Prijzen van parket

Ben jij van plan jouw vloer in te richten met parket? Dan ben je op de juiste plaats. Parket is er in vele variaties en wordt beschouwd als bijzonder duurzaam en lang houdbaar. In dit artikel lees je alles over de verschillende parketprijzen en hoeveel het kost om parket te plaatsen.

Waaruit bestaan parketprijzen

Parketprijzen worden voornamelijk bepaald door het soort parket. Er wordt onderscheid gemaakt tussen meerlaags en massief parket. Terwijl meerlaags parket een lage slijtlaag van 5 tot 6 mm heeft, heeft massief parket een slijtlaag van minstens 20 mm. Dit betekent onder meer dat massief parket meerdere malen kan worden opgeknapt door te schuren, terwijl dit bij meerlaags parket slechts één of twee keer mogelijk is. Massief parket is dus duurzamer, maar navenant duurder. De houtsoort is ook van invloed op de prijs van parket. Beuken, eiken en essen zijn het goedkoopst, terwijl houtsoorten van hogere kwaliteit gemakkelijk de 200 euro per vierkante meter kunnen overschrijden. De installatiekosten van parket nemen ook toe met de hoge kwaliteit ervan. Het leggen van massief parket kost aanzienlijk meer moeite dan het leggen van meerlaags parket.

Zo zijn de parketkosten opgebouwd

Materiaalkosten per m² Arbeidskosten per m²
Massief parket  30 € - 60 €  30 € - 50 €
Meerlaags parket  15 € - 20 €  20 € -30 €
Voorbereiding en nabewerking  0,50 € - 50 €  2 € - 46 €
Parket prijzen

Dit zijn de parketkosten in detail

Naast de materiaal- en installatiekosten kunnen er ook kosten zijn voor voorbereidings- en afwerkingswerkzaamheden. Naast het verwijderen en plaatsen van de plinten, kan het nodig zijn de ondervloer voor te bereiden voor het leggen van het parket. Bovendien moet massief parket worden afgewerkt voordat het volledig kan worden gebruikt, terwijl het werk aan meerlaags parket onmiddellijk na het leggen is voltooid.

Kosten van massief parket

Voor massief parket moet je tussen 30 en 60 euro per vierkante meter uittrekken, afhankelijk van de houtsoort die jij kiest. Eik en beuk zijn bijzonder populair. Overigens: parket is meestal van hout, maar kan ook van kurk of bamboe zijn. De prijzen per vierkante meter voor dergelijke ongebruikelijke materialen kunnen echter al snel de 60 euro overschrijden. Na het leggen moet massief parket worden geschuurd en verzegeld. Hoewel er geen materiaalkosten zijn voor het schuren, kan je 0,50 tot 3 euro per vierkante meter begroten voor het verzegelen met vernis, olie of was. Voor het schuren van het parket kan jij tussen 15 en 25 euro per vierkante meter begroten, terwijl het sealen tussen 5 en 18 euro per vierkante meter kost.

Kosten van meerlaags parket

Met 15 tot 20 euro per vierkante meter is meerlaags parket goedkoper dan massief parket, maar het is minder duurzaam. Aangezien parket gemiddeld om de 10 jaar moet worden geschuurd, is meerlaags parket na maximaal 20 tot 30 jaar klaar. Massief parket daarentegen, dat meerdere malen geschuurd kan worden, kan jou wel 50 jaar of meer plezier geven. Het is belangrijk dat de ondervloer vlak en egaal is - dit geldt ook voor massief parket. Indien dit niet het geval is, moet hij dienovereenkomstig worden voorbereid. Afhankelijk van de hoeveelheid werk is 5 tot 20 euro per vierkante meter meestal voldoende. Als de ondervloer echter bestaat uit een dekvloer die niet meer in zijn oorspronkelijke vorm kan worden voorbereid, moet deze worden vernieuwd. Hier kunnen de kosten oplopen van 10 tot 50 euro per vierkante meter, afhankelijk van het type dekvloer en aanvullende voorzieningen, zoals geluidsisolatie.

Parket leggen: kosten per vierkante meter

De kosten voor het leggen van parket per vierkante meter bedragen 30 tot 50 euro voor massief parket en 20 tot 30 euro voor meerlaags parket. Het verschil is te wijten aan de hoeveelheid werk die het leggen van het parket met zich meebrengt: Meerlaags parket wordt gelegd met een kliksysteem, dat relatief snel is. Bij massief parket moet elk parketelement afzonderlijk worden ingevoegd, wat vooral tijdrovender is. Als het parket volledig wordt vastgelijmd, zoals bijvoorbeeld nodig is bij vloerverwarming, kunnen de installatiekosten nog verder oplopen. Ambachtslieden rekenen ook 2 tot 6 euro per vierkante meter voor het verwijderen en vervolgens plaatsen van de plinten. Als jij voor nieuwe plinten kiest, kan jij rekenen op extra materiaalkosten van 4 tot 7 euro per vierkante meter.

Zoofy - de partner voor jouw parketvloer

Bij Zoofy vind je ervaren vakmensen die jou kunnen adviseren over de verschillende soorten parket. Als je eenmaal het juiste parket voor jou heeft gevonden, is het leggen van het parket eenvoudig voor de vakmensen van Zoofy. Ook als jouw ondervloer moet worden voorbereid, vind jij bij Zoofy de juiste vakmensen voor de betreffende werkzaamheden.

Top Klusjesmans

Evert
Evert Klusjesman
5/5 - 34 Reviews
Hamme
69 jobs done
Klusjesman

Met al 20 jaar ervaring als klusjesman heb ik inmiddels alles wel gezien. Doorgaans ben ik vooral bezig met keuken plaatsen, maar Zoofy is ideaal voor de kleinere klusjes tussendoor.

Ontzettend aardige klusman die naast goed werk leverde ook goed communiceerde. Een aanrader!

Boek een klus
kobe
Kobe Klusjesman
5/5 - 145 Reviews
Pelt
204 jobs done
Klusjesman

Met al 25+ jaar ervaring heb ik elk klusje zo gedaan. Mijn favoriete klus is het ophangen van spiegels en lampen.

De communicatie rondom de afspraak heb ik als prettig ervaren. Tijdens het beoordelen van het probleem gaf Kobe duidelijk aan wat de opties waren om het probleem op te lossen en dacht hij goed met mij mee.

Boek een klus