De kosten voor het omheinen van een bestaande veranda of dek variëren van 1.200 tot 1.400 euro in totaal, of 60 euro per vierkante meter. Privacyschermen zijn nuttig bij gematigd weer, terwijl glas in alle seizoenen kan worden gebruikt. Het installeren van glazen ramen kan tussen 500 en 2000 euro per opening kosten, afhankelijk van de grootte van de ramen en of het standaardmaten zijn of dat ze op maat moeten worden gemaakt.

Prijzen voor houten terrasoverkappingen

Houten terrasoverkappingen zijn er in verschillende stijlen en kosten ongeveer € 13.000 voor arbeid en materiaal.
 • Normaal gesproken worden ze op maat gemaakt.
 • Voor het ontwerp moeten door een ingenieur blauwdrukken worden gemaakt, die tussen de 1.500 en 2.000 euro kosten.
 • Ziet er goed uit en is gemakkelijk te repareren
 • Heeft de neiging sneller te verslechteren dan andere materialen
 • Moet wellicht om de paar jaar opnieuw worden geschilderd of geverfd, wat telkens ongeveer 2.000 euro kost.

Vinyl terrasoverkappingen

Vinyl terrasoverkappingen kosten tussen de 4.000 en 6.500 euro voor arbeid en materiaal.
 • Goedkopere optie dan hout
 • Torsiebestendig
 • Rotbestendig
 • Ongedierte bestendig.
Terrasoverdekkingen van gaas van vinyl kosten in totaal tussen 2.000 en 4.500 euro, en sommige kits voor dit type terrasoverdekking variëren van 1.000 tot 3.200 euro.

Kosten per vierkante meter

Voor de installatie van een terrasoverkapping waarbij het bestaande dak van jouw huis zich over een buitenruimte uitstrekt, kan je doorgaans rekenen op arbeidskosten van 350 euro per vierkante meter. De totale kosten hangen af van het soort dak (gebogen, hellend, plat, enz.) en de gekozen materialen.

Gemiddelde kosten voor het bouwen van een terrasoverdekking aan een huis

Een overdekt terras aan een huis kost gemiddeld tussen 1.400 en 1.900 euro per stuk. Ze gebruiken de bestaande structuur van het huis om de helft van het dak te ondersteunen en palen of balken om de andere kant te ondersteunen. Dit is ook een goede optie voor een parkeerplaats als jouw huis geen garage heeft maar wel een parkeerplaats.

Kosten voor de aanleg van een parkeerplaats

De kosten voor de aanleg van een parkeerplaats bedragen gemiddeld iets minder dan 6.000 euro, maar kunnen variëren van 4.000 tot 7.000 euro, afhankelijk van de hoeveelheid werk, de keuze van de materialen en de grootte. Het toevoegen van extra parkeerplaatsen aan een carport verhoogt de oorspronkelijke prijs met 800 euro per stuk. Dergelijke parkeerplaatsen zijn gemaakt van hout, staal of aluminium. Voor terrasoverkappingen van dezelfde materialen als hierboven beschreven gelden soortgelijke kosten. Ze zijn een goed alternatief om de kosten van de verbouwing van een garage te compenseren.

Vergunningen

Voor sommige soorten terrasoverkappingen zijn vergunningen nodig. Reken dus tussen 100 en 300 euro in jouw budget wanneer je de bouw van jouw terrasoverdekking voorbereidt. Voor volledige overdekkingen of op maat gemaakte zonneterrassen zijn vergunningen nodig, vooral als ze de bestaande structuur van jouw huis op enigerlei wijze wijzigen. Dit is gewoonlijk niet vereist voor gedeeltelijke dakbedekking, tenzij het een complexe, op maat gemaakte installatie betreft. Raadpleeg de plaatselijke autoriteiten alvorens aan dit project te beginnen. Je wilt het project later niet overdoen omdat het niet aan de voorschriften voldoet.

Supplementen en extra's

Als je bouw klaar is, is het tijd om na te denken over de extra's. Wat voor kamer wil je? Welk doel wil je dat het dient? Hier zijn enkele aanvullende kenmerken die je kunt overwegen voor jouw huisvesting:
 • Milieucontroles: Je kunt een klein HVAC-systeem installeren dat tussen € 650 en € 4.500 kost, afhankelijk van de grootte en de mogelijkheden.
 • Vergroening: Overweeg de aankoop van plantenbakken voor €120 per stuk.
 • Draagbare kachels zijn energie-efficiënt en goedkoop. Ze kosten tussen 100 en 500 euro per stuk.
 • Outdoor entertainment systemen: Voeg een TV, stereo of mini home cinema toe. De kosten daarvan hangen af van de kwaliteit van jouw producten. Misschien moet je een elektricien inhuren om jouw ruimte van kabels en stopcontacten te voorzien.
 • Open haarden kosten tussen € 1.500 en € 6.500 voor arbeid en materiaal. De kosten voor het installeren van een vuurplaats zijn met gemiddeld 700 euro veel lager, maar een project kan variëren van 300 tot 1.400 euro per klus.
 • Verduisterende gordijnen: Privacy gordijnen helpen jou koel te blijven op warme dagen. Reken voor de installatie van zes ramen op een totale kostprijs van 90 tot 180 euro.
 • Zitplaatsen: Geprefabriceerde zitmeubelen van detailhandelaren kosten tussen 350 en 1.100 euro voor een set of losse stukken. Op maat gemaakte zitmeubelen kosten tussen 2.000 en 5.000 euro voor afzonderlijke stukken of een set.
 • Overkapping: Overweeg de kosten van de bouw van een staand of drijvend terras om een grotere buitenruimte te creëren. De kosten hiervan hangen af van de vierkante meter van het terras, de arbeid en de materialen.

Life Room Kosten

Een Life Room is een merkervaring die vergelijkbaar is met een vierseizoenenkamer, maar met een moderne twist. Voor een basisontwerp liggen de kosten voor de installatie van een Life Room tussen 10.000 en 20.000 euro; voor een hoogwaardig ontwerp liggen de kosten tussen 72.000 en 100.000 euro, inclusief arbeid, materialen en alle andere ingebouwde voorzieningen. Stel je een volledig functionele, comfortabele en high-tech kamer voor met toegang tot de buitenwereld. Met een druk op de knop sluit je de toegang tot buiten af en maak je er een binnenruimte van die als aanvulling op jouw huis dient. Meestal worden intrekbare wanden of jaloezieën gebruikt om de veelzijdigheid tussen twee woonruimten te behouden.

Kosten voor een afgeschermde veranda

De kosten van een lanai dak liggen tussen de 1.200 en 1.600 euro voor arbeid en materiaal. Uitgedrukt in vierkante meters liggen de kosten tussen 60 en 80 euro per vierkante meter. De uiteindelijke kosten hangen af van de materialen die jij kiest. Een "lanai" is vergelijkbaar met een terrasoverdekking in die zin dat hij ook wordt gebouwd in het verlengde van de bestaande ruimte van een huis, hoewel hij meestal een zwembad binnen de overdekking omvat.

Gesloten voorkamer

Een typische prijsklasse voor de installatie van vier ramen in een gesloten "breezeway" ligt tussen 1.200 en 3.200 euro, inclusief arbeid en materiaal. De kosten van de overdekking van een "breezeway" zijn vergelijkbaar met die van afgeschermde terrassen of andere soorten overdekkingen en solariums. De kostenfactoren omvatten:
 • Geselecteerde materialen
 • Of je nu ramen of horren installeert
 • De grootte van de te bedekken openingen

Doe-het-zelf vs. het inhuren van een vakman

Geprefabriceerde kits kan je misschien zelf installeren. Voor complexe ontwerpen of materialen moet je een professional inhuren om ze goed in te stellen. Het inhuren van een terrasoverkapping professional in jouw omgeving bespaart jou tijd en geld. Voor het beste resultaat kan je een betaald consult afspreken met een professional om jouw problemen te bespreken en een oplossing te vinden voordat je zelf aan de slag gaat.

Gemiddelde prijs voor terrasbouw pakketten

Type Gemiddelde materiaalkosten
Stalen terras (Gazebo) 200 € - 350 €
Geprefabriceerd 900+ €
Aluminium 5.000 € - 6.000 €

Top Timmermans

ismael
Ismael Timmerman
5/5 - 51 Reviews
Antwerpen
98 jobs done
Timmerman

Hallo, ik ben beschikbaar voor allerlei soorten timmerman klussen. Doorgaans werk ik veel met deuren op maat maken en afhangen maar werk ook veel aan meubels op maat maken.

Ismael heeft mijn kast precies zo gemaakt als ik dat wilde, merci!

Boek een klus
Karel
Karel Timmerman
5/5 - 184 Reviews
Lommel
256 jobs done
Timmerman

In de zomer houd ik mij vooral bezig met zonneschermen ophangen, wanneer die klussen in de winter afnemen dan houd ik mij veel bezig met meubels op maat te maken.

Karel is een op en top vakman. Meubels maken kan die als geen ander. Ook fijn dat ie punctueel is en geen rommel achter laat.

Boek een klus